Ce este ionizarea aerului si ce efecte are asupra mediului din casa ta

Publicat la data de: 01/12/2021, 10:38

Autor: Beko

Ce este ionizarea aerului si ce efecte are asupra mediului din casa ta
Ce este ionizarea aerului si ce efecte are asupra mediului din casa ta
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2020/12/Purificatoare_aer_Beko_category-1.jpg
2021-01-12
Beko

Locuinta este spatiul in care te simti cel mai bine impreuna cu cei dragi si este important ca mediul in care stati sa fie unul sanatos. Este bine de stiut ca folosirea luminii UV te ajuta sa igienizezi obiectele din casa, ambalajele produselor alimentare si tesaturile, aparatele electrocasnice dotate cu o astfel de tehnologie oferindu-ti […]

Purificatoare_aer_Beko_category

Locuinta este spatiul in care te simti cel mai bine impreuna cu cei dragi si este important ca mediul in care stati sa fie unul sanatos. Este bine de stiut ca folosirea luminii UV te ajuta sa igienizezi obiectele din casa, ambalajele produselor alimentare si tesaturile, aparatele electrocasnice dotate cu o astfel de tehnologie oferindu-ti un plus de siguranta. La fel de importanta ca dezinfectarea intregului tau camin este si purificarea aerului.

In continuare, afli ce inseamna ionizarea aerului, ce efecte are asupra mediului din casa ta si de ce este importanta utilizarea unor purificatoare care au si aceasta functie.

Ce este ionizarea aerului

ce-este-inonizarea_1591592977

Ai fost vreodata la o plimbare in parc, intr-o padure sau pe carari de munte si ai simtit cum starea ta de spirit s-a schimbat, dupa aceea, in bine? Ai avut aceeasi senzatie cand ai admirat valurile marii, o cascada spectaculoasa? La prima vedere, poate parea o simpla coincidenta, insa studiile de pana acum au demonstrat ca explicatia ar putea fi ionizarea aerului. 

In natura, procesul de ionizare a aerului consta in producerea ionilor negativi, cunoscuti si sub numele de „vitaminele aerului”, pentru echilibrarea cantitatii de ioni pozitivi, rezultati in urma poluarii, de exemplu. Numeroasele cercetari de pana acum au aratat ca ionizarea aerului aduce o contributie importanta in neutralizarea agentilor patogeni, cum sunt bacteriile si virusurile, eliminarea prafului ori a substantelor chimice volatile, lasand aerul mai curat si, implicit, mai sanatos.

In natura, exista o multime de surse de ioni negativi, cum ar fi:

  • razele ultraviolete (UV), provenite de la Soare;
  • descarcarile electrice din timpul furtunilor;
  • caderile de apa, precum cascadele;
  • valurile de pe malul oceanelor si marilor;
  • plantele, mai ales in timpul procesului de crestere.

Cum in locuinta ta nu ai astfel de resurse pentru producerea ionizarii, purificatoarele care filtreaza aerul pentru curatarea lui de particulele poluante pot restabili echilibrul dintre ionii pozitivi produsi de exemplu de utilizarea computerelor sau fumul de tigara si cei negativi.

Ai grija de cei dragi si alege 👉 purificatorul de aer ATP6100I de la Beko, dotat cu patru straturi de filtre, inclusiv HEPA, functie de ionizare si sistem de admisie de 360°. Astfel, oriunde ai amplasa aparatul, aerul din incapere este purificat, iar praful si alergenii nu mai sunt o problema.

Ce sunt ionii pozitivi si negativi

Aerul pe care il respiri contine componente gazoase, lichide, particule solide, microorganisme, compusi moleculari si fractiuni din toate acestea. Ionii sunt molecule sau atomi cu incarcatura electrica. Ionii din componenta aerului se formeaza cand o molecula sau atom de oxigen, azot sau alte gaze primeste suficient de multa energie, sub actiunea razelor ultraviolete, a celor cosmice, radioactivitatii solului, fulgerelor, „efectului Lenard” (se produce la spargerea valurilor de tarm, in timpul ploilor puternice sau al cascadelor si consta in pulverizarea si dispersarea picaturilor de apa), pentru a putea elibera un electron. 

Ionii negativi sunt cei care castiga un electron pe ultimul strat (invelisul electronic), in vreme ce ionii pozitivi pierd un electron. De aici, rezulta natura electrica a ionilor si reactivitatea chimica. Ionii negativi sau pozitivi din aer sunt molecule invizibile, inodore, insipide. Cantitatile de ioni difera, in functie de mediu. Astfel, in zonele in care aerul este oxigenat, exista multa vegetatie, in apropierea apelor, a plajelor, a cascadelor, ionii negativi predomina. In schimb, in zonele poluate, in spatiile inchise ermetic, unde nu exista o circulatie corespunzatoare a aerului, cantitatea de ioni pozitivi este mai mare. 

De aceea, atunci cand nu ai posibilitatea de a face plimbari in natura, cand stai foarte mult in casa, specialistii recomanda aerisirea incaperilor cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara, si folosirea unor aparate care sa asigure o buna calitate a aerului pe care il respiri, cum ar fi dezumidificatoarele sau umidificatoarele, care mentin un nivel optim de 30-60% al umiditatii din aer, si purificatoarele de aer, care filtreaza aerul, absorb particulele nocive si elibereaza in atmosfera aer curat. 

Descopera 👉 purificatorul de aer ATP7100I de la Beko, cu functie de ionizare, ajutorul tau de nadejde pentru retinerea particulelor de praf, a parului de la animalele de companie si pentru indepartarea mirosurilor neplacute. Dotat cu senzor de praf incorporat, aparatul detecteaza automat calitatea aerului din casa ta si iti indica gradul de poluare.

Efectele ionizarii aerului asupra mediului din casa ta

beneficiile-ionilor-negativi_1120532999

Ionii negativi au fost descoperiti acum 100 de ani si de atunci au fost subiect constant pentru numeroase studii care au pus in discutie efectele pe care ei le au asupra mediului in care stam. Este de retinut ca nu toate cercetarile au dus la concluzii certe si ca unele dintre ele au starnit chiar controverse in randul oamenilor de stiinta. Totusi, expertii de la National Institutes of Health si WebMD puncteaza anumite efecte pe care ionizarea le poate avea asupra organismului, cu precizarea ca este nevoie in continuare de studii aprofundate in aceasta privinta. Astfel, ionii negativi ar putea contribui la:

  • reducerea efectelor depresiei si stresului – odata ce ii inhalam, ionii negativi ajung in sistemul nostru circulator, unde pot produce anumite reactii biochimice care cresc nivelul de serotonina; acest lucru poate duce la reducerea starilor de anxietate ori depresie, la diminuarea stresului si la cresterea energiei pe parcursul intregii zile; 
  • ameliorarea manifestarilor alergiilor – unele cercetari au aratat ca ionizarea ii poate ajuta pe cei care au simptomele unei alergii la praf, spori de ciuperci si mucegaiuri sau alti alergeni;
  • eliminarea particulelor in suspensie de mici dimensiuni – este vorba despre un grup complex de factori poluanti care difera din punctul de vedere al dimensiunii, formei, compozitiei si al sursei care ii produce; emisiile de carbon de la motoare, particulele de plumb, cauciuc, praful din traficul rutier, reziduurile din constructii si alte industrii, polenul si alte particule provenite din sol, toate sunt exemple de astfel de poluanti; particulele mari sunt, de regula, filtrate natural de organism, prin nas si gat; particulele de mici dimensiuni pot ajunge in caile respiratorii si plamani, provocand probleme de sanatate; ionizarea ajuta la o mai buna absorbtie a acestora de catre aparatele de purificare a aerului. 

Aerul din casa ta este poluat de mai multi factori: cei din interior, care tin de materialele din care e construita cladirea in care se afla locuinta ta, obiceiurile de gatit, de spalat, sistemul de incalzire folosit, alergeni, dar si de poluanti din afara, cum sunt monoxidul de carbon, particulele in suspensie si nu numai. Prin urmare, este important ca, prin folosirea unui aparat de purificare a aerului, cu functie de ionizare si sisteme multiple de filtrare, sa asiguri o calitate cat mai buna a aerului din caminul tau.

Alege 👉 purificatorul de aer Beko ATP8100, cu functie de ionizare, pre-filtru, filtru HEPA, cu o eficienta ridicata in retinerea particulelor nocive. Totodata, filtrul de carbon neutralizeaza mirosurile neplacute si diversi compusi organici volatili.

Importanta unui purificator de aer cu functie de ionizare

cum-ne-ajuta-purificatoarele-de-aer-cu-ionizare-sa-avem-aer-mai-curat_204253360

De ce este important ca purificatorul de aer sa aiba si functie de ionizare, pe langa un sistem multiplu de filtrare a aerului? Raspunsul consta, in primul rand, in procesul de ionizare in sine. Atunci cand lipsesc sursele naturale de producere a ionilor negativi, prin ionizarea artificiala, care este posibila cu ajutorul aparatelor moderne de purificare a aerului, se suplinesc beneficiile regasite in natura (atunci cand te plimbi in padure, pe malul marii sau oceanului, pe langa o cascada).

Concret, un purificator cu functie de ionizare emite ioni negativi de oxigen si azot, care se prind de praful, alergenii, particulele poluante din aer. Acestea din urma devin mai grele si sunt aspirate mai usor. Practic, o cantitate mare de ioni negativi poate reda prospetimea aerului, contribuind, astfel, la o mai buna functionare a creierului. 

Dincolo de functia de ionizare, un purificator care are si un sistem complex de filtrare, cu pre-filtru (eventual lavabil), filtru HEPA, care absoarbe microparticule mai mici de 0,3 microni, filtru de carbon, care elimina mirosurile neplacute, te ajuta sa mentii un aer mai curat in locuinta ta, cu mai putini alergeni, particule in suspensie, praf si alti compusi nocivi. Totodata, poti alege un purificator de aer cu certificare Airmid (Airmid Healthgroup Ltd.), asa cum gasesti si in portofoliul Beko. Acestea nu doar ca asigura o filtrare multipla, ci indeparteaza 99,9% dintre virusurile din aer. 

Descopera 👉 purificatorul de aer ATP5100I de la Beko, echipat cu patru straturi de filtre si functie de ionizare, pentru ca aerul pe care il respiri in locuinta ta sa fie mai curat si sa aiba un plus de prospetime. Totodata, pre-filtrul poate fi spalat la masina, iar cu ajutorul indicatorului de schimbare, vei sti daca e nevoie sa inlocuiesti diverse accesorii ale aparatului. 

Ionizarea aerului este subiect de cercetare de mai bine de un secol, oamenii de stiinta cautand in continuare dovezi certe care sa ateste beneficiile ionilor negativi asupra organismului. Totusi, numeroasele cercetari de pana acum au aratat ca restabilirea unui echilbru intre ionii pozitivi si cei negativi, cu ajutorul purificatoarelor cu functie de ionizare, poate contribui la mentinerea unui aer mai curat in locuinta, cu mai putini factori poluanti, ca alergenii sau particulele in suspensie.  

Sursa foto main: Beko

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone