Inghetata este desertul favorit al tuturor, in special in perioada verii. Textura cremoasa, combinatiile de gust si aromele intense care vin la pachet cu acest desert sunt un adevarat rasfat. De la inghetata la cornet sau vafa copilariei pana la cele mai sofisticate sortimente cu lavanda, ceai verde sau trandafir, acest desert a provocat imaginatia gelatierilor care au gasit combinatii de gust din ce in ce mai spectaculoase si au rafinat inghetata transformand-o intr-un desert potrivit chiar si pentru evenimentele speciale.
Deoarece este foarte versatila, inghetata poate fi preparata in multiple moduri. In functie de tipul ingredientelor utilizate aceasta poate avea texturi diferite. Sortimentele pe baza de lactate sunt foarte cremoase, in timp ce sorbeturile au o textura catifelata si un gust mai intens, in special datorita cantitatii mari de fructe utilizate.
Am facut o selectie de retete de inghetata pe care sa le poti prepara la tine acasa si care sa fie atat pe gustul iubitorilor de arome clasice, cat si a celor care prefera fructele sau isi doresc un desert vegan.
Hai sa vedem ce avem in retetar.
Inghetata vegana cu pepene galben
Inghetata de ciocolata neagra
Aroma de ciocolata este una clasica, care starneste pasiuni culinare pe termen nedefinit. Aceasta inghetata are o textura bogata, cremoasa si un gust intens, care nu ii va dezamagi pe iubitorii sai.
Ingrediente: 100 g de ciocolata neagra 70% cacao, 300 ml de lapte integral, 85 g de zahar, 3 galbenusuri, 300 ml de smantana pentru frisca.
- Rupe ciocolata in bucati mici si pune-o intr-un vas de inox cu baza dubla impreuna cu laptele.
- Topeste ciocolata la foc mic, amestecand usor pana cand se omogenizeaza cu laptele si capata o textura fina, apoi lasa mixul rezultat la racit.
- Bate cele 3 galbenusuri impreuna cu zaharul cu ajutorul unui mixer, pana ce capata o consistenta densa si isi schimba culoarea.
- Combina galbenusurile cu ciocolata si apoi pune crema rezultata pe foc. Foloseste o flacara mica sau o treapta inferioara a plitei de gatit. Amesteca constant pana ce compozitia se ingroasa. Vei sti ca este gata in momentul in care crema va adera la suprafata unei linguri sau a unei spatule de lemn. Este foarte important sa nu lasi compozitia sa fiarba deoarece se poate taia.
- Dupa ce ai finalizat, las-o sa se raceasca intr-un castron, avand grija sa amesteci din cand in cand.
- Bate frisca si inglobeaz-o in compozitia de ciocolata.
- Da inghetata la congelator pana ce se intareste.
Inghetata cu migdale si miere
Migdalele si mierea reprezinta o combinatie de gust foarte intensa, care functioneaza minunat impreuna inclusiv intr-o reteta de inghetata.
Ingrediente: 500 ml lapte de migdale, 500 ml de lapte de alune de padure, 4 linguri de zahar, 4 linguri de miere, 500 g de iaurt natural sau iaurt de soia.
- Pune laptele de migdale, laptele de alune de padure, zaharul si mierea intr-o oala si incalzeste-le la foc mic pana ce zaharul se topeste. Ai grija sa nu fiarba.
- Dupa ce laptele s-a racit incorporeaza si iaurtul.
- Pune inghetata la congelator.
- Serveste-o cu migdale maruntite deasupra.
Inghetata de piersici
Piersicile reprezinta un fruct de sezon foarte aromat si suculent. Intr-un preparat cum este inghetata, gustul lor si culoarea delicata sunt foarte bine puse in evidenta.
Ingrediente: 500 g de piersici foarte bine coapte, 150 g de zahar, 300 ml apa, 275 ml de smantana dulce, optional 1-2 linguri de lichior de piersici.
- Decojeste piersicile, taie-le in cubulete si pune-le intr-un castron confectionat din sticla termorezistenta.
- Prepara un sirop fierband timp de 5 minute zaharul impreuna cu apa.
- Dupa ce siropul este gata pune-l peste piersici.
- Adauga si lichiorul impreuna cu smantana dulce.
- Da totul la congelator, avand grija ca periodic sa amesteci in compozitie.
Inghetata cu caramel sarat
Daca vrei sa incerci o reteta cu adevarat deosebita, aceasta merita cu siguranta experimentata. Dozarea intre dulce si sarat face ca papilele tale gustative sa fie in sarbatoare atunci cand savurezi acest desert.
Ingrediente: 300 g de zahar, 120 ml de apa, 650 ml de smantana dulce, 2 linguri de unt, sare (sare de Himalaya), 350 ml de lapte integral, esenta de vanilie.
- Pentru inceput pune 400 de ml din cantitatea de smantana dulce la rece, iar ceilalti 250 de ml ai grija sa ii incalzesti.
- Pune zaharul si apa intr-o oala si amesteca pana ce se topeste. Mareste intensitatea flacarii pentru ca siropul sa inceapa sa fiarba. Continua fierberea pana ce acesta isi schimba culoarea.
- Dupa ce siropul capata o nuanta de maro deschis incepe sa adaugi treptat smantana dulce incalzita amestecand continuu. Compozitia va face bule dar, pe masura ce amesteci, acestea se vor diminua. Pune si untul si mixeaza pana ce este complet incorporat. Adauga si sarea putin cate putin si gusta pentru a stabili exact intensitatea pe care o doresti pentru preparatul tau.
- Pune jumatate din cantitatea de caramel intr-un recipient etans si las-l sa se raceasca la temperatura camerei.
- Mixeaza caramelul ramas cu smantana rece, laptele si vanilia.
- Pune compozitia la congelator. Cand inghetata este gata adauga si restul de caramel.
Inghetata vegana cu pepene galben
Daca ai o alimentatie bazata pe vegetale sau esti intolerant la lactoza, aceasta reteta iti va oferi rasfatul la care te astepti atunci cand mananci o inghetata.
Ingrediente: 500 g de pepene galben fara coaja, 200 g de zahar, 250 ml de apa rece, 150 ml de lapte de cocos.
- Pune in vasul blenderului pepenele taiat cuburi si apa rece. Mizeaza ingredientele pana ce obtii un piure.
- Folosind un mixer bate laptele de cocos impreuna cu zaharul pana ce se ingroasa usor.
- Amesteca laptele de cocos cu piureul de pepene galben.
- Lasa inghetata la congelator peste noapte. Serveste-o cu cateva funze de menta alaturi.
In prag de vara, pune-ti la punct caietul cu retete. Bucura-te de multitudinea de fructe si integreaza-le in retetele de inghetata in functie de preferinte. Poti utiliza ideile propuse mai sus ca punct de plecare pentru a-ti creiona propriile retete. Foloseste principiile si tehnicile prezentate si schimba numai aromele.
Incearca sa inlocuiesti ingredientele cu unele care au o textura asemanatoare pentru a obtine rezultate similare. Deoarece nu este un desert usor perisabil, poti prepara o cantitate mai mare, cu arome difierite si vei avea mereu la indemana ceva dulce pentru tine, familie sau musafiri. O vara dulce si racoroasa!
Sursa foto: Shutterstock