Retete de humus rapide si pentru toate gusturile, cum le prepari si ce ingrediente sunt necesare

Publicat la data de: 12/13/2019, 10:27

Autor: Beko

Retete de humus rapide si pentru toate gusturile, cum le prepari si ce ingrediente sunt necesare
Retete de humus rapide si pentru toate gusturile, cum le prepari si ce ingrediente sunt necesare
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/12/retete-humus-de-casa.jpg
2020-04-30
Beko

Humusul este un preparat delicios pe care il poti prepara cu usurinta acasa, fiind o alternativa mult mai sanatoasa la cel pe care il gasesti in magazine. Ca origine, humusul provine din Orientul Mijlociu, fiind consumat in tari precum: Liban, Cipru, Turcia sau Israel. Deoarece este gustos si usor de preparat, humusul a inceput sa […]

retete humus de casa

Humusul este un preparat delicios pe care il poti prepara cu usurinta acasa, fiind o alternativa mult mai sanatoasa la cel pe care il gasesti in magazine. Ca origine, humusul provine din Orientul Mijlociu, fiind consumat in tari precum: Liban, Cipru, Turcia sau Israel. Deoarece este gustos si usor de preparat, humusul a inceput sa devina din ce in ce mai popular si in alte tari.

In acest articol vei afla ce trebuie sa stii despre cum se prepara humusul, ce ingrediente de baza nu trebuie sa iti lipseasca si ce retete poti incerca si tu acasa.

Retete de humus de casa

Orice reteta de humus are la baza nautul, ingredient bogat in fibre, proteine si carbohidrati, fiind in acelasi timp un preparat satios. In afara de naut, nu trebuie sa iti lipseasca uleiul de masline, zeama de lamaie si tahini, o pasta preparata din susan. Mai poti adauga tot felul de condimente, dupa preferinte, precum usturoi, sare si piper, curcuma, dar si avocado, ardei copti sau sfecla rosie.

Ca variante, poti folosi atat naut uscat, pe care sa il fierbi acasa sau poti opta pentru naut la conserva prefiert, gata de preparat.

Mai jos regasesti noua retete de humus care sa te inspire, de la reteta clasica libaneza si pana la cea marsiliana, cu ingrediente pe gustul tuturor.

Reteta humus libanez

Reteta humus libanez

Ingrediente:

  • 250 g naut uscat
  • 2 linguri tahini
  • zeama de la o lamaie
  • 5 linguri ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • ¼ lingurita bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

Inainte de a pregati reteta de humus, trebuie sa pui nautul la inmuiat in apa calduta pentru 12 ore. Vei vedea la final ca boabele de naut isi vor tripla volumul. Apoi, incepe prin a pune nautul la fiert in apa cu bicarbonat de sodiu pentru aproximativ 30-40 de minute, la foc mediu, sau pana cand boabele devin moi.

Lasa nautul sa se raceasca si apoi il poti pune intr-un bol incapator, peste care vei adauga restul ingredientelor. Mixeaza folosind un blender de mana, pana cand compozitia devine cremoasa si omogena. Daca este necesar, mai poti adauga pe parcurs putina zeama din cea in care a fiert nautul, in cazul in care pasta este prea solida. Adauga humusul intr-o farfurie si da-i o forma, apoi poti adauga alte ingrediente pentru ornat, precum boia de ardei, putin ulei de masline, patrunjel tocat sau cumin.

Reteta humus cu sfecla rosie

Reteta humus cu sfecla rosie

Ingrediente:

  • 400 g naut la conserva
  • 300 g sfecla rosie fiarta
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri tahini
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • sare

Mod de preparare:

Scurge nautul de zeama din conserva si clateste-l sub un jet de apa rece, apoi lasa-l sa se scurga bine de apa. Pune nautul intr-un blender, impreuna cu sfecla rosie taiata bucati mici si restul ingredientelor. Mixeaza bine pana cand obtii o pasta omogena. Mai poti adauga pe parcurs cate o lingura de ulei de masline, in cazul in care humusul este prea solid. Adauga sare dupa gust. Serveste humusul cu patrunjel si lipie.

Reteta humus cu ardei copti

Reteta humus cu ardei copti

Ingrediente:

  • 400 g naut la conserva
  • 2 ardei capia copti
  • 2 linguri tahini
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita cumin
  • 1 lingurita boia de ardei
  • zeama de la o lamaie
  • sare

Mod de preparare:

Taie ardeiul copt si usturoiul in bucati. Adauga intr-un bol incapator ardeiul, usturoiul, nautul (scurs de zeama din conserva si clatit cu apa rece in prealabil), zeama de lamaie si tahini. Mixeaza totul bine cu un blender de mana, pana cand obtii o pasta omogena. Adauga treptat si uleiul de masline. La final, pune boia de ardei, cumin, sare si continua sa mixezi. Toarna humusul cu ardei copti intr-un bol si decoreaza cu cateva boabe de naut, bucati mici de ardei copt si patrunjel.

Reteta humus turcesc

Reteta humus turcesc

Ingrediente:

  • 450 g naut la conserva
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri tahini
  • 3 catei de usturoi
  • 2 lingurite chimen
  • 2 lingurite boia dulce
  • 2 lingurite boia iute
  • 1 legatura patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

Scurge nautul de zeama din conserva si clateste-l sub un jet de apa rece. Pune nautul intr-un bol incapator, impreuna cu tahini, uleiul de masline, usturoiul si patrunjelul tocat. Mixeaza cu un blender de mana pana cand obtii o pasta omogena. Adauga apoi boia dulce si iute, chimen si sare si mai mixeaza putin. Mai poti adauga ulei de masline, daca pasta este mult prea solida. Serveste cu putin patrunjel tocat deasupra.

Reteta humus marocan

Reteta humus marocan

Ingrediente:

  • 450 g naut la conserva
  • 2 linguri tahini
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 linguri miere
  • zeama de la o lamaie
  • 2 catei de usturoi
  • o lingurita chimen
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • sare

Mod de preparare:

Incepe prin a scurge nautul de zeama din conserva si clateste-l sub un jet de apa rece. Pune nautul intr-un bol incapator, impreuna cu restul ingredientelor si mixeaza bine cu un blender de mana, pana cand obtii o pasta omogena. Daca pasta este prea solida, mai poti adauga putin ulei de masline pe masura ce mixezi. Serveste cu patrunjel tocat presarat peste humus.

Citeste si: Idei de gustari echilibrate si sanatoase – retete rapide si gustoase, pe care sa le incerci la tine acasa

Reteta humus asiatic

Reteta humus asiatic

Ingrediente:

  • 450 g naut la conserva
  • 2 linguri pasta de susan
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • zeama de la o lamaie
  • pudra de curry
  • sare

Mod de preparare:

Scurge nautul de zeama din conserva si apoi clateste-l sub un jet de apa rece. Lasa-l sa se scurga bine de apa, toarna-l intr-un bol incapator, peste care vei adauga pasta de susan, uleiul de masline si zeama de lamaie. Mixeaza bine ingredientele folosind un blender de mana. Adauga la final sarea si pudra de curry si mai mixeaza putin pana cand obtii o pasta omogena. 

Reteta humus cu avocado

Reteta humus cu avocado

Ingrediente:

  • 450 g naut la conserva
  • 1 avocado
  • 2 linguri tahini
  • 3 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • o legatura patrunjel tocat
  • zeama de la o lamaie
  • sare

Mod de preparare

Scurge nautul de zeama din conserva si apoi clateste-l sub un jet de apa rece. Dupa ce s-a scurs de apa, pune-l intr-un bol incapator, adauga tahini, usturoiul, uleiul de masline si zeama de lamaie si mixeaza bine cu un blender de mana. Adauga apoi avocado, sare si putin patrunjel tocat si mai mixeaza putin, pana cand obtii o pasta omogena.

Citeste si: Retete cu avocado: cum poti transforma fructul momentului in preparate delicioase

Reteta humus marsilian

Reteta humus marsilian

Ingrediente:

  • 450 g naut la conserva
  • 2 linguri tahini
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • zeama de la o lamaie
  • o mana de patrunjel si busuioc
  • putin tarhon verde
  • sare

Mod de preparare:

Scurge nautul de zeama din conserva si apoi clateste-l bine sub un jet de apa rece. Pune apoi nautul intr-un bol incapator, impreuna cu restul ingredientelor si mixeaza bine folosind un mixer de mana. Daca pasta este prea solida, mai poti adauga, treptat, putin ulei de masline, pana cand obtii o compozitie omogena.

Reteta humus cu pesto de busuioc

Reteta humus cu pesto de busuioc

Ingrediente:

  • 450 g naut la conserva
  • 2 linguri tahini
  • 2 linguri pesto de busuioc
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • zeama de la o lamaie
  • sare

Mod de preparare:

Scurge mai intai nautul de zeama din conserva si clateste-l apoi sub un jet de apa rece. Dupa ce s-a scurs bine, pune nautul intr-un bol incapator, impreuna cu restul ingredientelor. Amesteca bine cu un blender pana cand obtii o pasta omogena. Daca pasta e prea solida, mai poti adauga ulei de masline pe parcurs. Serveste cu pita, biscuiti sarati sau cu felii de paine prajita.

Cum se prepara humusul – sfaturi practice

Humusul este un preparat versatil, pe care il poti adapta in functie de preferinte si care poate fi servit oricand, fie ca il consumi la micul dejun, ca aperitiv la masa de pranz sau la cina. Ingredientul de baza al unei retete de humus este nautul. Il poti gasi la conserva, deja fiert, sau poti opta pentru nautul uscat, care trebuie tinut in prealabil la inmuiat pentru cel putin 12 ore. Odata ce s-a inmuiat, e necesar sa il mai fierbi inca 30-40 de minute, cu putin bicarbonat de sodiu, inainte sa il folosesti pentru prepararea humusului.

Pasta de susan (tahini) face parte din reteta de baza, insa, daca nu o gasesti in comert, poti prepara humus si fara tahini, doar cu celelalte ingrediente. In functie de combinatia de condimente, vei reusi sa gatesti o reteta de humus delicioasa.

Tine cont ca nu trebuie sa adaugi de la bun inceput prea mult ulei de masline sau zeama in care a fiert nautul, ci poti adapta pe parcurs consistenta acestuia. Avantajul acestui preparat este ca se realizeaza usor si rapid, trebuie doar sa pui toate ingredientele intr-un bol incapator si apoi sa le mixezi bine cu un blender. La final ar trebui sa obtii o pasta cremoasa si consistenta, usor tartinabila. In principiu veti obtine aproximativ 4-5 portii de humus din fiecare reteta. 

Pentru servire, poti folosi pita, biscuiti sarati, ardei gras rosu sau chiar felii de castravete ori morcov. Ca ornament pentru humus, poti folosi boia de ardei, patrunjel, cateva boabe de naut ori chimen. Pana la urma, poti reinventa humusul dupa preferinte, mai ales ca reteta originala a fost adaptata treptat in functie de tara si de influentele locale.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone