Verile sunt făcute pentru salate – salate mari, verzi, cu frunze carnoase si suculente la care se adauga toate celelalte legume care dau culoare apetisanta bolului si ofera organismului tau energie si stare de bine. Daca vara ar avea ca sinonim un fel de mancare, atunci lejer ne-am putea decide ca salatele pot fi acesta. De ce? Pentru ca pe timpul verii explozia de ingrediente naturale pe care le poti folosi pentru a prepara salatele este imensa. Imagineaza-ti tarabele pietelor si ale supermarketurilor cu o varietate bogata de legume, fructe, seminte care pot fi armonizate dupa gust si pofta intr-un bol generos de salata. Peste poti adauga pentru o nota specifica de savoare dressing-uri preparate chiar de tine, din ingrediente naturale, cum ar fi: lamaie, ulei de masline, usturoi, iaurt sau smantana.
In afara de gustul natural, culorile imbietoare si aromele pline de savoare, consumul unei cantități importante de legume proaspete are beneficii semnificative pentru sanatate. Ai un aport bun de vitamine pe care corpul tau le va aprecia si vei simti asta din plin, prin tonusul si starea de energie pe care le vei avea.
Iti propunem in randurile care urmeaza cateva retete de salata pe care sa le prepari chiar tu. Desigur, dincolo de sugestiile noastre, poti pune stropul tau de magie si creativite in prepararea fiecareia dintre retete.
Salata de sfecla rosie cu smochine si branza de capra
Salata de pui cu ananas si quinoa
Salata greceasca de castraveti
Salata de sfecla rosie cu smochine si branza de capra
pixabay.com
Stiai ca sfecla rosie isi pastreaza proprietatile nutritive si vitaminele indiferent de modul de gatire? Aceasta stimuleaza sistemul imunitar si asigura oxigenarea tesuturilor. De asemenea, este un excelent detoxifiant al ficatului.
Supranumite si “fructele regilor”, smochinele au un gust special, exotic, atat consumate ca atare, cat si in diferite combinatii culinare. Smochinele sunt bogate in calciu si contin antioxidanti, ce functioneaza ca un scut contra radicalilor liberi.
Branza de capra are un continut de grasime scazut si, spre deosebire de celelalte lactate, are un efect alcalin in corp. De asemenea, sistemul digestiv are o toleranta mult mai buna la branza de capra decat la orice alt tip de branza.
Ingrediente: 2 sfecle rosii potrivite ca marime, 100 g baby spanac, 4 smochine, 3-4 linguri ulei de măsline, 3 linguri de boabe de rodie, 1 lingura otet de struguri, 1 lingurita mustar, 1 lingurita mustar Dijon, sare, piper, 250 g branza de capra, o mana de alune caju macinate.
Mod de preparare:
Incalzeste mai intai cuptorul la 200°C. Curata sfecla rosie si taie-o cubulete. Pune bucatile astfel taiate intr-o tava si amesteca-le cu o lingura de ulei de masline, cu sare si piper. Pune tava in cuptor si las-o timp de 20 de minute, avand grija ca sfecla sa nu se inmoaie foarte tare, ci sa isi pastreze textura crocanta.
Cat sta sfecla rosie la cuptor, pregateste dressing-ul de salata: amesteca intr-un castron potrivit restul de ulei de masline, otetul de struguri, mustarul, mustarul Dijon. Se amesteca pentru a se intrepatrunde aromele si texturile.
Scoate sfecla dupa 20 de minute de la cuptor si pune-o intr-un castron mare de salata, adauga frunzele de spanac baby spanac si smochinele taiate in sferturi. Acum poti pune si branza de capra taiata in cuburi sau maruntita cu ajutorul degetelor. Apoi presara dressing-ul si amesteca sa se armonizeze gusturile. Peste salata presara nucile caju maruntite si salata este gata de servit.
Salata de avocado
unsplash.com
Avocado este un fruct extrem de versatil si potrivit in diferite combinatii de salate. Tocmai pentru care are un gust neutru, acesta poate fi asezonat dupa gustul, pofta si imaginatia fiecaruia. Avocado este si un fruct generos cu multe beneficii pentru sanatate. Ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatateste capacitatea organismului de a absorbi in parametri optimi nutrientii importanti din hrana. Are un efect antioxidant foarte puternic, contribuind la prevenirea diferitelor tipuri de cancer.
Ingrediente salata: 2 avocado bine coapte, 5 frunze de salata, 10 rosii cherry, 2 ridichi, 2 cepe verzi, 2 castraveti cornison, o legatura de patrunjel, o legatura de frunze de menta.
Ingrediente dressing: 2 catei de usturoi, o lamaie, 2 linguri de ulei de masline.
Mod de preparare dressing
- Curata si zdrobeste cei 2 catei de usturoi cu un varf de sare.
- Cu ajutorul unui storcator de citrice, stoarce sucul de la lamaie.
- Pune intr-un mic bol potrivit pentru dressing cei 2 catei de usturoi zdrobiti cu sare, sucul de lamaie si cele 2 linguri de ulei.
- Amesteca ingredientele pentru a se intrepatrunde aromele si lasa-l deoparte pana la momentul servirii salatei.
Storcatoarele de citrice Beko permit extragerea sucului din fructe de diferite dimensiuni. Acestea sunt simplu de utilizator si usor de curatat.
Mod de preparare salata
- Taie in jumatati fructele de avocado, indeparteaza samburele fiecarui fruct si desprinde miezul de pe coaja. Apoi taie miezul in cubulete.
- Marunteste frunzele de salata, taie in jumatati rosiile cherry, taie cubulete ridichiile si castravetii, marunteste ceapa verde, toaca marunt patrunjelul si menta.
- Pune toate legumele intr-un bol generos, adauga dressing-ul peste acestea si amesteca toate ingredientele.
Va iesi o salata delicioasa, fresh, cu multe vitamine, pe care o poti servi cu foccacia crocanta sau crackers.
Salata de pui cu ananas si quinoa
unsplash.com
Daca iti plac preparatele care imbina gustul dulce cu cel sarat, salata de pui cu ananas si quinoa merita toata atentia ta. Este o salata usoara, sanatoasa cu un mix aromatic care te va delecta. De asemenea, ingredientele sunt super sanatoase si sunt o sursa de energie si proteine pentru o zi calda de vara.
Ingrediente: 2 cesti de quinoa nepreparata, 4 cesti de apa, 3 linguri de ulei de masline, 2 lamai, 1 lingurita de ghimbir macinat, 1 lingurita de chimen, sare, piper, o legatura de ceapa verde, 2 cesti de fistic decojit, frunze de baby spanac, salata si rucola, un piept de pui dezosat, ananas crud sau la conserva.
Mod de preparare:
- Intr-o craticioara pune cele 4 cesti de apa. Cand apa ajunge la punctul de fierbere, adauga cele 2 cesti de quinoa cu putina sare si lasa la foc mediu pentru aproximativ 12 minute sau pana cand apa este complet absorbita.
- Dupa ce este gata, pune quinoa intr-un bol mare pentru salata
- Pieptul de pui il tai fasii si il pregatesti la grilul electric pana se patrunde si carnea este bine gatita. Dupa ce puiul este gata, il las sa se mai raceasca, astfel incat sa il poti taia rondele sau cuburi – dupa preferinta – pentru salata. Adauga puiul peste quinoa.
- Trage si fisticul 1-2 minute la tigaie cu putin ulei de masline
- Marunteste restul de legume – ceapa, baby spanacul, rucola, legatura de ceapa si pune-le si pe acestea in bol.
- Pentru dressing alege un bol potrivit, stoarce sucul celor 2 lamai, adauga uleiul de masline, sarea, piperul, chimenul si ghimbirul macinate si adauga fructele de ananas taiate cubulete. Amesteca totul si pune peste bolul unde asteapta in tihna quinoa, puiul si celelalte legume.
