Cannoli cu crema racoritoare si crusta crocanta

Publicat la data de: 04/28/2023, 07:01

Autor: Beko

Distribuie

Pe langa tiramisu, mai exista oare un alt desert italian la fel de popular precum cannoli? Cannoli este un desert sicilian despre care se crede ca provine din regiunile Palermo si Messina. Insemnand „tub mic” in siciliana, cannoli variaza ca marime, de la „cannulicchi”, care nu sunt mai mari decat un deget, pana la cei de marimea unui pumn, care se gasesc, de obicei, in Palermo. Acest desert este o afacere serioasa in Sicilia, iar pentru un patiser sau brutar sicilian, calitatea si standardele brutariei lui pot fi judecate dupa cat de buni sunt cannoli pe care ii pregateste. Dulci, deliciosi, delicati, ar putea fi desertul potrivit cu care sa inchei o cina romantica sau un rasfat pentru tine, la finalul unei zile extrem de obositoare. Nici nu ai nevoie de motive pentru a te bucura din tot sufletul de cannoli cu crema racoritoare si crusta crocanta.

Cannoli sicilieni – reteta originala, istorie

Cannoli sicilieni

Istoria acestor cannoli reflecta varietatea de culturi si oameni care, de-a lungul secolelor, au locuit in Sicilia. Fiind un aliment de baza al bucatariei siciliene, multi oameni cred ca desertul isi are originea in Sicilia, in Piana Degli Albanesi, insa cannoli poate fi urmarit pana in timpul stapanirii arabe a insulei, cunoscuta si sub numele de Emiratul Siciliei. Exista doua povesti despre originea acestui dulce.

Prima are loc intr-un harem al unui print arab, in timpul dominatiei arabe a insulei. Numeroasele concubine ale emirului si-au petrecut timpul creand mancaruri si deserturi delicioase, printre care un produs de patiserie in forma de cilindru umplut cu ricotta, migdale si miere. 

A doua poveste are loc intr-o manastire, in afara castelului, unde calugaritele au inventat un nou tip de patiserie, facut dintr-o coaja numita „scoria”, cu umplutura de ricotta, zahar, ciocolata si migdale, pentru a sarbatori Carnevale, o sarbatoare ce are loc in toata Italia, inainte de inceperea Postului Mare. 

Ca a fost vorba de concubine sau de calugarite, istoricii cred ca ambele legende au o samanta de adevar si ca minunatii cannoli au fost creati in interiorul sau in jurul orasului Caltanissetta, intre anii 827 si 1091. De asemenea, istoricii mai cred ca acest desert delicios a fost facut si de catre femei. Multe dintre ingredientele folosite intr-un cannoli sunt, de altfel, de origine araba, cum ar fi trestia de zahar si migdalele.

Cannoli sunt, practic, tuburi sau coji din aluat crocante, dulci, umplute cu o crema sau branza ricotta, adesea aromate cu cacao, nuci, ciocolata sau fructe confiate. Aceasta este reteta traditionala de cannoli, acest desert foarte popular in Sicilia. Vei avea nevoie de 3 pana la 4 tuburi de metal pentru cannoli – sunt disponibile in majoritatea magazinelor cu produse de bucatarie sau patiserie.

Acestea fiind spuse, descopera mai jos cum sa prepari cojile si crema de cannoli, dupa reteta traditionala.

Reteta coji de cannoli

Reteta coji de cannoli

Exista ceva mai bun decat cannoli proaspat facut? Coji crocante prajite pana devin aurii, iar mai apoi umplute cu o delicioasa crema de ricotta – un desert de-a dreptul paradisiac!

Ingrediente:

  • 250 g faina 00 sau universala
  • 55 g unt rece
  • 1 ou mare batut 
  • 1 albus (pentru sigilarea cannoli)
  • 50 g zahar tos
  • 60 ml Marsala
  • un praf de scortisoara
  • ½ lingurita pudra de cacao
  • 1 lingura otet de vin alb
  • ulei de floarea-soarelui, pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Adauga faina, zaharul, scortisoara si pudra de cacao intr-un castron mare si amesteca pana se omogenizeaza. 
  2. Taie untul rece in cuburi, apoi amesteca-l in faina, cu degetele. Fa o groapa in mijlocul fainii si adauga oul batut, otetul si Marsala. Amesteca totul cu o furculita, pana se formeaza un aluat gros. 
  3. Pune aluatul pe o suprafata de lucru curata si framanta timp de 7-10 minute. Acesta este secretul pentru a obtine toate acele bule in cojile de cannoli. 
  4. Odata framantat, infasoara aluatul in folie de plastic si lasa-l la frigider pentru 30 de minute pana la 1 ora, chiar si peste noapte.
  5. Incalzeste uleiul intr-o oala mare, adanca, la 180°C, folosind un termometru de bucatarie.
  6. Intinde aluatul pe un blat usor infainat, pana devine foarte subtire. Traditional, grosimea lui avea 0.5 mm.
  7. Taie rondele, folosind un taietor rotund, de 10-12 cm. Lucrand in loturi, infasoara aluatul in jurul unei forme de cannoli, folosind putin albus batut, pentru a sigila locul unde se suprapune.

Reteta coji de cannoli la cuptor

  1. Cu grija, prajeste cannoli in uleiul incins, pana se rumenesc si se umfla. Scurge-le pe un servet de hartie. Daca nu ai multe tuburi de cannoli, ai grija ca, inainte de a reutiliza formele, acestea sa nu fie foarte fierbinti.

Descopera 👉 plitele incorporabile Beko, dotate cu functii moderne, pentru o gatire simpla si o utilizare sigura, astfel incat prajirea cojilor de cannoli va deveni cat mai usoara!

Reteta coji de cannoli la cuptor

cum pregatesti cannoli

Desi poti gasi usor coji de cannoli de vanzare, in diferite magazine, tot mai delicioase sunt cele facute acasa. Pentru o varianta putin mai sanatoasa sau mai light, incearca reteta de cannoli la cuptor. Rezultatul este foarte putin diferit, dar la fel de delicios.

Ingrediente:

  • 1 ⅓ cani faina universala
  • 2 linguri zahar
  • ½ lingura cacao
  • ¼ lingurita scortisoara
  • 1 ou
  • 2 linguri vin alb sec sau Marsala
  • 1-2 linguri unt moale

Mod de preparare: 

  1. Intr-un castron mediu, amesteca faina, zaharul, cacaua si scortisoara. Adauga oul, vinul si amesteca cu o furculita, apoi cu mana. Cand aluatul este omogen, inveleste-l in folie alimentara si lasa-l la frigider timp de 20 de minute.
  2. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge cu putin unt si apoi cu faina 15 tuburi de cannoli.
  3. Intinde aluatul foarte subtire, taie forme rotunde si inteapa-le usor cu o furculita. Asaza aluatul in jurul formei de cannoli si sigileaza, cu putin albus batut, capatul unde se suprapune.
  4. Coace cojile de cannoli aproximativ 15 minute sau pana cand aluatul devine auriu.
  5. Lasa cojile sa se raceasca de tot. Apoi, le poti umple si pudra cu zahar pudra sau poti scufunda capetele in ciocolata topita, apoi sa le treci prin nuci ori fistic tocat grosier.

Descopera 👉 gama de aragaze Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine, pentru a pregati cele mai gustoase coji de cannoli, indiferent ca le preferi pe cele la cuptor sau pe cele prajite.

Reteta crema cannoli

Reteta crema cannoli

Umplutura pentru cannoli este atat de fina, delicata si aromata, incat papilele tale gustative vor dansa de fericire!

Ingrediente:

  • 1 kg ricotta, bine scursa
  • 1 cana zahar pudra
  • coaja de la 1 lamaie sau portocala (optional)
  • portocale confiate sau chipsuri de ciocolata

Mod de preparare:

  1. Inainte de a incepe, pune ricotta intr-o sita, peste un bol, si pastreaz-o la frigider pentru cel putin 4 ore sau peste noapte, daca este posibil. Este important sa scurgi ricotta; altfel, va fi prea moale pentru a umple cannoli.
  2. Pune ricotta scursa si zaharul pudra intr-un castron si amesteca pana se omogenizeaza. Adauga coaja rasa de citrice (optional) sau chipsuri de ciocolata.
  3. Pune crema intr-o punga de patiserie si umple cojile de cannoli. Nu umple cannoli sicilieni prea mult in avans, pentru ca risti sa se inmoaie.
  4. La final, adauga felii de portocala confiata la fiecare capat sau pudreaza cannoli cu zahar pudra si serveste. 

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente, care te vor ajuta sa ai mereu la indemana cele mai proaspete ingrediente, precum branza ricotta pentru aceasta delicioasa crema. 

Tort cannoli

Tort cannoli

Aceasta reteta de tort cannoli are un blat delicios cu vanilie, o umplutura de cannoli, din mascarpone, ricotta, scortisoara, vanilie si toate aromele uimitoare ale unui cannoli veritabil.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 2 ½ cani de faina universala
  • 1 lingurita sare
  • 3 lingurite praf de copt
  • ¾ cana unt la temperatura camerei
  • ¼ cana ulei vegetal
  • 2 cani zahar
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 4 oua mari
  • 1 ¾ lapte batut
  • 6 linguri mini chipsuri de ciocolata

Pentru crema cannoli:

  • 650 g branza mascarpone la temperatura camerei
  • 400 g ricotta scursa
  • 5 cani zahar pudra
  • ¾ lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingura extract de vanilie
  • ⅓ cana mini chipsuri de ciocolata

Pentru decor:

  • ½ cana chipsuri de ciocolata
  • 8 mini coji de cannoli

Mod de preparare:

 

  • Blaturile de tort

 

Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge doua tavi rotunde, de 20 cm, cu putin ulei. Intr-un castron mediu, amesteca faina, sarea si praful de copt. Bate spuma untul si zaharul la viteza mare, cu un mixer, pana cand devine spumos. Adauga extractul de vanilie, apoi, pe rand, ouale. Adauga alternativ ingredientele uscate si laptele batut. Cand aluatul este omogen, transfera-l in cele doua tavi pregatite. Da la cuptor pentru 30 de minute, apoi scoate blaturile din tavi si lasa-le la racit pe un gratar.

 

  • Glazura

 

Amesteca la viteza medie, cu un mixer, branza mascarpone si ricotta bine scursa. Adauga zaharul pudra, scortisoara si extractul de vanilie si amesteca pana cand obtii o crema groasa. Imparte crema, intr-o ⅓ din ea adauga mini chipsurile de ciocolata. Restul de crema va servi ca umplutura pentru tort.

 

  • Asamblarea tortului

 

Taie fiecare blat in jumatate; astfel, vei avea patru blaturi. Asaza primul blat pe un platou de tort si umple-l cu crema simpla de vanilie. Presara cam doua linguri de mini fulgi de ciocolata. Repeta procedeul pana cand ajungi la ultimul blat. Acopera tortul cu restul de crema, niveland-o. Cu ajutorul unui pos de patiserie, orneaza partea de sus a tortului. Sparge grosier 2 coji de cannoli si orneaza partea de jos a tortului. Adauga si chipsurile de ciocolata. Umple cojile de cannoli ramase cu umplutura cu chipsuri de ciocolata si asaza-le deasupra tortului.

Cannoli cu fistic

Cannoli cu fistic

Cannoli cu fistic sunt o alta varianta extrem de apreciata a traditionalului desert sicilian. Dulce si racoritor, o incantare pentru simturi.

Ingrediente:

  • 10 coji de cannoli
  • 150 g zahar pudra, plus suplimentar pentru servire
  • 400 g branza ricotta
  • 150 g branza mascarpone
  • 150 g iaurt in stil grecesc
  • 2 lamai
  • 1 ½ lingurita coaja de lamaie confiata
  • 75 g fistic

Mod de preparare:

  1. Pentru a face umplutura, cerne zaharul pudra intr-un bol, apoi adauga ricotta, bine scursa in prealabil, timp de 4 ore. Adauga branza mascarpone si iaurtul si amesteca pana la omogenizare.
  2. Adauga coaja de la 2 lamai si zeama de la o lamaie. Toaca marunt lamaia confiata si 25 g de fistic si amesteca-le in crema de branza.
  3. Pune crema intr-o punga de patiserie, apoi umple cojile de cannoli cu acest amestec.
  4. Toaca marunt restul de fistic, apoi inmoaie capetele fiecarui cannoli in el.
  5. Pudreaza cannoli cu zahar pudra si serveste-i cu placere.

Acum ca ai aflat secretul acestui minunat desert, nu ezita sa il pregatesti si tu. Rasfata-te cu aroma deosebita a unui cannolo (sau mai multi!), cu crema lui delicata si racoritoare, in sunetul crustei crocante care se topeste in gura.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010