Cum se pregateste ciocolata de casa?

Publicat la data de: 02/11/2020, 13:27

Autor: Beko

Cum se pregateste ciocolata de casa?
Cum se pregateste ciocolata de casa?
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2020/02/ciocolata_casa-1.jpg
2020-02-18
Beko

Ciocolata de casa ne aminteste multora dintre noi de copilarie. Desi nu multa lume se incumeta sa il faca, batonul pregatit din lapte praf se bazeaza pe o reteta simpla, iar intregul proces de pregatire poate dura cel mult 30 de minute. Indiferent daca iti place ciocolata de casa uscata si sfaramicioasa sau moale si […]

ciocolata_casa-1

Ciocolata de casa ne aminteste multora dintre noi de copilarie. Desi nu multa lume se incumeta sa il faca, batonul pregatit din lapte praf se bazeaza pe o reteta simpla, iar intregul proces de pregatire poate dura cel mult 30 de minute. Indiferent daca iti place ciocolata de casa uscata si sfaramicioasa sau moale si cremoasa, retetele de mai jos sigur te vor face sa salivezi si sa pui pe lista de cumparaturi laptele praf.

Retete de ciocolata de casa

Ciocolata de casa este un desert delicios, iubit deopotriva de adulti si de copii, iar gradul de dificultate redus, necesar in pregatirea sa, il face ideal atat pentru iubitorii gastronomiei, cat si pentru incepatori. Mai jos sunt cele mai populare retete de ciocolata de casa.

Reteta clasica

Pentru a gati reteta clasica de ciocolata de casa, vei avea nevoie de 20 de minute de preparare si 10 minute pentru gatire, in total jumatate de ora. In ceea ce priveste ingredientele, pe lista trebuie sa ai 250 g de lapte praf, 50 g de cacao de calitate, 200 g de zahar, 1 pliculet de zahar vanilat, 80 ml de apa si 80 g de unt cu minim 80% grasime. Optional, poti adauga nuci, fistic, stafide, fructe confiate/deshidratate sau alune.

Ciocolata se prepara dupa indicatiile de mai jos:

  1. Pune la fiert apa, zaharul si zaharul vanilat. Lasa pana se formeaza un sirop. Pentru a proba consistenta siropului, pune o picatura intre degete, apoi lipeste si dezlipeste degetele. Daca siropul se intinde, este fiert suficient;
  2. Ia vasul de pe foc si adauga untul, amestecand bine;
  3. Separat, amesteca laptele praf cu cacao. Amestecul tuturor ingredientelor in acelasi timp va duce la formarea cocoloaselor;
  4. Adauga siropul peste amestecul uscat de la punctul 3;
  5. Amesteca 2-3 minute, apeland la functia de framantat a robotului de bucatarie;
  6. Daca vrei sa adaugi fructe confiate sau nuci, acum este momentul;
  7. Mai amesteca 30 de secunde, pana la omogenizarea noilor ingrediente;
  8. Compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa in prealabil cu unt si se lasa la racit timp de 6-7 ore, dupa care poate fi taiata.
ciocolata_casa-3

Ciocolata de casa cu foi de napolitana

Ciocolata de casa cu foi se prepara la fel de simplu. De aceasta data, vei avea nevoie de 500 g de lapte praf, 400 g zahar, 150 ml de apa, 40 g cacao de calitate, 125 g de unt, 5 ml esenta de rom sau vanilie, 100 g nuci.

Ciocolata de casa cu foi de napolitana se pregateste dupa reteta de mai jos:

  1. Toaca nuca marunt, apoi prajeste-o 1-2 minute intr-o tigaie neaderenta;
  2. Amesteca intr-un bol laptele praf cu pudra de cacao;
  3. Pune intr-o tava folie alimentara si una dintre cele doua foi de copt. Cantitatea de ciocolata obtinuta se potriveste bine intr-o tava de 18 x 24 cm;
  4. Separat, se incepe prepararea siropului;
  5. Pune intr-o cratita metalica zaharul cu apa si lasa la fiert cel putin 3 minute;
  6. Adauga untul, esenta si nuca tocata si amesteca bine;
  7. Mai lasa pe foc 2 minute, apoi inchide focul;
  8. Peste siropul de mai devreme, se adauga amestecul de cacao si lapte praf;
  9. Amesteca bine cu o lingura metalica, apoi toarna compozitia peste foaia de napolitana de la punctul 3;
  10. Niveleaza ciocolata cu ajutorul unui pahar de sticla, apoi pune a doua foaie de napolitana;
  11. Lasa la racit peste noapte, apoi taie ciocolata de casa.