Vei avea o salata consistenta bogata in vitamine si proteine care sa iti bucure simturile si poftele gurmande.
Salata greceasca de castraveti
pixabay.com
Aceasta salata este cunoscuta si sub numele de Tzatziki. Este o salata care se mananca la aperitiv si este facuta din iaurt (de preferinta grecesc), castravete si usturoi. Salata poate include si ierburi cum ar fi marar, menta si / sau patrunjel si suc de lamaie. Daca te simti creativ si indraznet, poti adauga si un strop de ouzo. In plus, acest preparat poate insoti ca dressing frigaruile si atat de delicioasele souvlaki.
Ingrediente: 1 cana de iaurt simplu grecesc, 1 castravete mediu, 1 catel de usturoi, 1 legatura de marar proaspat, 1 lamaie, sare si piper
Mod de preparare:
- Curatam castravetele de coaja, il dam pe razatoare si il stoarcem de suc.
- Curatam si pisam catelul de usturoi cu putina sare.
- Tocam mararul.
- Punem toate ingredientele de mai sus intr-un bol peste care turnam cana de iaurt, adaugam sare si piper dupa gust si amestecam totul.
- Poti servi aceasta salata cu pita sau crackers sau chiar ca sos pentru fripturi, daca doresti.
Salata de vara cu naut
pixabay.com
Este cunoscut faptul ca nautul are un continut bogat de proteine si, ca pentru cei care imbratiseaza dieta vegana sau vegetariana, inlocuieste cu succes carnea. Totodata acesta contine fibre, acid folic, vitaminele B6 si B9, precum si minerale ca: fierul, fosforul, potasiul, calciul si magneziul. Toate acestea au un impact pozitiv asupra sanatatii. Boabele de naut poat fi consumate ca atare sau adaugate in salate. Cum este vara si ne dorim sa prindem tot ce este mai bun si hranitor din ingredientele pe care ni le-a pus la dispozitie natura, in cele ce urmeaza iti recomandam o salata delicioasa de vara cu boabe de naut.
Ingrediente: o conserva de boabe de naut, o ceapa rosie, 1-2 ardei iuti, 250 g rosii cherry, 1 lamaie, ulei de masline, sare, piper, frunze de menta proaspata, frunze de busuioc proaspat, 100 g branza feta
Mod de preparare:
- Boabele de naut se scot din conserva si se scurg bine de lichidul in care au stat.
- Cu ajutorul unui minitocator marunteste ceapa rosie, ardeii si frunzele de menta si busuiocul, si pune-le intr-un castron de salata.
- Apoi taie si rosiile cherry in jumatati.
- Pentru dressing stoarce sucul de la lamaie, amesteca-l cu ulei de masline si adauga sare si piper dupa gust.
- Odata ce s-au scurs boabele de naut, pune-le intr-o tigaie cu putin ulei de masline si coace-le la foc iute timp de 2-3 minute.
- Adauga apoi boabele in bol alaturi de celelalte legume.
- Acum e momentul sa pui dressing-ul, sa amesteci bine toate ingredientele si sa le lasi 5-10 minute pentru ca aromele ingredientelor sa se intrepatrunda.
Salata aceasta poate fi mancata atat singura, cat si in combinatie cu preparate din carne.
Vara este un anotimp generos in ceea ce priveste varietatea legumelor proaspete. Practic oriunde intorci privirea intr-o piata sau intr-un supermarket, totul te imbie prin arome si culoare. Salatele sunt cel mai la indemana preparat alimentar, pe care il poti pregati foarte usor si il poti savura oricand pe parcursul zilei. Noi ti-am oferit cateva idei care sa te inspire sa mananci sanatos si care sa te determine sa iti folosesti imaginatia pentru a da gust meselor tale pe timpul verii.