Tot ce trebuie sa stii despre inox

Publicat la data de: 05/11/2021, 09:12

Autor: Beko

Tot ce trebuie sa stii despre inox
Tot ce trebuie sa stii despre inox
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2021/05/Kit_bucatarie_Main_1.jpg
2021-05-13
Beko

Inoxul este un aliaj pe baza de otel, folosit atat in bucatarii, in special la frigidere, masini de spalat, electrocasnice mici si chiuvete, in baie, in industria alimentara si a restaurantelor, cat si in constructii, in industria auto si in arhitectura. Ce este, insa inoxul, de ce este ales de atat de multi oameni in […]

Kit_bucatarie_Main_1

Inoxul este un aliaj pe baza de otel, folosit atat in bucatarii, in special la frigidere, masini de spalat, electrocasnice mici si chiuvete, in baie, in industria alimentara si a restaurantelor, cat si in constructii, in industria auto si in arhitectura. Ce este, insa inoxul, de ce este ales de atat de multi oameni in fata altor materiale si cum pot fi curatate suprafetele poti afla citind in continuare.

  • Ce este inoxul
  • Diferenta dintre otel inoxidabil si inox
  • Avantajele inoxului
  • Tipuri de inox
  • Metode de curatare in functie de tipul murdariei

Ce este inoxul

Inoxul este un otel, iar adaosul de crom, de aproximativ 10%, ii ofera proprietati suplimentare. Materialul devine inoxidabil, adica neutru din punct de vedere chimic, la contactul cu substantele cu potential coroziv. 

Prin comparatie cu alte forme de otel, inoxul este mult mai durabil si rezista excelent la variatiile de temperatura si la alternanta cald-inghet. Totodata, are o suprafata neteda si fara pori, iar murdaria se curata usor. 

De asemenea, este facil de intretinut si are un aspect estetic care aduce un plus de eleganta oricarei bucatarii unde este folosit. 

👉 Alege combina frigorifica din inox RCNA400E21DZXP de la Beko, dotata cu Everfresh+, care prelungeste durata de viata a fructelor si legumelor si le pastreaza proaspete pana la 30 de zile.

Diferenta dintre otel inoxidabil si inox

Una dintre cele mai mari confuzii apare intre inox si otel inoxidabil. Daca despre inox am vorbit ceva mai sus, acum este timpul sa aflam mai multe despre otelul inoxidabil si cum difera acesta de inox. 

Otelul este un aliaj al fierului, in care elementul carbon este predominant. Celelalte elemente existente formeaza un aliaj; acestea includ fier, nichel, titaniu, siliciu, mangan, cobalt, sulf, fosfor etc. Prezenta acestor elemente chimice modifica proprietatile otelului si creste duritatea, elasticitatea, rezistenta la acizi si la coroziune. 

In prezent, exista peste 200 de tipuri de otel inoxidabil, acesta fiind folosit cu precadere in domenii dintre cele mai diverse, de la industria alimentara la constructii, industria auto, industria chimica, medicala sau navala.  

Inoxul este o forma specifica de otel inoxidabil, marcat de prezenta cromului, care ofera si acea stralucire specifica acestui material, prevenind aparitia petelor. Uneori, se adauga elemente precum nichel, molibden si azot. Este folosit mai ales pentru a produce articole de bucatarie si baie si in medicina si mai putin in industrie.

👉 Optează pentru un aragaz din inox Beko FSGT52110DXO, pentru a te bucura de functia rotisor si de sistemele de siguranta moderne, care opresc automat alimentarea cu gaz, in cazul intreruperii accidentale a flacarii in timpul functionarii cuptorului.

In general, otelul este putin mai puternic decat inoxul, deoarece are un continut mai mic de carbon. De asemenea, inoxul este mai putin dur decat otelul. Pe de alta parte, otelul are un aspect dur, industrial, in timp ce inoxul are aspecte estetice usor de recunoscut. 

Avantajele inoxului

Inoxul are numeroase beneficii care il delimiteaza de alte materiale. Acestea includ:

  • Durabilitatea – inoxul este cunoscut pentru rezistenta si durabilitate. Elementele folosite in fabricarea acestui aliaj il fac rezistent la patare si coroziune. Mai mult, nu se zgarie si nici nu se indoaie usor. Majoritatea suprafetelor din inox isi mentin aspectul intact zeci de ani, in conditiile unei utilizari conform recomandarilor producatorului;
  • Aspectul – inoxul ofera un aspect modern si elegant oricarui loc. Indiferent ca vorbim despre o combina frigorifica sau despre o chiuveta, inoxul va ramane luminos si stralucitor mult timp;
  • Curatarea usoara – un alt beneficiu major al inoxului este suprafata sa non-poroasa. Acest lucru inseamna ca nu se colecteaza bacterii, iar daca acestea ajung, totusi, pe suprafata, de exemplu, prin atingerea mainilor, nu se vor raspandi;
  • Materialul reciclabil 100% – inoxul este unul dintre putinele aliaje complet reciclabile. La sfarsitul vietii sale, poate fi topit si transformat in altceva, fara a fi nevoie de materiale suplimentare. Posibilitatea de reciclare reduce semnificativ amprenta de carbon a produsului si face din inox un material prietenos cu mediul inconjurator;
  • Pretul redus – inoxul este un aliaj mult mai ieftin decat alte materiale. Alama, de exemplu, este alcatuita din cupru, zinc si staniu, iar aceste elemente chimice pot fi costisitoare, lucru care creste pretul obiectelor fabricate cu ajutorul lor;

Usor de folosit – suprafetele din inox nu necesita atentie speciala. Uleiul, vasele arse ori petele de mancare sunt suportate eficient, indiferent daca folosesti un aragaz din inox sau gatesti pe un blat din acest material.

Tipuri de inox

Inoxul poate fi clasificat in functie de structura si de aplicatiile sale. Sa aflam mai multe despre fiecare tip de inox in parte.

In functie de structura

In functie de structura chimica, exista mai multe tipuri de inox, dupa cum urmeaza:

  • Inox austenitic – se bazeaza pe o structura primara din austenit, un amestec solid de fier si carbon, care se formeaza la o temperatura de 723 de grade Celsius. Pe langa austenit, mai contine crom, in proportie de 16%, si nichel (6%). Acest tip de inox are o rezistenta mare, poate suporta temperaturi foarte ridicate si este non-magnetic. Aproximativ 70% dintre toate formele de inox sunt de acest tip. Este utilizat predominant in industrie, rezistenta la coroziune poate fi imbunatatita prin adaugarea altor elemente;
  • Inox feritic – principalul element al aliajului este cromul, prezent in proportie de 10,8-18%. Are o rezistenta medie la coroziune si nu rezista la temperaturi foarte ridicate. Acest tip de inox este magnetic si are o rezistenta buna in timp, daca este folosit conform recomandarilor;
  • Inox duplex – este o combinatie de baza austenitica si feritica. Astfel, detine proprietatile ambelor, avand un continut mare de crom si redus de nichel. Are o rezistenta buna in timp, insa nu la fel ca inoxul feritic;
  • Inox martensitic – are un continut ridicat de carbon si redus de crom. Similar inoxului feritic, este magnetic, iar prin incalzire, devine mai rezistent. Are o rezistenta redusa la coroziune, prin comparatie cu inoxul austenitic sau feritic.

In functie de utilizare

Exista peste 150 de varietati de inox, fiecare cu proprietatile sale, motiv pentru care este important sa stim cum se folosesc cele mai importante dintre ele. De exemplu, daca doresti ustensile pentru gatit care vor veni in contact cu alimente foarte sarate, iti vei dori un vas din inox 316 si nu unul din inox 304, deoarece primul are o rezistenta coroziva superioara. Intelegerea diferentelor dintre acestea te vor ajuta sa iei decizii bine informate si sa alegi produsele potrivite nevoilor tale. Mai jos sunt principalele tipuri de inox folosite pe scara larga.

  • Inox 200 – este o forma de calitate medie, mai putin rezistenta la coroziune decat alte tipuri de inox. Este folosit pentru obiectele mici de bucatarie si pentru containerele alimentare;
  • Inox 304 – este cea mai populara forma de inox folosita in bucatarii. Este stralucitor, datorita continutului mare de crom si nichel. De asemenea, este rezistent la coroziune si praf. Poate avea de suferit prin expunerea la sare. Este folosit in partile interioare ale unor electrocasnice (de exemplu, mixer, blender sau robot de bucatarie), in ustensilele de bucatarie (tacamuri, boluri, polonic, etc.);
  • Inox 316 – este al doilea cel mai intalnit tip de inox, iar aliajul include si molibden, care il face rezistent la coroziunea data de sare si alte elemente chimice. Este folosit in echipamentele pentru bucatariile restaurantelor ( chiar si in aer liber), piese de mobilier si accesorii pentru exterior;
  • Inox 430 – contine cantitati mici de nichel si nu este la fel de rezistent ca inoxul 304 sau 316. Aceasta forma este, de asemenea, magnetica, fiind utilizata pentru tacamuri si piesele folosite in gatirea prin inductie;
  • Inoxul 440 – are un nivel ridicat de carbon si este cel mai rezistent tip de inox. Obiectele din acest material sunt impozante si rezistente la coroziune. Se foloseste pentru cutitele din marile restaurante, pentru manerele cuptoarelor si pentru unele parti interne.

Pe langa utilizarile sale in bucatarie sau in restaurante, inoxul are si alte aplicatii, in special in:

  • Industria auto si aviatica – inoxul a fost folosit pentru prima oara in 1930, de catre Henry Ford, si de atunci este utilizat in fabricarea mai multor componente interne. De asemenea, este folosit pentru motoare de avioane, piese pentru aterizare si alte componente. Rezistenta la coroziune, usurinta de curatare si rezistenta in raspandirea bacteriilor il fac ideal si pentru mediile sterile (de exemplu, avioane medicale);
  • Arhitectura – rezistenta, flexibilitatea si duritatea unor forme de inox le fac ideale si in arhitectura. Inoxul este folosit in terminalul Eurostar din Londra si pe podul Helix din Singapore;
  • Industria medicala – este folosit pentru a fabrica instrumente chirurgicale, dentare, mese de operatie, scanere pentru RMN (rezonanta magnetica), sterilizatoare, canule, solduri artificiale.

Metode de curatare in functie de tipul murdariei

Contaminarea suprafetelor si formarea de depozite de murdarie, calcar sau alte substante pot duce la scurtarea duratei de viata a produselor din inox. Particulele minuscule de fier, rugina sau alte oteluri non-inoxidabile pot deteriora inoxul. 

De asemenea, expunerea la sare sau apa sarata poate afecta suprafetele. Mai jos sunt cateva recomandari pentru a indeparta principalele tipuri de murdarii care afecteaza inoxul.

  • Amprentele – urmele lasate de degete pe suprafetele de inox pot fi curatate destul de usor cu apa calda si sapun sau folosind un detergent pentru vase;
  • Depozitele de calcar – tind sa se formeze acolo unde inoxul intra in contact cu apa. Pot fi indepartate aplicand o solutie pe baza de otet (1:5 otet-apa);
  • Petele persistente sau modificarile de culoare – pot fi indepartate prin folosirea unor substante mai agresive, precum cele special create pentru inox. Pentru rezultate rapide, foloseste bureti sau perii moi;
  • Petele de grasime si ulei – necesita sapun si produse de curatenie pe baza de alcool. De asemenea, poti folosi pulbere abraziva sau suspensii care nu zgarie suprafata. Este indicat sa eviti buretii metalici pentru vase, deoarece acestia pot lasa particule care cresc, in timp, coroziunea zonei;
  • Rugina – poate fi indepartata cu solutii speciale, pe baza de acid azotic. Dupa indepartarea resturilor de rugina, zona trebuie clatita cu apa;
  • Zgarieturile – pot fi uniformizate folosind bureti din inox sau nylon.

Este important ca, inainte de a te apuca de curatarea suprafetelor din inox, sa citesti cu atentie instructiunile producatorului. Ghidul acestuia va oferi cele mai bune recomandari pentru electrocasnice, pentru a sti ce substante sa eviti. 

Inoxul este unul dintre cele mai rezistente si folosite materiale in gospodarie. Este potrivit atat pentru electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau masina de spalat vase, cat si pentru aparate mici, tacamuri si alte accesorii utile in bucatarie. Prin alegerea produselor din inox, investesti in sanatatea ta si a familiei tale. 

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone