Cele mai bune retete de dulceata de casa – cum le prepari ca sa obtii un gust irezistibil

Publicat la data de: 05/13/2020, 07:24

Autor: Beko

Distribuie

Gustul acrisor al fructelor de padure sau aroma irezistibila a cireselor, de care sa te bucuri impreuna cu cei dragi, indiferent de anotimp? Daca vrei sa ai satisfactia unui preparat gustos si sanatos, atunci poate nu ar fi o idee rea sa pregatesti cateva borcane cu dulceata homemade. Pe langa faptul ca stii ce ingrediente folosesti si ai controlul asupra cantitatii de zahar, poti implica toata familia in procesul de preparare, ceea ce o sa le faca placere in special celor mici.

Descopera, in cele ce urmeaza, cele mai bune retete de dulceata facuta in casa. 

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de PRODUSE DE GATIT

Cele mai bune retete de dulceata de casa

Dulceata de cirese sau de visine care iti aduce aminte de copilarie, cand bunica se pregatea la sfarsit de mai si inceput de iunie sa culeaga delicioasele fructe si sa prepare din ele o dulceata cum numai ea stia sa faca? Sau poate preferi o varianta ceva mai exotica de dulceata de agrise cu portocale? Exista o varietate de retete pentru toate gusturile, pe care le poti incerca, fara sa fii neaparat un expert. Poti fi cat de creativ vrei, ca sa obtii cele mai interesante arome si texturi, spre incantarea tuturor celor care vor gusta din dulceturile tale.

Reteta de dulceata de cirese

reteta-de-dulceata-de-cirese

Apreciate pentru aspectul lor deosebit de frumos si pentru aroma inconfundabila ce iti aduce aminte de insoritele zile de sfarsit de mai si inceput de iunie, indiferent in ce perioada a anului te-ai afla, ciresele sunt ingredientele clasice ale dulcetii homemade. Iata cum obtii cinci borcane de dulceata de cirese, de 500 de ml, in aproximativ o ora si jumatate.

Ingrediente:

  • 4 kg de cirese;
  • 2 kg de zahar;
  • sucul de la 2 lamai.

Mod de preparare: pune zaharul si ciresele fara samburi intr-o cratita si lasa-le asa peste noapte, la temperatura camerei; a doua zi, pune-le la fiert, impreuna cu sucul de lamaie; fierbe-le o ora, amestecand continuu, ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei; verifica-i consistenta: pune un bol mic la frigider pentru 30 de minute; picura dulceata in el si las-o sa se raceasca; daca nu e suficient de groasa, mai las-o sa fiarba; dupa fierbere, pune dulceata in borcane, dupa ce ai lasat-o sa se raceasca un sfert de ora. 

👉 AICI gasesti toate tipurile de ARAGAZE de care ai nevoie

Reteta de dulceata de zmeura, afine sau mure

reteta-de-dulceata-de-zmeura

 

Mici, parfumate si cu un gust irezistibil, zmeura, afinele sau murele sunt unele dintre fructele de sezon care iti aduc aminte de plimbarile la munte cand culegeai din tufele salbatice roadele mici, rozalii sau mov care iti incantau simturile. Intr-un borcan cu dulceata de zmeura, afine sau mure vei regasi fructele intregi (sau partial intregi), pentru ca nu le vei pasa, ca la gem. 

Ingrediente:

  • 1 kg de zmeura/afine/mure;
  • 1 kg de zahar;
  • zeama de la 2 lamai;
  • 200 ml apa.

Mod de preparare: amesteca zaharul cu apa si adauga sucul de lamaie; in acest sirop, fierbe zmeura/afinele/murele timp de 20 de minute; daca dulceata se scurge usor de pe lingura, las-o in continuare sa fiarba; in momentul in care observi ca se formeaza picaturi si ca are consistenta, ia cratita de pe foc si lasa dulceata sa se raceasca 10 minute, inainte de a o turna in borcane; atentie, daca nu faci dulceata imediat ce ai luat fructele, pune-le la frigider nespalate, pentru a-si pastra prospetimea si aspectul placut.

Vezi categoria noastra de ▶ APARATE FRIGORIFICE

Reteta de dulceata de capsune

reteta-de-dulceata-de-capsune

Prospetimea mentei, aciditatea lamaii, rafinamentul vaniliei si dulcele-acrisor al capsunelor. Acestea sunt ingredientele unei dulceti pe care toata familia o va adora. Iata, mai jos, care sunt pasii de urmat pentru ca, in doua ore si jumatate, sa obtii opt borcane mici de dulceata de capsune:

Ingrediente:

  • 4 kg capsune;
  • 2 kg zahar;
  • esenta sau o pastaie de vanilie;
  • sucul de la 2 limete;
  • 4-5 frunze de menta.

Mod de preparare: taie capsunele sau lasa-le intregi, dupa cum preferi; adauga vanilia si zaharul peste ele si amesteca usor, ca sa nu zdrobesti fructele; lasa oala la frigider peste noapte; a doua zi, fierbe-le la foc mediu, pana ce se evapora cea mai mare parte din apa (doua ore); pentru ca iti ia ceva timp pana sa prepari dulceata, nu uita sa ventilezi bine bucataria si sa dai drumul la hota; dupa fierbere, lasa dulceata sa se raceasca, un sfert de ora, dupa care toarn-o in borcane.

Vezi categoria noastra de ▶ HOTE

Reteta de dulceata de trandafiri

reteta-de-dulceata-de-trandafiri

Parfumul trandafirilor te poarta cu gandul la gradinile inflorite din zilele de vara si poti pastra aceasta atmosfera, preparand o delicioasa dulceata, dupa reteta de mai jos:

Ingrediente:

  • 300 g petale de trandafiri (de Damasc);
  • 1 kg zahar;
  • 400 ml apa;
  • 1 pastaie de vanilie;
  • sucul de la 2 lamai.

Mod de preparare: pune zaharul si apa intr-o cratita si prepara siropul; adauga vanilia si petalele de trandafiri; fierbe dulceata 15 minute; las-o sa se raceasca un sfert de ora si pune compozitia in borcane.

Reteta de dulceata de piersici

reteta-de-dulceata-de-piersici

Fie ca alegi piersicile, fie caisele, modul de preparare a dulcetii din ele este acelasi. Decojeste, mai intai, fructele si scoate-le samburii, dupa care urmeaza etapele de mai jos, pentru a o prepara usor. Daca vrei sa dai o nota personala dulcetii tale, atunci adauga si cateva frunze de menta.

Ingrediente:

  • 2 kg de piersici/caise;
  • 1 kg zahar;
  • zeama de la 2 lamai;
  • 400 ml apa;
  • 6-7 frunze de menta. 

Mod de preparare: fierbe zaharul in apa, pana se leaga; adauga menta, zeama de lamaie si piersicile/caisele; fierbe compozitia, la foc mediu, amestecand continuu, ca sa nu se prinda, pana ce scade; lasa dulceata la racit, un sfert de ora si apoi, umple borcanele.

Reteta de dulceata de pepene rosu

reteta-de-dulceata-de-pepene-rosu

 

Daca vrei o dulceata cu totul deosebita, este bine sa nu ocolesti pepenele rosu sau galben. Poti folosi miezul, dar si coaja pentru a pregati un desert delicios si racoritor. Iata cum prepari dulceata de pepene rosu:

Ingrediente:

  • 1 kg de miez de pepene rosu/coaja cu un pic de miez;
  • 3 mere;
  • 1 kg zahar;
  • 400 ml apa;
  • sucul de la 2 lamai. 

Mod de preparare: scoate semintele de la pepene si taie-l cubulete; taie merele felii; pune apa si merele la fiert, pana se inmoaie; strecoara-le, adauga zaharul, lamaia si fierbe pana se leaga siropul; pune miezul/cojile de pepene si fierbe pana ce dulceata capata consistenta; lasa compozitia la racit, un sfert de ora si umple, apoi, borcanele.

Reteta de dulceata de nuci verzi

reteta-de-dulceata-de-nuci

 

In camara ta isi pot face locul si cinci borcane mici, de 250 de ml, cu dulceata de nuci verzi, lamaie si vanilie. Odata ce ai incercat-o, nu vei uita gustul ei deosebit, asa ca, urmeaza pasii de mai jos si fa-le o surpriza delicioasa celor dragi:

Ingrediente:

  • 2 kg nuci;
  • 1,5 kg zahar;
  • 400 ml apa;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 5 lamai.

Mod de preparare: curata nucile pana ajungi la partea alba; pune-le in apa rece, stoarce peste ele o lamaie si las-o si pe ea in cratita, peste noapte; schimba apa de doua-trei ori, adaugand, de fiecare data, lamaie, adica in total, trei lamai; pune apa, vanilia si zaharul si fierbe-le, pana se leaga siropul (aproximativ 45 de minute); adauga nucile si zeama de la ultima lamaie; fierbe totul in jur de 40-50 de minute; lasa dulceata sa se raceasca 15 minute, dupa care umple borcanele.

Cum prepari cele mai bune dulceturi de casa – sfaturi utile

cum-prepari-cele-mai-bune-dulceturi-de-casa-sfaturi-utile

Indiferent ce fructe sau alte ingrediente alegi pentru dulceata pe care o prepari in casa, este bine sa tii cont de cateva sfaturi utile, care iti vor usura munca si te vor ajuta sa obtii texturile si aromele dorite:

  • sterilizeaza borcanele – spala borcanele, pune-le pe o tava si lasa-le sa se usuce in zona aragazului, ca sa se mentina calde; este important acest aspect, ca sa nu ai surpriza ca ele sa se sparga in momentul in care pui dulceata destul de fierbinte in ele; foloseste chiar si un cutit sau o tava metalica atunci cand le umpli;
  • lasa fructele peste noapte, in zahar – indiferent ce fructe folosesti, lasa-le sa absoarba zaharul peste noapte; pune-le intr-o cratita si lasa-le asa, la temperatura camerei; procedeaza la fel si cu petalele de trandafir;
  • trandafirii – e bine sa ai trandafiri din propria gradina, sa ii culegi dimineata devreme, ca sa aiba un miros puternic; speli florile, le lasi sa se usuce cu petalele in jos; iei petala cu petala si indepartezi partea alba de la baza lor, pentru ca dulceata sa nu capete un gust amar;
  • verifica daca s-a legat siropul de zahar – in mod normal, dupa 45 de minute de fierbere, siropul de zahar se leaga; fa, totusi, urmatorul test: pune pe degete un pic si daca este lipicios, atunci este legat;
  • monitorizeaza temperatura – foloseste-te de un termometru si ai grija ca temperatura dulcetii sa ajunga la peste 105 de grade Celsius; aceasta, pentru ca atunci zaharul se transforma in gel si se amesteca bine cu pectina din fructe, dulceata capatand, astfel, consistenta;
  • cantitatea de zahar – unele fructe au o cantitate mai mare de pectina decat altele, prin urmare, pentru unele dulceturi iti va trebui zahar mai putin, pentru altele, mai mult; daca, totusi, nu doresti sa folosesti zahar, ai la dispozitie si variante de dulceturi cu miere sau cu arorut (arrowroot);
  • indeparteaza spuma – pentru ca dulceata ta sa aiba un aspect frumos (limpede), procedeaza ca la supa de pui si indeparteaza spuma care se formeaza deasupra dulcetii, in timp ce se fierbe;
  • aromatizeaza – in functie de ingrediente, foloseste lamaie, frunze de menta, scortisoara, anason, pentru a da dulcetii tale o aroma deosebita.

Atunci cand nu ai timpul necesar pentru a face o prajitura, dulceturile de casa sunt o varianta delicioasa la indemana ta, pentru prepararea unui mic dejun, de exemplu, pe care toata familia il va savura. Ca sa obtii, insa, aromele si texturile dorite, este bine sa tii cont de cateva repere pe care le regasesti in retete, cum sunt si cele de mai sus, si de cateva reguli practice. In rest, pune-ti creativitatea la incercare si da o nota personala dulceturilor homemade. 

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole