Cina este cea mai sociala masa, fiind un moment in care ne relaxam dupa o zi plina și ne strangem cu totii in jurul mesei și povestim cum ne-a decurs ziua. Preparatele gustoase dau farmec momentului și ne aduc impreuna, insa, uneori ramanem fara idei originale pentru cina in famile. De aceea, ti-am pregatit mai jos o serie de retete inedite, imprumutate din alte culturi, pentru a transforma fiecare cina intr-o experienta interesanta.
Ramen picant cu carne de pui si lamaie
Quinoa cu sos de soia si legume coapte
Pui in trei culori preparat in stil chinezesc
Nachos cu sos picant si sos din 3 feluri de branza
Burrito cu guacamole si fasole rosie
Ramen picant cu carne de pui si lamaie
Sursa foto: www.pexels.com
Ingrediente: 250 g lapte de cocos, 1 lemongras sau 2 lingurite de lemongras uscat, 2 cm galangal, 1 ceapa mare, 125 g piept de pui, 1 lingura sos wok, ½ lingura zahar brun, 2-3 rosii cherry, 5 g ciuperci uscate, 1 lingura suc de lamaie, ½ lingurita chilli, paste din orez.
Mod de preparare:
- Spalam bine ciupercile uscate si le punem in apa calda timp de 10 minute.
- Atunci cand incep sa isi mareasca volumul, le scoatem din apa si le taiem felii. In acelasi timp, punem bucata de galagal in minitocator.
- Carnea o vom taia cubulete, apoi vom felia rosiile si vom curata minitocatorul pentru a pune ceapa in el.
- Adaugam in wok laptele de cocos, lemongrasul, galangalul, ceapa si amestecam bine pana cand clocoteste. Apoi adaugam pieptul de pui.
- In paralel fierbem pastele din orez in functie de instructiunile de pe ambalaj.
- Ne asiguram ca amestecam des in wok si lasam totul la foc mediu, amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea ingredientelor de tigaie.
- Dupa ce se gateste carnea, adaugam ciupercile si le lasam pentru inca 2-3 minute.
- La final punem rosiile.
- Adaugam fulgi de chili si zeama de lamaie. Amestecam bine si mai lasam cateva minute in wok.
- Turnam peste paste ingredientele din wok și sosul.
Quinoa cu soi de soia si legume coapte
Sursa foto: www.pexels.com
Ingrediente: 100 g quinoa, 300 ml apa, sare, 2 lingura ulei, 200 g morcovi, 200 g sfecla rosie, 1 ceapa rosie, 200 g ardei, soia, piper, boia de ardei, 200 g fasole fiarta, seminte de dovleac coapte, 2 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare:
- Primul pas este sa spalam quinoa in apa.
- Incingem uleiul intr-o tigaie.
- Adaugam quinoa si amestecam timp de 1 minut, apoi adaugam apa.
- Acoperim totul si lasam sa fiarba pana la evaporarea apei.
- Condimentam cu sare, piper, oregano sau alte condimente preferate.
- Curatam toate legumele si sa le taiem cubulete. Apoi le condimentam, le stropim cu ulei si le punem intr-o tava tapetata, la cuptor.
- Dupa ce se coc legumele, le punem pe un platou impreuna cu legumele coapte, fasolea și semintele de dovleac.
- La final stropim preparatele cu lamaie.
Pui in trei culori preparat in stil chinezesc
Sursa foto: www.pexels.com
Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat, 4 fire ceapa verde (sau o legatura praz), 2 ardei galbeni, 2 ardei verzi sau portocalii, 2 ardei rosii sau gogosari, sos de soia, orez, ulei.
Mod de preparare:
- Mai intai taiem ceapa sau prazul rondele. Apoi taiem ardeii fasii. Putem adauga si un ardei iute pentru a face reteta mai picanta.
- Taiem puiul cubulete si il stropim cu sos de soia și il lasam la marinat 10 minute.
- Incingem uleiul in tigaie, apoi adaugam puiul cu tot cu sosul de soia. Il lasam sa se rumeneasca pana devine maroniu.
- Adaugam legumele si lasam totul la foc mic, inca 10 minute.
- Se poate servi cu orez fiert, simplu sau cu paste din orez.
Nachos cu sos picant si sos din 3 feluri de branza
Sursa foto: www.pexels.com
Ingrediente: 1 punga de tortilla, 100 g branza cheddar, 2 rosii, 3 ardei iuti, 2 catei de usturoi, cateva fire de chivas, 1-2 linguri tabasco, 1-2 linguri ulei de masline, sare, piper, branza Brie, Camembert, Chedar
Mod de preparare:
- Primul pas este sa decojim rosiile si sa le tocam marunt.
- Tocam și chivasul, apoi il adaugam in bol, peste rosii.
- Taiem ardeiul si usturoiul si le adaugam peste primele ingrediente.
- Condimentam cu piper, sare, ulei de masline si tabasco. Apoi amestecam toate ingredientele.
- Intre timp, taiem toate tipurile de branza in fasii.
- Luam o farfurie si asezam un rand de nachos, un rand de branza, apoi iar un rand de nachos si iar un rand de branza.
- Punem totul la cuptorul cu microunde pentru 5 minute.
- La sfarsit adaugam sos peste nachos, dar nu in cantitati mari. Pastram restul in bol și il servim langa.
Burrito cu guacamole si fasole rosie
Sursa foto: www.pexels.com
Burrito-ul perfect se prepara in etape. Incepem cu preparea salatei de fasole boabe: 1 conserva de fasole rosie, 1/4 ceapa rosie feliata, ulei de masline, piper negru, sare de mare. Le amestecam pe toate in acelasi castron.
Pasul doi este sosul de salsa. Pentru el avem nevoie de 1 rosie mare, taiata cubulete, 1/4 ceapa rosie, patrunjel proaspat, 1 lingura de sos picant, ulei de masline, sare de mare, zeama de lamaie. Ca sa omogenizam toate aceste ingrediete intr-un sos gustors, le punem in blender.
Pasul trei este prepararea celui de-al doilea sos pe care-l folosim, si anume cel de guacamole. Ingrediente: 1 avocado, 5-6 frunze de busuioc, seminte de coriandru prajite, zeama de lamaie, sare si rondele de ardei rosu. Pentru o textura fina, se pun toate ingredientele la blender.
Intre timp, alegem ce tip de carne preferam si o frigem pe gratar, apoi o taiem bucatele. Incalzim putin lipiile intr-o tigaie, pentru a fi mai usor de rulat. Punem in lipie doua linguri de guacamole, intindem, adaugam salsa si salata de boabe, iar la final carnea. Rulam bine si avem grija sa nu punem foarte multe ingrediente in interior.
Aceste preparate pot crea o atmosfera exotica și sa dea un plus de farmec cinelor in familie. Fie ca e vorba de momente speciale, sau doar o seara ca oricare alta nu ezita sa alegi preparate inedite pentru a-i surprinde pe cei dragi!