Ciocolata de casa de post/vegana

Pentru un gust inedit, dar la fel de savuros, poti incerca ciocolata de casa vegana. Pentru aceasta reteta, vei avea nevoie de 100 g unt de cocos, 100 ml de apa, 150 g indulcitor pudra din agave, 350 g lapte praf din soia, 40 g pudra de cacao de calitate, 1 lingurita extract de vanilie, 40 g alune tocate si prajite.

Ciocolata de casa vegana se prepara dupa reteta de mai jos:

  1. Pune intr-o cratita untul, apa si indulcitorul si lasa sa fiarba la foc mic cel putin 5 minute;
  2. Separat, amesteca indulcitorul pudra din agave cu pudra de cacao;
  3. Dupa racirea siropului, adauga extractul de vanilie si amesteca bine;
  4. Varsa siropul peste amestecul uscat de la punctul 2;
  5. Dupa obtinerea unei paste groase, omogene, adauga alunele;
  6. Toarna compozitia pe o folie alimentara, asezata intr-o tava medie;
  7. Niveleaza ciocolata cu un pahar de sticla, iar dupa ce ajunge la temperatura camerei, las-o la frigider cel putin 2 ore inainte de a o taia.
ciocolata_casa-2

Ciocolata de casa alba

Daca vrei sa faci o pauza de la ciocolata clasica, poti incerca ciocolata de casa alba. Pentru reteta, vei avea nevoie de 300 g de lapte praf, 50 g de alune de padure, 100 ml lapte integral, 4 linguri de stafide, 50 g unt, 100 g zahar si 1 plic de zahar vanilat.

Pentru a pregati ciocolata de casa alba, poti urma indicatiile de mai jos:

  1. Pune intr-o cratita laptele, untul si zaharul si lasa sa fiarba cinci minute;
  2. Inchide focul si toarna laptele praf treptat, amestecand mereu;
  3. Adauga alunele de padure si zaharul vanilat;
  4. Toarna compozitia obtinuta intr-o tava de chec, in care ai pus anterior folie alimentara;
  5. Dupa racire, da ciocolata la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.

Sfaturi de gatit

Un aspect foarte important atunci cand pregatesti ciocolata de casa il reprezinta consistenta si timpul de fierbere a siropului. Daca il fierbi mai mult, ciocolata va fi mai nisipoasa. Pe de alta parte, daca alegi sa il fierbi mai putin de 3-5 minute, va fi mai cremoasa si mai moale. Pentru a te asigura ca ai fiert siropul suficient, poti folosi un termometru de bomboane. Pentru ca ciocolata sa nu fie nici prea moale si nici prea tare, este indicat ca siropul sa ajunga la o temperatura de aproximativ 115 grade Celsius.

Pentru un plus de gust, poti aroma ciocolata cu nuci sau seminte, fructe uscate, coji deshidratate de portocala sau chiar esenta de rom/cafea. Este bine, totusi, sa nu exagerezi, pentru ca noile ingrediente sa nu acopere gustul ciocolatei.

De asemenea, pentru o mai buna consistenta, este recomandat sa folosesti unt cat mai gras (minim 80% grasimi).

Metode de servire

In functie de timpul de fierbere si de calitatea untului si a pudrei de cacao, poti servi ciocolata de casa la ceasca (daca fierbi prea putin siropul) sau sub forma unor bucati taiate dreptunghiular ori triunghiular. Indiferent de forma, ciocolata de casa poate fi pastrata in camara 2-3 saptamani.

Ciocolata de casa este un deliciu, indiferent de experienta bucatarului. Pregateste reteta clasica sau incearca varianta vegana ori pe cea din ciocolata alba si iti vei desfata simturile.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone