Retete cornulete de casa: cum se prepara si sfaturi practice pentru un aluat fraged

Publicat la data de: 04/10/2020, 17:17

Autor: Beko

Retete cornulete de casa: cum se prepara si sfaturi practice pentru un aluat fraged
Retete cornulete de casa: cum se prepara si sfaturi practice pentru un aluat fraged
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2020/04/retete-cornulete-fragede-de-casa.jpg
2020-04-13
Beko

Fragede si delicioase, cornuletele de casa sunt usor de pregatit si te poti bucura de ele cateva zile la rand. Fie ca folosesti rahat, gem sau nuci, vei obtine un desert gustos, ca in vremurile copilariei. Iata mai jos cateva retete de cornulete de casa pe care le poti incerca, dar si sfaturi care te […]

retete cornulete fragede de casa

Fragede si delicioase, cornuletele de casa sunt usor de pregatit si te poti bucura de ele cateva zile la rand. Fie ca folosesti rahat, gem sau nuci, vei obtine un desert gustos, ca in vremurile copilariei. Iata mai jos cateva retete de cornulete de casa pe care le poti incerca, dar si sfaturi care te vor ajuta sa obtii mereu cornulete fragede, care se topesc in gura.

Retete de cornulete de casa pentru toate gusturile

In functie de preferinte, pentru umplutura cornuletelor de casa poti folosi ce ingrediente doresti. De asemenea, poti incerca si delicioasele cornulete de post.

Reteta cornulete cu rahat

reteta cornulete cu rahat

Ingrediente:

  • 550 g faina
  • 250 g unt rece
  • 4 galbenusuri
  • 150 g rahat
  • 85 g smantana
  • 45 ml lapte
  • 15 g zahar vanilat
  • 10 g drojdie uscata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 150 g zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Incepe prin a amesteca laptele cald cu drojdia si cu o lingura de zahar. Amesteca bine si lasa compozitia deoparte, pentru 10 minute, pana cand drojdia se activeaza. Amesteca apoi faina cu cuburile de unt rece pana cand faina capata textura pesmetului, folosind un robot de bucatarie. Adauga apoi drojdia, smantana, galbenusurile, zaharul vanilat si putina sare. Amesteca in continuare pana cand se formeaza aluatul. Scoate aluatul din bol si modeleaza-l pana obtii o bila (nu este necesar sa mai adaugi faina). Pune aluatul intr-un bol, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l sa se odihneasca pentru 30 de minute.

Cand aluatul pentru cornulete e gata, taie o bucata pe care o framanti putin si apoi o intinzi cu ajutorul unui sucitor. Asaza o farfurie deasupra si taie aluatul dupa forma acesteia. Apoi, taie aluatul in opt bucati egale, pe care le vei folosi pentru cornulete. Pune rahat pe fiecare bucata si ruleaza apoi pentru a obtine un cornulet. Repeta procesul acesta cu restul aluatului.

Pune cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si introdu-o in cuptor, pe care l-ai incalzit in prealabil la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute. Cand cornuletele sunt gata, le poti pudra cu zahar.

Reteta cornulete cu gem

reteta cornulete cu gem

Ingrediente:

  • 300 g faina
  • 130 g smantana
  • 4 galbenusuri
  • 200 g unt rece
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 lingurita sare
  • 300 g gem, dupa preferinte
  • 100 g zahar vanilat pentru ornat

Mod de preparare:

Incepe prin a pregati aluatul. Amesteca faina cu untul rece si adauga apoi galbenusurile, smantana, sarea si esenta de vanilie. Poti amesteca manual sau cu robotul de bucatarie, pana cand obtii un aluat omogen. Ai grija sa nu amesteci prea mult, deoarece aluatul se va intari in timpul coacerii. Inveleste aluatul in plastic si lasa-l peste noapte la rece, in frigider.

Cand aluatul e gata, scoate-l din frigider si lasa-l 30 de minute pentru a ajunge la temperatura camerei. Taie aluatul in patru bucati egale, pe care le vei intinde apoi cu sucitorul pana cand obtii foi subtiri. Tine cont ca aluatul trebuie intins pentru a obtine o forma rotunda. Taie apoi forma in opt triunghiuri egale, pe care vei pune apoi gemul. Poti folosi orice gem doresti.

Ruleaza cornuletele, avand grija ca gemul sa nu se scurga din aluat. Asaza cornuletele in tava si introdu-o in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius, timp de 15 minute. Scoate cornuletele fragede din cuptor si pudreaza-le cu zahar.

Reteta cornulete cu nuca

reteta cornulete cu nuca

Ingrediente:

  • 300 g faina
  • 230 g unt
  • 1 ou
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita sare
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Amesteca faina cu untul taiat cuburi si adauga apoi nuca macinata, zaharul vanilat, zaharul pudra, sarea, oul si coaja de lamaie. Framanta bine pana cand obtii aluatul pentru cornulete. Inveleste aluatul in folie alimentara si lasa-l la rece, in frigider, pentru doua ore sau peste noapte.

Scoate aluatul de la rece si taie-l in bucati egale, pentru a obtine cornuletele. Rasuceste cu mana fiecare bucata pana capata forma unui cornulet. Asaza apoi cornuletele in tava si introdu-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru aproximativ 14 minute. Odata ce cornuletele cu nuca sunt gata, pudreaza-le cu zahar.

Citeste si Retete simple si rapide de prajitura cu lamaie

Reteta cornulete fragede de post

reteta cornulete de post

Ingrediente:

  • 600 g faina
  • 250 ml apa minerala
  • 120 ml ulei
  • 50 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic drojdie uscata
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita sare
  • gem sau rahat, dupa preferinte
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Incepe prin a amesteca drojdia uscata cu doua linguri de apa si o lingura de zahar. Lasa compozitia deoparte timp de 10 minute, pentru ca drojdia sa se activeze. Separat, incalzeste putin intr-o cratita uleiul, impreuna cu apa minerala, zaharul vanilat, coaja de lamaie si restul de zahar. Pune faina intr-un bol si adauga apoi drojdia activata, amestecul incalzit anterior si sarea. Framanta aluatul pana cand toate ingredientele se omogenizeaza. Acopera aluatul cu un prosop si lasa-l sa creasca pentru 30 de minute, la temperatura camerei.

Taie apoi aluatul in bucati, pe care le vei intinde cu sucitorul pentru a obtine foi rotunde. Taie fiecare foaie in opt triunghiuri egale. Adauga gemul sau bucatile de rahat si ruleaza fiecare triunghi pentru a obtine cornuletele.

Asaza cornuletele de post in tava si lasa-le sa mai creasca putin pentru aproximativ 10 minute. Introdu apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute. Pudreaza cornuletele cu zahar cat inca sunt calde.

Reteta cornulete cu bors si untura

reteta cornulete cu untura si bors

Ingrediente:

  • 650 g faina
  • 250 g untura
  • 150 g unt
  • 250 ml bors
  • 1 lingurita sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 7 g drojdie proaspata
  • 7 g zahar tos
  • 300 g gem sau rahat
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Pentru inceput, topeste untura si untul. Acestea trebuie sa fie calde, nu fierbinti. Amesteca apoi untul cu untura, bors, sare si zaharul vanilat. Separat, amesteca drojdia cu zaharul tos pana cand obtii o compozitie omogena. Adauga apoi drojdia peste amestecul din unt si untura. La final, adauga faina si amesteca pana cand toate ingredientele se omogenizeaza. Pune aluatul intr-un bol acoperit cu folie alimentara si lasa-l la dospit pentru jumatate de ora.

Cand aluatul e gata, taie-l in patru bucati egale, pe care le intinzi apoi cu sucitorul. Foloseste o farfurie pentru a obtine bucati rotunde de aluat, pe care le vei taia apoi in opt sau 12 triunghiuri egale, in functie de cat de mari vrei sa fie cornuletele. Adauga gemul sau rahatul pe fiecare triunghi si ruleaza-le. Pune cornuletele in tava si introdu-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20 de minute. Cand cornuletele cu untura sunt gata, le poti pudra cu zahar.

Citeste si Retete de ceaiuri delicioase – ce condimente sa folosesti ca sa te bucuri de arome speciale

Sfaturi utile pentru a pregati cornulete fragede

Cornuletele de casa pot fi preparate cu usurinta de orice gospodina. Insa, pentru a avea siguranta ca vei obtine mereu cornulete fragede si delicioase, iata cateva sfaturi de care sa tii cont:

  • Foloseste intotdeauna unt pentru a pregati aluatul pentru cornuletele de casa – poti opta si pentru untura sau margarina pentru a avea un aluat fraged;
  • Lasa aluatul sa se dospeasca inainte de a-l folosi si nu il framanta prea mult deoarece cornuletele pot deveni astfel prea tari; e suficient sa framanti aluatul pana cand ingredientele se omogenizeaza;
  • Nu pune prea multa umplutura pentru ca aceasta se poate scurge in timpul coacerii; de asemenea, ai grija sa strangi bine capetele atunci cand rulezi cornuletele;
  • Daca faci cornulete cu gem, nu folosi unul prea lichid, deoarece se va scurge in timpul coacerii;
  • Cuptorul trebuie sa fie intotdeauna preincalzit inainte de a coace cornuletele de casa;
  • Presara zaharul pudra peste cornulete cat timp acestea sunt calde; daca se racesc, zaharul pudra nu se va mai lipi de ele.

Asadar, cornuletele de casa sunt intotdeauna un desert potrivit pentru intreaga familie. Poti folosi orice tip de umplutura doresti si, nu in ultimul rand, tine cont de sfaturile de mai sus pentru a obtine cornulete fragede.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone