Curatarea si intretinerea hainelor de iarna

Publicat la data de: 01/06/2021, 11:42

Autor: Beko

Distribuie

Venirea iernii aduce, odata cu ea, si nevoia de a ne ajusta garderoba si de a incepe sa pregatim hainele groase, care sa ne tina de cald pe intreaga perioada a sezonului rece. Cu toate ca au fost pastrate in cele mai bune conditii, hainele de iarna trebuie sa fie reimprospatate inainte de a fi purtate, asa ca o scurta curatare la masina de spalat este indicata.

Totusi, hainele care iti completeaza garderoba de iarna sunt confectionate din materiale diverse si fiecare dintre piesele vestimentare vine cu propriile sale instructiuni in ceea ce priveste spalarea sau intretinerea. De aceea, pentru a-ti pastra articolele textile intr-o stare cat mai buna si pentru a te bucura de ele si in sezoanele care urmeaza, este necesar sa tii cont de o serie de sfaturi.

In cele ce urmeaza, iti prezentam o serie de reguli pe care ar trebui sa le urmezi pentru a-ti intretine corespunzator hainele de iarna.

Tine cont de etichetele articolelor vestimentare

Cea mai buna metoda prin care sa te asiguri ca hainele tale de iarna sunt intretinute corespunzator este citirea etichetelor care ofera instructiuni cu privire la modul in care acestea trebuie sa fie spalate, uscate si calcate. Asadar, atunci cand incepi sa alegi hainele pe care le vei purta in aceasta iarna, este bine sa verifici etichetele lor si sa sortezi articolele vestimentare in functie de instructiunile de intretinere si spalare oferite de producator.

Pentru ca imbracamintea ta sa se pastreze in conditii optime pentru mai mult timp, este necesar sa tii cont de aspecte precum setarile optime pentru masina de spalat (temperatura maxima pe care o poate avea apa folosita la spalare, programul de spalare ales, cum se realizeaza uscarea) si restrictiile de folosire a inalbitorului, de calcare sau de stoarcere, pe care producatorul le recomanda pentru respectivul articol vestimentar.

intretinere haine iarna_125714342

Pentru a te asigura ca hainele tale sunt spalate respectand instructiunile de pe etichete, este indicat sa folosesti o masina de spalat care permite personalizarea programului de spalare si selectarea unor parametri precum temperatura de spalare, timpul unui ciclu de spalare sau orice alta functie suplimentara prin care sa mentii hainele intr-o stare buna pentru cat mai mult timp. 

Masinile de spalat rufe Beko, cu tehnologia HomeWhiz®, te vor ajuta sa setezi toate aceste functii personalizate de la distanta, direct de pe telefon, sa primesti acces constant la noi programe de spalare si sa te bucuri de o experienta optima de spalare a hainelor, in cele mai bune conditii.

Gasesti AICI ⏩ mai multe detalii despre TEHNOLOGIA HOMEWHIZ

Tine cont de materialul din care sunt confectionate hainele

Cu toate ca etichetele prezente pe articolele vestimentare sunt utile in a-ti oferi informatii despre cum ar trebui sa le intretii, uneori, acestea lipsesc, asa ca este nevoie sa te ghidezi dupa alte reguli, pentru a te asigura ca vor fi spalate, calcate si uscate intr-un mod optim, fara a exista riscul deteriorarii lor. De aceea, este necesar sa sortezi fiecare articol vestimentar in functie de materialul din care este confectionat si sa cunosti regulile speciale de curatare si de intretinere pentru fiecare dintre acestea.

De exemplu, pentru hainele confectionate din lana, nu se folosesc niciodata inalbitori, iar aceste articole vestimentare se spala la o temperatura cat mai scazuta. Daca masina ta nu are un program dedicat pentru spalarea lanii, este necesar sa alegi manual setarile de temperatura a apei.

Acelasi lucru se aplica si in cazul vascozei, un material care se aseamana cu bumbacul, folosit, de regula, la confectionarea gecilor de iarna. Daca ai un articol vestimentar din vascoza, este bine sa te asiguri ca nu il vei curata la o temperatura foarte ridicata si ca nu vei folosi inalbitori pentru indepartarea petelor.

Mai putin restrictiv din punctul de vedere al spalarii si intretinerii este bumbacul, un material natural, extrem de folosit pentru haine destinate oricarui sezon. Pentru hainele de bumbac, poate fi ales un program normal de spalare si pot fi folosite majoritatea tipurilor de detergenti, inalbitori sau solutii pentru indepartarea petelor. Totusi, atunci cand alegi programul de spalare, ar trebui sa te asiguri ca temperatura apei nu depaseste 40 de grade Celsius. 

Pe langa spalare, si uscarea eficienta a hainelor de bumbac este un aspect de care merita sa tii cont. Pentru uscarea cat mai rapida a hainelor si pentru a nu mai fi nevoit sa pierzi timp cu calcatul acestora, este recomandat sa alegi un uscator de rufe cu functia de antisifonare. 

Vezi AICI ⏩ USCATOR DE RUFE CU ANTISIFONARE

intretinere haine iarna_593331602

Depoziteaza hainele corespunzator

Pentru a-ti mentine hainele intr-o stare optima pentru o perioada cat mai indelungata, este necesar sa le depozitezi corespunzator si sa urmezi o serie de reguli specifice. 

In primul rand, puloverele si hainele din lana nu trebuie depozitate pe umerase, intrucat isi vor pierde forma si se vor intinde. In schimb, acestea trebuie impaturite si asezate in dulap, intr-un raft special sau deasupra celorlalte haine. 

Cu toate ca depozitarea articolelor vestimentare din bumbac pe umerase este permisa, trebuie sa eviti asezarea hainelor pe acelasi umeras, unele peste altele, pentru ca acestea vor capata un miros neplacut. De asemenea, atunci cand alegi umerasele pentru hainele tale, este important sa tii cont de marimea si greutatea articolelor vestimentare si sa folosesti accesorii care sa le poata sustine si care sa nu cauzeze deformarea tesaturii. 

Cand vine vorba despre pantaloni, depozitarea acestora pe umeras este indicata, insa este recomandat sa se evite folosirea celor cu cleme pentru pantaloni, intrucat aceste sisteme de prindere vor lasa urme, uneori permanente. In schimb, se pot folosi umerase cu o traversa speciala, care fixeaza tivul pantalonilor fara a lasa urme, astfel incat articolul vestimentar sa fie perfect intins.

Pentru a te bucura din plin de hainele tale de iarna, este necesar sa respecti toate regulile de intretinere si de spalare a acestora. Doar asa vei putea sa porti articolele tale vestimentare preferate pentru cat mai mult timp, fara a-ti face griji ca acestea isi vor pierde stralucirea. 

Sursa Foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010