5 retete de prajituri cu fructe de padure

Publicat la data de: 03/07/2019, 13:09

Autor: Beko

Distribuie

Odata cu venirea primaverii, revine si pofta de mancaruri proaspete si racoroase. Fructele de padure sunt ingredientul perfect pentru a transpune prospetimea primaverii intr-o prajitura delicioasa.

Aromele intense care vin la pachet cu aceste fructe salbatice sunt un adevarat rasfat pentru papilele gustative. In plus, sunt foarte versatile si pot fi folosite pentru a prepara o varietate mare de deserturi.

De la inghetata de fructe de padure, la mousse, sorbet, gem, prajituri, tarte, sau chiar sosuri pentru anumite tipuri de carne, gustul dulce-acrisor al fructelor de padure aduce un plus de savoare de fiecare data.

5-03_Beko mixer

De aceea, am facut o selectie de retete de prajituri cu fructe de padure, pe care sa le poti prepara acasa si care sa fie atat pe gustul iubitorilor de deserturi clasice, pe care le iubeam in copilarie, cat si a celor care prefera un desert gourmet, care sa aduca un plus de originalitate.

Tarta cu fructe de padure

Placinta americana cu afine

Mousse de zmeura

Budinca de ciocolata cu fructe de padure

Desert la pahar cu fructe de padure

Tarta cu fructe de padure

alexander-mils-151674-unsplash

Sursa foto: www.unsplash.com

Una dintre alegerile savuroase pentru primavara aceasta este tarta, care devine usor-usor unul din deserturile preferate ale romanilor. La fel ca fructele de padure si tartele sunt la fel de versatile. Pot fi savurate in zeci de arome si variante. Insa, reteta pe care o propunem este una care pune in valoare aromele usor citrice ale fructelor de padure.

Ingrediente: 800 g fructe de padure congelate, 300 g faina, 150 g unt, 200 g zahar, 6 oua, 400 ml lapte, 1-2 linguri de apa de flori de portocal, 30 g faina de porumb, 1 plic de gelatina, 1 plic de zahar vanilat, 1 plic praf de sare.

Mod de preparare:

  • Recomandarea noastra este sa aveti fructe proaspete, insa puteti folosi si congelate, atat timp cand le lasam sa se decongeleze si nu adaugam sucul pe care-l lasa in compozitie.
  • Spalam fructele de padure, iar apoi punem 30 de secunde la cuptorul de microunde untul.
  • Intr-un castron separat incepem sa preparam aluatul. Cernem faina si o amestecam cu praful de sare. Punem untul si zaharul vanilat in acelasi castron.
  • Amestecam cu varful degetelor si turnam 4 linguri de apa rece. Framantam cateva minute. Aluatul final nu trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa.
  • Invelim aluatul intr-o folie si-l punem in frigider pentru jumatate de ora.
  • Intre timp preparam crema. Asezam intr-un castron galbenusurile si zaharul tos pe care le mixam pana se omogenizeaza, iar mai apoi adaugam faina de porumb. Treptat incorporam si laptele.
  • Amestecul il punem pe foc si amestecam cu un tel pana cand se omogenizeaza. Lasam compozitia la racit.
  • Acum putem scoate aluatul din frigider si-l putem intinde pe forma de tarta, pe care am tapetat-o in prealabil cu hartie de copt.
  • O presam bine ca sa se muleze pe forma si intepam fundul ei cu o furculita.
  • Punem forma la frigider pentru inca jumatate de ora.
  • Preincalzim cuptorul la 190 C.
  • Dupa ce scoatem aluatul din frigider, il punem in cuptor pentru inca 15 minute. verificand aluatul ca sa nu creasca prea mult, in mod inegal. Dupa ce am verificat, il mai lasam 25 de minute pana cand se rumeneste.
  • In crema pe care deja am preparat-o turnam apa de flori de portocal si amestecam pana cand se incorporeaza toate ingredientele si devine omogena.
  • Lasam la racit aluatul rumenit si turnam crema, pe care o distribuim uniform.
  • Sucul de fructe de mai devreme il amestecam cu gelatina.
  • Punem fructele de padure deasupra cremei si turnam gelatina pe deasupra.
  • Bagam tarta la frigider cel putin 2 ore.

<a

Salveaza ca PDF

Placinta americana cu afine

brooke-lark-96398-unsplash

Sursa foto: www.unsplash.com

Diferenta dintre aceasta placinta si cea traditionala, cu care suntem deja familiarizati, este felul in care se prepara aluatul. Prajitura clasica implica un blat si mai putina compozitie, pe cand cea americana se bazeaza pe o umplutura consistenta, imbracata intr-un foietaj, asezat in diverse impletituri creative.

Reteta traditionala de placinta americana se face cu fructe de padure, dovleac, cartofi dulci, nuci pecan sau vanilie in combinatie cu fructe.

Ingrediente: 170 gr margarina pentru prajituri, 6 linguri apa foarte rece, 1 lingurita sare, 300 gr faina (2 cani), 500 gr afine (proaspete sau congelate), 3 linguri amidon, 120 gr zahar, zeama de la 1/2 lamaie.

Mod de preparare:

  • Punem intr-un castron faina, margarina si sarea. Amestecam pana obtinem un aluat sfaramicios. Apoi adaugam apa si framantam bine.
  • Bagam aluatul la frigider pentru 30 de minute.
  • Spalam afinele si le amestecam intr-un castron impreuna cu zaharul, zeama de lamaie si amidonul.
  • Preincalzim cuptorul la 200 grade si ne ocupam de aluat, pe care-l impartim in doua bucati egale. Pudram o felie de aluat cu faina si o intindem cu facaletul, iar apoi o modelam usor cu mainile.
  • Una dintre bucati va fi asezata in forma de tarta, tapetata ulterior cu hartie de copt. Peste ea punem continutul castronului cu afine, iar pe deasupra punem a doua bucata de aluat. Facem 2-3 incizii in mijloc, cu un cutit sau cu o furculita si lasam prajitura la cuptor pentru 45 de minute.

 

Salveaza ca PDF

Mousse de zmeura

mantra-media-58091-unsplash (1)

Reteta clasica de mousse este alcatuita din oua, zahar si ciocolata, carora le putem adauga unt sau crema cu diverse arome.

Prima reteta dateaza din anii 1750, fiind documentata de catre autorul francez Menon in cartea ” La science du maître d’hôtel confiseur” (traducere aproximativa: „Stiinta maestrului cofetar”). Insa, reteta noastra se abate putin de la traditie, insa pastreaza savoarea originala.

Ingrediente: 300g zmeura congelata, 300ml smantana pentru frisca, 4 linguri zahar, 10g gelatina alimentara.

Mod de preparare:

  • Amestecam toate ingredientele cu mixerul pana cand se omogenizeaza.
  • Racim mousse-ul la frigider cel putin 2 ore.
  • Il servim cu zmeura si ciocolata alba.

 

Salveaza ca PDF

Budinca din ciocolata si fructe de padure

brooke-lark-272277-unsplash

Sursa foto: www.unsplash.com

Una dintre cele mai bune combinatii pentru papilele noastre gustative este ciocolata si fructele de padure. Rafinamentul ciocolatei topite in combinatie cu gustul dulce-acrisor al fructelor de padure se imbina perfect pentru a ne oferi un gust echilibrat intre consistenta cremoasa a ciocolatei si prospectimea fructelor. De aceea, ne-am gandit sa  va prezentam aceasta reteta de budinca de ciocolata belgiana si fructe de padure.

Ingrediente: 400 ml lapte dulce, 2 linguri faina, 200 g zahar, 150 g unt, 200 g ciocolata menaj, 2 linguri pudra de cacao, fructe de padure

Mod de preparare:

  • Mai intai, incalzim laptele. Apoi luam oala de pe foc si turnam in ploaie faina si pudra de cacao.
  • Punem iar la fiert in bain-marie amestecul.
  • Este important sa amestecam permanent pentru a nu evita formarea cocoloaselor. Lasam totul pe foc pana cand se omogenizeaza amestecul.
  • Luam oala de pe foc si continuma sa amestecam pana cand se raceste. Radem ciocolata in minitocator. O adaugam impreuna cu untul in compozitie. Amestecam incontinuu pana cand budinca devine cremoasa.
  • La final punem fructele de padure.
  • Turnam budinca in castroane si o bagam la frigider.
  • Se poate servi ornata cu frunze de menta si fructe de padure.

 

Salveaza ca PDF

Desert la pahar cu fructe de padure

berry-bowl-delicious-1510693 (1)

Ingrediente: 3 linguri afine, 3 linguri mure, 3 linguri coacaze rosii, 3 linguri zmeura, 4 linguri zahar, 3 lingurite pline cu amidon + 4 linguri apa rece, 6 piscoturi, 150 ml suc de fructe, 400 ml smantana pentru frisca 30 % grasime.

Mod de preparare:

  • Amestecam fructele de padure cu zaharul intr-un vas pe care-l punem pe foc si-l lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.
  • Turnam sosul obtinut in blender, iar apoi il trecem printr-o strecuratoare.
  • Rasturnam sosul din blender in vas si il punem iar pe foc.
  • Luam un bol si amestecam in el 4 linguri de apa rece cu amidon si apoi il turnam peste vasul de pe foc. Amestecam si lasam sa fiarba aproximativ 2 minute pana se intareste.
  • Spalam 4 pahare cu picior, iar pe fundul lor asezam piscoturile, inmuiate in prealabil in sucul de fructe de padure.
  • Apoi turnam un strat de sos in pahar, peste piscoturi.
  • Amestecam intr-un bol separat smantana pentru frisca, 2 linguri de zahar si plicul de zahar vanilat.
  • Lasam 15 minute sa se raceasca sosul, ca sa devina gelatina. Iar mai apoi turnam frisca in cupe, peste piscoturi.
  • Ornam cu fructe de padure si punem 2 ore la frigider.

 

Salveaza ca PDF

Retetele cu fructe de padure sunt un adevarat deliciu pentru papilele gustative, ideale pentru zilele insorite de vara si primavara. In cazul in care cumperi o cantitate mare de fructe de padure si vrei sa le conservi pentru mai mult timp, le poti congela. Acestea isi pastreaza o perioada indelungata calitatile nutritive si gustul proaspat.

 


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010