Gastronomia tine pasul cu noile inovatii tehnologice si adopta tehnici si dispozitive de gatit care economisesc timp, pastreaza gustul mancarurilor si mentin continutul de nutrienti al ingredientelor. Astfel, in locul folosirii diferitelor cuptoare sau plite, persoanele care doresc sa-si imbunatateasca obiceiurile alimentare folosesc din ce in ce mai mult aparate de gatit moderne, care sustin un stil de viata sanatos.
Unul dintre acestea, folosit din ce in ce mai mult in bucatariile din toata lumea, este friteuza cu aer cald, care foloseste pentru gatire aerul fierbinte circulant. Asta inseamna ca te poti bucura de gustul crocant si delicios al mancarurilor preferate, fara sa-ti faci griji in privinta cantitatii de ulei sau a caloriilor si fara sa petreci mult timp in bucatarie.
In randurile care urmeaza, iti propunem sa descoperi cateva retete usoare de aperitive, feluri principale si deserturi pe care le poti pregati cu ajutorul acestui dispozitiv. Indiferent ca esti in cautarea unei alternative sanatoase pentru clasicul cartof prajit, sau vrei sa experimentezi cu combinatii noi si interesante de ingrediente, vei gasi cu siguranta ceva care sa iti starneasca imaginatia si sa iti satisfaca dorinta de mancare sanatoasa, chiar daca abilitatile tale de gatit sunt limitate.
- Retete airfryer – aperitiv de zucchini pane
- Retete airfryer – crochete de cascaval pentru aperitiv
- Retete airfryer – pulpe inferioare de pui cu cartofi
- Retete airfryer – fileuri de somon cu legume
- Retete airfryer – prajitura negresa
- Sfaturi pentru folosirea friteuzei cu aer cald
- Beneficiile folosirii unui airfryer
Retete airfryer – aperitiv de zucchini pane
Este un aperitiv sanatos si usor de preparat, crocant la exterior, care poate fi servit si ca snack, intre mese. Datorita faptului ca zucchini se gasesc aproape in permanenta in oferta supermarketurilor, poti pregati acest aperitiv pe tot parcursul anului.
Ingrediente:
- 120 g faina;
- 2 linguri de pasta de rosii;
- 400 g pesmet panko;
- 2 oua;
- 1 zucchini mare sau 2 mai mici;
- 70-80 g maioneza, preferabil de casa;
- 2-3 linguri de apa rece;
- o jumatate de lingurita de otet balsamic sau otet de vin rosu;
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
Mod de preparare:
- Zucchini se taie pe lungime, in felii de aproximativ 4-5 cm fiecare. Ouale se bat usor cu cele doua linguri de apa rece si se pun intr-un bol. Se pregatesc, in farfurii separate, faina si pesmetul.
- Se amesteca intr-un vas maioneza, otetul, sarea, piperul si pasta de rosii.
- Vasul friteuzei se unge cu ulei, iar bastonasele de zucchini se dau mai intai prin faina, apoi prin ou si, in cele din urma, prin pesmetul panko. Se asaza in vasul de la airfryer, fara sa se suprapuna si se gatesc la 170 de grade Celsius, timp de circa 10-12 minute. La jumatatea timpului, se intorc pe cealalta parte, ca sa se rumeneasca uniform. Se procedeaza la fel cu bucatile ramase de zucchini.
- Se servesc alaturi de sosul din maioneza si pasta de rosii.
👉 Ca sa pregatesti zucchini pane ca un adevarat chef, intra pe site-ul nostru si descopera intreaga gama de friteuze cu aer cald de diferite capacitati, simple sau duble, care beneficiaza de diferite programe automate pentru pregatirea felurilor de mancare favorite, control digital si protectie impotriva supraincalzirii.
Retete airfryer – crochete de cascaval pentru aperitiv
Iubite de mari si mici, buletele de cascaval sunt simplu de preparat cu ajutorul functiilor utile ale unui airfryer si sunt un adaos delicios la lista de aperitive a meselor mai mult sau mai putin festive.
Ingrediente:
- 50-55 g faina alba;
- 200 g telemea de oaie;
- 2 oua;
- o ligurita rasa de praf de copt;
- 300 g cascaval afumat;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
Mod de preparare:
- Faramiteaza cu ajutorul unei furculite telemeaua, da cascavalul pe razatoare, bate usor cele doua oua si amesteca faina cernuta cu praful de copt. Unge cosul friteuzei cu putin ulei.
