Ne-am obisnuit sa mancam repede, de multe ori doar ca sa ne potolim foamea. Suntem in miscare in cea mai mare parte a timpului, iar a servi masa in tihna, respectand cateva reguli simple ramane, de cele mai multe ori, apanajul cinelor aniversare sau de sarbatoare.
Insa poti face ca mesele din weekend sa fie speciale de fiecare data. Transforma intr-un obicei servirea pranzului alaturi de familie sau de partenerul tau. Gatiti impreuna si creati-va propriul vostru ritual pentru a va bucura de mancare si de companie. Atunci cand servesti masa respectand cateva reguli de protocol, experienta capata o alta valoare. Te poti conecta mai bine cu cei de langa tine si acorzi o importanta mai mare gusturilor din farfurie si aromelor din pahar.
Este un mod de a ne bucura de lucrurile simple din viata si de a crea experiente speciale pentru noi si cei dragi. Surprinde-i la urmatoarea masa pe care o luati impreuna cu un aranjament ca la carte. Indiferent de tipul veselei, regulile raman aceleasi. Nu trebuie sa avem cel mai fin portelan sau pahare de cristal, pentru a pune in aplicare principiile ce tin de aranjarea mesei. Acest demers nu trebuie sa fie unul descurajant. Probabil ai vazut diverse aranjamente cu un numar foarte mare de tacamuri, farfurii sau pahare. Nu este intotdeauna cazul sa folosim atat de multe. Tipul mesei este cel care influenteaza complexitatea aranjarii.
Cu ce incepi? De ce anume trebuie sa tii cont? Cate farfurii folosesti? Dar tacamuri? Ce tipuri de pahare sunt necesare? Afla din ghidul de mai jos.
Aranjamentul de baza
Acest tip de aranjament este cel la care putem recurge pentru mesele obisnuite, cina din timpul saptamanii sau micul dejun din weekend. Este foarte simplu de realizat, deoarece implica elemente putine, accesibile, pe care orice persoana le are in casa. In aceasta ecuatie nu este vorba despre nimic elaborat. Tot ce ai nevoie este un suport realizat din material textil sau bambus pentru fiecare persoana (placemat), o farfurie, un pahar de apa, furculita, cutit si lingura, daca este cazul, si un servet.
Regulile de asezare:
- Asaza suportul pe masa;
- In centrul acestuia pune farfuria;
- Servetul va sta in partea stanga a farfuriei;
- Peste servet pune furculita;
- Pozitioneaza cutitul cu lama orientata spre farfurie, in dreapta acesteia;
- Lingura va sta in dreapta cutitului;
- Pune paharul de apa in partea superioara a aranjamentului, deasupra farfuriei si a tacamurilor, pozitionat in partea dreapta, intre acestea, in dreptul orei 1.
Masa este servita!
Aranjamentul informal
Aranjamentul informal se preteaza pentru mese mai elaborate, cu mai multe feluri de mancare, in special atunci cand ai invitati si vrei sa ii surprinzi intr-un mod placut. Un astfel de aranjament intalnesti si la anumite restaurante.
Deoarece implica servirea mai multor feluri de mancare, atat vesela, cat si tacamurile, vor fi in numar mai mare. De obicei, in cadrul acestor mese se servesc patru feluri de mancare: supa, antreu, care poate fi o salata, fel principal si desert. Vei avea nevoie pentru fiecare invitat de: o farfurie pentru fel principal, o farfurie pentru salata, un bol de supa, furculita, cutit, lingura, pahar de apa, pahar de vin si un servet. Daca alegi sa nu servesti supa sau salata, inlatura vesela aferenta.
Reguli de asezare:
- Incepe cu suportul individual, pe care vor sta farfuriile, tacamurile si paharele;
- Pune farfuria pentru felul principal in centru;
- Peste acesta plaseaza farfuria pentru salata;
- Deasupra farfuriei de salata asaza castronul pentru supa;
- Servetul va sta in stanga farfuriilor;
- Peste servet pune furculita;
- In partea dreapta a farfuriei asaza cutitul si lingura;
- Deasupra cutitului va sta paharul de apa;
- In dreapta paharului de apa si putin mai sus vei pune paharul de vin sau tipul de pahar potrivit pentru bautura pe care hotarasti sa o servesti invitatilor tai.
E timpul sa luati loc si va bucurati de preparatele gatite.
Aranjamentul formal
In acest caz, lucrurile sunt ceva mai complicate, insa evenimentele formale sunt destul de rare, asa ca nu trebuie sa iti faci griji referitor la complexitatea aranjarii mesei. Pentru a-ti fi mai usor in a retine regulile acestui tip de aranjament, raporteaza-te la cele anterioare. Vei observa ca noi elemente sunt adaugate aranjamentului de baza.
Aranjamentul formal necesita o fata de masa spalata impecabil si calcata, de preferinta alba sau intr-o culoare deschisa, farfurie suport, farfurie pentru felul principal, bol pentru supa, farfurie pentru salata, farfurie pentru paine, servete, fuculite pentru salata, pentru felul principal, cutit, lingura, cutit pentru unt, lingurita pentru desert, pahare pentru apa si vin.
Cum asezi toate aceste elemente pe masa? Hai sa vedem!
- Asaza fata de masa si plaseaza farfuriile suport;
- Peste farfuria suport pune bolul pentru supa;
- Farfuria pentru paine va sta in partea stanga sus in raport cu farfuria suport;
- Servetul pune-l in stanga farfuriei suport;
- Pe servet pune furculita pentru salata si cea pentru felul principal. Acesta din urma va sta langa farfurie, iar cea de-a doua in exterior.
- In partea dreapta vei aseza cutitul cu lama orientata spre farfurie si lingura;
- Cutitul pentru unt va fi pozitionat orizontal pe farfuria de paine, cu lama in jos;
- Deasupra farfuriei suport se asaza tacamul pentru desert;
- Paharul de apa pune-l deasupra cutitului. Paharul de vin alb va fi plasat in dreapta acestuia avand grija sa fie un centimetru mai jos. Cel pentru vin rosu va fi tot in dreapta paharului de apa si deasupra celui de vin alb.
Petrecerea poate sa inceapa!
Dar ce faci cand petrecerea se termina? Sau cum te poti bucura de mult timp liber in wekeend sau la finalul zilei? O masina de spalat vase te va ajuta sa cureti fara probleme un numar mare de vase, pana la 14 seturi. Curatenia dupa o masa in familie sau o cina aniversara nu va mai fi o problema. Ai un ajutor de nadejde, care va face toata treaba in timp ce tu te poti petrece timp de calitate impreuna cu invitatii tai, relaxandu-va la o cafea.
Din cand in cand, abordeaza diferit servirea mesei. Aplica regulile de baza cat de des iti amintesti. Astfel, principiile de aranjare corecta a mesei iti vor intra in reflex. Vei sti cu exactitate unde trebuie sa stea furculita, lingura sau paharul de apa. Apoi nu iti ramane decat sa te bucuri de companie, familie, prieteni si de mancare. Priveste aceste reguli ca o invitatie de a acorda o atentie mai mare lucrurilor mici din viata, care sunt in definitiv oportunitati de reconectare si stare de bine.