Alaturi de fragezirea mecanica (batere sau intepare) sau saramura, de exemplu, marinata este una dintre metodele prin care carnea de porc capata o textura mai fina si un gust deosebit, in functie de ingredientele pe care le folosesti. Poti sa pregatesti propria reteta de marinada sau sa iei de la magazinele de specialitate una gata facuta. Marinarea poate dura cateva ore sau o noapte intreaga si poti pregati astfel muschiul, cotletele, coastele, pulpa.
Exista mai multe metode de marinare a carnii de porc. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi niste pasi simpli si sa respecti anumite recomandari ale specialistilor, general valabile, indiferent de reteta pe care vrei sa o incerci.
Elementele cheie ale unei marinade
Chiar daca este mai grasa si mai suculenta decat vita sau curcanul, de exemplu, este bine sa stii ca, si in cazul carnii de porc, rolul marinarii este nu numai de a condimenta si de a fragezi, ci si de a hidrata foarte bine. Procesul este foarte important, pentru ca in momentul in care o supui tratarii termice, carnea se poate usca, mai cu seama daca alegi sa faci muschiulet la cuptor, de pilda, care este mai bogat in fibre si are mai putine grasimi. In principiu, o marinada este formata din urmatoarele elemente cheie:
- uleiul – are rolul de a hidrata carnea; daca pentru alte tipuri de carne, cum este vanatul sau curcanul, este nevoie si de alte tipuri de grasimi (bacon, bucatele de slanina), in cazul carnii de porc, chiar daca folosesti muschiul, este suficient sa utilizezi ulei, ca sa obtii o friptura suculenta;
- acidul – are scopul de a fragezi carnea; practic, este nevoie de un acid care dizolva enzimele care leaga tesuturile carnii si o fac mai moale;
- condimente si ierburi aromatice – cu ajutorul lor, vei obtine arome intense si un gust irezistibil; poti folosi condimente gata preparate si/sau verdeturi si plante aromatice pe care sa le usuci chiar tu.
Metode de marinare a carnii de porc
Exista mai multe metode prin care poti sa marinezi carnea de porc, dandu-i o textura deosebita si arome aparte, pe care toti cei care o vor gusta le vor aprecia. In continuare, descoperi cateva dintre cele mai simple metode prin care poti marina cu succes carnea de porc, indiferent in ce fel de mancare vrei sa o transformi mai departe.
Marinarea carnii de porc cu zeama de lamaie
Daca vrei sa aduci in meniul tau aromele proaspete, mediteraneene, nu iti ramane de facut decat sa amesteci ingredientele de mai jos. Pentru aceasta metoda, acidul care va fragezi carnea excelent este lamaia. Enzimele de fragezire de care este nevoie pot fi, insa, gasite si in sucurile altor fructe, ca ananasul sau papaya. Iata de ce ai avea nevoie:
- 250 ml ulei de masline;
- 1 lamaie sau limeta stoarsa;
- 50 g mustar iute sau dulce, dupa gust;
- 6 catei de usturoi – ii poti taia marunt sau sa ii introduci intregi in buzunare pe care le faci in carne (daca e vorba despre muschi sau pulpa, de exemplu);
- 15 boabe de piper;
- 4 foi de dafin;
- rozmarin, cimbru – dupa gust.
Marinarea carnii de porc cu vin rosu
Un alt excelent element care fragezeste carnea de porc si ii da si o culoare deosebita este vinul rosu. Pentru aceasta metoda, ai nevoie de:
- 60 ml de vin rosu;
- 1 lingura ulei de masline;
- 5 catei de usturoi;
- sare si piper, dupa gust;
- condimente: rozmarin, oregano, salvie, chimen.
Marinarea carnii de porc cu otet
Otetul este unul dintre cei mai eficienti agenti de fragezire, dar pentru ca este si foarte puternic, este nevoie de zahar/miere si apa, pentru ca aroma lui sa le eclipseze pe toate celelalte. Pentru a marina carnea de porc cu otet, ai sa ai nevoie de:
- 5-6 catei de usturoi;
- 150 ml miere;
- 250 ml apa;
- 500 ml otet;
- condimente: oregano, piper (dupa gust);
- sare
Etapele marinarii carnii de porc
La prima vedere, marinarea carnii de porc pare floare la ureche, insa, pentru a obtine texturile si aromele perfecte, este bine sa tii cont ca este un proces care are cateva etape importante, cum sunt si cele de mai jos:
- buzunarele pentru usturoi – primul lucru, dupa ce ai ales bucata de carne de porc pe care vrei sa o marinezi, este sa o crestezi, daca ai optat pentru muschi sau pulpa, si sa faci buzunare pe care sa le umpli cu usturoi taiat marunt; pentru costite si cotlete, poti pisa usturoiul, dar il vei adauga dupa ce le-ai uns cu ulei;
- masurarea cantitatii de lichid – lichidul (elementul acid, adica zeama de la o lamaie sau de la alte fructe, dupa preferinte, vinul, otetul) pentru marinare ar trebui sa acopere carnea in recipientul in care o pui la fezandat; cantitatea de zeama depinde de marimea bucatii de carne pe care vrei sa o gatesti; de exemplu, iti va trebui un sfert de cana de lichid (cam 80 de ml) pentru 4 cotlete sau pentru 3,5 kg de coaste;
- ungerea carnii cu ulei – inainte de a introduce carnea in lichid, unge-o cu ulei; pe langa faptul ca astfel va fi hidratata, carnea va capata o crusta aurie, apetisanta in momentul in care o vei gati;
- adaugarea condimentelor – in lichidul in care vei scufunda carnea, pune salvie, rozmarin, oregano, chimen, cimbru; foloseste cam 3 linguri de amestec de ierburi uscate pentru a marina coastele sau 1 lingurita de condimente pentru 3 cotlete; daca vrei sa folosesti ierburi proaspete, atunci va trebui sa triplezi cantitatea, ca sa-si pastreze aromele;
- lasa carnea la marinat – pentru ca toate elementele marinadei sa aiba timp sa actioneze, carnea trebuie sa stea la marinat o ora, daca o tii la temperatura camerei si 1-2 zile, daca o tii la frigider, pentru ca nu o gatesti imediat.
Cum marinezi carnea de porc – sfaturi utile
Indiferent ce metoda de marinare a carnii de porc alegi, e bine sa stii care sunt greselile pe care ar trebui sa le eviti si unele trucuri pentru ca produsul final, fie el o friptura pe grill electric sau la cuptor, sa fie suculent, aromat si sa ti se topeasca in gura. Pentru aceasta, ti-am pregatit in cele ce urmeaza, cateva sfaturi utile:
- ai grija la cantitatea baitului – lichidul acid sau baitul, cum mai este numit, nu este recomandat sa fie folosit in exces, pentru ca vei obtine o carne prea moale; daca, insa, nu pui o cantitate suficienta, atunci friptura ta va fi mai tare decat ti-ai fi dorit;
- evita efectul de intarire – daca marinada ta este prea acida, foloseste iaurt sau lapte batut, ca sa estompezi efectul de intarire, in urma caruia carnea ar deveni prea rigida;
- nu folosi vase din aluminiu – zeama de lamaie sau de la citrice, in general, va interactiona cu aluminiul si rezultatul va fi un gust neplacut; pentru a marina carnea de porc, foloseste recipiente din sticla, plastic, ceramica sau pungile speciale pentru marinat;
- fierbe un pic vinul impreuna cu plantele aromatice – daca optezi pentru marinarea carnii de porc cu vin rosu, poti sa-l dai in clocot impreuna cu plantele si condimentele si dupa ce s-a racit sa-l torni peste carne;
- condimentele si plantele aromatice perfecte pentru carnea de porc – cele mai bune combinatii pe care le poti face pentru marinarea carnii de porc sunt cele care contin salvie, rozmarin, oregano, cimbru, usturoi sau ceapa;
- lasa carnea la marinat mult timp – desigur, poti marina carnea de porc si in doua ore sau in 30 de minute, dar ca sa obtii o friptura cu adevarat gustoasa, pe care sa o savurezi alaturi de muraturi delicioase, este recomandat sa lasi carnea la fezandat in jur de 24 de ore sau macar peste noapte, adica 12 ore.
Reusita unei fripturi depinde foarte mult de felul in care stii sa pregatesti carnea de porc inainte de a o pune pe gratar sau la cuptor. In principiu, marinarea este un proces de hidratare, fragezire si aromatizare a carnii, care nu necesita un efort deosebit, dar care presupune anumite reguli, cum sunt si cele de mai sus, astfel incat sa obtii la sfarsit un gust irezistibil,pe care toata lumea il va aprecia.
Sursa foto: Shutterstock