Cum aspiri corect fiecare suprafata

Publicat la data de: 12/21/2017, 12:46

Autor: Beko

Distribuie

Utilizarea corecta a aspiratorului asigura un mediu curat si sanatos pentru locuinta ta. Este cea mai eficienta modalitate de a inlatura praful, scamele si alte forme de murdarie.

Noile modele au functii si accesorii ce iti permit sa aspiri o multitudine de suprafete, de la covor pana la gresie si parchet. Foloseste aspiratorul si pentru intretinerea obiectelor de mobilier tapitate cum sunt canapelele sau fotoliile, pentru igienizarea saltelelor sau indepartarea prafului de pe ramele tablourilor sau tocurile usilor.

Pare simplu sa dai cu aspiratorul, insa respectarea anumitor etape si utilizarea accesoriilor corecte, te va ajuta sa iti usurezi si sa iti eficietizezi munca. O data pe saptamana, pune in aplicare sfaturile de mai jos si vei vedea rezultatele.

 

Pregateste suprafata

1

Este recomandat sa aspiri abia dupa ce ai finalizat celelalte sarcini casnice privind curatenia. In acest mod, stii ca dupa ce vei incheia, tot praful si toate scamele au fost indepartate.

Inainte de a incepe, asigura-te ca suprafata pe care vrei sa o aspiri, indiferent ca este covorul din sufragerie, gresia din baie sau parchetul din dormitor, este complet libera, ca niciun obiect, oricat de mic, nu a fost uitat pe jos. Exista riscul ca acesta sa fie tras de aspirator si sa ai parte de neplaceri. In plus, este deranjant sa te apleci de fiecare data cand observi o jucarie, o moneda sau o agrafa si sa le aduni. Pierzi foarte mult timp. Acesta etapa este cu atat mai importanta, daca ai copii sau animale de casa. De asemenea, muta micul mobilier care te-ar putea incurca. De exemplu, scaunele pot fi urcate pe masa pentru a-ti facilita accesul la zona de dedesubt.

 

Pregateste aspiratorul

2

  • Schimba filtrele si goleste sacul sau recipentul de colectare. La fel de importanta precum pregatirea suprafetei este pregatirea aspiratorului. Verifica filtrele si sacul sau recipientul de colectare. Daca filtrul este murdar, infundat sau rupt trebuie schimbat. Aspiratoarele de la Beko utilizeaza filtrul HEPA 13, ce capteaza 99% din particulele fine de praf, polen si acarieni, si care trebuie inlocuit o singura data pe an. De asemenea, goleste sacul sau recipientul de colectare daca este plin intr-o proportie mai mare de 50%, deoarece cand este incarcat mai mult de jumatate, puterea de aspirare se reduce.    
  • Alege accesoriul potrivit. Tot parte a procesului de pregatire este si alegerea accesoriului potrivit pentru suprafata pe care doresti sa o cureti, si reglarea acestuia. De exemplu, in cazul periei pentru covoare, ajustarea trebuie facuta astfel incat perii doar sa il atinga la suprafata. Acestia nu trebuie sa ajunga in profunzimea tesaturii pentru o aspirare eficienta, ci este suficient sa actioneze in partea superioara. Procedand astfel, vei proteja aspectul covorului, care va arata ca nou pentru mai mult timp.
  • Verifica daca sunt blocaje. Porneste aspiratorul pentru a te asigura ca nu exista blocaje pe furtun si pentru a verifica mobilitatea periei. Daca sesizezi astfel de probleme, remediaza-le si abia apoi apuca-te de treaba.

 

Aspira in functie de suprafata

Covorul. Cand vine vorba de aspirat, covorul este cel care primeste cea mai multa atentie. Este firesc, deoarece textura sa predispune la inmagazinarea de praf, scame si par, care pe termen lung ne pot afecta sanatatea, mai ales persoanelor sensibile la alergeni. Curatarea corecta a covorului este cu atat mai importanta si trebuie executata mai riguros, daca ai copii sau animale. Alege un model de aspirator dotat cu un accesoriu special pentru parul de animale, cum este acest model de la Beko, care are integrata o perie turbo.

Dupa ce ai indepartat toate obiectele de pe covor si ai reglat peria, incepe sa aspiri fara sa te grabesti. Este recomandat sa aspiri intr-un ritm mai lent, pentru a permite aspiratorului sa traga murdaria din covor. Revino pe fiecare zona de 3-4 ori, pentru a indeparta toate scamele. Pentru eficientizarea procesului, aspira in doua sensuri, intai pe orizontala si apoi pe verticala. In acest mod, acoperi foarte eficient toata suprafata.

3

Suprafetele dure. Curatarea gresiei din bucatarie, baie sau hol se realizeaza cel mai frecvent folosind matura si mopul, insa acestea nu absorb tot praful si muta mizeria dintr-o parte in alta a incaperii. O data pe saptamana este bine sa utilizezi aspiratorul chiar si pe aceste suprafete dure, deoarece este mult mai eficient. Beneficiile le vei observa atat in ceea ce priveste curatenia, cat si calitatea aerului din incapere.

Atunci cand folosesti aspiratorul pentru suprafetele dure, alege accesoriul fara peri. O atentie sporita trebuie acordata colturilor incaperii, deoarece tendinta este ca aici sa se stranga mult praf si scame.

Suprafetele din lemn. Atunci cand aspiri suprafete din lemn, riscul cel mai mare este acela de a le zgaria. Asigura-te ca de rotile aspiratorului nu este prins nimic ce ar putea dauna parchetului sau dusumelei. Ca si in cazul suprafetelor dure, apeleaza la accesoriul fara peri pentru o curatare optima si in siguranta.

Suprafetele inguste si obiecte. Aspiratoarele moderne iti ofera posibilitatea sa cureti o multime de locuri si de obiecte din locuinta. Cu ajutorul duzei pentru spatii inguste poti indeparta praful de pe ramele usilor, ale tablourilor, canapea si fotolii, tastatura computerului sau mobila.

 

Frecventa de aspirare

Este recomandat sa respecti un anumit ritm pentru a intretine curatenia la tine in locuinta. O data pe saptamana este de cele mai multe ori suficient sa folosesti aspiratorul. In cazul in care ai copii sau animale, ar putea fi necesara o frecventa mai mare, dat fiind ca celor mici le place sa se joace pe jos, iar animalutele de companie lasa par. In ceea ce priveste alte suprafete, cum sunt diferitele obiecte de mobilier, o data pe luna este de ajuns pentru a indeparta praful si scamele, si a mentine un mediu sanatos in locuinta ta.

 

Intretinerea aspiratorului

Dupa ce ai incheiat treaba, verifica din nou filtrele si sacul sau recipientul de colectare, si vezi daca e cazul sa le inlocuiesti, sa le golesti sau sa le speli. Sterge aspiratorul la exterior pentru a indeparta particulele de praf care s-au depus in timpul utilizarii, apoi depoziteaza-l in loc sigur pana la urmatoarea folosire.

 

Aspirand, nu doar inlaturi murdaria care se vede, ci igienizezi si aerul din locuinta. Alege un model de aspirator eficient, dotat cu filtre care capteaza praful, polenul si acarienii. Tehnologiile noi si ingenioase asigura o aspirare perfecta a casei tale si o intretinere facila a aspiratorului.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010