Sunt foarte gustosi, aromati si nelipsiti de la mesele festive. Ii poti pregati in mai multe feluri, in functie de gusturile tale si ale celor invitati la cina si ii poti servi atat la aperitiv, cat si ca fel principal, alaturi de traditionalii cartofi prajiti sau de o salata delicioasa.
Retetele de carnati de casa variaza in functie de regiunea geografica a tarii: de exemplu, in Moldova se amesteca doua tipuri de carne (porc si manzat) la prepararea lor, pe cand in Bucovina, de multe ori, se obisnuieste sa se toace direct cu mana carnea pentru carnati, folosind un topor. De asemenea, sunt zone in care, pentru obtinerea unor carnati de casa plini de savoare, sunt amestecate carnea de porc, de vita si oaie, alaturi de mai multe condimente.
Deja ti-am facut pofta, nu-i asa? Numai bine, pentru ca in cele ce urmeaza ti-am pregatit cateva retete de carnati si trucuri pentru ca rezultatul final sa iasa… ca la bunica acasa.
- Retete de carnati de casa
- Prepararea carnatilor de casa in functie de zona
- Trucuri pentru cei mai buni carnati de casa
Retete de carnati de casa
De la retetele traditionale de carnati de casa, din carne de porc, la cele mixte, am adunat aici preparatele perfecte pentru mesele festive din urmatoarea perioada si nu numai.
Carnati de casa din carne de porc
Cu un gust bogat si foarte aromat, carnatii de casa din carne de porc sunt mult mai usor de facut decat iti imaginezi.
Ingrediente:
- 5-2 kilograme de carne de porc (alege o pulpa fara os);
- 400-500 de grame de slanina;
- 200 de mililitri de vin rosu (poti folosi si supa de carne sau apa);
- 5-6 catei de usturoi;
- 20 de grame de boia dulce;
- 20 de grame de boia iute;
- 1 lingurita de cimbru macinat;
- condimente pentru carnea tocata;
- sare si piper dupa gust;
- mate subtiri (de porc sau de oaie).
Mod de preparare:
Taie carnea si slanina cubulete si amesteca-le cu mirodeniile din lista de ingrediente. Piseaza cateii de usturoi si adauga-i la carnea condimentata, alaturi de vin. Daca nu ai vin rosu, poti folosi si o supa de carne (in care ai fiert cateva bucatele de carne cu legume) sau, si mai simplu, o cana de apa.
Amesteca toate ingredientele de mai multe ori, astfel incat sa patrunda bine condimentele in carne, apoi trece aceasta compozitie prin masina de tocat, dupa ce i-ai atasat, in prealabil, accesoriul pentru carnati. Umple matele pe rand, avand grija sa nu pui umplutura in exces si sa dea pe dinafara. La final, prinde capetele carnatilor intr-un nod si lasa-i peste noapte (prinsi cu sfoara de un bat sau pe un platou) sa se scurga de grasime la loc racoros. Dupa ce s-au uscat (verifica sa fie bine uscata membrana sau invelisul lor exterior), depoziteaza-i la congelator daca planuiesti sa-i pastrezi mai mult timp inainte de a-i gati.
Carnati de casa din carne de porc si vita
La randul lor, carnatii de casa din porc si vita se fac urmand aceiasi pasi, diferenta resimtindu-se la gustul lor, pentru ca sunt folosite doua tipuri de carne.
Ingrediente:
- 1 kilogram de carne de porc (pulpa fara os);
- 1 kilogram de carne de vita;
- 150-200 de mililitri de vin rosu (poti folosi si supa de carne sau apa);
- 5 catei de usturoi;
- 20 de grame de boia dulce;
- 20 de grame de boia iute;
- 1 lingurita de cimbru macinat;
- 1 lingurita de oregano;
- 1 legatura de patrunjel;
- condimente pentru carne tocata;
- sare si piper dupa gust;
- mate subtiri (de porc sau de oaie).
Mod de preparare:
Dupa ce ai spalat bine carnea, tai-o in bucatele pe care sa le amesteci cu mirodeniile, patrunjelul bine maruntit, usturoiul pisat si vinul rosu. Daca preferi o consistenta mai grasa, poti adauga si cateva bucatele de slanina. Combinatia dintre cele doua tipuri de carne si multitudinea de condimente va contribui semnificativ la gustul bogat, puternic aromatizat, al carnatilor de casa.
Trece amestecul prin masina de tocat, umple matele si lasa apoi preparatul final la uscat pentru minimum cateva ore (daca ai unde sa tii carnatii la loc racoros, ii poti lasa si doua, trei zile inainte de a-i gati).
Carnati de casa din carne de oaie
Cu un gust intens, carnatii din carne de oaie se numara printre cele mai gustoase si satioase preparate pe care le poti incerca in sezonul rece.
Ingrediente:
- 1,5 kilograme de carne de oaie;
- 150 de mililitri de vin rosu;
- 5-6 catei de usturoi;
- 20 de grame de boia dulce;
- 20 de grame de boia iute;
- 1 lingurita de cimbru macinat;
- un varf de lingurita de chimion;
- condimente pentru carne tocata;
- sare si piper dupa gust;
- mate subtiri (de porc sau de oaie).
Mod de preparare:
Taie cuburi de carne, pe care sa le amesteci cu vinul rosu si cu toate celelalte ingrediente. Ca sa se intrepatrunda aromele cat mai bine, poti lasa acest amestec la rece pentru 1-2 ore. Dupa ce este gata, trece carnea prin masina de tocat, folosind accesoriul special pentru carnati, pentru a umple direct matele. Lasa carnatii la zvantat cel putin o zi inainte de a-i gati sau de a-i pune la congelator (daca planuiesti sa-i depozitezi pentru mai mult timp).
Carnati de casa afumati
Multe persoane prefera gustul afumat al carnatilor, asa ca, daca vrei sa incerci si tu un astfel de preparat, trebuie sa tii cont de cativa pasi in plus.
Ingrediente:
- 2 kilograme de carne de porc (cu pulpa fara os);
- 200 de mililitri de vin rosu (poti folosi si supa de carne sau apa);
- 5-6 catei de usturoi;
- 20 de grame de boia dulce;
- 20 de grame de boia iute;
- 1 lingurita de cimbru macinat;
- un varf de lingurita de coriandru;
- condimente pentru carnea tocata;
- sare si piper dupa gust;
- mate subtiri (de porc sau de oaie).
Mod de preparare:
Taie carnea cuburi, amestec-o apoi cu celelalte ingrediente si trece-o prin masina de tocat, pana umpli matele. Dupa ce se usuca bine carnatii (membrana nu mai trebuie sa fie deloc umeda) si li se scurge excesul de grasime, poti trece la procesul de afumare.
Este cat se poate de simplu: agata carnatii de o grinda deasupra locului unde vei face focul (pe care ar trebui sa-l acoperi cu un placaj sau grilaj, astfel incat sa iasa cu usurinta fumul, asigurandu-se si o ventilare corespunzatoare) si lasa-i la afumat cel putin doua ore pe zi pe fiecare parte, in functie de cat de aromati vrei sa iasa. Dupa trei, patru zile, acestia se iau din afumatoare si se pastreaza la loc racoros, intr-o pivnita sau un beci.
Prepararea carnatilor de casa in functie de zona
Pe langa variantele traditionale de carnati de casa, din diferite tipuri de carne, retetele lor variaza si in functie de regiunea in care sunt facuti, avand ingrediente care le confera o aroma aparte.
- De exemplu, carnatii ardelenesti sunt foarte condimentati si au un gust bogat, gratie compozitiei bogate in cimbru, piper si usturoi;
- In Bucovina, difera metoda de preparare a carnii pentru carnati. Aceasta nu este data prin masina de tocat, cum se intampla de obicei, ci este maruntita manual, cu toporul sau cu satarul. In consecinta, carnatii au un gust si o consistenta mult mai bogate;
- In Banat, de asemenea, carnea este tocata prin sita cu cele mai mari gauri ale masinii, astfel incat sa se pastreze niste bucati de carne generoase pentru umplerea carnatilor;
- In cazul carnatilor moldovenesti, secretul tine de compozitia bazata pe carne de porc si carne de manzat, o combinatie foarte gustoasa si satioasa pentru mesele festive;
- Pe de alta parte, in Oltenia si Muntenia, carnatii se fac dupa retetele clasice, dar se tine cont de includerea supei de carne in compozitie, pentru partea lichida, pentru ca aceasta pune in valoare si mai mult gustul carnatilor.
Trucuri pentru cei mai buni carnati de casa
Desi pare dificil, prepararea carnatilor nu este nici pe departe un proces anevoios, mai ales daca tii cont de cateva sfaturi generale:
- Acorda intotdeauna atentie surselor de provenienta ale carnii, astfel incat aceasta sa fie proaspata si gustoasa;
- Alege bucati de carne dezosate (pulpa, ceafa), astfel incat sa fie usor sa le tai cuburi si sa le treci apoi prin masina de tocat;
- Condimenteaza carnea in functie de gusturile tale si, daca ai cum, las-o la rece macar o ora dupa ce ai presarat mirodeniile pe ea, astfel incat sa se intrepatrunda aromele cat mai bine;
- Pentru condimentarea carnatilor de casa, poti folosi: sare, piper, cimbru, chimen, coriandru, usturoi, boia (dulce si iute), nucsoara, maghiran etc.;
- Dupa ce sunt umpluti, incearca sa intepi din loc in loc membrana carnatilor, astfel incat sa nu se formeze bule de aer, care sa se sparga apoi si sa lase grasime in urma lor;
- De asemenea, ai grija sa lasi carnatii la zvantat cel putin o noapte dupa ce i-ai umplut, astfel incat sa isi lase grasimea si sa fie apoi gata de afumat sau de gatit;
- Carnatii pot fi prajiti la tigaie, facuti pe gratar, grill sau la cuptor si pot fi serviti cu salata (mai ales cea de varza murata), cartofi (prajiti, piure sau la cuptor), mamaliga, fasole, varza calita sau alte garnituri.
Deja ti-am facut pofta de o portie gustoasa de carnati de casa, nu-i asa? Ei bine, atunci a venit momentul sa aduni toate ingredientele si sa te apuci de treaba!
Foto: shutterstock.com