- Intr-un bol incapator, amesteca toate ingredientele pana la omogenizare, asezoneaza cu piper negru macinat si formeaza cu palmele unse cu ulei bulete rotunde, pe care le asezi in vasul friteuzei, avand grija sa lasi suficient spatiu intre ele, deoarece vor creste in timpul gatirii.
- Selecteaza temperatura de 180 de grade Celsius si coace bilutele de cascaval timp de 15 minute. Serveste-le ca aperitiv, fie simple, fie alaturi de un sos de iaurt cu usturoi sau chiar unul dulce-picant, de inspiratie asiatica.
👉 Daca vrei sa pregatesti in acelasi timp si bastonasele de zucchini si crochetele de cascaval, foloseste o friteuza dubla cu aer cald de la Beko. Dotata cu doua zone de gatire, poti pregati ambele aperitive la temperaturi si timpi de gatire diferiti, fara a se amesteca mirosurile. Afla mai multe din acest videoclip.
Retete airfryer – pulpe inferioare de pui cu cartofi
Atunci cand iti doresti o cina rapida sau nu ai suficient de mult timp sa pregatesti un pranz opulent, poti incerca reteta rapida si usoara de pulpe de pui cu cartofi stil wedges, o mancare satioasa si plina de gust.
Ingrediente:
- 5-6 ciocanele (pulpe de pui inferioare – se pot folosi si pulpe de pui superioare, cu os);
- 2-3 cartofi rosii mari;
- boia de ardei dulce;
- pudra de usturoi;
- condimente preferate (rozmarin, oregano, chimen, cimbru uscat, chimion etc.);
- o lingura de ulei;
- o mana de patrunjel;
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
Mod de preparare:
- Pulpele de pui se asezoneaza cu sare, piper, pudra de usturoi, boia de ardei dulce, se stropesc cu foarte putin ulei, se freaca bine pentru a impregna carnea cu condimentele si se lasa intr-un vas, timp de o jumatate de ora, ca sa ajunga la temperatura camerei.
- Intre timp, se curata cartofii, se spala si se taie pe lungime in felii mai groase (stil wedges). Se scot pe un prosop de bucatarie si se sterg bine, pentru a elimina toate umezeala care ii poate impiedica sa se rumeneasca. Se pun intr-un vas incapator si se asezoneaza generos cu sare, piper negru si condimentele preferate. Se unge cu putin ulei vasul friteuzei.
- Se asaza in vas cartofii si pulpele, se selecteaza temperatura de 180 de grade Celsius si se lasa sa se gateasca in airfryer timp de 35 de minute. Dupa ce au trecut 15 minute, se intorc pulpele si cartofii, ca sa se coaca uniform. Pentru o crusta mai crocanta, se mai pot lasa inca cinci minute peste timpul necesar de gatire. Se scot pe un platou de servire, se presara cu putin patrunjel tocat marunt si se servesc.
👉 Pregatirea unor astfel de retete usoare, care folosesc ingrediente simple, poate fi un prim pas catre dobandirea unei mai mare indemanari in bucatarie. Poti afla mai multe amanunte despre cat este de benefic gatitul din articolul nostru Top 5 calitati pe care ti le poti dezvolta prin gatit.
Retete airfryer – fileuri de somon cu legume
Se stie ca somonul, mai ales cel salbatic, este extrem de benefic pentru sanatate. Gatit la airfryer, pestele isi pastreaza gustul deosebit si toti nutrientii, astfel incat sa te bucuri de toate avantajele pe care le ofera si de savoarea sa speciala.
Ingrediente:
- 4 bucati de file de somon, preferabil cu piele;
- 1-2 morcovi;
- 10-15 rosii cherry;
- un dovlecel mediu;
- 1 fir de praz (fara partea verde);
- o lingura de ulei de masline de calitate;
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust;
- o mana de marar proaspat, tocat marunt.
Mod de preparare:
- Legumele se spala, se curata si se taie in fasii sau feliute subtiri.
- Se taie patru bucati de hartie de copt, suficient de mari ca sa cuprinda o portie de legume si un file de somon. Se asaza pe primele doua foi jumatate din cantitatea de legume, se asezoneaza cu sare si piper, se stropesc cu putin ulei si se inchid bine, indoindu-se hartia la capete.
- Se pun in vasul friteuzei preincalzite, se seteaza temperatura la 180 de grade Celsius si se lasa sa se gateasca timp de 15 minute.
- Dupa trecerea timpului, se scot pachetelele, se desfac, se adauga in fiecare cate un file de somon si se presara deasupra marar tocat. Se inchid pachetele si se mai lasa in airfryer timp de 7-8 minute, la 170 de grade Celsius. Dupa ce primele doua portii sunt gata, se procedeaza la fel cu fileurile ramase. Se servesc calde, alaturi de un vin alb sec sau roze.
Retete airfryer – prajitura negresa
Pentru iubitorii de ciocolata si nu numai, negresele sunt desertul simplu si savuros pe care il pot savura langa o ceasca de cafea sau ceai si care aduce aminte de dulciurile copilariei.
Ingrediente:
- 40 g faina pentru patiserie, cu praf de copt;
- 75 g unt, minimum 80% grasime;
- 60 g zahar;
- 1 ou mare;
- 75 g ciocolata neagra;
- 1 lingurita de esenta de vanilie;
- un varf de cutit de sare;
- 25 g nuci maruntite (se pot folosi si alune, migdale, fistic etc.).
Mod de preparare:
- Ciocolata neagra si untul se topesc pe bain-marie, amestecand in permanenta, se da vasul deoparte si se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Se preincalzeste dispozitivul airfryer la 180 de grade Celsius.
- Intr-un bol incapator, se bate crema oul cu zaharul, esenta de vanilie si sarea. Se adauga ciocolata racita, faina si alunele sau nucile maruntite si se amesteca pana la omogenizare.
- Se unge cu unt vasul friteuzei, se toarna compozitia si se lasa la copt timp de 20 de minute. Se scoate, se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se serveste.
Sfaturi pentru folosirea friteuzei cu aer cald
- Inainte de a incepe sa gatesti, familiarizeaza-te cu functiile si setarile friteuzei. Acestea includ timpul si temperatura de gatire, precum si alte optiuni disponibile.
- Asigura-te ca alimentele sunt taiate in bucati de dimensiuni uniforme pentru a asigura o gatire uniforma. De asemenea, inainte de a le gati, usuca bine alimentele proaspete sau inghetate pentru a evita producerea de aburi si pentru a obtine o crusta crocanta perfecta.
- Friteuzele cu aer cald utilizeaza doar o cantitate mica de ulei sau chiar deloc. Foloseste un spray de ulei pentru a unge vasul sau a pulveriza o cantitate cat mai mica de ulei pe alimente.
- Evita supraincarcarea vasului. Lasa suficient spatiu intre bucati pentru a permite aerului sa circule in mod corespunzator si pentru a obtine o gatire uniforma.
Beneficiile folosirii unui airfryer
- Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui airfryer este ca necesita mult mai putin ulei decat metoda traditionala de prajire in baie de ulei. De fapt, unele preparate pot fi gatite fara niciun fel de ulei adaugat. Acest lucru inseamna ca poti sa te bucuri de alimente crocante si gustoase fara sa te ingrijorezi de aportul excesiv de grasimi.
- Prin eliminarea excesului de ulei din alimente, un airfryer te ajuta sa reduci aportul de grasimi si sustine sanatatea generala. Alimentele gatite intr-un airfryer contin mai putine calorii si grasimi saturate decat cele prajite in mod traditional, ceea ce poate contribui, potrivit specialistilor, la mentinerea unei diete echilibrate si la scaderea in greutate.
- Un airfryer este proiectat pentru a prepara alimentele folosind un curent de aer fierbinte circular, ceea ce asigura o gatire uniforma pe toate partile. Aceasta inseamna ca poti obtine alimente crocante si gustoase de fiecare data, fara sa fie nevoie sa le intorci sau sa le agiti constant in timpul procesului de gatire.
- Friteuza cu aer cald poate reduce semnificativ timpul necesar pentru gatire in comparatie cu metoda traditionala de prajire in ulei. De asemenea, consuma mai putina energie electrica decat un cuptor traditional, ceea ce poate duce la economii semnificative pe termen lung.
Cu ajutorul friteuzei cu aer cald, poti sa experimentezi cu diferite ingrediente si sa iti surprinzi familia si prietenii cu preparate gustoase si sanatoase in fiecare zi. Indiferent daca doresti sa pregatesti un desert dulce, un preparat sarat sau o gustare crocanta, un airfryer este partenerul perfect in bucataria ta.
Surse foto: Shutterstock