Retete rapide de pandispan pufos, simplu sau cu fructe, numai bune de incercat acasa

Publicat la data de: 03/10/2020, 14:15

Autor: Beko

Retete rapide de pandispan pufos, simplu sau cu fructe, numai bune de incercat acasa
Retete rapide de pandispan pufos, simplu sau cu fructe, numai bune de incercat acasa
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2020/03/retete-pandispan-pufos.jpg
2020-04-08
Beko

Pandispanul este una dintre cele mai simple si delicioase deserturi pe care le poti prepara acasa. Fie ca vrei sa prepari reteta clasica de pandispan simplu si pufos, cu doar trei ingrediente, fie ca vrei sa il combini cu cacao sau cu diferite fructe, acest desert este alegerea perfecta de fiecare data. Gaseste-ti inspiratia in […]

retete pandispan pufos

Pandispanul este una dintre cele mai simple si delicioase deserturi pe care le poti prepara acasa. Fie ca vrei sa prepari reteta clasica de pandispan simplu si pufos, cu doar trei ingrediente, fie ca vrei sa il combini cu cacao sau cu diferite fructe, acest desert este alegerea perfecta de fiecare data.

Gaseste-ti inspiratia in retetele de pandispan de mai jos si pregateste un desert rapid, pe gustul tuturor.

Retete rapide de pandispan, usor de preparat

Prepararea pandispanului este simpla si rapida si ai nevoie doar de cateva ingrediente, pe care cu siguranta la ai deja in bucatarie. Iata 5 retete de pandispan pe care le poti incerca acasa:

Reteta pandispan clasic

reteta pandispan clasic

Ingrediente:

  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g faina alba

Mod de preparare:

Separa albusurile de galbenusuri. Adauga jumatate din cantitatea de zahar peste galbenusuri si amesteca bine pentru a incorpora ingredientele. Bate albusurile spuma cu ajutorul unui mixer, pana cand spuma incepe sa se intareasca. Adauga cealalta jumatate din cantitatea de zahar si continua sa le mixezi pana cand se dizolva zaharul si spuma devine usor lucioasa.

Adauga albusurile spuma peste galbenusuri si amesteca usor, cu miscari de sus in jos, pana cand obtii o compozitie omogena. Adauga si faina si continua sa amesteci usor pana cand se omogenizeaza.

Tapeteaza tava cu hartie de copt si toarna compozitia de pandispan. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute. Pandispanul este gata cand devine auriu.

Reteta pandispan cu cacao

reteta pandispan cu cacao

Ingrediente:

  • 6 oua
  • 150 g faina alba
  • 150 g zahar
  • 25 g cacao
  • 4 linguri de ulei
  • 1 pliculet zahar vanilat

Mod de preparare:

Adauga intr-un bol cele 6 oua, zaharul si zaharul vanilat si mixeaza bine ingredientele timp de aproximativ 10 minute sau pana cand compozitia isi dubleaza volumul. Adauga apoi uleiul si amesteca usor, cu miscari largi, pentru ca intreaga compozitie sa ramana aerata.

Continua cu adaugarea fainii, putin cate putin, si repeta aceleasi miscari pentru a nu modifica textura blatului de pandispan. Adauga cacao la final, respectand aceeasi procedura ca in cazul fainii, pana cand compozitia devine omogena.

Adauga blatul de pandispan cu cacao intr-o tava tapetata cu hartie de copt si pune-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute.

Citeste si: Negresa – retete rapide si sfaturi practice ca sa obtii un desert delicios

Reteta pandispan cu caise

reteta pandispan cu caise

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 150 g faina alba
  • 4 linguri de ulei
  • ½ lingurita sare
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 10 caise proaspete

Mod de preparare:

Incepe prin a separa albusurile de galbenusuri. Adauga sarea peste albusuri si mixeaza-le bine pana cand devin spuma. Pune zahar peste albusuri si continua sa mixezi pana cand obtii o bezea tare si lucioasa.

Amesteca separat galbenusurile cu ulei si cu esenta de vanilie. Toarna albusurile spuma peste galbenusuri si incorporeaza-le amestecand usor. Pune si faina si continua sa amesteci usor pand cand obtii o compozitie omogena. Toarna aluatul de pandispan intr-o tava tapetata cu hartie de copt si asaza deasupra caisele taiate in jumatate. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Optional, poti decora cu putin zahar pudra cand pandispanul se raceste.

Reteta pandispan cu visine

reteta pandispan cu visine

Ingrediente:

  • 7 oua
  • 1 kg visine (fara samburi)
  • 50 ml ulei
  • 200 g zahar
  • 250 g faina
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • ½ lingurita sare

Mod de preparare:

Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma cu ajutorul unui mixer si adauga apoi si zaharul. Continua sa mixezi pana cand obtii o spuma densa si lucioasa. Incorporeaza treptat galbenusurile, pe care le-ai amestecat in prealabil cu sarea. Continua cu adaugarea zaharului vanilat.

Mareste viteza mixerului si adauga treptat faina, alternand cu uleiul, apoi iar faina, putin ulei si continua pana incorporezi bine toate ingredientele. Toarna aluatul de pandispan intr-o tava tapetata cu hartie de copt si adauga apoi visinele. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand pandispanul devine auriu la suprafata. 

Reteta pandispan cu ananas

reteta pandispan cu caise

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 1 conserva ananas feliat
  • 200 g zahar
  • 150 g faina alba
  • 4 linguri de ulei
  • ½ lingurita sare

Mod de preparare:

Incepe prin a separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma cu ajutorul mixerului si adauga apoi zahar. Continua sa mixezi albusurile pana devin o spuma densa si lucioasa, ca bezeaua. Amesteca separat galbenusurile cu sarea si cu uleiul.

Incorporeaza galbenusurile in albusurile batute spuma si adauga treptat faina. Amesteca usor, cu miscari de sus in jos. Cand aluatul de pandispan este gata, il poti turna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Scurge bine feliile de ananas si adauga-le peste compozitia de pandispan. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Citeste si: Retete simple si rapide de prajitura cu lamaie

Sfaturi practice pentru a obtine un pandispan pufos

Asa cum ai vazut, pandispanul este un desert care poate fi preparat rapid, fara sa ai nevoie de multe ingrediente. Ca sa ai siguranta ca o sa iti iasa un pandispan pufos si delicios, iata cateva sfaturi de care sa tii cont:

  • Nu trebuie sa folosesti praf de copt, ci e suficient sa amesteci compozitia cu miscari usoare pentru a obtine un aluat de pandispan bine aerat sau sa folosesti mixerul pentru a amesteca ingredientele cat mai bine;
  • Bate intotdeauna albusurile spuma, pana cand devin tari si nu se scurg din recipient atunci cand il intorci cu fundul in sus;
  • Cand adaugi zaharul peste albusurile batute spuma, ai grija sa le mixezi bine, pana cand se dizolva tot zaharul;
  • Adauga zaharul treptat peste albusuri pentru ca spuma sa ramana aerata;
  • Cerne faina inainte sa o adaugi in aluatul de pandispan;
  • Ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei;
  • Nu deschide cuptorul in timpul coacerii si lasa pandispanul sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa deoarece blatul se va lasa si nu va mai fi pufos;
  • Pandispanul este gata cand devine auriu la suprafata si se desprinde singur de peretii tavii;
  • Poti adauga in aluatul de pandispan esente de vanilie, lamaie sau rom (pentru reteta de pandispan cu cacao), dar si putina coaja de lamaie rasa pentru ca prajitura sa aiba mai multa savoare.

Scurt istoric al pandispanului

In cazul in care nu stiai, pandispanul este o prajitura care a fost inventata in secolul 17 de un bucatar italian care se numea Giovan Battista Cabona. Pandispanul a fost prajitura care a devenit foarte populara in scurt timp. De altfel, povestea spune ca marchizul Domenico Pallavicini l-a ales pe Giovan Battista Cabona sa ii fie bucatar personal in timpul unei vizite oficiale in Spania. Acesta a pregatit reteta de pandispan pentru un banchet oficial la curtea regelui Ferdinand, iar toti invitatii au fost incantati de acest desert.

Spaniolii au ales sa numeasca acest desert „Pate Génoise” (aluat genovez), in cinstea orasului de unde provenea bucatarul italian, Genova. Totusi, intre pate génoise si pandispanul, asa cum il stim in prezent, exista o diferenta in modul de preparare. Mai exact, pate génoise este un desert care presupune prepararea oualor la bain-marie pana cand devin cremoase, in timp ce pandispanul este preparat la rece. De asemenea, pentru prepararea pate génoise-ului se foloseste si unt.

Reteta de pandispan clasic nu presupune folosirea de amidon, ci doar trei ingrediente: oua, faina si zahar. Pe timpuri, prepararea pandispanului nu se facea prin masurarea ingredientelor, ci prin folosirea aceleiasi cantitati de ingrediente. De exemplu, daca faci un pandispan cu 5 oua, atunci vei folosi 5 linguri cu varf de faina si 5 linguri cu varf de zahar. Simplu si delicios.

Asadar, prepararea unei retete de pandispan nu presupune mult timp si nici efort. Poti incerca reteta clasica de pandispan ori poti adauga cacao sau fructe, dupa preferinte. Tine cont de sfaturile de preparare si vei obtine intotdeauna un pandispan pufos, pe gustul tuturor.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone