Curatenia fara stres: tactici de psihologie pozitiva

Publicat la data de: 10/11/2021, 14:11

Autor: Beko

Distribuie

Daca gandul la bazaitul aspiratorului iti face mintea sa tiuie si te uimesti singur vazand cum iti creste pulsul imediat ce pui mana pe mop, merita sa faci o schimbare de mindset. Desi sa aspiri podelele nu e mereu distractiv, totusi sunt sanse sa descoperi ca aceasta activitate casnica merita atentia ta.

Iritarea pe care o simti la inceputul muncilor repetitive, cum e si curatenia, este aceeasi care te face sa alergi dupa productivitate maxima, uneori chiar si cu riscul de a-ti neglija sanatatea psihica. Tot asa ajungi sa fii nerabdator cu obiectivele pe termen lung, chiar daca nu iti sunt impuse din afara. E simplu: mintea adulta intelege concepte complicate si o strategie orientata spre binele tau de cursa lunga. Dar tentatia sa cedezi confortului pe termen scurt e intotdeauna greu de gestionat.

👇 Aplica cateva tactici de psihologie pozitiva in rutina ta de curatenie de acasa si bucura-te de beneficiile imediate. Castigi o stare de multumire si liniste, pe care o traiesti intr-o casa curata si pusa la punct!  👇

Concentreaza-te pe simturi

Enervarea si lipsa rabdarii pe care le poti resimti cand faci curatenie se dizolva usor daca te concentrezi pe simturi. Cand te lasi prada stresului, pare ca munca nu se mai termina. Insa daca revii in momentul prezent, energia ta isi gaseste noi surse de alimentare.

Incepe prin a identifica trei obiecte din jur. Incearca sa iti clarifici cat mai bine cum arata. Culori, texturi, orice detalii distinctive. Formuleaza-le in gand, in timp ce mainile tale deretica prin casa. Lasa-ti mintea sa defineasca cat mai precis tot ce-ti iese in evidenta.

Mai departe, fii atent la trei mirosuri sau amanunte olfactive care iti atrag atentia. Cat de proaspat e aerul din incapere poate fi un inceput. Orice urme de parfum sau deodorant identifici, pune-le la socoteala.

Nu in ultimul rand, clarifica ce sunete te inconjoara. Separa-le intre ele si diferentiaza-le in functie de distanta de la care sunt emise, sau de intensitate. Concentrandu-te pe lucruri punctuale, anume stimuli pe care ii inregistrezi prin simturi, ramai in prezent. Trei obiecte, trei mirosuri, trei sunete si esti reconectat la tine!

👉 In timp ce iti inveti mintea sa revina in prezent, mainile manuiesc cu zero efort aspiratorul 2in1 PowerClean™ VRT94929VI de la Beko. Autonomia de 45 de minute iti castiga timp sa cureti casa pe indelete. Totodata, tehnologia ActiFlex™ iti permite sa indoi usor tubul aspiratorului, ca sa ai acces in toate zonele greu accesibile, precum spatiul de sub pat sau de sub canapea.

Intelege-ti motivatia

Faci curatenie in casa ca sa ai o casa curata, sigur. Dar motivatia reala e mai profunda de atat, iar beneficiile emotionale merita luate si ele in calcul. Cand stergi biroul si pui accesoriile de birotica si papetarie la locul lor, o faci ca sa ai un spatiu de lucru liber, care sa iti stimuleze creativitatea si productivitatea. Daca ordonezi garderoba, o faci ca sa te poti pune in valoare si sa te exprimi prin tinute compuse dupa dispozitia si personalitatea ta. Curatenia din baie iti aduce extra igiena in viata iar igiena e una dintre cele mai simple si primare forme de grija de sine.

Iata cat de complexe pot fi motivele din spatele unei curatenii. Atata timp cat te concentrezi pe avantajele pe care le vei obtine, initiativa sa faci ordine in bucatarie sau sa pui hainele la spalat va deveni fireasca si usoara.

👉 Capacitatea mare de incarcare pe care o are masina de spalat rufe WTE12744XWD de la Beko iti simplifica treaba fiindca acomodeaza mai multe rufe decat o masina de spalat standard. Astfel, petreci mai putin timp preocupandu-te cu spalarea rufelor si obtii extra timp pentru tine!

Rasplateste-te dupa

Planifica o activitate care sa-ti provoace placere si programeaz-o imediat dupa curatenie, dar nu mai devreme de atat. Abia dupa ce ai sfarsit sarcinile pe care ti le-ai propus, poti sa te bucuri de recompensa mult asteptata. Nu trisa, caci va functiona in detrimentul tau. Daca sari direct la partea distractiva si te eschivezi de la muncile domestice, nu iti va prii intru totul relaxarea de dupa. In schimb, daca ramai disciplinat si loial fata de obiectivele tale, vei reusi sa bifezi tot ce ai pe lista si la final, sa ai parte de destinderea binemeritata.

👉 Ca sa iti recapeti energia in timpul curateniei, ia o pauza de cateva minute si fa-ti un suc proaspat de portocale. Storcatorul de citrice Foodster CJB5103W de la Beko automatizeaza procesul, pentru tine. Il savurezi cu inghitituri mici sau il dai pe gat dintr-o data si te reintorci la munca cu alt tonus!

Curatenia nu trebuie sa fie o corvoada, daca iti dai sansa sa te reintorci la tine si sa te reconectezi cu tine in timp ce te ocupi de casa, dar si dupa. Activitatile repetitive si foarte necesare pot deveni si ele sursa de mici bucurii. Cu fiecare asemenea triumf, meriti sa te feliciti. Nu doar fiindca ai facut luna in casa ci si fiindca esti mai conectat, mai prezent, mai abil sa faci sa-ti fie bine.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010