Cum faci maia naturala pentru painea de casa – sfaturi utile

Publicat la data de: 04/14/2020, 10:07

Autor: Beko

Distribuie

Atunci cand nu ai la indemana drojdie pentru pregatirea painii de casa sau a cozonacilor, maiaua naturala este una dintre cele mai sanatoase alternative homemade. Desi este folosita inca din cele mai vechi timpuri, secretele pregatirii ei nu sunt cunoscute de prea multe gospodine.

electrocasnice mici

Din nevoia de a avea oricand in casa un ingredient de baza pentru prepararea mancarii, poate nu e o idee rea sa ai propria cultura de maia, de care sa ai grija, dupa reguli simple, pe care le descoperi in randurile de mai jos. Totodata, iti propunem cateva retete de maia si iti venim in ajutor cu unele sfaturi utile.

Diferenta dintre maia si drojdie

Maiaua este agentul de fermentare folosit pentru a obtine paine, cozonac, pizza si alte preparate. Diferenta majora intre maia si drojdie este ca prima presupune un proces de fermentare lactic, mai lent, iar cea de a doua, unul alcoolic, mult mai rapid.

Ustensile si conditii ambientale pentru prepararea maielei:

  • borcane din sticla (cel putin 1 l);
  • o lingura din lemn;
  • cantar electronic;
  • apa, la 25 de grade Celsius;
  • temperatura ambientala, intre 21-23 de grade Celsius;
  • nu lasa maiaua la crescut aproape de o sursa de caldura, cum este aragazul pe care il folosesti frecvent la gatit. 

 👉 AICI gasesti toate tipurile de ARAGAZE de care ai nevoie

In ceea ce priveste painea, daca o prepari cu drojdie, miezul este mai pufos si gustul neutru. In schimb, painea cu maia are o densitate mai mare, coaja mai groasa si mai crocanta, miezul nu este uniform si gustul este usor acid. Nutritionistii spun ca painea cu maia este mai hranitoare si mai usor de digerat, pentru ca, in timpul fermentatiei, bacteriile din maia deblocheaza mineralele din tarate și digera o parte din gluten, in locul nostru.

Reteta de maia naturala proaspata 

cum-prepari-maiua-naturala-pentru-painea-de-casa

Pentru prepararea maielei naturale, poti incerca o reteta cu hidratare. Este recomandat sa incepi cultura cu faina integrala sau de secara si apoi, din ziua a doua, sa o hranesti cu faina alba. Dupa o saptamana de hranire, ar trebui sa obtii cam 300 de grame de maia naturala.

Ingrediente:

  • 100 g apa (folosesti cantarul electronic, nu canile sau volumele);
  • 100 g faina integrala sau de secara. 

Hranire:

  • 100 g faina alba;
  • 100 g apa.

Mod de preparare: pune borcanul gol pe cantar si adu-l la zero, pune 100 g apa, adu din nou la zero, pune 100 g faina integrala; amesteca si lasa borcanul intredeschis, la temperatura camerei, departe de caldura, pentru 24 de ore; a doua zi, amesteca, pune pe cantar un alt borcan gol si procedeaza ca prima data: pune 100 g de maia (arunca restul de maia sau pune-l la clatite), 100 g apa, amesteca bine, apoi adauga 100 g faina alba si amesteca din nou; lasa borcanul acoperit, la temperatura camerei, pentru 24 de ore; in ziua a treia si a patra, faci acelasi lucru ca in ziua a doua; in zilele a cincea si pana la a 12-a, hranesti cultura, dupa aceeasi procedura, dar o data la 12 ore; din aceasta maia, pui cantitatea necesara in aluatul de paine, il lasi la dospit, il framanti sau nu, in functie de reteta, si il pui la cuptor.

Vezi categoria noastra de  ▶️ CUPTOARE INCORPORABILE

Reteta de maia naturala, din cultura maturata

cum-fermenteaza-maiaua-naturala-pentru-painea-de-casa

Poti prepara maiaua si dintr-o cultura maturata. Foloseste ingredientele si metoda mentionate mai sus pentru prepararea primei maiele, iar pentru cultura noua, urmeaza pasii de mai jos:

Ingrediente:

  • 100 g maia veche;
  • 100 g faina alba;
  • 100 g apa (foloseste cantarul electronic).

Mod de preparare: din maiaua naturala maturata, adica pe care ai hranit-o timp de cel putin o saptamana, pune intr-un borcan curat 100 g de maia; apoi, cantareste 100 de g de apa; amesteca maiaua cu apa, dupa care toarna 100 de g de faina; lasa borcanul acoperit, la temperatura camerei, pentru 6-8 ore; pune borcanul cu noua cultura la frigider. 

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de APARATE FRIGORIFICE

Maiaua naturala pentru painea de casa – sfaturi utile

reteta-de-maia-naturala-pentru-paine

Cand prepari maiaua pentru painea de casa, trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Procesul obtinerii ei dureaza intre 7 si 12 zile, iar pentru a avea multumirea ca la sfarsit ai si avut rezultate pe masura, iata cateva sfaturi utile in acest sens:

  • ingredientele nu sunt mereu la fel – chiar daca respecti intocmai reteta, este posibil sa nu iti iasa maiaua; aceasta, pentru ca exista mai multi factori care influenteaza calitatea ei, cum ar fi provenienta fainii, cantitatea de clor din apa, temperatura ambientala, diverse microorganisme care se pot dezvolta inclusiv de la faptul ca nu ai igienizat corect ustensilele folosite;
  • ingrijeste corect maiaua – ia exemplul marilor brutari ai lumii si ai mare grija de maia, daca vrei sa o si poti folosi; priveste-o ca pe un organism viu care necesita atentie din partea ta, hraneste-o si verifica daca miroase bine sau daca nu a facut mucegai;
  • fa-ti propria cultura de maia – o cultura de maia poate fi intretinuta zeci de ani si tot ceea ce trebuie sa faci e sa o hranesti cu apa si faina, sa o tii departe de caldura excesiva si sa ai grija sa se multiplice;
  • atentie la recipiente si la ingrediente – foloseste vase din sticla sau portelan, nu din lemn sau plastic; utilizeaza apa plata (iar daca pui de la robinet, las-o o zi ca sa iasa clorul din ea); pune in maia faina care nu contine conservanti sau stabilizatori.

Dincolo de faptul ca o paine cu maia este mai hranitoare si mai usor de digerat, pregatirea ei este un proces care cere foarte multa rabdare si pricepere. Ca marii brutari ai lumii, poti avea propria cultura de maia ani la rand, avand grija de ea, dupa reguli simple, cum sunt si cele de mai sus. Retine ca nu numai respectarea retetei de preparare a maielei este importanta, ci si calitatea ingredientelor folosite, precum si temperatura din camera. 

Sursa foto: Shutterstock

 


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010