Cele mai bune retete de pizza de casa – cum prepari blatul si sfaturi pentru un gust irezistibil

Publicat la data de: 10/27/2020, 15:09

Autor: Beko

Cele mai bune retete de pizza de casa – cum prepari blatul si sfaturi pentru un gust irezistibil
Cele mai bune retete de pizza de casa – cum prepari blatul si sfaturi pentru un gust irezistibil
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2020/10/cele-mai-bune-retete-de-pizza-facuta-in-casa_565705744.jpg
2020-10-27
Beko

Cand te gandesti la cele mai apreciate mancaruri din lume, din lista ta nu poate lipsi faimoasa pizza, iar atunci cand vrei sa le faci o surpriza celor dragi, este intotdeauna o alegere inspirata. Dincolo de a fi un preparat delicios, pregatirea ei este simpla si ai posibilitatea de a crea propriile texturi si arome. […]

cele-mai-bune-retete-de-pizza-facuta-in-casa_565705744

Cand te gandesti la cele mai apreciate mancaruri din lume, din lista ta nu poate lipsi faimoasa pizza, iar atunci cand vrei sa le faci o surpriza celor dragi, este intotdeauna o alegere inspirata. Dincolo de a fi un preparat delicios, pregatirea ei este simpla si ai posibilitatea de a crea propriile texturi si arome. Totodata, cu ajutorul masinii de spalat vasele, nu este nevoie sa petreci mult timp in bucatarie, facand curatenie, dupa ce ai terminat de pregatit pizza.

In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi unele dintre cele mai bune retete de pizza de casa, pe care le poti incerca oricand, fara sa depui prea mult efort.  

  • Retete de blat de pizza pentru toate gusturile 
    • Reteta clasica pentru blaturi de pizza
    • Reteta de blat de pizza cu sfecla
  • Retete delicioase de pizza facuta in casa
    • Reteta irezistibila de pizza Margherita
    • Reteta delicioasa de pizza Quattro Formaggi
    • Reteta rapida de pizza cu de toate
    • Reteta de pizza de casa cu ton
    • Reteta de pizza de casa Quattro Stagioni
    • Reteta delicioasa de pui cu ciuperci
    • Reteta de pizza de casa vegetariana
    • Reteta inedita de pizza cu rodie si seminte germinate
  • Sfaturi utile pentru un gust irezistibil

Retete de blat de pizza pentru toate gusturile

retete-delicioase-de-blat-de-pizza-preparata-in-casa_236505526

Cand vine vorba de prepararea pizzei, cel mai simplu lucru este sa cumperi aluatul gata facut, dar ideal este sa inveti sa-l prepari chiar tu, pentru ca stii ce ingrediente folosesti, ai posibilitatea de a-ti pune la incercare creativitatea, proband retete inedite, si te poti bucura de farmecul intregului proces de gatire impreuna cu familia. Totodata, daca in trecut, coacerea blatului era o provocare dificila, pentru ca trebuia sa cureti dupa aceea cuptorul ori tava in care il puneai, acum, cu ajutorul cuptoarelor incorporabile, dotate cu tehnologii moderne, cum sunt autocuratarea pirolitica si SteamShine® Cleaning, igienizarea este incomparabil mai usoara, nefiind nevoie sa freci insistent, sa folosesti produse abrazive ori substante chimice puternice pentru a indeparta grasimea si reziduurile.

Reteta clasica pentru blatul de pizza

reteta-de-blat-pufos-de-pizza-de-casa_410346601

Exista mai multe variante de a pregati blatul pentru pizza in casa. Daca vrei sa adaugi diverse umpluturi pe marginea aluatului, dupa ce il intinzi, poti pune un pic de mozzarella sau seminte si sa rulezi marginile, pentru ca umplutura sa ramana inauntru in timpul coacerii. Apoi, daca vrei un aluat fara drojdie, poti sa folosesti bicarbonat. Iata, insa, care este reteta clasica pentru blatul de pizza: 

Ingrediente:

  • 500 g faina alba;
  • 300 ml apa;
  • 1 plic drojdie uscata;
  • 1 lingura ulei;
  • sare si zahar.

Mod de preparare: amesteca drojdia, sarea, zaharul cu apa calduta; lasa compozitia deoparte 10 minute; pune faina intr-un bol si adauga drojdia inmuiata; framanta pana se dezlipeste de vas; presara faina pe o suprafata plana si framanta aluatul; pune uleiul si amesteca; lasa aluatul sa creasca 60 de minute sau pana cand vezi ca si-a dublat volumul; dupa ce aluatul a dospit, imparte-l in trei si intinde fiecare foaie; vei obtine, astfel, blatul pentru trei pizze.

Reteta de blat de pizza cu sfecla

reteta-blat-pizza-cu-sfecla_158080421

Daca vrei sa incerci o metoda deosebita de a prepara aluatul pentru pizza in casa, atunci poti opta pentru blatul cu sfecla rosie. Este usor de pregatit si te vei bucura de o aroma unica, intensa. Ai nevoie de cateva ingrediente simple si sa urmezi pasii de mai jos pentru a-l obtine: 

Ingrediente:

  • 1 sfecla;
  • 3-4 catei de usturoi;
  • 75 ml zeama in care a fiert sfecla;
  • 1 lingura ulei;
  • 150 g faina;
  • 1 praf de copt.

Mod de preparare: fierbe sfecla taiata cubulete si usturoiul; scurge 75 ml de zeama intr-un blender si mixeaza sfecla impreuna cu usturoiul si uleiul; toarna compozitia intr-un bol si adauga, treptat, praful de copt amestecat cu faina; framanta pana obtii un aluat omogen, elastic si care sa nu fie lipicios; nu este nevoie sa-l lasi la dospit, ci il poti folosi imediat ce l-ai framantat suficient de bine.

Retete delicioase de pizza facuta in casa

Dupa ce ai preparat blatul, urmeaza adaugarea toppingurilor sau a garniturii. Este, practic, cea mai creativa etapa din pregatirea unei pizze, pentru ca ai la indemana o multime de retete, pe care le poti, insa, adapta in functie de propriile gusturi sau de ingredientele pe care le ai in casa.

Reteta irezistibila de pizza Margherita

reteta-de-pizza-margherita-facuta-in-casa_1702678810

Margherita este una dintre cele mai simple retete de pizza. Prepara blatul, dupa care nu ai decat sa adaugi un pic de sos de rosii si garnitura. Nu iti va lua mai mult de jumatate de ora sa prepari un pranz sau cina care va fi o incantare pentru tine si intreaga familie. 

Ingrediente:

Sosul:

  • 500 g rosii din conserva;
  • 5 catei de usturoi;
  • 50 ml ulei;
  • cateva frunze de busuioc proaspat;
  • sare, piper, ardei iute.

Toppinguri:

  • mozzarella;
  • rosii cherry;
  • cateva bucatele de sunca slaba (optional);
  • ciuperci (optional);
  • busuioc;
  • ulei de masline.

Mod de preparare: caleste usturoiul 2-3 minute, in ulei de masline; adauga rosiile din conserva, pasate; pune busuiocul, sarea, piperul si, daca vrei, ardeiul iute; fierbe sosul aproximativ un sfert de ora, pana vezi ca se leaga; intinde aluatul; unge blatul cu sosul de rosii; adauga mozzarella, rosiile cherry taiate pe jumatate, bucatile de sunca (daca vrei), ciupercile taiate jumatati, frunzele de busuioc proaspat si stropeste totul cu ulei de masline; pune pizza la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 15-20 de minute.

👉 Incearca reteta delicioasa pentru pizza Margherita facuta in casa, cu ajutorul cuptorului incorporabil Beko BIS14300BCS, care iti ofera placerea si eficienta gatitului asistat de abur. Aluatul va deveni crocant la exterior si fraged la interior, adica exact cum recomanda marii bucatari ai lumii. De asemenea, cu SteamShine® Cleaning, adaugi apa, pornesti cuptorul si resturile persistente de mancare se inmoaie, astfel incat sa le poti curata mai usor. Totodata, panourile catalitice, montate pe peretii cavitatii interioare, absorb grasimea si reduc mirosurile din timpul coacerii, inlesnind procesul de igienizare.

