Cand gatesti pentru prima data o friptura din piept de rata, sigur iti vin in minte cateva intrebari. „Cum sa il prepar, in sange, mediu sau bine facut? Cum il crestez corect? Cum il prajesc astfel incat sa fie rumenit si crocant? Cat timp il las in tigaie, dar in cuptor?”
Avand in vedere ca nu este un preparat pe care sa il gatesti zilnic, pot exista multe nelamuriri. Din acest motiv, ti-am pregatit un articol cu cele mai bune si usoare retete pe care le poti folosi mai ales daca este prima data cand gatesti un astfel de preparat:
- Reteta clasica, simpla: piept de rata caramelizat
- Cum pregatesti pieptul de rata corect, pas cu pas
- Piept de rata la cuptor cu sos de portocale
- Piept de rata cu varza rosie
- Piept de rata marinat
Reteta clasica, simpla: piept de rata caramelizat
Ingrediente:
- 2-4 fileuri de piept de rata (portie pentru 2-4 persoane)
- sare
- piper negru macinat
- condimente
Dupa cum vezi, lista cu ingrediente este scurta si foarte simpla. Atunci, ce anume da un gust atat de bun pieptului de rata? Secretul sta in maiestria bucatarului si cateva sfaturi pe care este nevoie sa le stii si sa le aplici inainte de a praji si a baga la cuptor pieptul de rata.
Cum pregatesti pieptul de rata corect, pas cu pas
Cheia gatirii corecte sta in faptul ca el trebuie fasonat, aranjat, crestat intr-un anumit fel care permite rumenirea potrivita a carnii. In continuare iti vom arata cum sa faci asta rapid si ca la carte.
- In primul rand, pieptul de rata nu trebuie gatit imediat dupa ce l-ai scos din frigider. Trebuie sa te asiguri ca bucatile de carne au stat la temperatura camerei macar o ora inainte de a fi gatite.
- De asemenea, pieptul de rata nu trebuie sa fie ud. Apa ramasa se va transforma in vapori, iar atunci cand vei pune carnea in tigaie, grasimea va fierbe in loc sa se prajeasca, sa se caramelizeze si sa prinda acea culoare si textura frumoasa. Sterge bucatile de carne cu o hartie absorbanta inainte de a incepe fasonarea si crestarea pieptului de rata.
- Fasoneaza cu atentie carnea. Excesul de grasime de pe margini, din partile laterale ale carnii trebuie indepartate, astfel incat atunci cand bucata de piept de rata este gatita, pielea sa nu se stranga si sa imbrace carnea, dandu-i un aspect mai putin estetic. Poti folosi resturile de grasime ramase de la fasonare pentru a gati o garnitura de varza, de exemplu.
- Inainte de a-l praji, cresteaza pieptul de rata folosind un cutit cu o lama cat mai subtire. Trebuie crestat pe partea cu pielea, pana aproape de stratul de carne. In felul acesta, grasimea se va topi in tigaie, iar carnea va deveni crocanta si cu un aspect apetisant.
Mod de preparare:
- Dupa ce ai pregatit pieptul de rata, incinge tigaia foarte bine. Este important ca in momentul in care pui carnea, ea deja sa inceapa sa sfaraie. In caz contrar, nu reusesti sa prajesti pieptul de rata, ci sa il calesti sau sa il fierbi. Neajungand la o temperatura optima pentru prajire, pielea nu va deveni crocanta si nu va prinde textura si culoarea specifice.
- Mai intai prajeste carnea pe partea cu pielea intr-o tigaie cu fundul mai gros. In modul acesta toata grasimea se va topi, se va scurge in tigaie, iar astfel nu mai ai nevoie sa adaugi ulei.
- Intoarce pieptul de rata folosind un cleste special, fara sa intepi carnea. Lasa carnea sa se prajeasca pe ambele parti pentru 5-7 minute.
- In acest timp incalzeste cuptorul la 180-200 de grade.
- Dupa ce ai prajit bucatile de carne, pune-le cu pielea in sus intr-o tava curata, fara ulei si tapetata cu hartie de copt. Introdu tava in cuptor pentru zece minute.
- In final asezoneaza pieptul de rata cu sare si piper.
Aceasta este reteta clasica, cea mai simpla. Nu dureaza mai mult de douazeci de minute sa gatesti un piept de rata caramelizat si gustos. Il poti servi alaturi de o salata, diferite garnituri sau poti chiar sa pregatesti un sos de portocale delicios, urmarind reteta de mai jos.
