Cand vrei sa-ti asiguri confortul termic in sezonul rece, este foarte important sa tii cont si de nivelul umiditatii din casa ori de cel al temperaturilor exterioare. Aceasta, pentru ca, in caz contrar, te poti confrunta cu problema condensului, care nu afecteaza doar ferestrele si usile exterioare, din sticla, ci intreaga locuinta si obiectele sau accesoriile din interior.
Ce este condensul si cand apare? Care sunt factorii favorizanti? Cum iti dai seama ca nivelul umiditatii din casa ta este excesiv? Cum eviti aparitia condensului? Sunt cateva dintre intrebarile la care iti raspundem in ghidul pe care ti l-am pregatit in cele ce urmeaza, ca sa stii cum sa actionezi corect atat pentru a preveni condensul, cat si pentru a-l tine sub control, in cazul in care, totusi, apare.
- Ce este condensul si cand apare
- Factori favorizanti pentru aparitia condensului
- Semne ale umiditatii excesive – la ce sa fii atent
- Cum poti evita condensul din casa – sfaturi si metode utile
Ce este condensul si cand apare
Sezonul rece. Umezeala care apare brusc pe interiorul sau exteriorul ferestrelor ori al usilor din sticla care dau spre gradina, in cazul in care detii asa ceva, nu iti mai permite sa admiri peisajul de afara si, mai rau, se scurge pe podea ori ingheata. Poate fi o problema destul de deranjanta.
Chiar daca primul gand care iti vine in minte este ca nu ai ferestre si usi de calitate, este bine sa stii ca principalul motiv pentru care se formeaza condensul este excesul de umiditate din casa sau aerul prea cald din locuinta, care intra in contact cu suprafata rece a ferestrelor si usilor din sticla (odata ajuns in punctul de condensare, aerul se transforma din substanta gazoasa, in lichid). Este foarte important sa afli care este cauza condensului, pentru ca, daca este vorba despre un nivel crescut al umiditatii, atunci acesta poate afecta si alte locuri si obiecte din casa. Retine ca, daca ai ferestre duble si observi condens intre ele, poate fi un defect al acestora (nu sunt etanse, cauciucul izolant este defect).
Condensul apare, cel mai frecvent, in timpul iernii, dar el se poate forma ori de cate ori aerul atinge punctul de condens. De exemplu, condensul exterior poate sa apara si vara, primavara sau toamna.
Factori favorizanti pentru aparitia condensului
Dincolo de cauze in sine (umiditatea excesiva si diferenta dintre temperaturile exterioare si cele din interior), exista o serie de factori favorizanti pentru aparitia condensului, cum ar fi:
- gatitul – foarte multe dintre problemele legate de condens isi au cauza in bucatarie; daca, atunci cand gatesti, nu folosesti ventilatoare sau hota, nu aerisesti foarte bine incaperea si tii usa deschisa la bucatarie cand pregatesti mancarea, foarte multi vapori de apa ajung in aerul din locuinta, ceea ce va duce la cresterea nivelului umiditatii;
- dusurile fierbinti – o baie care nu este aerisita bine si in care obisnuiesti sa faci dusuri foarte fierbinti poate fi sursa accentuarii umiditatii din casa;
- neaerisirea corecta a casei – umiditatea excesiva, temperatura interioara necorelata cu cea de afara si lipsa aerisirii corecte a casei sunt trei factori esentiali care favorizeaza aparitia condensului;
- uscarea rufelor in interior – imagineaza-ti ca din 4 kg de rufe proaspat spalate se pot evapora pana la 2 litri de apa; toate moleculele acestea ajung in aerul din locuinta, in momentul in care nu folosesti balconul sau uscatoria blocului; prin urmare, daca nu ai spatiul necesar, poti opta pentru o masina de spalat cu uscator, ca sa eviti cresterea nivelului umiditatii din locuinta, atunci cand intinzi rufele in casa;
- vechimea locuintei – mai ales daca este vorba despre o casa veche, construita inainte ca eficienta energetica sa devina un subiect de interes, este foarte probabil ca peretii sa fie din materiale mai poroase, care permit vaporilor de apa sa patrunda sau sa iasa foarte usor din ei; de asemenea, ferestrele si usile nu sunt la fel de etanse ca cele construite in vremurile moderne; prin urmare, o casa veche necesita lucrari consistente de reabilitare, pentru a preveni sau a tine sub control condensul.
Semne ale umiditatii excesive – la ce sa fii atent
Potrivit National Institutes of Health, umiditatea optima din interiorul locuintei ar trebui sa se situeze intre 40 si 60%, insa ea depinde foarte mult de temperaturile exterioare. Excesul de umiditate din aer poate duce la dezvoltarea mucegaiurilor, a acarienilor si a altor bacterii. Cum umiditatea este unul dintre cei mai importanti factori care duc la condens, este important sa stii care sunt semnele ca in casa ta aerul este prea umed.
Verifica starea peretilor si a pardoselii
Pune mana pe pereti si, daca simti ca sunt reci si umezi, este momentul sa iei masuri. Mai ales daca sunt amenajati cu tapet, uita-te cu atentie daca exista pete de culoare neagra sau gri, pentru ca ele pot fi semne de mucegai negru sau ale prezentei altor tipuri de ciuperci intre perete si tapet. Acelasi tip de pete poate sa apara si pe peretii vopsiti sau pe tamplarie. De asemenea, daca observi ca pardoseala este jilava (mai cu seama daca este din lemn si se si umfla), atunci este un semnal ca umiditatea din casa este prea mare.
Uita-te cu atentie la tavan
Periodic, verifica si starea tavanului. Daca stucatura devine sfaramicioasa, decolorata sau daca apar pete umede, decolorari ori semne de mucegai, este indicat sa masori nivelul umiditatii din casa. O poti face folosind un higrometru. Nu este neaparat nevoie sa examinezi tavanul urcandu-te pe scara, ci este suficient sa te uiti la el din mai multe unghiuri, cand este lumina aprinsa. Vezi observa tot ce este in neregula.
Verifica starea mobilei, tablourilor si a accesoriilor din casa
Mucegaiul negru se poate dezvolta in cele mai ascunse locuri din casa, cum ar fi in interiorul draperiilor, al jaluzelelor, pe tapiterii. Prin urmare, verifica starea mobilei si a accesoriilor din casa. Apoi, nu uita de tablouri. Daca acestea incep sa se scorojeasca, este posibil ca nivelul umiditatii sa fie peste limitele normale.
Monitorizeaza frecvent starea ferestrelor si a conductelor
Prin casa ta trec o multime de conducte si, cand ele sunt la vedere, poti observa cu usurinta daca prezinta scurgeri. Atunci cand sunt mascate, din motive estetice, este posibil sa nu vezi ca ceva este in neregula, decat cand vecinul de dedesubt iti semnaleaza problema sau cand apar pete in peretii din casa. Totodata, este important sa verifici daca ferestrele si usile se inchid etans (de exemplu, garniturile din cauciuc se pot uza, odata cu trecerea timpului).
Acorda atentie mirosurilor neplacute
Odata ce apar, mucegaiurile emana un miros specific, pe care il vei resimti mai ales cand vii de la o plimbare in parc sau de fiecare data cand te urci in podul casei ori cobori in pivnita, in cazul in care detii asa ceva. Mirosul neplacut poate proveni si de la scurgerile de apa din conducte sau de la igrasie si este unul dintre indicatorii excesului de umiditate. Prin urmare, este necesar sa reglezi nivelul umiditatii din casa si sa imbunatatesti calitatea aerului, folosind, de pilda, un purificator cu filtre, care elimina mare parte dintre alergeni.
Descopera 👉 Purificatorul de aer ATP7100I de la Beko, dotat cu functie de ionizare, pre-filtru si filtru HEPA 13, cu 3 straturi, inclusiv de carbon activ, ajutorul tau de nadejde pentru retinerea particulelor mari, dar si a celor de 0,3 microni, precum si pentru indepartarea mirosurilor neplacute. Totodata, prin senzorul de praf, incorporat, aparatul detecteaza automat calitatea aerului din casa ta si iti indica gradul de poluare.
Nu ignora disconfortul fizic
Potrivit Mayo Clinic, umiditatea excesiva poate avea efecte asupra sanatatii, printre care cele mai intalnite sunt: dezvoltarea alergiilor (din cauza mucegaiurilor sau a acarienilor, favorizati de excesul de umiditate), inrautatirea simptomelor unor afectiuni respiratorii precum astmul sau bronsita, rinita, congestia nazala, tusea, stranutul, respiratia suieratoare, accentuarea senzatiei de sufocare, in timpul verii.
Cum poti evita condensul din casa – sfaturi si metode utile
„Paza buna trece primejdia rea”, asa ca este bine sa fii prevazator si sa-ti iei toate masurile pentru a preveni aparitia condensului. La prima vedere pare complicat, insa, ghidandu-te dupa recomandarile de mai jos, ai sa constati ca nu este chiar atat de greu:
Alege ferestre si usi de calitate pentru locuinta ta
Nu poti controla temperatura exterioara, iar in iernile foarte reci, condensul poate sa apara, indiferent de calitatea ferestrelor. Totusi, daca alegi modele care au sticla termoizolanta, dotata cu diverse tehnologii care ajuta nu doar la pastrarea caldurii in interiorul locuintei, ci si la diminuarea sau evitarea efectului de sera, sansele de a preveni condensul sunt mai mari, desi nu este in totalitate exclus ca el sa apara.
Mentine un nivel optim al umiditatii in casa
Una dintre cele mai eficiente metode prin care poti gestiona problema aparitiei condensului este sa mentii un nivel optim al umiditatii in toate incaperile din casa. Dincolo de a respecta recomandarea ca el sa se situeze intre 40 si 60%, exista o regula esentiala de care este bine sa tii cont, si anume sa reglezi umiditatea din casa in functie de temperatura de afara. Practic, cu cat temperatura de afara este mai scazuta, cu atat nivelul umiditatii din interior ar trebui sa fie mai mic, chiar sub 30-40%, astfel:
Temperatura exterioara |
Nivelul umiditatii din interior |
-28°C |
nu mai mare de 15% |
intre -28°C si -23°C |
nu mai mare de 20% |
intre -23°C si -17°C |
nu mai mare de 25% |
intre -17°C si -12°C |
nu mai mare de 30% |
intre -12°C si -6°C |
nu mai mare de 35% |
intre -6°C si 4°C |
nu mai mare de 40% |
intre 4°C si 10°C |
intre 40-50% |
peste 10°C |
inte 50-60% |
Mentine un nivel optim al temperaturii in locuinta
O cauza a condensului este si diferenta mare de temperatura dintre exterior si interior. Prin urmare, este important ca in casa sa nu fie exagerat de cald si caldura sa fie distribuita uniform. Folosirea termostatelor si aerisirea caloriferelor sunt esentiale, mai ales daca ai centrala termica, pentru ca poti controla temperatura din fiecare camera. Institutul pentru Diversificarea și Economisirea Energiei (IDAE – Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) recomanda ca, in timpul zilei, temperatura optima din locuinta sa se situeze intre 20 si 21ºC, iar noaptea, sa fie intre 15 si 17ºC. Daca ai centrala termica, expertii prestigiosului institut spun ca este mai bine sa o inchizi pe timpul noptii, insa fiecare organism reactioneaza diferit si este indicat sa testezi care sunt valorile la care te simti confortabil. Totodata, medicii pediatri recomanda ca, in camera bebelusilor, temperatura sa fie intre 22 si 24ºC, ziua, si intre 18 si 20ºC, noaptea.
Adopta obiceiuri care tin condensul la distanta
Mai ales in incaperi ca bucataria sau baia, este important sa adopti obiceiuri care sa reduca, pe cat posibil, nivelul umiditatii. De pilda, poti evita dusurile foarte fierbinti si prelungite, mai cu seama daca nu ai un sistem de ventilatie foarte bun. De asemenea, atunci cand gatesti, este bine sa folosesti ventilatoare sau sa tii geamul deschis. Apoi, ai grija ca de fiecare data cand speli vasele, sa nu se scurga apa pe langa chiuveta, in locuri greu accesibile pentru a le putea curata. O varianta eficienta prin care poti scapa de aceasta problema este utilizarea unei masini de spalat vasele.
Descopera 👉 Masina de spalat vase Beko DFN59534XAD, dotata cu tehnologia HomeWhiz, ce-ti permite monitorizarea si programarea tuturor electrocasnicelor din casa, cu ajutorul telefonului sau al tabletei, si scapa de grija scurgerilor de apa din jurul chiuvetei, atunci cand speli vasele. Totodata, tehnologia AutoDose te ajuta sa eficientizezi consumul de detergent, apa si energie.
Apoi, evita udarea in exces a plantelor de apartament (nu lasa apa sa se stranga in farfuriile de sub ghivece si sa stagneze acolo mai multe zile), uscarea rufelor in interior, pentru ca acest lucru creste nivelul umiditatii.
Alege 👉 Uscatorul de rufe DS8452TA de la Beko, dotat cu senzor EcoSense, care detecteaza nivelul de umiditate din rufe si optimizeaza fluxul de aer cald, pentru o uscare eficienta. Totodata, prin designul special al cuvei, tehnologia Aquawave ajuta la crearea conditiilor optime de uscare, fara miscari care ar putea afecta tesaturile.
Alege sisteme eficiente pentru izolatia locuintei
Sistemele eficiente pentru izolatia locuintei pot fi de un real ajutor, pentru ca peretii protejati cu materiale termoizolante nu vor mai lasa caldura sau frigul sa patrunda in locuinta. Vei putea, astfel, pastra mai usor o temperatura optima pentru tine si cei dragi.
Condensul este una dintre problemele care pot sa apara, indiferent ca stai intr-o casa noua sau veche ori daca ai ferestre si usi de calitate. Totusi, cu ajutorul unor metode eficiente, asa cum sunt si cele mai sus, poti controla si chiar evita acest fenomen.
Sursa foto: Shutterstock