Daca disconfortul se face simtit din ce in ce mai des printre membrii familiei tale, sub forma episoadelor de stranut si de tuse persistenta, iar daca nasul infundat a devenit o constanta, de vina ar putea fi umiditatea din casa. Atat procentele prea mari de umiditate, cat si cele prea mici afecteaza sanatatea pe termen lung si favorizeaza aparitia anumitor afectiuni sau agravarea altora, deja existente. Efectele nefaste ale dezechilibrelor nivelurilor de umiditate pot fi limitate cu ajutorul metodelor naturale, dar pentru efecte cu adevarat eficiente, mijloacele tehnice moderne reprezinta solutia optima.
Care este importanta valorilor corecte de umiditate
Umiditatea exagerat de mare, dar si cea prea scazuta afecteaza deopotriva conditiile de viata ale fiecaruia dintre noi. Atunci cand locuinta nu beneficiaza de o ventilare eficienta, iar activitatile casnice, precum gatitul si spalatul, se desfasoara din abundenta, aerul umed are tendinta de a stagna. Lipsa de oxigen este un alt efect care duce la acumularea umiditatii excesive si la scaderea drastica a confortului termic. Aerul mult prea umed de la interior duce, in prima faza, la aparitia disconfortului si a iritatiilor cailor respiratorii.
Pe masura ce expunerea la vaporii de apa continua, alergiile si astmul isi fac manifestata prezenta, iar in cazuri extreme se poate ajunge chiar si la eruptii cutanate, eczeme, si ochi inrositi. La polul opus se afla aerul uscat, care poate provoca, la randul lui, astm, alaturi de bronsita, sinuzita, reactii alergice si chiar sangerari nazale. In lipsa unui umidificator, deshidratarea organismului poate indica suplimentar expunerea excesiva la aer uscat.
Cum determini nivelul existent de umiditate din casa ta
Cu o valoare optima de referinta cuprinsa intre 30 si 50%, umiditatea din casa este mai mare in timpul sezonului rece, pentru ca in timpul verii sa scada considerabil. In situatia in care climatul din casa ta nu se plaseaza in acest interval, te vei confrunta cu semne evidente ale dezechilibrului, atat la nivel personal, cat si la nivel de constructie. Nivelul permanent de umiditate poate fi tinut sub control cu ajutorul unui termometru cu umidometru integrat.
Semne ale umiditatii excesive:
- Condensul de pe suprafata geamurilor;
- Aparitia igrasiei pe pereti si pe marginea ferestrelor;
- Mucegairea suprafetelor textile si lemnoase.
Semne ale umiditatii deficitare:
- Senzatia de iritare a nasului si a ochilor;
- Setea permanenta;
- Uscarea pielii si senzatia similara la nivelul gurii, nasului si gatului.
In zilele de iarna, in varf de sezon, cand temperatura exterioara nu trece de 0 grade Celsius, umiditatea casei trebuie mentinuta la un nivel de maximum 40%. In perioadele din restul anului in care temperatura exterioara nu trece de 30 de grade Celsius, umiditatea interna trebuie sa aiba o valoare de cel mult 50%.
Zilele toride din timpul verii sunt dezastruoase, cata vreme umiditatea din interior depaseste un procent de 70%. Un aparat de aer conditionat care permite reglarea automata a modului de lucru in functie de temperatura, viteza aerului si volumul incaperii te ajuta sa mentii sub control climatul locuintei in sezonul estival si sa acoperi nevoile casei pana la pornirea centralei termice.
Ce solutii ai la dispozitie
Pentru a tine la distanta umezeala in exces, dar si pentru a-ti asigura un nivel minim rezonabil al acesteia, ai la dispozitie cateva metode usor de aplicat.
Aeriseste incaperile periodic: fiecare dimineata trebuie sa inceapa cu deschiderea ferestrelor pentru ca aerul curat sa patrunda in camera, iar nivelul de umiditate de peste noapte sa fie scazut.
Tine controlul asupra vaporilor de apa: una dintre cauzele pentru care umiditatea creste, iar igrasia isi face simtita prezenta este uscarea hainelor in casa. Un uscator de rufe te ajuta sa elimini o mare parte a vaporilor de apa nedoriti.
Permite aerului sa circule intre camere: Aerisirea corespunzatoare a casei nu poate fi realizata in mod optim daca doar unele dintre incaperi sunt tratate corespunzator. Odata ce ai hotarat ca este cazul sa aerisesti, tine deschise toate usile casei cat mai mult timp din zi.
Plaseaza ghivece cu plante de interior: exista o serie intreaga de plante care se adapteaza cu bine intr-o casa cu umezeala ridicata. Bambusul, crinul, filodendronul sau chiar orhideea iti infrumuseteaza locuinta si te ajuta sa elimini in mod natural umiditatea.
Renunta la materialele textile in exces: covoarele bogate si piesele de mobilier cu ornamente textile bogate pot incanta privirea, dar sunt un veritabil burete pentru microorganisme. Renuntarea la acestea nu ar preintampina umiditatea, dar ar reduce impactul ei asupra sanatatii.
Cu sfaturile de mai sus stii deja in ce feluri poti proteja sanatatea familiei si integritatea locuintei in fata pericolelor umiditatii. Indiferent de nivelul acesteia, ai la dispozitie metodele potrivite.
Credit foto: Shutterstock