Piept de rata la cuptor cu sos de portocale
Ingrediente:
- 2 bucati piept de rata
- 3 portocale
- 1 ceapa
- 1 lingura miere
- sare
- piper
- condimente
Mod de preparare:
- Dupa ce ai pregatit pieptul de rata urmand pasii anteriori si ai introdus tava in cuptor, poti trece la prepararea unuia dintre cele mai cunoscute sosuri pentru pieptul de rata, sosul de portocale.
- In uleiul ramas in tigaie dupa ce ai rumenit carnea, caleste ceapa pe care o vei taia in sferturi. Lasa bucatile de ceapa in tigaie doua-trei minute pana cand uleiul prinde aroma, apoi scoate-le din tigaie.
- Intr-un recipient separat stoarce portocalele, strecoara sucul astfel incat sa nu ramana niciun sambure si toarna-l peste uleiul din tigaie.
- Adauga sare si o lingurita de boabe de piper si lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 3-5 minute pana incepe sa se ingroase. Adauga mierea si las-o sa se dizolve, iar in 2-3 minute sosul este gata si poti inchide focul.
- Prepararea acestui sos nu dureaza mai mult de zece minute, chiar atat cat trebuie sa lasi in cuptor si bucatile de piept de rata.
Piept de rata cu varza rosie
Pieptul de rata cu sosul de portocale se potriveste excelent cu o garnitura din varza rosie.
Ingrediente:
- 2 fileuri de piept de rata (portie pentru 2 persoane)
- 600 g varza rosie
- 2 cepe mici
- 1 lingurita zahar
- 200 ml zeama din supa de legume
- 50 g unt
- sare
- piper negru macinat
Mod de preparare:
- Inainte de a gati pieptul de rata, pregateste garnitura. Taie ceapa si varza julien, apoi freaca bucatile de varza cu zaharul (o lingurita). Cand sunt gata, pune legumele intr-o cratita de marime medie, adauga zeama din supa de legume si lasa-le sa fiarba timp de 45 de minute.
- In acest timp poti pregati pieptul de rata si sosul de portocale, urmarind cu atentie pasii prezentati anterior.
- Dupa ce ai introdus pieptul de rata la cuptor si s-au scurs cele 45 de minute, adauga peste varza sare si condimente dupa gust.
- Adauga 50 de grame de unt si amesteca bine.
- Friptura si garnitura sunt acum gata si le poti servi alaturi de un desert delicios.
Piept de rata marinat
Ingrediente pentru a marina bucatile de piept de rata:
- 50 ml otet
- 1 fir de ceapa verde tocata marunt
- 1 lingurita boabe de piper
- rozmarin
- foi de dafin
- sare
Celelalte ingrediente:
- 2 bucati piept de rata
- 7 cartofi
- 2 morcovi
- 5 catei de usturoi
- 2 lamai
- 100 ml ulei
- 250 ml apa
- rozmarin
- sare
- piper macinat
Mod de preparare:
- In primul rand, fasoneaza si cresteaza pieptul de rata asa cum este specificat in prima parte a acestui articol. Pregateste apoi bucatile de carne pentru a fi marinate.
- Intr-un vas mai mare amesteca ingredientele pentru bait, pune in acest bol bucatile de piept de rata, acopera-l cu o folie si introdu-l in frigider pentru doua, trei ore.
- Cu o jumatate de ora inainte de a scoate carnea din bait, poti incepe sa pregatesti legumele pentru cuptor.
- Taie cartofii si morcovii rondele, condimenteaza cu sare si piper, stropeste cu ulei si pune intr-o tava suficient de mare. Printre bucatile de legume pune si cateva crengute de rozmarin, care vor da aroma mancarii.
- Pune in tava, peste legume, pieptul de rata cu grasimea in jos, apoi adauga peste ele zeama de la cele doua lamai si acopera tava cu o folie de aluminiu. Introdu aceasta tava in cuptor si lasa ingredientele sa se coaca timp de 80-90 de minute. Poti adauga apa, pe masura ce lichidul se evapora, astfel incat legumele sa nu se arda.
- Dupa cele 80 de minute adauga in tava usturoiul taiat rondele, pune apa daca mai este nevoie si baga din nou tava in cuptor (fara folia de aluminiu). Lasa preparatul in cuptor inca 60 de minute. In timpul acesta, pentru ca pieptul de rata sa nu se usuce, stropeste-l din cand in cand cu zeama din tava.
- In final, pentru a se aburi putin friptura poti sa acoperi din nou tava cu folia de aluminiu si sa o mai lasi in cuptor 15-20 de minute.
Speram sa folosesti cu drag aceste retete si sa ai pofta buna!
Sursa foto: Shutterstock