Publicat la data de: 09/13/2019, 09:44
Autor: Beko
Te intrebi daca puiul congelat pe care l-ai pus la pastrare in congelator acum doua luni mai poate fi folosit pentru cina pe care o pregatesti diseara? Dar resturile de acum doua zile, pe care le-ai pus in frigider? Pe langa modul in care pregatim alimentele, la fel de importanta este si depozitarea acestora, odata ce ai terminat de gatit, dar si modul in care pastrezi alimentele, inainte sa le folosesti.
De la temperatura optima si pana la perioada de pastrare, acesti factori sunt esentiali atunci cand vrem sa stim cum sa pastram alimentele in conditii optime. Mancarea alterata nu doar ca isi pierde gustul, ci poate provoca diverse probleme de sanatate, precum toxiinfectii alimentare sau indigestii.
Pentru inceput, insa, e bine sa stii ca mancarea abia gatita sau alimentele perisabile (peste, carne) care stau la temperatura camerei mai mult de doua ore au un risc ridicat de aparitie a bacteriilor, conform celor de la Administratia alimentelor si medicamentelor din SUA (FDA). Acest lucru este valabil in cazul in care temperatura este ridicata, in jur de 32 de grade Celsius.
Chiar daca perioada de timp pare destul de scurta, bacteriile se dezvolta rapid, mai ales daca temperatura este cuprinsa intre 4.5 si 60 de grade Celsius. Din acest motiv este recomandat ca temperatura de gatire sa fie mai mare de 70 de grade Celsius. In ceea ce priveste temperatura la care trebuie depozitate in frigider, aceasta trebuie sa fie de 4 grade Celsius sau mai mica.
Referitor la aceasta modalitate de pastrare, exista alimente care nu necesita depozitarea in frigider si pe care le poti depozita, in schimb, in camara. Iata care este perioada optima de pastrare in cazul acestora:
Asa cum am mentionat anterior, odata ce ai gatit mancarea, o poti pastra la temperatura camerei pentru cel mult doua ore. Dupa ce ai pus mancarea la frigider, procesul de crestere a bacteriilor este incetinit. Insa, mancarea gatita depozitata in frigider ar trebui, la randul ei, sa fie consumate in termen de trei, cel mult patru zile deoarece bacteriile pot sa se dezvolte si in frigider.
In ceea ce priveste alimentele in stare cruda sau negatite, mai jos gasesti o lista cu cateva dintre cele mai folosite alimente in bucatarie si perioada maxima de depozitare in frigider:
Citeste si Curatarea frigiderului, ghid complet. Cum obtii rezultatele optime cu efort minim
Varianta de depozitare a alimentelor in congelator sau in lada frigorifica este cea mai buna, avand in vedere ca perioada de pastrare creste, iar gustul si calitatile nutritionale ale acestora nu sunt alterate in timp. In plus, in acest mod nu vei arunca o cantitate mare de alimente alterate si vei consuma exact cat alegi sa folosesti.
Iata, asadar, cat timp poti tine alimentele in congelator:
Citeste si Ghid pentru congelarea optima a alimentelor
Referitor la mancarea gatita, aceasta poate fi tinuta la congelator timp de 4-6 luni. Supele si sosurile, de exemplu, pot fi depozitate in congelator cel mult 3 luni. Un sfat util in ceea ce priveste depozitarea in congelator este sa portionezi alimentele astfel incat sa le poti decongela apoi usor, dar si sa nu fie nevoie sa scoti cantitati mari de mancare, pe care nu le vei consuma.
De asemenea, ca sa tii evidenta perioadei de depozitare, indiferent daca e vorba de camara, frigider sau congelator, e util sa scrii pe un biletel data la care ai pus alimentele la pastrare.
Sursa foto: Shutterstock
Masina de spalat rufe Beko WTE10744N
Cu ajutorul masinii de spalat rufe Beko WTE10744N spalatul rufelor va fi mai rapid datorita tehnologiei AquaTech™. Un ciclu de spalare va fi mai rapid si mai eficient datorita miscarii apei din interiorul tamburului masinii de spalat. Apa impreuna cu detergentul formeaza un jet puternic, care este directionat de sus, iar acesta patrunde direct in tesatura, inainte de inceperea ciclului de spalare, facand curatarea mult mai eficienta decat la programele obisnuite. Prin designul special al cuvei, tehnologia Aquawave, creeaza conditii optime de spalare pentru rufe si asigura o curatare eficienta dar blanda, fara miscari ce ar putea afecta tesatura.
Combina frigorifica Beko RCNA406E30ZXR
Combina frigorifica Beko RCNA406E30ZXR este un produs usor de integrat in orice tip de bucatarie. Aceasta poate fi incastrata in mobilier daca iti doresti acest lucru. Deschiderea usii la un unghi de 90° ofera functionalitate maxima in utilizare. Cat despre alimente, acestea vor fi pastrate in conditii perfecte. Compartimentul EverFresh+ mentine prospetimea verdeturilor si legumelor pana la 30 de zile.
Cuptor incorporabil Beko BIDM19500DXDS
Acum te poti bucura de preparate sanatoase pregatite la abur cu ajutorul cuptorului incorporabil Beko BIDM19500DXDS. Functia Combi Steam te ajuta ca durata ta de gatire sa fie mult mai scurta, iar alimentele nu isi vor pierde din vitamine si mineralele. Pentru o distribuire uniforma a caldurii in interiorul cuptorului, functia 3D Cooking iti permite sa gatesti simultan trei preparate, fara riscul de a amesteca mirosurile.