Calamar umplut

Publicat la data de: 05/04/2023, 09:52

Autor: Beko

Distribuie

Calamarul este o molusca inrudita cu sepia si caracatita. La fel ca acestea, are un mecanism de aparare care elibereaza o cerneala neagra din sacul de cerneala. Calamarul este popular in bucataria mediteraneeana, precum si in multe tari asiatice. Probabil unul dintre preparatele cele mai intalnite sunt inele de calamar prajite, dar nu este singurul mod de a pregati un calamar. Exista diverse feluri de mancare ce contin calamari fie curatati si taiati in bucati, fie intregi, iar metodele de preparare variaza, de asemenea, de la prajit la fiert, la gratar si la cuptor. Afla mai jos ce trebuie sa stii despre cum se curata un calamar proaspat, precum si cateva retete delicioase de calamari umpluti, numai bune sa fie pregatite pentru o cina de familie.

cum se curata calamarii

Cum se curata calamarii

Curatarea calamarilor este unul dintre acele lucruri pe care multi le considera a fi cele mai plictisitoare din bucatarie. Uneori chiar complicat. In realitate, este mult mai simplu decat pare. Asa ca, haide sa vedem cum se curata calamarii in cativa pasi simpli!

  1. In primul rand, se indeparteaza tentaculele. Asadar, apuca cu o mana capul calamarului si corpul cu cealalta. Trage usor de cap pentru a indeparta maruntaiele. Apoi indeparteaza cartilajul dur si transparent din corp.
  2. Scoate ciocul cornos situat in centrul tentaculelor, ochii si toata partea inconjuratoare cu ajutorul foarfecelor de bucatarie sau al unui cutit.
  3. Indeparteaza pielea si clateste tuburile de calamar sub jet de apa pentru a indeparta orice reziduu, avand grija sa nu ii rupi. Spala si interiorul tuburilor de calamar si tentaculele, pentru a indeparta orice nisip rezidual. Usuca bine cu prosoape de hartie si lasa-l deoparte, gata sa fie folosit in retetele tale fantastice de calamari umpluti!

Descopera 👉 plitele incorporabile Beko cu functii moderne, pentru o gatire cat mai usoara si o utilizare cat mai sigura, astfel incat pregatirea calamarilor umpluti sa devina una dintre placerile tale.

Calamar umplut la tigaie

calamar umplut la tigaie

Pentru aceasta reteta de calamar umplut poti folosi calamari proaspeti sau congelati. Daca folosesti calamari congelati, nu uita sa-i dezgheti la frigider cu cel putin cateva ore inainte. 

Ingrediente:

  • 600 g calamari
  • 120 ml vin alb sec
  • 2 catei de usturoi
  • 30 g patrunjel tocat
  • 100 g de paine (aproximativ 4 felii de paine de tip sandvici)
  • 1 ou intreg
  • 50 g parmezan ras
  • 5 rosii mari sau 15 rosii cherry
  • 6-8 linguri de ulei de masline extravirgin
  • sare fina dupa gust

Mod de preparare:

  1. Curata calamarii si separa tentaculele de corp. Taie tentaculele in bucati foarte mici.
  2. Gateste la foc mediu bucatile de tentacule intr-o tigaie cu 3 linguri de ulei de masline extravirgin, un catel de usturoi si un praf de sare dupa gust. Gateste aproximativ 3 minute, amestecand din cand in cand.
  3. Adauga 60 ml de vin alb si lasa-l sa se evapore la foc iute, gatind aproximativ 3 minute. Apoi opreste focul si da tigaia deoparte.
  4. Inmoaie painea in putina apa, apoi stoarce-o bine pentru a indeparta excesul si pune-o intr-un bol. Scoate usturoiul din tigaie. Toaca usturoiul si 1 lingura de patrunjel, apoi adauga-le in paine. Amesteca si adauga aceste ingrediente la calamarul din tigaie.
  5. Gateste aproximativ 5 minute la foc mediu, amestecand bine. Lasa putin sa se raceasca apoi transfera intr-un bol. Acum adauga oul si branza parmezan. Amesteca bine ingredientele. Umplutura este gata.
  6. Umple tuburile de calamari pe 3/4 cu o lingurita. Calamarii se reduc usor in timpul gatitului, in timp ce umplutura creste in volum. Daca ii umpli in exces, risti sa se sparga in tigaie sau sa iasa o parte din umplutura. Inchide tuburile de calamar umplut cu niste scobitori si pune-le deoparte.
  7. Intr-o tigaie, caleste un catel de usturoi in trei linguri de ulei de masline extravirgin. Adauga tuburile de calamar umplut si gateste aproximativ 5 minute la foc mediu. Adauga apoi 60 ml de vin alb si lasa sa se evapore la foc iute, gatind aproximativ 3 minute.
  8. Intre timp, spala rosiile si taie-le bucatele. 
  9. Adauga in tigaie rosiile tocate, 1 lingura de patrunjel tocat si un praf de sare fina dupa gust. Gateste acoperit cu un capac la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute. Intoarce usor calamarul de doua sau trei ori in timpul gatirii. 
  10. Cand calamarii sunt gatiti, scoate scobitorile si serveste calamarul umplut imediat.

De stiut: 

  • Cel mai bine este sa consumi calamarul umplut imediat, cand este proaspat gatit. Resturile pot fi pastrate la frigider intr-un recipient ermetic, cel mult cateva zile. Nu se pot congela. 
  • Pentru a grabi prepararea, poti face umplutura si sa cureti calamarii cu o zi inainte.  Pastreaza-le apoi la frigider acoperite cu folie alimentara.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

Calamar umplut cu feta la gratar

calamar umplut

Un preparat lejer, sanatos, cu arome grecesti de menta si oregano. Un pranz usor si delicat pentru zilele cu soare si nu numai.

Ingrediente:

  • 6-8 bucati calamar proaspat curatat
  • ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa tocata
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 225 g feta maruntita
  • 50 g branza Graviera, rasa grosier
  • 120 g ricotta proaspata, scursa
  • 25 g marar proaspat tocat
  • 25 g menta proaspata tocata
  • coaja rasa fin de la 1 lamaie
  • 1 ou mediu
  • 1 lingurita boabe de piper roz zdrobite
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • 2-6 linguri de pesmet
  • 2 lamai taiate in sferturi

Mod de preparare:

  1. Pastreaza calamarul curatat la frigider pana cand este gata de utilizare. 
  2. Intr-o tigaie medie, incalzeste 2 linguri de ulei de masline la foc mediu. Adauga ceapa si gateste-o pana cand devine moale si aurie. Adauga si amesteca usturoiul apoi transfera amestecul intr-un bol si lasa sa se raceasca.
  3. Adauga toate branzeturile, mararul, menta, coaja de lamaie si oul in bolul cu ceapa si amesteca pana la omogenizare. 
  4. Condimenteaza cu boabele de piper roz si sare si piper negru dupa gust. Amestecul va fi probabil suficient de sarat de la feta, asa ca este posibil sa nu fie nevoie sa adaugi sare. Amesteca 2 linguri de pesmet pentru a ajuta la legarea amestecului. Testeaza-l modeland o bila mica intre maini; daca este inca prea moale pentru a-si mentine forma, adauga mai mult pesmet, cate 1 lingura, pana cand este suficient de ferm. Acopera compozitia si lasa amestecul la frigider timp de 30 de minute pentru a se intari.
  5. Scoate calamarul si umplutura din frigider. Umple fiecare tub de calamar pe trei sferturi, astfel incat atunci cand calamarul umplut se micsoreaza in timpul gatirii, sa nu se sparga. Folosind o scobitoare, fixeaza capatul deschis al tubului.
  6. Incalzeste un gratar pana cand este destul de fierbinte la foc mare. Periaza gratarul cu putin ulei de masline. 
  7. Asaza calamarul umplut si tentaculele (separat) pe gratar si gateste timp de 5 pana la 7 minute, intorcandu-l de cateva ori cu clestele de bucatarie, pana cand se rumeneste peste tot. 
  8. Serveste-l ca atare sau, pentru un efect mai dramatic, folosind un cutit ascutit, inteapa partea superioara a fiecarui tub de calamar, astfel incat sa se deschida ca un evantai, dezvaluind umplutura de branza. Scoate scobitoarea si serveste-l ornat cu felii de lamaie si boabe de piper roz.

Un calamar pregatit la gratar are o textura si o aroma care te vor face usor dependent de ele. 

Calamar umplut cu orez la cuptor

calamar umplut cu orez

Un preparat regasit adesea in bucataria greceasca. Usor de preparat si deosebit de gustos, mai ales servit alaturi de un pahar de vin alb, sec, rece.

Ingrediente:

  • 2 kg tuburi de calamari intregi
  • 125 ml ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 1 cana morcov ras
  • 1 rosie medie, fara coaja, rasa
  • 1/2 cana marar tocat
  • 1/2 cana patrunjel tocat
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • 1 cana de orez cu bob mediu
  • 125 ml vin alb
  • 125 ml pasata de rosii
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper
  • 1 lingura coaja de lamaie

Pentru sosul de rosii:

  • 15 ml ulei de masline
  • 125 ml pasata de rosii
  • 125 ml apa
  • 80 ml ulei de masline

Mod de preparare:

  1. Clateste calamarii si tine-i la frigider pana cand sunt gata sa fie umpluti. Taie tentaculele in bucati mici.
  2. Intr-o cratita, incalzeste uleiul de masline la foc mediu. Adauga ceapa si tentaculele tocate si caleste timp de aproximativ 5 minute, amestecand in mod regulat pana cand ceapa devine moale si translucida.
  3. Adauga morcovii rasi si gateste inca 2-3 minute. 
  4. Adauga rosia rasa, mararul, patrunjelul si oregano si gateste timp de 2-3 minute, amestecand regulat. Apoi adauga orezul si amesteca timp de un minut.
  5. Adauga vinul si pasata, sare, piper si coaja de lamaie si amesteca la foc mediu timp de 2-3 minute. Ia de pe foc si lasa umplutura sa se raceasca.
  6. Preincalzeste cuptorul la 200°C. Pregateste vasul de copt, ungand fundul cu 1 lingura de ulei de masline. 
  7. Incepe sa umpli calamarii. Folosind o lingura mica, umple fiecare tub de calamar cam la jumatate cu amestecul de orez. Foloseste o scobitoare pentru a-l inchide, astfel incat umplutura sa nu cada.
  8. Pune calamarii umpluti in vasul de copt. Daca a mai ramas umplutura, adaug-o in tava de copt, intre calamarii umpluti.
  9. Intr-un castron mic, amesteca ingredientele pentru sos.
  10. Stropeste apoi calamarii umpluti cu uleiul de masline.
  11. Coace, acoperit cu un capac sau o folie de aluminiu, pe gratarul de jos al cuptorului timp de 30 de minute. Scoate capacul sau folia si coace inca 15 minute, adaugand apa in tava daca este necesar.
  12. Serveste calamarii umpluti cu putin sos si orez din tava de copt.

Descopera 👉 gama de aragaze Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine pentru a pregati cele mai gustoase preparate, precum calamari umpluti cu orez in sos de rosii.

Reteta de calamari umpluti este foarte gustoasa si, mai ales, sanatoasa. Incearca aceste retete usoare si nu vei regreta!

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Beko Romania


Distribuie

Cele mai citite articole