30+ IDEI DE AMENAJARE a bucatariei in aer liber. GALERIE FOTO

Publicat la data de: 02/01/2018, 07:23

Autor: Beko

Distribuie

Bucataria in aer liber este varianta perfecta pentru familiile mari si pentru cei care vor sa evite mirosul de mancare in casa. Te ajuta si sa scapi de caldura dogoritoare a cuptorului, in zilele toride de vara.

O bucatarie in aer liber este varianta perfecta daca vrei sa te bucuri de aer, natura, compania placuta a unor prieteni dragi, in timp ce gatesti ceva. Este o optiune perfecta pentru pasionatii de gastronomie, pentru ca permite pregatirea unor feluri de mancare pe care nu le poti face de obicei in casa. In plus, poti instala chiar si o afumatoare aici.

Daca te sperie decorul rustic al unor astfel de bucatarii, iti spunem ca nu trebuie sa intri in panica. Exista numeroase stiluri de design la care poti apela, dintre cele mai moderne si inovatoare. Despre toate acestea, dar si despre cum alegi mobila sau dotarile unei astfel de bucatarii, in materialul de mai jos.

  1. Avantajele unei bucatarii in aer liber
  2. Cum alegi locul pentru bucataria in aer liber
  3. Amenajarea unei bucatarii in aer liber
  4. Cu ce poti dota o bucatarie in aer liber

Avantajele bucatariei in aer liber  

Se apropie primavara, iar una dintre cele mai mari bucurii ale romanilor sunt mesele tarzii, alaturi de familie, prieteni si mancare buna. Daca te numeri printre pasionatii de gastronomie care prefera acest tip de distractii si care au la dispozitie o curte generoasa, avem o veste buna pentru tine: trebuie sa construiesti o bucatarie in aer liber.

Gandeste-te numai la avantajele care vin la pachet cu o astfel de alegere:

  • Mai multe clipe petrecute in natura;
  • Elimini mirosurile neplacute degajate in casa in timpul gatitului;
  • Reduci factura la energie electrica, din moment ce nu mai folosesti aparatul de aer conditionat;
  • O bucatarie de vara creste automat valoarea unei proprietati in cazul vanzarii acesteia.
Amenajare bucatarie in aer liber 1
Amenajare bucatarie in aer liber 2
Amenajare bucatarie in aer liber 3
Amenajare bucatarie in aer liber 4
Amenajare bucatarie in aer liber 5
Amenajare bucatarie in aer liber 6
Amenajare bucatarie in aer liber 7
Amenajare bucatarie in aer liber 8
Amenajare bucatarie in aer liber 9
Amenajare bucatarie in aer liber 10

Cum alegi locul pentru bucataria in aer liber 

Iata care sunt elementele de care trebuie sa tii cont in alegerea locului in care sa construiesti bucataria in aer liber:

 

Spatiul adecvat pentru o bucatarie in aer liber 

– incearca in primul rand sa plasezi bucataria cat mai aproape de casa. Aceasta poate fi lipita de living, de exemplu, ca o continuare a acestuia, sau de sine statatoare, insa in apropierea casei. Foarte important este sa alegi un loc care sa fie cat mai ferit de ploaie, praf si insecte. Bucataria de vara poate fi acoperita sau poate fi inchisa pe timp de iarna cu pereti retractabili de sticla;

CITESTE SI: Trendurile anului 2018 in amenajarea casei

model terasa

 

Racordarea la utilitati pentru o bucatarie in aer liber 

– utilitatile sunt foarte importante in alegerea locului unde va fi amplasata bucataria de vara. Pentru ca bucataria sa fie conectata la toate utilitatile necesare – apa, scurgere, gaz, curent – aceasta trebuie amplasata in apropierea casei. In acest fel investitia va fi mult mai mica. Insa tine cont ca aceste racorduri nu pot fi facute decat de specialisti in domeniu. Altfel, riscurile sunt foarte mari, mai ales daca vorbim despre coloana de gaz sau despre reteaua electrica. Nu impoviza, asadar.

utilitati bucatarie in aer liber 1
utilitati bucatarie in aer liber 2
utilitati bucatarie in aer liber 3
utilitati bucatarie in aer liber 4
utilitati bucatarie in aer liber 5
utilitati bucatarie in aer liber 6
utilitati bucatarie in aer liber 7
utilitati bucatarie in aer liber 8
utilitati bucatarie in aer liber 9
utilitati bucatarie in aer liber 10

Amenajarea unei bucatarii in aer liber 

Bucataria in aer liber inseamna mult mai mult decat o simpla masa si un gratar. Aceea este o zona de dining in natura. O bucatarie in aer liber, insa, trebuie mobilata, dotata si amenajata la fel ca una acoperita. Trebuie sa ai acces la o sursa de apa, curent, gaz, scurgere si trebuie sa o dotezi cu toate electrocasnicele pe care le folosesti in mod curent.

 

Alegerea stilului pentru bucataria in aer liber 

– pentru ca bucatariile in aer liber nu mai sunt de mult o noutate in domeniul arhitecturii sau a amenajarilor interioare, stilul acestora a evoluat foarte mult. Deja plictisitoarele bucatarii rustice au fost inlocuite de cele cu un stil clasic sau chiar modern. Poti opta pentru o varietate de materiale si culori pentru constructia si amenajarea acestora. Daca bucataria de vara reprezinta o continuare a livingului, designerii de interior recomanda pastrarea stilului din camera de zi, pentru coerenta. In plus, poti construi chiar si un semineu exterior, o zona de relaxare si poti monta inclusiv un televizor. Totul depinde de spatiul pe care il ai la dispozitie;

CITESTE SI: GALERIE FOTO. Idei de amenajare in stil shabby chic

 

Alegerea materialelor de constructie pentru o bucatarie in aer liber 

– materialele alese trebuie sa fie, in mod evident, unele rezistente la ciclurile de inghet-dezghet, dar si la ploaie, zapada sau vant. Mai ales daca alegi sa lasi bucataria neacoperita. Piatra naturala indeplineste cu succes toate cerintele de durabilitate, impermeabilizata si montata cu adeziv special pentru exterior, va crea o mobila de exterior de care te vei putea bucura mult timp de acum incolo. Daca vrei sa folosesti lemnul, alege o esenta tare si trateaz-o cu lacuri speciale pentru ca aceasta sa reziste la exterior. In caz contrar, risti ca mobilierul sa putrezeasca rapid. Iar daca bucataria nu este acoperita, evita blaturile laminate, putin rezistente si ele. Indicat ar fi sa folosesti si in acest caz placi din beton sau alte materiale naturale dure, cum este marmura, de exemplu. Pentru dulapuri poti opta pentru mahon, cedru, santal sau tec;

 

Impartirea functionala a spatiului disponibil 

– la fel ca o bucatarie din interiorul casei, cea de la exterior poate avea o multitudine de zone functionale, pentru ca gatitul sa devina extrem de confortabil. Un ansamblu complet de lucru pentru bucatarie ar trebui sa aiba o masa de lucru, o masa cu chiuveta integrata, dulapuri pentru depozitarea veselei, un gratar, un cuptor si o zona pentru servit masa;

gratar

 

Iluminatul bucatariei in aer liber 

– pentru ca aici vei petrece multe seri in familie si alaturi de prieteni, este bine ca aceasta zona sa fie bine luminata, mai ales daca nu este unita cu livigul printr-un perete din sticla si nu are cum sa fure astfel o parte din lumina interioara. Poti folosi proiectoare de exterior cu tehnologie LED, care nu se incalzesc si care nu vor incinge si mai mult atmosfera in serile toride de vara, dar si benzi de iluminat cu leduri mici care vor crea o atmosfera de basm. Aleile care duc la zona bucatariei de vara pot fi demarcate prin lampi care se incarca la soare. Tot ce trebuie sa faci este sa le introduci in pamant;

 

Decorarea bucatariei in aer liber 

– un stil elegant si sofisticat, care sa te duca departe de plictisitoarele bucatarii rustice, poate fi obtinut si intr-un astfel de spatiu. Poti obtine un astfel de decor cu ajutorul unor draperii prinse de stalpii de sustinere ai acoperisului. Acestea vor fi usor de dat jos si spalat. In rest nu iti recomandam sa incarci foarte mult bucataria cu obiecte de decor. Acestea sunt de obicei greu de curatat si se vor degrada repede in aer liber.

Decorarea bucatariei in aer liber 1
Decorarea bucatariei in aer liber 2
Decorarea bucatariei in aer liber 3
Decorarea bucatariei in aer liber 4
Decorarea bucatariei in aer liber 5
Decorarea bucatariei in aer liber 6
Decorarea bucatariei in aer liber 7
Decorarea bucatariei in aer liber 8
Decorarea bucatariei in aer liber 9
Decorarea bucatariei in aer liber 10

Cu ce poti dota o bucatarie in aer liber 

Iata care sunt elementele pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi mobila si electrocasnicele pentru bucataria ta de vara:

 

Mobilierul adecvat pentru o bucatarie in aer liber 

– mobila inzidita este cea mai recomandata pentru bucatariile de vara. Aceasta va rezista cel mai bine oscilatiilor de temperatura, umezelii sau expunerii la razele solare. Poti opta pentru piatra naturala sau, daca vrei un aspect modern, nefinisat si aproape industrial, pentru caramida. Orice asociere cu lemnul va da bucatariei un stil rustic, traditional. Daca ai la dispozitie un buget mai mare poti opta si pentru un semineu, perfect pentru serile de toamna tarzie, pe care vrei sa le petreci in aer liber, cu o carte buna in fata. Mobilierul pentru depozitare, inclusiv sertarele si dulapioarele, pot fi placate cu piatra naturala. Ardezia flexibila este perfecta in acest sens, fiind un material subtire, usor de decupat si aplicat pe mobila. Materialele naturale ca marmura, granitul sau travertinul sunt la mare cautare si perfecte pentru bucatarii in aer liber. Foarte populare sunt acum si barurile inzidite, cu scaune inalte. Pe langa acesta, daca ai spatiu suficient, poti crea si un loc de luat masa, pentru 10-12 persoane, cat sa-ti incapa toata familia si prietenii apropiati.

mobilier bucatarie in aer liber

 

Dotarea bucatariei in aer liber cu electrocasnice potrivite 

– daca nu ai un buget generos la dispozitie, opteaza pentru piesele de baza: gratar, cuptor si accesorii de gratar. Insa daca bucataria este acoperita si ferita de ploaie, aici pot fi instalate cu usurinta toate electrocasnicele specifice unei bucatarii.

Ai luat in considerare un astfel de proiect pana acum? Te-ai gandit cum va arata si care va fi piesa de rezistenta din bucataria ta?

 

Sursa foto: Shutterstock.com, Pinterest.com

 


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010