Somonul este un peste nobil, cu gust subtil si o culoare interesanta, care poate fi pe placul tuturor, mari si mici. Gatit in tigaie, la gratar, in cuptor, rece sau cald, poate fi acompaniat de mai multe garnituri, de la orez la legume, cartofi sau chiar paste. Retetele sunt numeroase, iar somonul se prepara rapid, motiv pentru care poate fi o alegere excelenta pentru pranz sau cina. Iata care sunt garniturile potrivite pentru somon, un peste sanatos, recomandat in dieta macar o data pe saptamana.
Cum gatesti somonul
Carnea de somon este fina, asa cum este cazul majoritatii pestilor, iar gatirea la o temperatura prea mare ii poate anula toate beneficiile. De asemenea, daca este gatit prea mult, devine uscat si fara gust. Indiferent de tipul de preparare pe care il alegi, scoate somonul din frigider cu 30 de minute inainte de a-l gati. Daca somonul nu are timp sa se odihneasca la temperatura camerei, acesta va fi prea gatit in exterior, dar insuficient in interior. Daca prepari somonul intr-o tigaie, nu folosi unt, ci ulei, deoarece acesta se va arde dupa cateva secunde. Atunci cand il gatesti in tigaie, pastreaza pielea somonului, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de acizi grasi Omega-3. In schimb, atunci cand il fierbi sau il prepari la abur, este indicat sa elimini pielea.
Orezul, o garnitura clasica
Daca nu ai prea mult timp la dispozitie, nu ezita sa apelezi la o combinatie simpla, dar sanatoasa si gustoasa. Somonul se potriveste perfect cu orezul, iar ambele se gatesc foarte repede. Mizeaza pe un sos bun si aromat (de exemplu, pe baza de lamai si ierburi fine), care va accentua gustul celor doua. De asemenea, nu ai nevoie decat de o jumatate de ora pentru a prepara un risotto cremos. Daca vrei sa variezi, foloseste un orez brun sau salbatic, ca garnitura pentru un somon gatit simplu, la cuptor sau la tigaie.
Bol cu somon, orez basmati si vinegreta asiatica
Ingrediente:
- 400 g file de somon fara piele
- 1 avocado
- 1 mango mic
- 80 g orez basmati
- 50 g seminte de susan
- 50 g pesmet
- 50 g faina
- 2 albusuri
- 2 cepe verzi
- 2 cm de ghimbir proaspat
- 2 linguri ulei de susan
- 6 linguri ulei neutru de floarea-soarelui
- 2 linguri otet de orez
- 3 linguri suc de lamaie
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingura mustar de Dijon
- 2 fire de coriandru
- 1 lingura de seminte de susan
Mod de preparare: fierbe orezul in apa sarata conform instructiunilor de pe ambalaj. Verifica pestele de oase si taie carnea in patru bucati egale. Intr-o farfurie adanca, bate usor albusurile cu o furculita. Trece bucatile de peste prin faina, albus si pesmet amestecat cu seminte de susan. Prajeste somonul pe plita, la foc mare, intr-o tigaie in care ai pus ulei vegetal, timp de 20 de secunde pe fiecare parte. Scoate pestele pe hartie absorbanta, pentru a indeparta excesul de grasime, apoi taie carnea in cuburi. Taie avocado in felii pe care le stropesti cu zeama de lamaie, pentru a preveni oxidarea lor. Taie mango in cuburi, iar ceapa verde, rondele. Rade bucata de ghimbir. Intr-un bol, amesteca ceapa cu ghimbirul, mustarul, sosul de soia, 2 linguri de suc de lamaie, otetul de orez, uleiul de susan si 2 linguri de ulei vegetal. Imparte orezul, pestele, avocado si mango in patru boluri, acopera cu sos si presara coriandru tocat.
Legume de sezon, alternativa rapida
Legumele trase la tigaie pot fi acompaniamentul perfect pentru somon, pentru ca sunt pline de vitamine, sanatoase si satioase. Opteaza pentru legume de sezon: radacinoase, in timpul iernii, legume verzi, primavara etc. Spanacul, prazul si dovleceii merg foarte bine cu somonul.
Somon la cuptor cu legume si curry
Ingrediente:
- 4 rondele de somon
- 300 g rosii cherry
- 2 cepe rosii
- 400 g broccoli
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita pudra curry
- 150 ml lapte de cocos
- cateva fire de coriandru (sau patrunjel)
- sare
- piper
Mod de preparare: fierbe buchetelele de broccoli, timp de 5 minute, in apa clocotita. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Pune uleiul intr-un vas pentru copt si distribuie rosiile cherry, buchetelele de broccoli si ceapa decojita si feliata. Intr-un bol, amesteca laptele de cocos cu condimentele, toarna sosul peste legume si lasa la cuptor, timp de 10 minute. Adauga bucatile de somon, redu temperatura cuptorului la 160°C si continua sa gatesti, timp de 10 minute. Presara coriandru tocat si serveste fierbinte.
Pentru retete delicioase, alege un cuptor incorporabil Beko, avand functii de noua generatie, cu mod de gatit 3D, booster pentru preincalzire rapida, functie de dezghetare, autocuratare cu abur, split & cook, grill, rotisor si un control impecabil pentru temperatura.
Cartoful, pe gustul tuturor
Pentru o masa in familie care sa satisfaca pe toata lumea, mizeaza pe cartof. Indiferent de forma in care este servit (prajit, piure sau la aburi), acesta va fi acompaniamentul perfect pentru somon. Nu uita sa alegi cartofii in functie de metoda de gatit pe care vrei sa o folosesti. Pentru copt ori piure, alege cartofii albi, in timp ce, daca ai nevoie de cartofi mai fermi, de exemplu, pentru cei la aburi, alege-i pe cei rosii.
Friptura de somon cu vin si fistic
Ingrediente:
- 4 bucati de somon, cate 150 g fiecare
- 4 cartofi rosii mari
- 250 g ciuperci mixte
- 80 g fistic decojit
- 150 ml vin alb demisec
- 100 ml smantana lichida (30% grasime)
- 80 g unt
- 1 lingura amidon de porumb
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- piper
Mod de preparare: pune 60 g de fistic intr-un blender, impreuna cu 1 lingurita de apa, si mixeaza, apoi adauga 60 g de unt inmuiat si amidonul de porumb. Fierbe cartofii la abur. Curata ciupercile si taie-le bucati mari, apoi, pe plita, caleste-le in 20 g de unt, cu sare si piper, la foc mediu, pana se formeaza un sos pe care il vei scurge intr-o cratita. Adauga vinul si 200 ml de apa peste sos si fierbe pana ce compozitia se reduce cu doua treimi. Adauga smantana lichida si untul de fistic si amesteca, la foc mare, constant, pana se ingroasa (sosul trebuie sa imbrace lingura). Pune cratita deoparte. Unge pestele cu putin ulei si prepara-l la gratar, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, in functie de grosimea bucatilor. La final, pudreaza cu sare si piper. Pe farfurii, toarna un pat de sos, pune deasupra somonul si presara cu fistic tocat. Orneaza cu ciuperci si cartofi felii si serveste.
Paste si cuscus, o garnitura variata
Indiferent ca alegi sa prepari somonul intr-o tigaie, la cuptor sau la aburi, pastele si cuscusul sunt o garnitura potrivita, mai ales ca pot fi combinate cu diverse sosuri. Putina smantana lichida, marar, o picatura de suc de lamaie si ai un fel de mancare gata in doar cateva minute, dar care va face senzatie. Pentru a gati si mai repede garnitura pentru somon, alege paste proaspete, care se fierb in maximum trei minute.
Tagliatele cu somon
Ingrediente:
- 300 g file de somon
- 800 g tagliatele proaspete
- 4 buchete de broccoli
- 1 ceapa rosie mica
- 80 g parmezan
- 6 galbenusuri
- 2 crengute de marar
- 1 varf de cutit de seminte de fenicul
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- piper
Mod de preparare: fierbe tagliatelele proaspete in multa apa cu sare, timp de 2 minute. Scurge-le si pastreaza cateva linguri din apa in care au fiert. Taie somonul in cuburi si prepara-l la abur, doua minute. Rade parmezanul. Intr-o cratita, pe plita, la foc mic, pune cateva linguri de apa, cu galbenusurile si parmezanul. Amesteca pana ce sosul se ingroasa usor, apoi adauga pastele si mai lasa un minut pe foc. Intre timp, taie ceapa felii si rumeneste-o intr-o tigaie, in ulei de masline si cu putina sare, timp de 3 minute. Taie buchetele de broccoli in bucati mici. Imparte pastele in patru farfurii si orneaza cu broccoli, cuburi de somon, ceapa, marar si seminte de fenicul.
Pe langa gustul unic, somonul este un aliment excelent pentru sanatate. La fel ca toti pestii grasi, este foarte bogat in Omega-3, fiind benefic pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, contine atat proteine de buna calitate, cat si vitaminele D si B12, fiind bun pentru piele si par, motive suficiente pentru a-l include in alimentatie cat mai frecvent.
Sursa foto: Shutterstock