Daca faci parte din categoria oamenilor care simt ca ziua nu poate incepe fara o cafea buna, atunci cu siguranta vei fi incantat sa descoperi ca aceasta „licoare” magica, veche din secolul al XV-lea, are mai multe beneficii decat acela de a ne energiza inca de la prima ora.
Beneficiile dovedite stiintific ale cafelei
Preparata la ibric sau cu ajutorul unor espressoare moderne, cafeaua ne incanta diminetile, aduce savoare momentelor petrecute cu prietenii sau ne sustine sa fim mai creativi la locul de munca. Sunt multe motive pentru care alegem sa ne bucuram de gustul si aroma ei. O parte dintre ele ti le prezentam chiar in randurile urmatoare.
Doua cesti de cafea pe zi amelioreaza starile de anxietate
Fie datorita cofeinei din structura sa, fie pentru faptul ca o asociem cu momente placute in care ne relaxam si ne dam timp pentru a ne destinde, cafeaua amelioreaza starile de anxietate si depresie. Cel putin asta dovedeste un studiu realizat in SUA, la Scoala Medicala Harvard si publicat de BBC News.
Echipa de cercetare a monitorizat timp de 10 ani (1996-2006) un grup de 50.000 de asistente medicale. In perioada studiata, 2.600 de femei au inceput sa sufere de depresie, majoritatea persoanelor numarandu-se printre cele care nu consumau deloc cafea. Conform studiului, aceasta bautura poate ameliora cu 15% riscul de a suferi de depresie, atunci cand este in cantitati moderate (doua-trei cesti pe zi).
Cafeaua ne face mai fericiti si energici
Un alt studiu realizat de profesorul Bertil Fredholm, de la Institutul Karolinska din Suedia, a explicat faptul ca substanta numita cafeina are efecte asupra creierului, excitand anumite zone ale sistemului nervos. Reusind sa stimuleze secretia de dopamina din nucleul accumbens, ea creste gradul de energie din corp, sporeste nivelul de concentrare si ne da o stare de entuziasm, datorita neurotransmitatorilor eliberati. Totusi, daca bei prea multa cafea, pot aparea si efecte nocive ale supraexcitarii sistemului nervos: iritabilitate, cresterea tensiunii arteriale, senzatia de tremor, insomnie, anxietate, palpitatii.
Cafeaua este o sursa bogata in antioxidanti si nutrienti esentiali
Conform specialistilor, boabele de cafea nu sunt doar o sursa de energie, ci si una de compusi puternici (acidul clorogenic si polifenoli), ce au proprietati antioxidante care lupta impotriva radicalilor liberi si previn deteriorarea prematura a celulelor. Din acest motiv, cafeaua este folosita si ca ingredient de baza in multe dintre produsele cosmetice dedicate ingrijirii tenului si pielii.
In plus, compusii mentionati pot intarzia absorbtia zaharului din intestin in sange, ceea ce face ca aceasta bautura sa se afle in lista alimentelor cu potential de a reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2. Pe langa antioxidanti, in cafea mai regasim si urmatorii nutrienti: riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu si potasiu.
Beneficiile cafelei pentru piele, ten si par
Cercetarile care au dovedit faptul ca boabele de cafea, respectiv bautura obtinuta din fierberea sau infuzia lor, contin substante antioxidante, vitamine si alti nutrienti, au facut ca beneficiile sa fie extinse si in zona industriei cosmetice. Fie ca vorbim de solutii naturale preparate in casa, ale caror efecte sunt mai mult sau mai putin dovedite stiintific, fie ca amintim de produse acreditate de Ministerul Sanatatii sau alte institutii din domeniu, cert este ca extractul de cafea este folosit pentru urmatoarele sale beneficii:
- Poate estompa cearcanele si inflamatiile din jurul ochilor;
- Acidul cafeic este un antioxidant ce stimuleaza cresterea nivelului de colagen si reduce imbatranirea prematura a pielii;
- Poate proteja pielea impotriva razelor UV;
- Antioxidantii din cafea pot avea rezultate eficiente impotriva acneei;
- Gomajul de cafea poate intensifica circulatia sangelui de la nivelul pielii, fiind un bun remediu anticelulitic;
- Cafeaua sau zatul aplicat pe scalp poate regla nivelul de pH, imbunatatind, astfel, sanatatea parului si accelerandu-i cresterea.
Sapte tratamente naturale pe baza de cafea numai bune de aplicat la tine acasa
Cu atat de multe beneficii intr-o singura ceasca, ar fi pacat sa nu profitam de ele si sa nu includem cafeaua pe lista solutiilor naturale, pe care le avem oricand la indemana. De aceea, ti-am pregatit sapte retete naturale numai bune de aplicat chiar la tine acasa:
- Zatul sau compresele cu cafea rece, aplicate timp de 5-10 minute, pe conturul ochilor, sunt un remediu eficient impotriva cearcanelor si ochilor umflati;
- Tot zatul de cafea poate fi folosit pentru a-ti face un scrub natural chiar la tine acasa. Amesteca-l cu putin zahar, ulei de avocado (sau ulei de migdale, samburi de struguri, argan), plus extract de nuca de cocos si extract de vanilie si, astfel, ai obtinut o crema exfolianta 100% naturala care te ajuta sa ai o piele catifelata si ferma;
- O data pe saptamana, poti aplica gomajul cu cafea care indeparteaza celulele moarte de la suprafata tenului, inlatura excesul de sebum si estompeaza ridurile. Amesteca jumatate de ceasca de zat cu un sfert de ceasca de ulei de samburi de struguri sau argan pana cand obtii o compozitie omogena. Dupa ce ti-ai demachiat tenul, aplic-o pe fata curata si lasa masca sa actioneze timp de o jumatate de ora, apoi curata, folosind apa plata sau apa minerala;
- Daca iti doresti un ten luminos si lipsit de pete, poti incerca urmatoarea masca: amesteca doua linguri de cafea macinata foarte fin, cu o lingura si jumatate de miere si doua linguri de iaurt pana cand se omogenizeaza complet. Compozitia obtinuta aplic-o pe fata si clateste dupa o jumatate de ora;
- In timpul sezonului rece, cand buzele, fiind expuse frigului, se usuca mai repede, le poti hidrata, combinand o lingura de cafea macinata foarte fin, cu o lingura de miere si una de ulei din samburi de struguri. Cu masca obtinuta, maseaza buzele usor cateva minute apoi clateste cu apa plata;
- Daca doresti sa iti intensifici culoarea naturala a parului, poti incerca un tratament pe baza de cafea. Dupa ce te-ai spalat pe cap, clateste-ti podoaba capilara cu cateva cani de cafea mai concentrata si lasa sa actioneze 30-45 de minute;
- De asemenea, poti folosi zatul de cafea si pentru a avea un par mai sanatos si rezistent. Dupa ce te speli, maseaza scalpul timp de 10-15 minute folosind o masca din zat si o lingura de ulei de ricin usor incalzit. In final, spala bine parul cu sampon, hidrateaza-l cu balsam si clateste-l cu apa calduta. Vei obtine un efect stralucitor, catifelat si rezistent.
Se pare ca esentele tari chiar se tin in sticlute mici, la fel cum numeroase beneficii se gasesc intr-o singura ceasca de cafea. Bucura-te de ele si savureaza fiecare aroma in parte! Daca ti-au placut aceste informatii, iti recomandam si articolul : 5 moduri de a pregati cafeaua.
Sursa foto: Shutterstock