Cum faci casute de turta dulce de Craciun si cum ii implici pe cei mici in aceasta activitate

Publicat la data de: 11/30/2021, 11:31

Autor: Beko

Distribuie

Sa construiesti o casuta din turta dulce impreuna cu cei mici, de Craciun, poate fi ocazia de a crea un ritual pentru anii care vor veni. Este o activitate ludica, cu un scop concret: vei avea la final un desert spectaculos pentru masa festiva. In plus, este o ocazie de a petrece timp de calitate cu copiii. Desi la prima vedere pare complicata, casuta din turta dulce este usor de preparat si asamblat. Ai nevoie de un aluat cu miere și condimente pentru piesele casutei, pe care le vei coace in cuptor, de o crema simpla care va actiona ca un mortar si de glazura, ce poate fi colorata dupa bunul plac. Iata mai jos cateva retete de turta dulce si cum sa confectionezi casute alaturi de cei mici pentru sarbatoarea de Craciun. 

De ce si cum sa gatesti impreuna cu copiii

Family,Decorating,Ginger,Bread,House,Together

Atunci cand gateste cu tine, copilul va dezvolta un interes mai mare pentru alimente si arome noi si va fi mai tentat sa guste un fel de mancare daca a participat la prepararea lui. Gatitul ii permite copilului sa-si dezvolte increderea in sine, motricitatea fina, creativitatea, autonomia, dar si sa observe diverse fenomene chimice (spuma formata la combinarea bicarbonatului cu zeama de lamaie) si sa exerseze cunostintele de matematica (sa dubleze cantitatile dintr-o reteta). Cateva sfaturi pentru a gati alaturi de cei mici: 

  • Implica-i in alegerea retetelor, oferindu-le optiuni, inclusiv feluri de mancare cu care nu este familiarizat. 
  • Pregateste ingredientele si ustensilele si curata suprafetele de lucru. 
  • Inainte de a incepe, toata lumea trebuie sa se spele pe maini si, eventual, sa-si puna un sort. Cere-i copilului sa faca sarcini in functie de varsta si abilitatile sale.
  • Accepta ca se va face mizerie, ajuta-l sa curete, dar nu o face in locul lui. In functie de varsta, roaga-l sa puna ustensilele murdare in masina de spalat vase.
  • Copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa atinga aragazul si cuptorul daca sunt incinse si robotul de bucatarie in functiune.
  • Daca are peste 7 ani, poate fi invatat sa foloseasca un cuptor cu microunde, de exemplu, pentru a topi ciocolata pentru un desert. 

Retete de casuta de turta dulce

Inainte de a prepara casuta de turta dulce, ia in considerare ca, desi coptul pieselor nu dureaza foarte mult, trebuie sa le lasi la racit cateva ore, pentru a nu se sfarama in timpul procesului de asamblare. In afara de glazura, foloseste pentru decorare o varietate de bomboane, fursecuri, acadele, napolitane etc., pentru a crea un peisaj de Craciun de vis.

Casuta de turta dulce de casa

Homemade,Gingerbread,House,With,Christmas,Decorations,,Artificial,Snowfall

Ingrediente: 

  • 340 g faina
  • 180 g zahar
  • 120 g unt
  • 1 ou
  • 400 ml miere
  • 2 lingurite condiment 4 arome (piper, cuisoare, nucsoara si ghimbir)
  • 1 lingurita scortisoara

Crema-lipici:

  • 1 albus 
  • 120 g zahar pudra
  • 5 picaturi de suc de lamaie

Glazura:

  • 1 albus
  • 210 g zahar pudra
  • Coloranti alimentari

Extra:

  • 1 cutit bine ascutit
  • Sabloane din carton pentru piesele casei 

Mod de preparare: Pune zaharul, mierea si untul taiat in bucati intr-o cratita si incalzeste pe aragaz la foc mediu, pentru a topi amestecul. In acelasi timp, copilul poate sa amestece intr-un bol faina si condimentele. Apoi toarna peste amestecul uscat lichidul din cratita, omogenizeaza, adauga oul batut si mai amesteca. Aluatul va fi putin lipicios, dar il vei pune intr-o folie de plastic, pentru minimum o ora, la frigider, inainte de a taia piesele casutei. Intinde aluatul pe o suprafata pudrata cu faina, cu o grosime de aproximativ 5 mm. Lasa copilul sa decupeze piesele, folosindu-se de sabloane din carton. Pune piesele pe o tava acoperita cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 190°C, pentru aproximativ 15 minute. Foile trebuie sa fie bine coapte, pentru a rezista in timpul asamblarii. Lasa-le la racit pe un gratar. Bate ferm albusul, adauga picaturile de lamaie si zaharul pudra si amesteca usor cu o spatula. Pune crema intr-o punga de patiserie prevazuta cu duza de 3 mm si lasa deoparte. Lasa copilul sa amestece albusul si zaharul pudra pentru glazura, care trebuie sa fie usor lichida, dar sa nu curga (poti sa adaugi zahar, daca mai este necesar). Apoi imparte glazura in boluri mai mici si lasa-l pe copil sa adauge culorile care vor fi folosite la decorarea casutei. Pune glazura intr-o punga de patiserie prevazuta cu o duza de 1 mm. Asamblati casuta, unul tinand foile coapte, celalalt punand din crema-lipici. Este recomandat sa lasi casuta formata sa stea o ora inainte de a incepe sa o ornati dupa propriile gusturi cu glazura colorata.

Casuta de turta dulce aromata

Little,Girl,Decorating,Gingerbread,House,For,Christmas

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita nucsoara macinata
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita cardamom macinat
  • cuisoare macinate
  • 1 lingurita ghimbir macinat
  • 200 g miere
  • 350 g zahar brun pudra
  • 115 g unt
  • 1 ou
  • 1 galbenus 

Glazura:

  • 3 albusuri
  • 450 g zahar pudra

Mod de preparare: Incalzeste mierea si zaharul pana se topesc. Intr-un alt bol, copilul va amesteca ingredientele uscate. Adauga peste ele mierea și oul, amesteca bine si da aluatul la frigider, invelit in folie alimentara. Intinde aluatul pe o suprafata pudrata cu faina, lasa copilul sa decupeze piesele casutei, cu ajutorul unor sabloane si coace pe hartie de copt, timp de 30 de minute, in cuptorul preincalzit, la foc mediu. Bate albusul spuma tare si adauga zaharul pudra, pentru a obtine glazura cu care vei lipi piesele casutei si o vei decora, ajutandu-te de o punga de patiserie.

Mini-casuta de turta dulce

Christmas,Gingerbread,House,Decoration,On,Background,Of,Defocused,Golden,Lights.

Ingrediente:

  • 20 ml lapte
  • 1 ou
  • 50 g unt
  • 90 g zahar
  • 40 g miere
  • 2 linguri amestec de condimente (scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir, piper etc.
  • 4 g praf de copt
  • 300 g faina

Glazura

  • 1 albus
  • 250 g zahar pudra

Mod de preparare: Amesteca untul foarte moale (la temperatura camerei) cu zaharul, mierea, ouale si laptele, intr-un bol. Adauga praful de copt, condimentele si faina si framanta pentru a obtine un aluat uniform. In tot acest timp, poti ruga copilul sa iti adauge ingredientele pentru aluat, pe care apoi il pui in frigider, invelit in folie alimentara, timp de 45 de minute. Intinde aluatul, pune-l pe o foaie de copt si, cu ajutorul unor sabloane, decupati piesele casutei: 2 pereti, 2 fatade, 2 bucati de acoperis, podeaua. Cu un cutit bine ascutit, taie apoi ferestre si usi. Coace la foc mediu, timp de 15-20 de minute. Bate albusul tare si adauga 190 g de zahar pudra pentru a obtine glazura. Pune deoparte din aceasta glazura 4 linguri, pentru ornat. Restul amesteca-l cu zaharul pudra ramas si foloseste-l la lipit piesele casutei. Decoreaza dupa propria imaginatie.

Casa de turta dulce – sfaturi de preparare

Decorating,A,Christmas,Gingerbread,House

Pentru a realiza o casuta de turta dulce perfecta, ia in considerare cateva aspecte:

  • Aluatul trebuie sa fie usor moale, avand in vedere mierea din componenta. Pentru a putea fi intins si taiat, trebuie sa fie lasat la frigider macar 45 de minute, o ora. 
  • Foloseste condimentele preferate, de exemplu, daca nu iti place ghimbirul, renunta la el. Nucsoara si scortisoara sunt printre clasice.
  • Daca iti ramane aluat, fa fursecuri in diferite forme pentru decorul casutei. 
  • Casa de turta dulce se pastreaza bine doua saptamani. Aluatul crud se poate tine 48 de ore la frigider si poate fi congelat.

Istoria turtei dulci

Pentru ca prepararea si asamblarea casutei dureaza cateva ore bune, poti profita de acest timp pentru a le oferi copiilor o mica lectie de istorie gastronomica. Poti sa le spui ca turta dulce se consuma inca de acum 2400 de ani, in Egiptul Antic. Grecii ofereau acest desert drept ofranda anuala zeilor, iar romanii au adoptat si ei prajitura, adaugand piper si fructe uscate. Se considera ca reteta care se apropie cel mai mult de cea pe care o cunoastem azi este de origine chinezeasca. Prajitura cu miere, condimente si plante aromatice era inclusa in alimentatia soldatilor chinezi din Evul Mediu si se numea „Mi-kong”. Calaretii lui Genghis Han ar fi raspandit-o apoi printre arabi. In timpul cruciadelor din secolele al XII-lea si al XIII-lea, europenii au descoperit la randul lor reteta. In Germania, o prima mentiune a „Lebkuchen” dateaza din 1296. Reteta s-a raspandit in manastiri si apoi in intreaga Europa, cu diverse variatii in functie de condimentele folosite, multe fiind initial destul de scumpe. Dar, de-a lungul secolelor, preturile condimentelor au scazut, iar acest tip de prajitura a devenit din ce in ce mai populara in toata Europa, precum si in America, unde a fost dusa de colonisti.  

Inspirate din traditiile Craciunului, casutele de turta dulce, care amintesc de locuinta vrajitoarei din povestea cu Hansel si Gretel, continua sa atraga pofticiosii mici si mari. Cu ajutorul retetelor de mai sus, prepararea si confectionarea unei casute de turta dulce va fi o joaca de copii.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010