Se apropie Dragobetele și, ca in fiecare an, ne dorim sa ne sarbatorim iubirea si sa profitam de acest timp pentru a rasfata persoana iubita. Cutiile de bomboane in forma de inimioara, ursuletii de plus supradimensionati si scrisorile de dragoste cu inimioare multicolore sunt alegeri populare in aceasta perioada, insa nimic nu se compara cu un desert romantic, facut de persoana iubita.
Prajituri cu ravas
Sursa foto: www.pexels.com
Prajiturile cu ravas sunt fursecuri crocante, facute din: faina, zahar, vanilie si ulei de susan, care au in interior “un ravas’’, adica o bucata de hartie cu un mesaj special.
Acestea sunt adesea servite in restaurantele chinezesti din Statele Unite, și contin de cele mai multe ori un aforism sau o previziune despre viitor.
Prajiturile cu ravase sunt surprinzatoare și interesante, oferind persoanei iubite o gustare dulce, dar și un mesaj de dragoste. Suna ca o idee excelenta de Dragobete!
Ingrediente: 2 albusuri, 75 g zahar pudra, 50 g faina, ulei de susan, 30 g unt, scortisoara, praf de sare.
Mod de preparare:
- Amestecam intr-un bol zaharul, sarea si faina. Adaugam apoi albusurile, scortisoara si untul si mixam pana se omogenizeaza compozitia. Daca pare prea lichida, adaugam mai multa faina.
- Inainte de a baga prajiturile la cuptor, este indicat sa pregatim ravasele.
- Asezam o foaie ce copt pe o tava tapetata si incepem sa formam cate 2 prajituri.
- Luam compozitia cu lingura si incercam sa facem prajiturile cu miscari circulare.
- Repetam miscarile si intindem compozitia pana formam un cerc cu diametrul de 10 cm.
- Recomandam sa faceti doar cate 2 prajituri deodata. Trebuie puse la cuptor si apoi formate manual.
- Le lasam la cuptor cam 4-5 minute la o temperatura de 190 de grade.
- Le scoatem pe un fund de lemn. Inseram ravasele in mijloc si indoim cercul. Putem sa facem asta pe marginea unei cani.
- Le lasam acolo pana se racesc pentru a-si pastra forma.
Briose curcubeu
Sursa foto: www.unsplash.com
Briosele sunt un desert cu istorie, cu originea in Marea Britanie. Create initial pentru servitorii aristocratilor, de la curtea Reginei Maria, briosele au fost mai apoi introduse in saloanele elegante ale aristocratilor, pentru a se servi impreuna cu ceaiul de la ora 5.
De-a lungul timpului, briosele au cunoscut diverse forme. Reteta initiala era creata din paine uscata, coca de biscuiti si cartofi fierti, zdrobiti. Insa, odata ce a fost preluata de vanzatorii ambulanti, a fost modificata drastic.
Briosele au ajuns in forma actuala, de care ne bucuram astazi, abia atunci cand peste compozitia de pandispan au fost adaugate diverse creme si arome. Datorita versatilitatii lor, atat in ceea ce privesti forma, culoare, compozitie, dar si tematica, sunt o alegere buna pentru Ziua Indragostitilor, fiindca pot fi modificate dupa bunul plac. Pentru un plus de creativitate, puteti folosi emoji-uri din martipan, asezate pe fiecare briosa pentru a transmite un mesaj simpatic partenerului.
Ingrediente: 6 oua, 7 linguri de faina, 4-5 linguri de unt topit, 8 linguri de zahar, sare, esenta de vanilie, esenta de rom, praf de copt, portocala rasa, 2 culori de pigment alimentar.
Mod de preparare:
- Mai intai incingem cuptorul. Cernem faina si praful de copt. Intre timp, punem albusurile in mixer, la nivel turbo si adaugam sarea.
- Adaugam treptat zaharul si continuam sa mixam pana cand spuma devine tare.
- Continuam sa mixam, adaugand pe rand galbenusurile, aromele si untul.
- Luam formele de briose si distribuim in mod egal compozitia. Daca ne ramane aluat, il punem in alte doua forme, pe care le coloram separat.
- Le punem la cuptor pentru 20 de minute si testam cu scobitoarea inainte sa le scoate.
- Le lasam putin sa se raceasca si ornam cu frisca din comert si fulgi de migdale.
Fursecuri in forma de inima
Sursa foto: www.pexels.com
Fursecurile sunt un desert popular și foarte usor de preparat. Creat initial prin re-coacerea unui pandispan dupa ce a fost scos din forma, acest fursec uscat era hrana soldatilor si a marinarilor.
Acum fursecurile au o versatilitate mai mare și se prepara in functie de preferinte, cu diferite arome, culori si ingrediente. Pentru Dragobete va recomandam reteta de fursecuri in forma de inima.
Ingrediente: 3 oua, 170 g unt, 420 g faina, 150 g zahar, praf de copt, esenta de vanilie, frisca si migdale pisate.
Mod de preparare:
- Untul se pune maximum un minut la cuptorul cu microunde.
- Se amesteca impreuna cu ouale, cu ajutorul unui mixer.
- Intr-un alt recipient, amestecam faina, zaharul si praful de copt.
- Amestecam cele doua recipiente si le lasam sa stea timp de 5 minute.
- Tapetam o tava sau punem hartie de copt pe ea.
- Formam fursecurile apasand in compozitie cu forma de inima.
- Le asezam in tava.
- Apoi le introducem in cuptor timp de 12-18 minute pana cand se fac aurii pe partea de jos.
- La final le putem acoperi in frisca. Apoi, punem cateva migdale in tocator pentru a le folosi ca ornament.
Negresa indragostita
Sursa foto: www.pexels.com
Sunt o sumedenie de legende despre cum si cine a creat negresa. Insa, cuvantul ‘’brownie”, a fost folosit pentru prima data in 1896, intr-o carte de bucate, care se referea la negrese drept blat de tort siropos, copt la cuptor, in recipiente separate.
Reteta de negresa indragostita este asemanatoare cu cea traditionala, insa in aceasta se foloseste si gem de visine.
Ingrediente: gem de visine, 150 g unt, 200 g zahar, 3 linguri de lapte, 2-3 linguri zdravene de cacao, miez de nuca, 3 oua, esenta de vanilie, praf de copt, 5 linguri de faina.
Mod de preparare:
- Punem intr-o oala urmatoarele ingrediente: zahar, unt, lapte, cacao. Le fierbem pana cand se topeste untul si amestecam incontinuu.
- Luam nucile, le punem in tocator si le pisam. Apoi le adaugam si pe ele.
- Albusurile de ou le mixam pana cand se fac spuma.
- Lasam amestecul la racit si apoi punem urmatoarele ingrediente: galbenus, esenta de vanilie, faina cu praf de copt.
- La final punem si albusurile peste.
- Luam o tava si o tapetam cu hartie de copt. Turnam apoi compozitia in ea.
- Lasam la cuptor pentru 20-25 minute, la o temperatura de 180 de grade.
- O lasam sa se raceasca si la final punem gem de visine pe deasupra.
Pentru un ambient romantic, asigura-te ca ai incarcat vasele in masina de spalat vase. Eleganta sta in detalii, asa ca alege cu grija fata de masa, servetelele si felul in care aranjezi preparatul in farfurie. Un plating interesant este important pentru savurarea unui preparat, asa ca iti recomandam sa asezi prajitura in mijlocul platoului, inconjurata de frunze de menta, bucatele de ciocolata neagra si sirop de mai multe culori, turnat simetric pentru a incadra prajitura mai bine.
Anul acesta, de Dragobete, surprinde-ti partenerul cu o surpriza dulce, facuta in casa!