Reteta delicioasa de pizza Quattro Formaggi

reteta-de-piaza-facuta-in-casa-quatro-formagi_1239983278

Cand vine vorba despre pizza Quattro Formaggi, poti da frau liber imaginatiei, pentru ca nu exista o reteta universal valabila. Cu alte cuvinte, poti folosi sos de rosii sau nu, de exemplu. In toate retetele, insa, vei intalni un ingredient comun: mozzarella. Apoi, blatul este intotdeauna cel clasic.

Ingrediente:

Sosul:

  • 500 g rosii pasate;
  • 3 linguri ulei de masline;
  • 3-4 catei de usturoi;
  • 4-5 frunze de busuioc;
  • sare, piper, oregano.

Toppinguri:

  • 250 g mozzarella;
  • 150 g parmezan;
  • 200 g gorgonzola;
  • 150 g branza cu mucegai;
  • 15 ml ulei masline.

Mod de preparare: dupa ce ai facut aluatul, imparte-l in doua sau trei; prepara sosul; pune uleiul de masline peste rosiile pasate; adauga usturoiul pisat, frunzele de busuioc si condimentele (sare, piper, oregano); intinde o foaie de aluat si unge-o cu o treime din sos si o treime din fiecare tip de branza; pentru urmatoarele doua foi, procedeaza la fel; pune pizza la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la 200 de grade.

▶️ Unul dintre secretele unui blat de pizza reusit este ca el sa fie copt la temperaturi inalte, de peste 200 de grade, iar cuptorul incorporabil Beko BIM15300XPS iti vine in ajutor. De asemenea, functia 3D Cooking permite operarea simultana a tuturor elementelor de incalzire, asigurand o distribuire uniforma a caldurii, ceea ce inseamna ca aluatul se va coace rapid pe toate partile. Totodata, autocuratarea pirolitica incalzeste cuptorul timp de 120 de minute, pana la 480°C, temperatura la care toate reziduurile devin cenusa, fara a genera mirosuri neplacute si usurand procesul de curatare. Mai mult, poti vedea cum se coace aluatul, cu ajutorul iluminarii cu halogen.

Reteta rapida de pizza cu de toate

reteta-rapida-de-piazza-cu-de-toate_1679136727

Este asa-numita pizza cu „ce mai avem prin casa”, care te salveaza atunci cand ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa faci din diverse resturi. Totodata, este una dintre cele mai eficiente metode de a nu risipi mancarea pe care nu ai apucat sa o consumi, transformand-o intr-un preparat delicios pentru intreaga familie.

Ingrediente:

  • 100 g salam;
  • 150 g sunca;
  • rosii cherry, ceapa, ardei, masline;
  • 100 g ciuperci;
  • 200 g mozzarella;
  • 100 g cascaval.

Mod de preparare: prepara aluatul dupa reteta clasica; daca doresti, poti pregati un sos de rosii, dar nu este obligatoriu; intinde aluatul si pune sosul de rosii; apoi, adauga bucatile de sunca taiata si salamul; pune cascavalul ras, iar deasupra, ardeiul taiat, maslinele feliate si jumatati de rosii cherry; la sfarsit, pune cateva bucati de mozzarella; baga pizza la cuptorul preincalzit si coace-o, la 200 de grade, 20 de minute.

Reteta de pizza de casa cu ton

reteta-irezistibila-de-pizza-homemade-cu-ton_364635320

Ton, rosii cherry, patrunjel si multe alte ingrediente pe care le poti adauga, pentru a obtine combinatiile care iti fac placere. Reteta de pizza cu ton poate fi preparata cu ceapa, porumb, cu sos de rosii sau fara. Este alegerea ta ce personalitate ii dai. Mai jos, ai una dintre variantele pentru care poti opta: 

Ingrediente:

  • 1 conserva de ton;
  • 1 ceapa rosie;
  • 10 rosii cherry;
  • 100 g porumb;
  • 200 g mozzarella;
  • 100 g cascaval;
  • 2 linguri pasta de rosii;
  • 4-5 frunze de patrunjel sau busuioc. 

Mod de preparare: prepara un blat clasic, intinde foaia pentru pizza; unge-o cu pasta de rosii; adauga bucatelele de ton si ceapa taiata solzisori; pune porumbul, rosiile cherry intregi si bucati de mozzarella; presara cascavalul ras si decoreaza cu frunzele de patrunjel; pune pizza la cuptor, pentru 15-20 de minute.

Reteta de pizza de casa Quattro Stagioni

reteta-de-pizza-de-casa-quattro-stagioni_1685296573

Daca ai pofta de o pizza care sa cuprinda mai multe arome si texturi intr-un singur preparat, atunci poti opta pentru Quattro Stagioni. Aluatul din faina integrala sau cu umplutura de branza pe margini poate fi o varianta interesanta pentru o astfel de pizza. In functie de preferinte, alege blatul pufos sau subtire. In cazul in care folosesti drojdie uscata, o poti inmuia fie in apa calduta, fie in lapte cald.

Ingrediente:

  • 4 linguri pasta de rosii;
  • 5-6 felii de salam picant;
  • 5-6 felii de sunca;
  • 150 g masline verzi sau negre;
  • 150 g ciuperci;
  • 200 g mozzarella;
  • oregano, busuioc.

Mod de preparare: pregateste aluatul dupa metoda clasica; intinde foaia pentru blat si unge-o cu pasta de rosii; pune cateva bucati de mozzarella; pe un sfert de blat, pune salamul, pe alt segment, pune sunca; rezerva un sfert de blat pentru masline, respectiv pentru ciuperci; adauga oregano si busuioc; pune pizza la cuptor, pentru 15-20 de minute.

Reteta delicioasa de pizza cu pui si ciuperci

reteta-pizza-facuta-in-casa-pui-cu-ciuperci_187982930

Una dintre cele mai consistente variante de pizza facuta in casa este cea cu pui si ciuperci. In loc de carne de pui, poti opta pentru curcan. De asemenea, un blat clasic, din faina de secara ori integrala, cu marginile umplute cu branza, se potriveste de minune. 

Ingrediente:

Sos:

  • 50 ml ulei masline;
  • 4-5 catei de usturoi;
  • 400 g pasta de rosii;
  • busuioc, sare, oregano.

Topping:

  • 4 ciuperci taiate;
  • 50 ml ulei;
  • jumatate de piept de pui;
  • curcuma; boia de ardei dulce;
  • mozzarella;
  • condimente.

Mod de preparare: prepara aluatul si intinde blatul; pregateste sosul: caleste usturoiul maruntit in uleiul de masline, adauga pasta de rosii si condimentele; amesteca pana se leaga (un sfert de ora); taie pieptul de pui cubulete si caleste-l in ulei de masline; adauga curcuma si boia de ardei iute peste pui si mai tine-l in tigaie pana se rumeneste usor; unge blatul cu sosul de rosii; adauga mozzarella rasa; deasupra, pune bucatile de pui si ciupercile; pune pizza la cuptor, la 240 de grade, pentru 10-15 minute.

Reteta de pizza de casa vegetariana

reteta-de-pizza-vegetariana-facuta-in-casa_102239638

Excelenta pentru zilele de post sau daca vrei sa urmezi o dieta vegetariana, o pizza cu topping exclusiv din legume este oricand o incantare. Poti folosi ce ingrediente doresti, iar mai jos ai una dintre variantele pentru care poti opta ca sa o prepari: 

Ingrediente:

  • 4 linguri de pasta de rosii;
  • 150 g porumb;
  • 4 ardei;
  • 2 rosii;
  • 2 cepe rosii;
  • 100 g masline;
  • 200 g mozzarella;
  • oregano, busuioc, sare, piper.

Mod de preparare: prepara aluatul dupa reteta clasica; intinde blatul si unge-l cu pasta de rosii; adauga mozzarella rasa, porumbul, felii subtiri de ardei, ceapa taiata julien, maslinele maruntite si condimentele; pune pizza la cuptorul preincalzit, la 200 de grade, pentru 15-20 de minute.

Reteta inedita de pizza cu rodie si seminte germinate

reteta-inedita-de-pizza-cu-blat-de-sfecla_653304418

Daca vrei sa te rasfeti cu o pizza deosebita, poti incerca reteta cu blat din sfecla sau clasic si umplutura din boabe de rodie, seminte germinate si mozzarella. In functie de preferinte, poti folosi rosii cherry, sa faci un sos de tomate ori sa adaugi masline verzi sau negre. 

Ingrediente:

  • 150 g boabe de rodie;
  • 1 broccoli;
  • 100 g untisor;
  • 3-4 frunze de mangold;
  • 100 g seminte germinate;
  • 150 g mozzarella;
  • 100 g cascaval;
  • cateva frunze de busuioc proaspat;
  • rosii cherry, optional;
  • condimente: sare, rozmarin, oregano.

Mod de preparare: prepara aluatul cu sfecla, dupa reteta prezentata mai sus si intinde-l pe foaia de copt (nu mai mult de 5 mm grosime); peste aluat, pune bucatile de mozzarella, cascavalul dat prin razatoarea mica, florile de broccoli taiate in doua, rosiile cherry (jumatati sau intregi), daca optezi sa le folosesti, si condimentele; pune la cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa aluatul sa se coaca 18-20 de minute; cat aluatul este cald, presara boabele de rodie, untisorul, frunzele de mangold taiate marunt, busuiocul si semintele germinate.

Sfaturi utile pentru un gust irezistibil

sfaturi-utile-pentru-prepararea-pizzei-in-casa_1321490933

Procesul prepararii unei pizze delicioase in casa nu este unul deloc complicat, insa, pentru a obtine arome si texturi deosebite, este bine sa tii cont de anumite sfaturi utile, cum ar fi: 

  • pregateste blatul cu o zi inainte – daca preferi ca blatul sa fie pufos, atunci este bine sa-l prepari cu o zi inainte de a adauga toppingurile; dupa ce l-ai lasat la dospit peste noapte, in frigider, pune-l in tava si lasa-l sa mai creasca un sfert de ora inainte sa pui garnitura peste el; 
  • ai grija cum intinzi aluatul – dupa ce ai pus pizza la cuptor, aluatul creste; prin urmare, cand il intinzi, ai grija sa nu depaseasca 5 mm grosime; de asemenea, intinde-l cu varful degetelor, din centru spre margini, ca sa impingi aerul catre exterior; pune mana stanga in centru si cu dreapta, trage de margini, fara sa rupi foaia; 
  • utilizeaza diferite tipuri de faina – poti prepara aluatul pentru pizza de casa nu numai din faina alba, asa cum este reteta clasica, ci si din faina integrala sau de secara; ca si in cazul painii, insa, blatul va fi mai consistent, gustos, va contine mai multe fibre, dar va avea o textura mai putin pufoasa; 
  • atentie la temperatura de coacere – unul dintre secretele unei pizze reusite preparate in casa este sa o coci la o temperatura cat mai mare, intre 200 si 250 de grade Celsius; preincalzeste intotdeauna cuptorul si nu il deschide in timpul coacerii; nu este recomandat sa o tii mult in cuptor, pentru ca se usuca; o pizza reusita va avea un blat crocant, rumenit pe margini, dar nu ars; 
  • pastreaza pizza la frigider – este indicat sa consumi pizza cat inca este calda, dar cum acest lucru nu este intotdeauna posibil, acopera feliile de pizza in folie de plastic, astfel incat sa nu patrunda aerul si pastreaza-le la frigider 1-2 zile;  
  • prepara sosul din rosii – unul dintre ingredientele cele mai importante este rosia; ca sa prepari un sos pentru pizza ca la carte, este recomandat sa folosesti rosiile intregi din conserve; retine ca nu trebuie sa iasa o pasta omogena, ci un amestec cu o textura speciala, in care sa simti pulpa de rosie; 
  • foloseste hartie de copt – ca sa scapi de grija curatatului tavii in care coci pizza, cea mai simpla varianta este sa folosesti hartia de copt; inainte sa o pui in tava, umezeste-o, ca sa se muleze mai bine. 

Pizza este unul dintre cele mai apreciate preparate din lume, iar pregatirea ei poate fi un proces amuzant, mai ales daca ii implici si pe cei mici. Retine ca retetele, asa cum sunt si cele de mai sus, iti dau niste repere, cat sa nu faci greseli majore, dar in ceea ce priveste toppingul, poti folosi ingredientele in mod creativ. Atentie, insa, la aluat: in cazul acestuia, este bine sa respecti cantitatile indicate, sa acorzi atentie timpului cat dospeste si sa il framanti corect. 

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone