Blenderul a devenit un aparat electrocasnic indispensabil in orice bucatarie moderna. Acesta este foarte util pentru a scurta procesul de pregatire a anumitor preparate, de a imbunatati rezultatul final al unor mancaruri pe care le gatesti de ceva timp, dar si pentru a manca diversificat si mai sanatos prin includerea mai multor fructe si legume in alimentatie.
Traim intr-o epoca a vitezei si avem tot mai putin timp la dispozitie pentru prepararea mancarii. Blenderele Beko sunt eficiente si usor de folosit pentru pregatirea de gustari delicioase si mancaruri pline de nutrienti.
Un smoothie bogat in fructe dulci si aromate, cu o textura fina, poate fi consumat pe post de mic-dejun sau ca gustare. O supa cremoasa de legume cu cateva crutoane crocante este perfecta pentru o cina hranitoare si dietetica. Dar acestea sunt numai doua dintre cele mai populare preparate care se realizeaza cu ajutorul blenderului. Blenderul este foarte util pentru pregatirea maionezei, piureurilor, sosurilor, dressing-urilor pentru salata, bauturilor reci precum shake-uri, frappe-uri, cocktailuri, sau maruntirea nucilor. Este un aparat electrocasnic de-a dreptul cameleonic, motiv pentru care este si atat de popular. Asa ca nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie. Insa nu toate blenderele sunt la fel. Exista mai multe tipuri de modele si o gama larga de optiuni din care poti alege.
Pe piata exista doua mari categorii de blendere: blenderele de mana si blenderele verticale. Desi la o prima vedere utilitatea este aceeasi, lucrurile sunt putin mai nuantate. In functie de frecventa cu care faci anumite preparate, dar si de cantitatea in care gatesti, unul dintre modele iti va fi mai folositor decat celalalt.
Ghideaza-ti alegerea in functie de:
Tipul preparatelor pe care le pregatesti la blender
Numarul portiilor pe care le gatesti de obicei
Spatiul de care dispui in bucatarie
Tipul preparatelor pe care le pregatesti la blender
pixabay.com
Tu ce tipuri de preparate pregatesti cu ajutorul blenderului? Este foarte important sa te gandesti la mancarurile pe care obisnuiesti sa le faci frecvent utilizand blenderul. De asemenea, iti recomandam sa ai in vedere si alte preparate care se pot realiza cu ajutorul acestuia, si pe care poate iti doresti sa le introduci in lista de retete pentru familia ta. Ia in considerare si ce alte tipuri de operatiuni poti executa in bucatarie utilizand blenderul. Acesta poate face mai mult decat sa mixeze si sa paseze. Folosind blenderul poti obtine faina din diferite tipuri de nuci, poti face unt de arahide sau sparge gheata.
Blenderele verticale sunt mai puternice decat cele de mana. Au calitatea si de a fi mai stabile si de aceea pot fi utilizate pentru spargerea sau maruntirea unor ingrediente mai dure cum sunt: nucile, semintele, fructele inghetate, legumele radacinoase sau unele tipuri de cereale, precum fulgii de ovaz, care pot fi transformati in faina.
Un blender vertical este recomandat pentru:
- Piureuri;
- Supe creme;
- Sosuri;
- Smoothie-uri si inghetata pe baza de fructe congelate;
- Shake-uri;
- Bauturi cu gheata: frappe-uri si cocktail-uri;
- Unt de arahide, migdale, caju;
- Tahini;
- Lapte vegetal;
- Pateu;
- Unt aromatizat cu ierburi;
- Aluat pentru clatite.
Blenderele de mana iti ofera mai multa flexibilitate in bucatarie, deoarece permit pasarea si mixarea direct in recipientul in care gatesti, insa nu sunt la fel de puternice precum cele verticale. Asta nu le face mai putin eficiente, atat timp cat le utilizezi pentru preparatele potrivite. Cu siguranta iti este mai comod sa pasezi legumele pentru supa sau cele pentru piure direct in vasul in care au fiert.
Un blender de mana poate fi utilizat cu succes pentru:
- Supe;
- Piureuri;
- Dressing-uri pentru salate;
- Smoothie-uri din fructe proaspete;
- Frisca;
- Maioneza;
- Humus;
- Salata de vinete;
- Fasole batuta.
Ca regula generala de utilizare, atunci cand vrei ca o anumita mancare sau bautura sa fie foarte fina, cel mai bine este sa folosesti blenderul vertical, deoarece puterea sa sporita va permite omogenizarea perfecta a ingredientelor indiferent cat sunt de dure. Pentru preparatele cu ingrediente mai moi sau cu o cantitate mai mare de lichide in compozitie, foloseste blenderul de mana.
Numarul portiilor pe care le gatesti de obicei
unsplash.com
Atunci cand pregatesti supe, piureuri sau alte tipuri de preparate care necesita pasare, trebuie sa te gandesti la cantitate cand vine vorba de utilizarea blenderului. Pentru portii putine, 1-2, poti utiliza un blender vertical, insa cand ai o familie cu mai multi membri sau doresti sa gatesti pentru cateva zile in avans, un blender de mana reprezinta cea mai buna solutie.
Cand vrem sa mixam cantitati mai mari de mancare intr-un blender vertical este necesara umplerea recipientului de cateva ori pana reusim sa pasam totul. Trebuie sa recunoastem ca nu este deloc comod, implica un consum mai mare de timp si este si mai greu de curatat odata ce ai terminat de lucru. In schimb, un blender de mana este ideal pentru a mixa ingredientele direct in vasul in care acestea s-au fiert. Poti face acest lucru direct pe aragaz, cu mentiunea ca trebuie sa ai grija sa nu te arzi. Lasa continutul sa se raceasca putin pana cand il pasezi si totul ar trebui sa decurga fara probleme.
Spatiul de care dispui in bucatarie
Chiar daca sunt aparate electrocasnice mici, cand dispui de un spatiu restrans te gandesti cum poti utiliza la maxim fiecare centimetru. Blenderul vertical poate fi plasat direct pe blatul din bucatarie si tinut in priza pentru a-ti fi la indemana, mai ales daca obisnuiesti sa il utilizezi zilnic sau aproape zilnic. In schimb, daca il folosesti mai rar, acesta va ocupa destul de mult loc in dulap, asa ca este important sa evaluezi corect frecventa de utilizare in raport cu tipul tau de alimentatie si obiceiurile culinare.
Blenderul de mana este o varianta mult mai compacta. Acesta poate fi depozitat foarte simplu intr-un sertar. Accesoriile cu care unele modele sunt dotate, sunt si ele destul de mici ca dimensiuni, ocupand putin loc. De asemenea, blenderul de mana prezinta avantajul de a putea fi curatat foarte usor. Acesta se preteaza si pentru spalarea la masina de spalat vase.
Pe scurt avantajele unui blender vertical sunt:
- puterea crescuta;
- posibilitatea de a mixa si sparge ingrediente dure;
- obtinerea unei texturi fine pentru preparate;
- versatilitate in ceea ce priveste tipul preparatelor.
Un blender de mana iti ofera:
- flexibilitate in manevrare;
- eficienta in pasarea ingredientelor si alimentelor cu textura moale sau lichida;
- posibilitatea de a mixa cantitati mari de alimente;
- usurinta in ceea ce priveste curatarea.
Ambele tipuri de blendere, atat cel vertical, cat si cel de mana, sunt foarte utile in orice bucatarie. Evalueaza-ti cu atentie si obiectivitate obiceiurile care vizeaza tipul mancarurilor pe care le pregatesti, frecventa cu care o faci si cantitatea in care gatesti. Astfel, iti vei da seama care este cel mai potrivit blender pentru tine. Daca iti place sa gatesti diversificat, sa mananci cat mai natural si mai sanatos, s-ar putea sa ai nevoie de ambele pentru a putea testa cat mai multe retete.