Branzeturi romanesti de casa: ce deosebeste casul de derivatele lui si de urda

Publicat la data de: 08/26/2021, 08:08

Autor: Beko

Distribuie

Inainte sa te lasi atras spre sortimente straine de branzeturi, precum branza frantuzeasca cu mucegai sau parmezanul italian, da-le o sansa si variantelor romanesti. Le poti face chiar tu, de la zero! Branzeturile noastre sunt deosebite si tot ce ai nevoie sa stii ca sa simplifici procesul porneste de la procedeele de preparare folosite pentru fiecare.

👇 Iata un ghid concis si aplicat, care listeaza cele mai populare branzeturi din Romania, precum si diferentele si asemanarile de preparare dintre ele. Citeste mai departe despre fiecare! 👇

Branza proaspata, casul zvantat sau rascopt

Casul este un tip de branza moale, obtinuta din lapte inchegat si scurs de zer. Se poate prepara din lapte de vaca, oaie sau capra, si in functie de provenienta va avea un gust diferit. Acest lapte integral, lasat la prins sau la acrit, la temperatura camerei, se va separa de la sine. Grasimea se aduna la suprafata si dedesubt va ramane laptele covasit.

Pelicula de samntana se indeparteaza cu o lingura de lemn iar laptele se pune pe foc, pana la 40-45 de grade. Dupa ce se raceste un pic, se transfera intr-o strecuratoare captusita cu tifon si asezata deasupra unui vas colector, unde se va aduna zerul. In cateva ore avem in legatura de tifon branza proaspata! Mai poarta numele de branza de vaci, sau branza scoapta si e forma premergatoare a casului.

Oparita din nou in lapte dulce, se va transforma in cas baschiu, sau simplu: cas. Noua textura va fi mai tare si mai bine inchegata. Acestui cas ii zice si zvantat, fiind scurs de zer, sau rascopt, fiind fiert de 2 ori.

👉 Plita incorporabila HILW75325SDX de la Beko iti permite sa prepari simultan mai multe feluri, de branzeturi si nu doar, pe cele 5 ochiuri ale sale. Tehnologia FlameAdjust™ iti da voie sa alegi treapta cea mai potrivita de putere, dintre cele 9 disponibile.

Tot pe baza de cas: burduful, telemeaua si cascavalul

Toate cele 3 specialitati au la baza casul, obtinut asa cum este descris mai sus, si apoi supus unor procedee suplimentare. Branza de burduf este un cas maruntit la masina de tocat, framantat cu sare si indesat in burduf. Telemeaua este un cas lasat sa stea in saramura, la maturat. Cascavalul are la baza casul dat prin razatoare, caruia i se adauga unt sarat si oua, toate amestecate la foc mic pe unul dintre ochiurile aragazului, pana ce capata o consistenta solida.

👉 Cu aragazul GM15121DX de la Beko, iti permiti sa testezi deodata mai multe retete si sa prepari cascaval clasic, precum si un sortiment cu ierburi aromatice, in acelasi timp. Cele 5 arzatoare iti asigura versatilitate si un spatiu de lucru extins, pentru procesare termica.

Urda: sortimentul inedit obtinut din zer

Cu o consistenta granulara, urda este o branza care se face din zerul ramas dupa prelucrarea casului. Este moale, acrisoara si merge de minune in placinte, sau mancata ca atare. Procedeul de preparare a urdei presupune o temperatura constanta de 85-90 de grade, la care tinem zerul pentru aproximativ o ora. In acest rastimp, proteinele din lichid se coaguleaza si formeaza urda. Compozitia va trebui strecurata prin tifon, ca branza proaspata.

Ce ramane dupa strecurare este un lichid fara vreun folos alimentar. Pentru ca are o consistenta moale, urda se va scurge greu si cel mai bine este sa o lasi peste noapte. Se va pastra foarte bine la frigider, pana la cateva zile, intr-o caserola etansa.

👉 Combina frigorifica RCNA406E60LZXBRN de la Beko va pastra in bune conditii toate alimentele tale, ca sa te bucuri de rezultatele pe care le obtii in bucataria de acasa, si sa te mandresti cu ele si a doua zi fata de prietenii invitati la masa. Ai un volum total de 363 de litri la dispozitie, pentru stocarea mancarii.

Odata ce intelegi procedeele de preparare si diferentele dintre branzeturi, casul zvantat capata o rezonanta nobila, aproape ca a branzeturilor fine de provenienta straina. In definitiv, ce poate fi mai rafinat decat o felie de cas atent potrivit langa o jumatate de rosie suculenta si coapta? Daca o culegi din propria gradina, deja esti intruchiparea sustenabilitatii si a gustului deplin, obtinut si savurat fara compromisuri.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole