Retete de socata pentru zilele calde de vara

Publicat la data de: 05/13/2020, 06:59

Autor: Beko

Retete de socata pentru zilele calde de vara
Retete de socata pentru zilele calde de vara
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2020/05/retete-socata.jpg
2020-05-13
Beko

Cu totii ne amintim cu drag de vacanta de vara, cand veneam de la joaca si ne racoream cu o socata rece, pregatita dupa o reteta doar de mama stiuta. Daca iti doresti sa retraiesti acele vremuri si sa te bucuri de un suc natural, pregatit in propria ta bucatarie, acum ai ocazia de a […]

retete socata

Cu totii ne amintim cu drag de vacanta de vara, cand veneam de la joaca si ne racoream cu o socata rece, pregatita dupa o reteta doar de mama stiuta. Daca iti doresti sa retraiesti acele vremuri si sa te bucuri de un suc natural, pregatit in propria ta bucatarie, acum ai ocazia de a o face.

retete socata

In cele ce urmeaza iti oferim cateva retete inventive de socata, pe care le poti pune usor in practica si care iti vor oferi acces la o bautura racoritoare naturala, pe care sa o savurezi cu drag in lunile calduroase de vara.

reteta traditionala socata

 

Reteta traditionala de socata

Daca iti doresti sa te bucuri de o socata precum cea din copilarie, poti incerca sa pui in practica reteta clasica. Este simplu de preparat, iar ingredientele pot fi gasite extrem de usor. Vei avea nevoie de un borcan de 10 litri.

Ingrediente

  • 8 litri de apa
  • 12-14 flori de soc
  • 1 kg de zahar
  • 3 lamai mari
  • 10 grame de drojdie

Mod de preparare 

Inainte de a incepe, este nevoie sa speli bine florile de soc sub jet de apa rece, sa decojesti lamaile si sa le storci bine de suc. Pastreaza cojile si taie-le felii, pentru ca sunt o parte importanta a compozitiei.

In continuare, va trebui sa asezi florile de soc, fara a le presa, pe fundul borcanului de 10 litri, dupa care vei adauga kilogramul de zahar, sucul si cojile de lamaie. Toarna apa in borcan pana ce acopera toate ingredientele si lasa compozitia la macerat pana in ziua urmatoare.

Dupa ce a stat la macerat, umple borcanul cu apa si adauga drojdia, apoi amesteca foarte bine. Acopera recipientul cu un tifon sau cu un material textil si lasa-l pentru 3 zile intr-un loc insorit. In aceste 3 zile este nevoie sa amesteci sucul de doua ori pe zi, dimineata si seara, iar dupa ce perioada de fermentatie s-a incheiat, il poti pune in sticle, pe care le vei putea depozita in frigider.

Sfat: asigura-te ca ai la indemana un storcator bun, pentru a obtine cat mai mult suc din lamaile tale.

Vezi 👉AICI STORCATOR CU FUNCTIE DE ROTIRE AUTOMATA

reteta socata miere

Reteta de socata cu miere si stafide

Daca iti doresti sa te bucuri de gustul inconfundabil al socatei reci, insa esti dispus sa ii aduci cateva imbunatatiri, ar trebui sa incerci aceasta reteta de socata reinventata, cu ajutorul careia vei obtine un suc mai dulce si cu o aroma mai intensa, fara a mai fi nevoie sa folosesti drojdie de bere. Este necesar un borcan de 6 litri.

Ingrediente

  • 10 flori de soc mai mari
  • 4 lamai taiate felii
  • 300 de grame de miere de albine
  • 1 lingura de boabe de orez
  • 10 stafide
  • apa plata imbuteliata sau de la robinet

Mod de preparare

Clateste florile de soc si asigura-te ca acestea nu au impuritati, apoi asaza-le pe fundul borcanului astfel incat sa-l acopere perfect. Taie lamaile nedecojite felii si adauga-le in borcan, alaturi de florile de soc. Pune mierea si adauga apa plata, astfel incat borcanul sa fie plin in proportie de 90%.

Amesteca bine intreaga compozitie cu o lingura de lemn, iar apoi adauga stafidele si boabele de orez. Aceste ingrediente sunt necesare pentru a da sucului tau acea aciditate care il face inconfundabil si un plus de savoare, oferit de stafide. Amesteca inca o data, acopera borcanul cu un strat de tifon, apoi pune-l la soare pentru a fermenta. Daca iti doresti un gust mai intens, este indicat sa lasi compozitia la fermentat pentru 48 de ore, dupa care o poti strecura, pune in sticle si depozita la frigider.

Sfat: daca iti doresti ca socata si toate celelalte alimente sa reziste mai mult timp la rece, ia in calcul sa-ti achizitionezi un frigider cu functia Neo Frost, care va pastra consistenta si proprietatile tuturor produselor alimentare pentru un timp mai indelungat.

👉AICI gasesti FRIGIDER CU FUNCTIA NEO FROST

sirop de soc

 

Sirop de soc

Daca esti dispus sa incerci o varianta mai indrazneata de suc de soc, insa foarte gustoasa, te ajutam cu reteta; este necesar un borcan de 10 litri.

Ingrediente

  • 8 litri de apa
  • 10 flori de soc
  • 1 kilogram de zahar brun
  • 1 lamaie      

Mod de preparare 

Clateste bine florile de soc, curata-le de impuritati si adauga-le intr-un bol. In continuare, va trebui sa storci lamaia si sa adaugi sucul, dar si florile in borcan. Intre timp, adauga 9 litri de apa intr-o cratita si pune-o la foc, iar dupa ce aceasta da in clocot, adauga zaharul si amesteca pana cand se dizolva. Toarna apa in borcan, alaturi de flori si de sucul de lamaie si acopera recipientul cu o bucata de tifon. Pastreaza compozitia la temperatura camerei pentru 48 de ore, insa asigura-te ca amesteci de cel putin doua ori pe zi.

Dupa aceasta perioada, strecoara lichidul intr-un alt borcan si caramelizeaza 2 lingurite de zahar, amestecate cu 3 lingurite din lichidul pe care tocmai l-ai obtinut. Pune zaharul caramelizat in compozitie si amesteca bine. Dupa ce ai facut acest lucru, poti pune siropul la rece pentru cel putin doua ore inainte de a putea fi servit.

Sfat: daca iti doresti sa ai acces mai facil la siropul rece de soc, il poti turna direct in dozatorul de apa al frigiderului tau si astfel, vei putea sa te racoresti rapid cu un pahar de suc natural.

Descopera gama noastra completa de 👉 APARATE FRIGORIFICE

Trucuri pentru a obtine o socata delicioasa

Daca iti doresti ca eforturile tale de a prepara o socata de casa sa fie rasplatite pe masura, este necesar sa tii cont de o serie de trucuri, care te vor ajuta sa obtii un suc delicios.

  • Pentru a avea un gust cat mai intens, socata trebuie lasata la maturat 48 de ore. Totusi, daca este lasata pentru mai mult timp, aceasta va fermenta si nu va mai fi potrivita pentru consum;
  • In cazul in care doresti ca socata pe care o prepari sa fie putin acidulata, insa fara drojdie, poti pune cateva boabe de orez, care vor contribui la formarea aciditatii;
  • Contrar parerii multora, nu coaja lamaii este cea care da socatei gustul amarui, ci partea alba a acesteia. De aceea, daca nu esti adeptul amarelii din socata, incearca sa indepartezi aceasta parte a cojii.

Socata este o sursa naturala de a te racori pe timpul verii, dar si de a te bucura de un suc care iti va aduce aminte de copilarie. Incearca oricare dintre retetele prezentate mai sus si delecteaza-te cu un preparat savuros.   

Sursa Foto: Shutterstock   

 

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone