Te intrebi daca puiul congelat pe care l-ai pus la pastrare in congelator acum doua luni mai poate fi folosit pentru cina pe care o pregatesti diseara? Dar resturile de acum doua zile, pe care le-ai pus in frigider? Pe langa modul in care pregatim alimentele, la fel de importanta este si depozitarea acestora, odata ce ai terminat de gatit, dar si modul in care pastrezi alimentele, inainte sa le folosesti.
De la temperatura optima si pana la perioada de pastrare, acesti factori sunt esentiali atunci cand vrem sa stim cum sa pastram alimentele in conditii optime. Mancarea alterata nu doar ca isi pierde gustul, ci poate provoca diverse probleme de sanatate, precum toxiinfectii alimentare sau indigestii.
Cat timp poti sa pastrezi alimentele la temperatura camerei
Pentru inceput, insa, e bine sa stii ca mancarea abia gatita sau alimentele perisabile (peste, carne) care stau la temperatura camerei mai mult de doua ore au un risc ridicat de aparitie a bacteriilor, conform celor de la Administratia alimentelor si medicamentelor din SUA (FDA). Acest lucru este valabil in cazul in care temperatura este ridicata, in jur de 32 de grade Celsius.
Chiar daca perioada de timp pare destul de scurta, bacteriile se dezvolta rapid, mai ales daca temperatura este cuprinsa intre 4.5 si 60 de grade Celsius. Din acest motiv este recomandat ca temperatura de gatire sa fie mai mare de 70 de grade Celsius. In ceea ce priveste temperatura la care trebuie depozitate in frigider, aceasta trebuie sa fie de 4 grade Celsius sau mai mica.
Referitor la aceasta modalitate de pastrare, exista alimente care nu necesita depozitarea in frigider si pe care le poti depozita, in schimb, in camara. Iata care este perioada optima de pastrare in cazul acestora:
- Ceapa si usturoi – 2 luni;
- Cartofi – 3 saptamani;
- Rosii – 3 zile;
- Dovleac – 3 luni;
- Orez – 6 luni (odata ce pachetul este deschis);
- Boabe de cafea – 2 saptamani (odata ce pachetul este deschis);
- Paste uscate – 2 ani (fara ca pachetul sa fie deschis);
- Miere, sirop de artar – 1 an;
- Ulei de masline – 6 luni;
- Otet – 1 an;
- Ketchup – 1 an sau 6 luni (odata ce l-ai deschis);
- Mustar – 1 an sau 1 luna (odata ce l-ai deschis);
- Maioneza – 2 luni.
Cat timp poti pastra alimentele la frigider
Asa cum am mentionat anterior, odata ce ai gatit mancarea, o poti pastra la temperatura camerei pentru cel mult doua ore. Dupa ce ai pus mancarea la frigider, procesul de crestere a bacteriilor este incetinit. Insa, mancarea gatita depozitata in frigider ar trebui, la randul ei, sa fie consumate in termen de trei, cel mult patru zile deoarece bacteriile pot sa se dezvolte si in frigider.
In ceea ce priveste alimentele in stare cruda sau negatite, mai jos gasesti o lista cu cateva dintre cele mai folosite alimente in bucatarie si perioada maxima de depozitare in frigider:
- Carne de pui – 2 zile;
- Carne de vita – 3 zile;
- Carne de porc – 3 zile;
- Carne tocata – 2 zile;
- File de peste – 2 zile;
- Bacon – 2 saptamani;
- Creveti cruzi, midii (in cochilie) – 2 zile;
- Crenvursti – 2 saptamani;
- Afine, broccoli, conopida, ciuperci – 1 saptamana;
- Mere, lamai, lime – 3 saptamani;
- Capsuni, varza kale, spanac, coriandru, chives si alte verdeturi – 3 zile;
- Oua crude – 5 saptamani;
- Oua fierte – 1 saptamana;
- Crema de branza – 2 saptamani;
- Lapte – 1 saptamana;
- Branza, tofu, iaurt – 1 saptamana;
- Pizza – 3-4 zile.
Citeste si Curatarea frigiderului, ghid complet. Cum obtii rezultatele optime cu efort minim
Cat timp poti pastra alimentele la congelator
Varianta de depozitare a alimentelor in congelator sau in lada frigorifica este cea mai buna, avand in vedere ca perioada de pastrare creste, iar gustul si calitatile nutritionale ale acestora nu sunt alterate in timp. In plus, in acest mod nu vei arunca o cantitate mare de alimente alterate si vei consuma exact cat alegi sa folosesti.
Iata, asadar, cat timp poti tine alimentele in congelator:
- Carne de pui, porc, vita, miel, rata – 6 luni;
- Carne tocata – 4 luni;
- Bacon – 1 luna;
- Carne de peste – 6 luni;
- Peste gras (somon, pastrav, sardine, macrou, ton) – 3-4 luni;
- Creveti cruzi – 6 luni;
- Midii decorticate – 3 luni;
- Branza si unt – 6 luni;
- Lapte – 3 luni;
- Branza tofu – 5 luni;
- Iaurt – 2 luni;
- Suc de fructe – 6 luni;
- Rosii – 6-8 luni;
- Paine – 4-6 luni;
- Aluat de paine – 2-3 luni;
- Inghetata – 3-4 luni;
- Pizza – 1-2 luni;
Citeste si Ghid pentru congelarea optima a alimentelor
Referitor la mancarea gatita, aceasta poate fi tinuta la congelator timp de 4-6 luni. Supele si sosurile, de exemplu, pot fi depozitate in congelator cel mult 3 luni. Un sfat util in ceea ce priveste depozitarea in congelator este sa portionezi alimentele astfel incat sa le poti decongela apoi usor, dar si sa nu fie nevoie sa scoti cantitati mari de mancare, pe care nu le vei consuma.
De asemenea, ca sa tii evidenta perioadei de depozitare, indiferent daca e vorba de camara, frigider sau congelator, e util sa scrii pe un biletel data la care ai pus alimentele la pastrare.
Sursa foto: Shutterstock