Baba Ganoush, savuroasa salata orientala de vinete

Publicat la data de: 05/10/2023, 05:53

Autor: Beko

Distribuie

Daca am intreba 50 de persoane ce inseamna un stil de viata sanatos, am primi, probabil, 50 de raspunsuri diferite. Daca ar trebui sa le rezumam intr-o fraza concisa, am putea spune ca stilul de viata este pe deplin multumitor in momentul in care, pur si simplu, faci lucruri care iti plac si care te fac sa te simti bine.

Pentru unii, asta poate insemna sa mearga pe jos trei kilometri in fiecare zi a saptamanii, sa manance fast-food doar o data pe luna si sa petreaca mai mult timp in compania familiei si a prietenilor. Pentru altii, un stil de viata sanatos ar putea fi antrenamentul si participarea la doua maratoane pe an, o dieta keto si renuntarea la alcool. Si exemplele pot continua.

Oricum ar fi, din planurile fiecaruia pentru o viata sanatoasa nu lipsesc referintele la alimentatie. Si este normal, pentru ca tot ceea ce consumam – si, mai ales, cat – se rasfrange, in cele din urma, asupra propriului organism. Iar daca vorbim de un stil de viata sanatos, nimic nu se compara cu stilul de viata mediteraneean.

Acolo unde Asia se leaga de Europa prin valurile albastre ale Mediteranei, viata isi are ritmul ei. Oamenii sunt bucurosi sa petreaca mai mult timp cu vecinii, familia si prietenii, de multe ori la o ceasca aromata de cafea sau ceai, in jurul meselor cu meze – celebrele aperitive orientale – sau sa depene povesti la o cina usoara, dar imbogatita de prezenta celor dragi. Si de pe mesele lor nu lipseste, de cele mai multe ori, delicioasa Baba Ganoush, salata de vinete cu arome proaspete.

Reteta Baba Ganoush

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 2 catei de usturoi
  • zeama de la o lamaie
  • o lingura de sumac (condiment specific libanez, se poate inlocui cu  o jumatate lingurita rasa de chimion)
  • fulgi de ardei iute (optional, dupa gust, pentru iubitorii gustului picant)
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • seminte de rodie (optional, pentru garnisit)
  • sare, piper negru proaspat macinat (dupa gust)

Ustensile si echipament:

  • 2 boluri pentru amestecarea ingredientelor
  • strecuratoare de plastic
  • fund de lemn sau plastic pentru tocarea vinetelor
  • aragaz cu cuptor
  • tava de copt (optional)

👉 Descopera gama generoasa de aragaze cu cuptor Beko, avand functie de booster pentru preincalzire rapida si autocuratare cu abur, care te vor ajuta sa coci vinetele ca un profesionist.

Modul de preparare Baba Ganoush reteta originala

Exista trei posibilitati de a coace vinetele: pe aragaz, pe gratar la grill sau plita si la cuptor.

  1. Pe aragaz: vinetele se spala, se usuca, se inteapa cu o furculita din loc in loc, pentru a preveni explozia lor. Se asaza vinetele direct pe flacara. Pe masura ce se coc si coaja se arde. iar interiorul se inmoaie, se rotesc, astfel incat sa fie prinse de flacara pe toate partile. Sunt gata in momentul in care, apasand usor, vinetele sunt moi de la codita pana la varf, iar coaja lor este arsa, chiar carbonizata pe alocuri.
  2. Pe gratar, plita sau grill electric: se incinge gratarul foarte bine. Vinetele, pregatite ca mai sus, se asaza pe gratar sau grill si se lasa sa se gateasca pana cand miezul se inmoaie. La fel ca in cazul pregatirii pe flacara, ele se rotesc rand pe rand, pana cand sunt facute. In functie de marimea vinetelor si de taria focului, totul poate dura in jur de 20-30 de minute. Gustul de ars, atat de apreciat, va adauga savoare salatei.

👉 Prepara repede si usor vinetele pentru Baba Ganoush reteta originala cu ajutorul unui grill electric de la Beko. Cu strat antiaderent si termostat reglabil, este ideal pentru a prepara mese rapide pentru familia si prietenii tai. Afla mai multe despre gratarul electric Beko.

  1. La cuptor: se incinge cuptorul la 210 grade, pe functia grill. Vinetele, spalate si uscate cu un servet de bucatarie, se taie in doua pe lungime, se presara cu sare si se asaza intr-o tava pe care am asternut hartie de copt. Cand cuptorul este incins, se introduce tava si se lasa pana cand miezul vinetelor este moale si coaja este arsa din loc in loc (20-25 de minute). Se scot, se scobeste miezul cu o lingura si se lasa intr-o strecuratoare de plastic sa se scurga din ele toata amareala.
  • Vinetele se curata (niciodata sub jet de apa, pentru a nu se pierde gustul), se pun la scurs intr-o strecuratoare de plastic si se lasa cateva zeci de minute, pana cand tot sucul amar este eliminat. Chiar daca mai raman mici bucatele de coaja necuratate, nu te ingrijora, ele vor da un plus de gust.
  • Se toaca foarte marunt vinetele si se pun intr-un bol incapator si mai adanc.
  • Cu ajutorul unui mixer de mana, se bat vinetele, adaugandu-se putin de ulei de masline, astfel incat compozitia sa se omogenizeze.
  • Adauga sumacul (sau chimionul), sare si piper, zeama unei lamai (daca ti se pare prea mult, adapteaza dupa gust) si fulgii de ardei iute, daca ai ales sa-i folosesti.
  • Se mixeaza in continuare, pana cand toata compozitia se omogenizeaza. Salata de vinete libaneza este gata.
  • Pentru ca aromele sa se intrepatrunda, salata se da pentru o ora la frigider.

Se serveste pe un platou, se garniseste pe deasupra cu putin ulei de masline si seminte de rodie. Este minunata ca aperitiv, cu lipie sau paine proaspat scoasa din cuptor.

Cateva sfaturi utile

Reteta Baba Ganoush nu este dificila in mod special. Practic, coacerea si curatarea vinetelor reprezinta partea cea mai migaloasa. Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa gatesti salata de vinete Baba Ganoush mai usor.

  • Am prezentat trei moduri in care se pot coace vinetele, fiecare dintre ele avand plusuri si minusuri. Daca vei hotari sa le pregatesti pe flacara aragazului, gustul va fi mai bun – coaja fiind arsa si dand gustul afumat, atat de apreciat. Chiar daca vinetele vor scoate fum, o hota eficienta te va ajuta sa tii departe mirosul de ars.

👉 Descopera gama de hote de bucatarie Beko, echipate cu cele mai performante filtre si tehnologii, usor de schimbat sau curatat si cu un consum energetic scazut, care te vor ajuta sa pregatesti salata de vinete Baba Ganoush fara ca mirosurile sa devina o problema.

  • Sa gatesti vinete libaneze la cuptor este mai usor, dar va lipsi gustul de afumat. Poate fi, totusi, o solutie daca nu apreciezi acest gust sau doresti o modalitate mai rapida de a coace si curata vinetele.

👉 Alege cuptoarele incorporabile de la Beko cu booster pentru preincalzire rapida, autocuratare cu abur si alte functii inovative, pentru a coace vinetele pentru Baba Ganoush reteta libaneza intr-un mod mai simplu si mai eficient.

  • Alege vinete mai mari (cele mici sunt potrivite pentru alte preparate), bine coapte, cu coaja cat mai neagra si lucioasa, sanatoase, fara urme de lovituri sau alte defecte. 
  • In loc de zeama de lamaie, asa cum se specifica in reteta originala, poti folosi otet. Pe langa gustul usor acrisor pe care il va conferi salatei, otetul sau zeama de lamaie au si rolul de a albi vinetele si de a le face mai pufoase.
  • Pentru mixarea ingredientelor poti folosi o lingura de lemn. Salata trebuie sa aiba textura cremoasa, putin rustica, sa nu fie o pasta, ca hummusul. Daca folosesti mixerul, seteaza-l pe viteza cea mai mica si ai grija sa nu exagerezi, amestecand prea mult.
  • Nu sari peste scurgerea temeinica a miezului de vanata. Pe langa faptul ca s-ar putea ca gustul amar sa nu fi disparut, salata va fi apoasa.
  • Poti adauga in compozitia de vinete si un ardei copt, tocat marunt sau pulpa de rosii coapte sau oparite si decojite. 

reteta baba ganoush

Baba Ganush vs Mutabal

De multe ori, atunci cand vine vorba de mancarea din sud-estul Mediteranei, gusturile, ingredientele si modul de preparare se intrepatrund, cu diferente de la tara la tara. Este si cazul delicioasei salate Baba Ganoush care are si o varianta numita Mutabal sau Moutabbal.  

  • Desi ingredientele de baza sunt aceleasi, diferenta o fac pasta de susan (tahini) si iaurtul care se adauga mixului de vinete. Daca doresti sa incerci si aromele mai complicate ale Mutabalului, amesteca la compozitia de Baba Ganoush o lingura de pasta de susan si una de iaurt gras, grecesc, amestecand pana la omogenizare. Poti adauga la compozitie chiar putina melasa de rodie; gustul va fi mai complex, iar tu te vei bucura de toate aromele misteriosului Orient intr-o singura farfurie.

Savoarea catifelata si parfumurile Orientului vor imbogati meniul unei cine cu cei dragi, oricare dintre aceste variante ai dori sa incerci. 

Sursa FOTO: Shutterstock


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010