Stridiile – cum le alegi si sfaturi pentru preparare

Publicat la data de: 07/20/2021, 13:29

Autor: Beko

Stridiile – cum le alegi si sfaturi pentru preparare
Stridiile – cum le alegi si sfaturi pentru preparare
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2021/07/shutterstock_1040360866.jpg
2021-07-20
Beko

Oaspeti de onoare la mesele festive, stridiile sunt  un aliment hipocaloric, 100% natural si foarte gustos, insa alegerea si servirea lor necesita unele cunostinte de baza. Ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi privind alegerea celor mai bune stridii, prepararea si depozitarea lor corecta la frigider, pentru a te bucura pe deplin de un gust special. […]

Oysters,Platter,With,Lemon,And,Ice,Served,On,A,Bar

Oaspeti de onoare la mesele festive, stridiile sunt  un aliment hipocaloric, 100% natural si foarte gustos, insa alegerea si servirea lor necesita unele cunostinte de baza. Ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi privind alegerea celor mai bune stridii, prepararea si depozitarea lor corecta la frigider, pentru a te bucura pe deplin de un gust special.

  • Cum alegi stridiile

Forma stridiilor

Marimea stridiilor

Fine sau speciale

  • Cateva reguli de urmat pentru a alege stridiile potrivite
  • Cum servesti stridiile
  • Cum se deschid stridiile
  • Retete cu stridii

Stridii prajite cu sos picant

Stridii Rockefeller

Stridii umplute, gratinate

  • Beneficiile pentru sanatate ale stridiilor

Cum alegi stridiile

Se spune ca, atunci cand degusti o stridie, iti aduci aminte de gustul proaspat si sarat al marii. Consumate inca din paleolitic, stridiile erau rezervate, la inceputul secolului trecut, meselor de lux, insa, in prezent, au preturi suficient de accesibile pentru a fi servite la o petrecere mai extravaganta. Franta este primul mare producator de stridii din Europa, cu crescatorii in mai multe zone, dar acestea se gasesc in multe alte regiuni ale globului, din Japonia pana in Canada. Locul unde sunt crescute este determinant pentru culoarea si gustul stridiilor, fiecare tip avand propriile trasaturi distincte (reunite sub termenul de „terroir”): calitatea sarii, natura planctonului si a apei, dar si gradul de maturare.

Forma stridiilor

Oysters,On,The,Counter,In,Wooden,Boxes,On,The,Market.

Din epoca romana si pana in secolul al XIX-lea, stridia plata Ostrea edulis a fost singura consumata in Franta. O resursa naturala, abundenta, accesibila oricui, populatia de stridii plate s-a redus simtitor, din cauza pescuitului excesiv si a unor epidemii. Desi s-a incercat reproducerea controlata, aceasta nu a fost suficienta pentru a creste stocurile de stridii plate. Cererea a fost uriasa, motiv pentru care au fost aduse Crassostrea gigas, pentru a inlocui „portughezele” stridii concave din Japonia. In prezent, in Franta, doar 2% din stridiile comercializate sunt plate

Marimea stridiilor

Acesta este un alt factor care stabileste pretul cu care sunt vandute stridiile. De la 0 la 5, aceste cifre pot fi inselatoare, pentru ca cele mai mari numere indica cele mai mici dimensiuni. La numarul 5 se incadreaza stridiile care cantaresc intre 30 si 45 g, pe care cunoscatorii le considera prea mici. Numarul 0 are o greutate mai mare de 151 g, fiind echivalentul unei fripturi. Potrivite pentru servire pot fi stridiile numarul 3, cu o greutate intre 66 si 85 g, acestea fiind si cel mai frecvent comercializate.

Fine sau speciale

In functie de locul si tipul crescatoriei, stridiile se incadreaza in doua mari tipuri: fine si speciale. Aceasta clasificare corespunde ratei de carne din stridie: un indice de 6,5-10 indica o stridie fina, iar unul de minimum 10,5, una speciala. Stridiile fine sunt usor carnoase si ferme, iar cele speciale sunt carnoase, crocante, cu multa aroma care persista in gura.

Cateva reguli de urmat pentru a alege stridiile potrivite

Atunci cand vrei sa cumperi stridii pentru o masa festiva, verifica prospetimea acestora: cochiliile trebuie sa fie inchise si intacte si sa contina intotdeauna apa. De asemenea, ele nu trebuie sa se miste in interiorul cochiliei. Daca sunt deschise, dar se inchid la usoara atingere, inseamna ca sunt vii si pot fi consumate cu incredere. Stridiile se pastreaza in frigider, intr-un recipient incapator, unde vor sta la orizontala, acoperite doar cu un prosop umed. Se recomanda consumarea stridiilor in primele trei zile de la scoaterea lor din apa. Stridiile pot fi consumate pe tot parcursul anului, insa se spune ca in lunile cu „R” au un gust mai bun. Explicatia este aceea ca lunile de vara coincid cu perioada reproducerii lor, cand stridiile sunt mai „laptoase”, avand un gust mai special, apreciat mai degraba de cunoscatori.

Cum servesti stridiile

Fine,Dinning,Oysters,Plate,In,Modern,Style

Se recomanda deschiderea lor cu o ora inainte de servire, cand vor fi golite de apa, astfel incat sa se formeze alt lichid, ce le va da un gust mai bun. 

Daca stridiile sunt servite ca aperitiv, se pot calcula 6-9 bucati de persoana, in timp ce, pentru un fel principal, vei creste numarul la 15. Specialistii spun ca servirea lor pe un pat de gheata le poate anestezia, gustul fiind usor modificat, mai potrivite fiind algele marine si sarea grunjoasa.

De cele mai multe ori, stridiile sunt consumate crude, proaspat deschise, ca atare, cu piper si o picatura de zeama de lamaie sau cu putin otet parfumat cu salota.

Insa stridiile pot fi si gatite ca orice alte fructe de mare, in preparate diverse, de la cele gratinate la cuptor, pana la paste.

Cum se deschid stridiile

Inainte de a deschide stridiile, este recomandat sa le speli cu o perie si apa rece de nisip si alte murdarii. Pentru a deschide stridiile, ai nevoie de un cutit special sau de un cutit mic de bucatarie, cu o lama ascutita si rezistenta. Indoaie un prosop de bucatarie in patru, pune stridia in el, cu partea rotunjita in palma. Asaza degetul mare de la mana la aproximativ 1 centimetru de varful lamei si introdu cutitul la circa 2/3 de locul unde cele doua parti ale cochiliei se unesc, despartindu-le. Taie muschiul si desprinde partea superioara a cochiliei.

Retete cu stridii

Spectaculoase, stridiile sunt sinonime cu mesele festive. Desi sunt delicioase servite simplu, crude, ele pot fi si mai bune, atunci cand sunt gatite. La cuptor, umplute sau gratinate, stridiile sunt, in mod inedit, un aliment versatil. Se pregatesc rapid si vor deveni, cu siguranta, punctul de atractie al mesei.

Stridii prajite cu sos picant

Japanese,Deep,Fried,Breadcrumbed,Oysters,In,A,Half,Shell

Acoperite cu ou, faina si pesmet panko, se prajesc pana devin crocante si se servesc cu un sos picant preparat in casa, ca aperitiv.

Ingrediente: 

  • 2 catei de usturoi, tocati foarte marunt
  • 150 ml ulei de floarea-soarelui
  • 4 ardei chipotle uscati, tocati marunt
  • 1 lingura piure de rosii
  • 1 lamaie verde, pentru suc
  • 1/2 lingurita sare de mare
  • putin oregano uscat
  • 2 oua batute
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri pesmet panko, condimentat cu fulgi de sare de mare si piper negru
  • ulei de floarea-soarelui pentru prajire
  • 6 stridii mari, scoase din cochilii si uscate

Mod de preparare: usturoiul si uleiul se pun intr-o cratita la foc mic, pe aragaz, si se lasa cateva minute. Nu ar trebui sa devina maro la culoare. Se adauga ardeii chipotle, piureul de rosii, sucul de lamaie si fulgii de sare de mare. Se ia tigaia de pe foc, se adauga oregano, se amesteca si se lasa deoparte 30 de minute. Stridiile se dau prin faina, ou, apoi pesmet si se rumenesc in ulei incins. Se scot pe un prosop de hartie, pentru a elimina excesul de ulei. Se savureaza alaturi de sos.

Stridii Rockefeller

Homemade,Creamy,Oysters,Rockefeller,With,Cheese,And,Spinach

Un preparat vedeta, acesta a fost inventat in New Orleans, in secolul al XIX-lea. Reteta originala s-a dorit a fi la fel de „bogata” ca omul de afaceri John Davison Rockefeller. 

Ingrediente:

  • 16-24 de stridii proaspete
  • sare grunjoasa (pentru prezentare)
  • 500 g unt cald sarat
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de tarhon
  • 1 ceasca cu frunze de telina
  • 60 ml pastis (lichior de anason)
  • 125 g pesmet
  • 1 lingura sos tabasco
  • sare

Mod de preparare: se toaca plantele foarte fin. Se adauga peste ele untul caldut, pesmetul, pastis-ul, tabasco si sare dupa gust, se amesteca bine si se pastreaza la temperatura camerei. Stridiile se deschid si se pun pe un pat de sare, intr-o tava de copt. Untul se distribuie cu o lingura pe fiecare stridie. Se coc la foc mare, timp de aproximativ 5 minute, pana cand untul devine auriu, si se servesc imediat. 

Stridii umplute, gratinate

Oysters,Rockefeller,,Baked,Oysters,On,Half,Shell,Topped,With,Green

Spanac, sos bechamel si stridii proaspete – iata o reteta care poate deveni un aperitiv extrem de popular la petrecerile pe care le organizezi. 

Ingrediente:

  • 1/2 salota tocata marunt
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri faina
  • 250 ml lapte
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • 300 g spanac proaspat
  • 1 catel de usturoi tocat marunt
  • ulei de masline
  • 12 stridii 
  • 60 g mozzarella maturata
  • sare
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare: se rumeneste salota intr-o cratita, cu unt. Dupa ce ceapa devine transparenta, se adauga faina si se amesteca la foc mediu, constant, pana ce capata o culoare aurie. Se adauga treptat laptele, amestecand mereu, pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce sosul s-a ingrosat, se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper, apoi se lasa deoparte. Spanacul se caleste rapid in putin ulei cu usturoi, se scurge de lichidul format si se mixeaza rapid cu blenderul. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa deoparte. Stridiile se deschid, se asaza pe o tava, pe hartie de copt, apoi se distribuie deasupra lor spanacul, sosul si branza. Se dau la cuptor 10-15 minute si se servesc fierbinti.

Beneficiile pentru sanatate ale stridiilor

Hipocalorice, deci prietenoase cu silueta, stridiile sunt bogate in oligoelemente benefice pentru sanatate: seleniu, calciu, zinc – in cea mai mare concentratie cunoscuta in natura -, iod, fosfor, cupru, fier, toate la un nivel echilibrat si usor asimilabile. De asemenea, stridiile sunt bogate in vitaminele B, D si A, ceea ce le face un aliment cu o valoare nutritiva ridicata. Consumul de stridii este, astfel, benefic pentru intarirea sistemului imunitar si a capacitatii de regenerare a organismului, pentru prevenirea maladiilor cardiace, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor cerebrale si vasculare. Unele studii au aratat ca stridiile pot contribui la scaderea nivelului de colesterolul rau (LDL) din organism. 

Nu in ultimul rand, stridiile sunt considerate aliment afrodisiac, mai ales pentru barbati. Explicatia este aceea ca stridile contin o mare concentratie de aminoacizi si zinc, ceea ce creste nivelul de hormoni sexuali din organism.

Stridiile pot deveni un preparat vedeta la petrecerile pe care le organizezi. Pe langa faptul ca sunt sanatoase, sunt si gustoase, fie servite ca atare, fie calde, gatite in retete diverse, cucerindu-i pana si pe cei mai putin amatori de un astfel de aliment.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone