In timpul verii cel mai greu de suportat sunt zilele in care temperaturile sunt foarte ridicate. Caldura excesiva produce stari de moleseala, te face sa nu ai prea multa energie si iti poate da peste cap planurile. Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este sa iti iei niste masuri de precautie pentru ca in casa ta sa se mentina, pe cat posibil, racoarea, astfel incat sa iti poti desfasura activitatile zilnice fara griji si sa te poti bucura de timpul petrecut acasa.
1. Acopera geamurile si deschide-le doar noaptea
Chiar daca vrei ca in casa ta sa patrunda lumina naturala, sa lasi geamurile total neacoperite in mijlocul zilelor de vara nu este chiar cea mai buna idee deoarece prin ele nu va patrunde doar lumina, ci si caldura. Pentru a nu se intampla acest lucru, acopera ferestrele cu draperii sau jaluzele deschise la culoare, care vor reduce cantitatea de caldura care va intra in locuinta ta. Nu este recomandat sa acoperi geamurile cu materiale inchise la culoare deoarece acestea atrag caldura, iar efectul va fi contrar celui asteptat: in loc ca atmosfera din casa ta sa fie mai racoroasa, aceasta va deveni mai calduroasa. Poti, de asemenea, sa acoperi geamurile cu folie de aluminiu pentru a impiedica patrunderea caldurii in casa ta. Un alt lucru pe care il poti face este sa tii geamurile inchise in timpul zilei si sa le deschizi doar noaptea, atunci cand este mai racoare. Deschiderea geamurilor in timpul zilei nu va face decat sa fie si mai cald in locuinta ta deoarece toata caldura de afara va patrunde in aceasta.
2. Inchide sursele de caldura
Obiectele care folosesc electricitate pentru a functiona reprezinta surse de caldura, asa ca cel mai bine este ca, pe parcursul zilelor de vara, acestea sa fie cat mai putin utilizate si, atunci cand nu sunt puse in functiune, sa fie scoase din priza. Daca nu folosesti pentru o perioada mai lunga de timp laptopul, inchide-l, nu il lasa in stand-by. Daca vrei sa gatesti, fa acest lucru dimineata sau seara, pentru a nu utiliza cuptorul in mijlocul zilei, cand temperaturile sunt foarte ridicate. Acelasi lucru este valabil si in cazul aspiratorului: foloseste-l cand afara este mai racoare pentru a nu supraincalzi atmosfera din locuinta. De asemenea, evita sa lasi televizorul pornit daca pleci din camera in care se afla acesta. Fiecare dintre aceste electrocasnice, precum si altele, emana caldura atunci cand sunt folosite asa ca evita, pe cat posibil, folosirea lor in mijlocul zilelor de vara. Utilizeaza-le cand vremea este mai racoroasa, pentru ca temperatura si aerul din locuinta sa nu devina de nesuportat.
Si becurile incandescente sunt surse de caldura, asa ca ai putea sa le inlocuiesti cu becuri cu LED. Acestea produc cantitatea de lumina de care ai nevoie, dar consuma mai putina energie electrica si degaja o cantitate mai mica de caldura.

3. Decoreaza-ti casa cu plante
Plantele vor infrumuseta aspectul casei tale, dar nu doar atat: acestea ajuta ca in locuinta ta sa se mentina racoarea. In timpul procesului de transpiratie, plantele pierd apa, ceea ce face ca atmosfera din camera in care se afla sa fie mai racoroasa, iar aerul mai curat. Asaza in diverse colturi ale casei o feriga, un ficus sau o aloe vera si vei vedea ca atmosfera va deveni mai placuta. Feriga creste nivelul de oxigen din camera, ficusul combate aerul toxic, iar aloe vera purifica aerul prin absorbirea unei substante toxice care se regaseste in covoare si canapele. Daca stai la casa, esti si mai norocos, deoarece iti poti planta in curte copaci care, in timpul sezonului cald, sa faca umbra casei si sa o fereasca de soare. Atunci cand vrei sa cumperi plante pentru locuinta ta, gandeste-te si la scopul practic pe care il pot avea acestea, nu doar la cel estetic.
4. Alte trucuri care te ajuta sa te racoresti
In afara de metodele mentionate deja si care au efect asupra intregii locuinte, mai sunt cateva pe care le poti pune in practica pentru a racori aerul din jurul tau sau pentru a reduce efectele caldurii. O prima solutie este sa folosesti doar lenjerii de pat din bumbac, care sa permita pielii sa respire si care sa te faca sa transpiri mai putin in timpul noptii. De asemenea, inveleste in pungi de plastic perna pe care urmeaza sa dormi si pune-o la congelator pentru 2-3 ore. Aceasta iti va oferi un somn mai racoritor, in care vei resimti la un nivel mai scazut caldura. Ar fi bine si ca locuinta ta sa fie bine izolata termic, astfel incat sa respinga caldura in timpul verii si sa o retina in interior pe durata iernii.
Este foarte important ca locuinta ta sa iti ofere cele mai bune conditii pentru a-ti desfasura asa cum trebuie activitatile, dar si pentru a te putea relaxa atunci cand vrei sa faci asta. Temperatura incaperii in care stai este foarte importanta deoarece contribuie la confortul de care ai zilnic nevoie. Vara, mai ales, trebuie sa tii cont de masurile pe care le poti lua astfel incat caldura sa nu iti afecteze in mod negativ stilul de viata.
Sursa foto: shutterstock.com