Fotografia culinara: sfaturi simple pentru reusita

Publicat la data de: 07/21/2021, 10:43

Autor: Beko

Distribuie

Traim vremuri in care fiecare dintre actiunile noastre are atat o componenta offline, cat si una online. Vacantele, sarbatorile, momentele de relaxare sau chiar intamplarile cele mai iesite din comun ajung rapid pe retelele sociale, indiferent ca le imortalizam cu telefonul mobil sau le trecem prin lentila unui aparat foto cu setari complexe. Gatitul nu poate lipsi din peisaj, iar bogatia de retete disponibile pe internet le-a dat curaj, in ultimii ani, tot mai multor pasionati de gastronomie sa isi expuna realizarile din bucatarie. Fie ca tocmai ai preparat o friptura de porc delicioasa, fie ca ai pus la punct un desert gourmet, cu siguranta vrei fotografii cat mai artistice pentru cei din lista de prieteni sau pentru cititorii blogului tau. Cata vreme ai la dispozitie un gadget foto capabil si electrocasnice cu functii performante, nu-ti mai trebuie decat cateva ponturi cu privire la setup. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de APARATE FRIGORIFICE

Cum scoti in evidenta prospetimea preparatelor

Inainte de a discuta despre incadrare sau despre elementele auxiliare, este nevoie sa stabilim importanta surprinderii cat mai fidele a texturilor apetisante pe care le au diferitele preparate culinare. De exemplu, in cazul unor tarte cu fructe, vei pune la punct decorul, vei regla parametrii camerei foto sau pe ai telefonului mobil, vei fixa dispozitivul pe un trepied si vei pune cat mai bine la punct sursa de lumina. Abia dupa toate aceste operatiuni, vei scoate preparatul de la congelator. Va trebui ca fotografiile sa fie realizate in primele 20 de secunde, pentru a putea reda aspectul cat mai natural al fructului, fara urme de condens si fara stratul fin de gheata ce apar la contactul cu temperatura camerei. Cu ajutorul tehnologiei HarvestFresh™, care simuleaza ciclul natural de lumina solara, in compartimentul special, fructele si legumele isi pastreaza prospetimea pentru o perioada mai lunga. Pentru preparatele din carne sau pentru legumele rumenite la cuptor, este important sa redai cat mai fidel fragezimea crustelor. Vei apela, asadar, la mici trucuri, precum ungerea cu ulei a pulpelor, a cotletelor sau a bucatilor de piept de pui, precum si a ardeilor, dovleceilor sau cartofilor gratinati. 

Vezi categoria noastra de  ▶ CUPTOARE INCORPORABILE

fotografia culinara (2)

Acorda atentie sursei de lumina

In mod previzibil, cea mai buna sursa de lumina este o fereastra cat mai apropiata de masa, pe care soarele sa intre din plin, pentru un aspect cat mai firesc al intregii fotografii. Este ideal ca lumina sa pice din lateral, iar in cazul in care te afli in situatia de a folosi exclusiv o sursa artificiala, aceasta ar trebui sa treaca printr-un filtru de difuzie sau sa fie deviata cu ajutorul unei blende. Astfel, vei evita reflexiile excesive, scoase in evidenta de muchiile farfuriilor, de suprafetele din sticla sau de cele emailate. In niciun caz nu vei folosi blitul telefonului mobil sau al camerei foto. In primul caz, vei obtine o imagine cu o temperatura mare de culoare, ceea ce se va traduce printr-o imagine cu o tenta albastruie, de o slaba profunzime. Blitul incorporat in camera foto este orientat direct catre preparat si are o putere prea mare, asa ca este recomandat sa folosesti unul atasabil, care sa fie orientat catre tavan. Inainte de a aduce preparatul pe masa, fa o proba cu sursele de lumina de care dispui. Spre deosebire de preparatele reci, care risca sa isi schimbe rapid textura, cele la gratar sau la cuptor iti dau mai mult timp pentru a gasi cel mai agreabil unghi. Ai putea avea surpriza ca briosele, cozonacul, rulada de pui sau tartele sa arate diferit, atunci cand sunt pozate de sus, din lateral sau din fata.

Vezi categoria noastra de 👉 ARAGAZE

fotografia culinara (3)

Ce elemente pot intregi decorul

Ai un preparat care arata apetisant, ai gadgetul despre care esti sigur ca poate produce o fotografie buna; ce iti mai lipseste pentru a avea siguranta ca vei obtine o multime de like-uri? Ei  bine, fotografia ta trebuie sa spuna o poveste, iar de multe ori, aceasta depinde de detaliile subtile, intr-o masura la fel de mare precum subiectul principal. Modelul fetei de masa, culoarea servetului, tipul veselei sau al tacamurilor, toate acestea trebuie sa intregeasca tabloul pe care vrei sa il expui online. Poti alatura preparatului cateva dintre elementele pe care le-ai folosit pentru obtinerea lui, cum ar fi uleiurile, semintele, cojile de nuca sau de fistic, dar si ustensilele de gatit sau recipientele de sticla, cu forme interesante. Pe cele mai mici dintre acestea le vei aseza in prim-plan, pentru ca acelea voluminoase sa-si gaseasca locul in fundal. Poti delimita zonele fotografiei cu ajutorul unor elemente atractive in sine, cum ar fi o lingura de lemn, un tel sau un sucitor, ce directioneaza privirea catre farfuria pe care ai asezat preparatul de baza. Pentru ca efectul sa nu fie, totusi, unul obositor, si pentru ca preparatul sa ramana in centrul atentiei, este nevoie ca fundalul sa aiba tonuri neutre. 

Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa folosesti aparatura electrocasnica nu doar pentru a prepara cele mai gustoase specialitati, ci si pentru a produce continut online care sa atraga sute de like-uri. Cu tehnologii de ultima ora si cu sfaturi inspirate, vei primi aprecierea pe care o meriti. 

Credit foto: Shutterstock, Beko


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010