O alimentatie echilibrata este, fara indoiala, unul dintre secretele unei vieti sanatoase si fericite. Si, cum termenul de echilibru presupune variatie si cumpatare, niciun exemplu nu este mai bun in aceasta privinta decat stilul mediteranean de viata.
Pestele, semintele, uleiul de masline, legumele proaspete, fructele, nucile, vinul rosu, branza si iaurtul sunt alimentele de baza ale popoarelor care traiesc in tarile riverane Marii Mediterane. Modul in care se ia masa este si el important. Oamenii iubesc socializarea: masa se serveste alaturi de membrii familiei, prieteni, cunoscuti si vecini, discutand unii cu altii, glumind si relaxandu-se.
Asa se petrec lucrurile si in insorita Grecie. Multi dintre noi o cunoastem, a devenit una dintre destinatiile favorite pentru vacante. Ii vizitam statiunile, plajele si insulele, ii admiram istoria si cultura, ii indragim mancarea si ne bucuram de ea. Ne-au devenit cunoscute gyros-ul, saganaki, souvlaki, kleftiko, tiropita si taramasalata, alaturi de retetele de mancare greceasca ce au patruns de mult timp in tezaurul nostru gastronomic si in vocabular: musaca, tzatziki, chiftele, cataif, baclava sau halva.
Cu toate acestea, mai avem inca multe de descoperit. Fiecare localitate sau regiune are propriile feluri de mancare, de multe ori, unele care nu se mai gatesc in nicio alta parte a tarii. Este si cazul unei placinte cu branza savuroase, destul de putin cunoscuta, numita Alevropita.
Reteta placintei cu branza Alevropita
Ingrediente:
- 300 g faina obisnuita
- ½ lingurita de sare
- 2 oua
- 375 ml lapte
- 60 ml apa
- 275 g branza feta sfaramata
- 75 ml ulei de masline extra virgin
- 50 g unt
Ustensile si echipament
- tava rotunda de aluminiu pentru cuptor (38 cm diametru) sau o tava pentru fursecuri (30 cm/45 cm)
- un bol incapator pentru amestecat compozitia
- cuptor (de preferinta electric)
👉Alege cuptoarele incorporabile de la Beko, avand functie de ventilare, rotisor, grill si alte tehnologii inovative, care vor coace placinta greceasca in mod egal, fara sa o arda.
Mod de preparare
- Cuptorul se preincalzeste la 200 de grade (treapta inalta, la cele cu gaz).
- Intr-un bol incapator se bate un ou impreuna cu apa, laptele si sarea (nu prea multa, branza feta este si ea sarata). Se adauga faina in cateva transe, amestecand ca sa se omogenizeze (nu exagera cu amestecatul – aluatul isi va pierde textura).
- Se unge tava cu unt si ulei de masline si se introduce in cuptorul preincins, pentru cateva minute. Tava trebuie supravegheata in permanenta; untul trebuie sa se topeasca si sa devina usor auriu, iar uleiul sa se incinga fara sa fumege.
👉Descopera gama de hote de bucatarie Beko, echipate cu cele mai performante filtre si tehnologii, usor de schimbat sau curatat si cu un consum energetic scazut. Afla mai multe in acest filmulet.
- Cand uleiul si untul s-au incins, scoate tava din cuptor si toarna doua treimi din aluat in ea, acoperind tot fundul tavii. Presara deasupra branza feta sfaramata. In aluatul ramas, adauga un ou si 60 ml apa, omogenizeaza amestecul, si toarna-l peste branza feta. Al doilea strat de aluat nu va acoperi in intregime branza – asa trebuie.
- Presara deasupra celui de-al doilea strat de aluat cateva cubulete de unt si introdu tava din nou in cuptor.
- Se lasa la copt timp de 30-40 de minute, pana cand prinde o crusta galben-aurie si marginile placintei se strang.
- Se scoate din cuptor, se stropeste cu putin ulei de masline, se portioneaza si se serveste fierbinte.
👉Descopera inovatoarea tehnologie 3D Cooking, realizata de Beko, ce permite operarea simultana a tuturor elementelor de incalzire, care vor gati placinta greceasca uniform si rapid, pe toate partile. Afla mai multe in acest videoclip.
Cand se raceste, Alevropita se inmoaie usor, de aceea este mai gustoasa cand este consumata calda. Rezista la frigider cateva zile si poate fi consumata si rece, dar, daca vrei sa o reincalzesti, foloseste o tigaie usor unsa cu ulei de masline sau introdu-o la cuptor pentru cateva minute. Nu folosi cuptorul cu microunde, pentru ca va inmuia si mai mult placinta.
Alevropita este foarte versatila: se poate servi la micul dejun si la pranz, insotita de o salata greceasca, sau poate fi consumata ca o cina usoara, alaturi de un pahar de iaurt sau lapte batut rece.
Cateva sfaturi
Desi ai nevoie doar de cateva ingrediente ca sa gatesti Alevropita, iar modul de gatire nu este extrem de dificil, iata cateva mici ponturi de care sa tii cont.
- Chiar daca nu ai o carte de retete grecesti, stii ca unul dintre ingredientele principale ale bucatariei elene este uleiul de masline. Il vom folosi si la pregatirea acestei placinte. Este bine, asadar, sa cumperi un ulei de masline extra virgin de buna calitate si sa nu folosesti ulei rafinat.
- Nu este bine sa inlocuiesti untul cu margarina sau cu alte produse asemanatoare. Placinta nu va mai avea aceeasi savoare.
- Nu sari peste pasul de inceput, in care tava unsa cu ulei de masline si unt trebuie preincalzita in cuptor. Daca omiti aceasta etapa, placinta nu se va mai rumeni in mod egal pe toate partile si nu va avea o crusta crocanta.
👉Descopera gama generoasa de aragaze cu cuptor Beko, avand functie de booster pentru preincalzire rapida si autocuratare cu abur, care te vor ajuta sa coci placinta greceasca Alevropita ca un profesionist.
- Foloseste o branza feta de calitate, preferabil greceasca. Poti pregati placinta si cu telemea veche de oaie, nu prea sarata, sau poti incerca si cu alte feluri de branza. Gustul va fi diferit, dar s-ar putea sa-ti placa.
Originile Alevropitei
Simpla, dar delicioasa placinta provine din Epir, o regiune geografica si administrativa din nord-vestul Greciei, avand ca oras principal Ioannina, unde traiesc, alaturi de greci, multi aromani. Ocupatia de baza a epirotilor consta in pastorit si in cresterea animalelor – Epirul produce aproape jumatate din intreaga cantitate de carne de pe piata Greciei. Agricultura este dificila din cauza reliefului aspru si muntos.
Aceasta zona poate fi, pe buna dreptate, considerata locul de nastere al celebrei feta, branza greceasca foarte asemanatoare cu telemeaua. Savoarea ei a facut-o sa cucereasca mapamondul gastronomic si sa devina un simbol al Greciei. Nu este, deci, de mirare ca Alevropita a luat nastere pe aceste meleaguri sau ca Epirul este recunoscut pentru placintele sale.
Cum cuvantul elen „alevri” inseamna „faina”, numele acestei bunatati s-ar traduce prin „placinta de faina”. O vei gasi in Epir si sub numele de „Kassiopita”, mai ales in zona localitatii Zagori. Grecii o mai numesc si „placinta lenesului” sau „placinta lenesa”, datorita faptului ca modul de preparare este extrem de simplu si nu se folosesc foi de placinta. Este cu adevarat genul de mancare pe care il faci cand fie nu ai timp suficient, fie nu doresti sa stai mai mult de cateva minute in bucatarie. Oricum, daca ingredientele sunt de calitate si reteta este respectata, rezultatul este senzational. Gustul seamana cu cel al merdenelelor.
Speram ca ti-am trezit interesul pentru aceasta placinta simpla, dar savuroasa. Daca este asa, pregateste-o cat mai curand si serveste-o familiei si celor dragi!
Sursa FOTO: Shutterstock