Beneficiile ceaiului verde: calitati nutritive si efecte asupra sanatatii

Publicat la data de: 12/13/2019, 10:03

Autor: Beko

Distribuie

Cu un continut bogat in antioxidanti si cu o incarcatura calorica mica, ceaiul verde poate fi consumat sub forma de infuzie, dar are aplicabilitate in multe alte domenii. Aroma sa inconfundabila poate fi regasita in bauturi racoritoare, energizante, preparate de cofetarie si chiar in produse cosmetice. Pasiunea pentru ceaiul verde este una de mare traditie, iar primele atestari ale bauturii preparate din frunzele plantei Camelia Sinensis dateaza de acum aproape 1.800 de ani, inca de pe vremea dinastiei chineze Han. Pastrat sub forma de frunze sau de pudra ambalata pliculete, ceaiul verde are nevoie de un recipient etans si de o temperatura ambianta moderata.  

Ce tipuri de ceai verde exista

Care sunt calitatile nutritive ale ceaiului verde

Ce beneficii are ceaiul verde

Cand este recomandat consumul de ceai verde

Ce rol are ceaiul verde in cosmetica

Ce efecte secundare si ce contraindicatii are ceaiul verde

Ce tipuri de ceai verde exista 

 

Te poti bucura pe deplin de savoarea frunzelor de ceai verde, indiferent de variatiunea pe care alegi sa o degusti. In cazul in care nu ai incercat pana acum toate tipurile de ceai verde, merita sa experimentezi cat mai multe dintre senzatiile oferite de aceasta planta. Tot ce iti trebuie este o ceasca, o lingurita, un fierbator si tihna de a-ti oferi un mic rasfat.

Ceylon: desi are o culoare inchisa, care te poate induce in eroare, acesta este un ceai verde. Originar din Sri Lanka, acest tip de ceai are un gust a carui tarie depinde de altitudinea de la care sunt culese frunzele.

Sencha: soiul japonez de ceai este recoltat cu precadere primavara, iar gustul sau pastreaza un iz de iarba, datorat tratarii cu aburi. Cu o culoare aurie, bautura rezultata din infuzia de Sencha este dulceaga.

Bancha: provenite tot din peninsula nipona, frunzele acestui tip de ceai au dimensiuni mai mari si sunt mai vechi decat cele ale altor plante similare. Dupa expunerea lor la abur, frunzele de Bancha sunt rulate, inainte de a se trece la etapa uscarii.

Matcha: acest ceai verde este comercializat cel mai des sub forma de pudra, iar principala sa caracteristica este continutul ridicat de cafeina. Planta ale carei frunze sunt folosite pentru obtinerea acestui ceai creste la umbra, iar pulberea este utilizata si pentru bauturi pe baza de cafea.

Gyokuro: regele ceaiurilor japoneze este obtinut in urma unui proces foarte elaborat. Frunzele sunt protejate de actiunea soarelui, iar recoltarea lor se face doar primavara. Cantitatea ridicata de clorofila, procentul mare de antioxidanti si bogatia de substante nutritive sunt trasaturile cheie ale acestui ceai cu gust dulce si culoare de jad.

tipuri ceai verde

Care sunt calitatile nutritive ale ceaiului verde 

 

Cu zero continut de colesterol si fara grasimi ori zaharuri, ceaiul verde este o alternativa excelenta la bauturile nesanatoase si colorate pe care le gasim la tot pasul. Polifenolii flavonoizii si catehinele sunt antioxidanti cu actiune foarte benefica pentru organism, fiind intalniti in toate tipurile de ceai verde. Imediat ce vei lua de pe aragaz ibricul cu apa fierbinte, vei putea prepara o infuzie ce abunda in potasiu, calciu, magneziu, fier, sodiu, acid folic si chiar vitaminele C si B6.

 

Ce beneficii are ceaiul verde

 

Studiile care au legat, de-a lungul timpului, ceaiul verde de efectele anti-cancer nu sunt fundamentate pana la capat, dar substantele pe care aceasta planta le contine pot fi puse in legatura cu o serie larga de actiuni cu efect benefic asupra sanatatii. Printre acestea se numara:

  • reducerea riscurilor asociate cu problemele cardiace;
  • ameliorarea impactului nefast al radicalilor liberi;
  • eficientizarea circulatiei sanguine;
  • stabilizarea mai facila a insulinei;
  • incetinirea dezvoltarii bacteriilor cu actiune asupra dintilor;
  • stimularea proceselor asociate dietelor;
  • reglarea metabolismului, prin stabilizarea senzatiei de satietate;
  • ameliorarea starilor depresive.

consum ceai verde

Cand este recomandat consumul de ceai verde 

Rutina matinala a celor mai multi dintre noi implica cel putin 30 de minute petrecute in bucatarie, la un mic dejun copios, alaturi de o ceasca aburinda de cafea. Daca vrei o schimbare in dieta ta curenta si te intrebi cand se bea ceaiul verde, in special, este bine de stiut ca acesta nu se consuma pe stomacul gol. De asemenea, ceaiul verde trebuie baut cu cel putin doua ore inainte sau dupa mesele de peste zi, precum si cu doua ore inainte de somn. Astfel, senzatia de stomac plin se va mentine pe intreaga durata a zilei, iar digestia nu va fi afectata in vreun fel.

Ce rol are ceaiul verde in cosmetica 

 

Avand in vedere abundenta elementelor nutritive pe care o aduce ceaiul verde in diete, era de asteptat ca acesta sa fie ales drept ingredient si in cazul tratamentelor destinate infrumusetarii. Ales de majoritatea producatorilor de cosmetice, pentru a completa formulele unor produse cu efect benefic asupra pielii si parului, cum ar fi cremele si lotiunile de corp sau sampoanele, balsamurile si mastile de par, ceaiul verde este un bun remediu impotriva imbatranirii premature. Printre efectele pe care le vei obtine daca vei opta pentru produse cosmetice pe baza de ceai verde se numara:

  • reintinerirea celulelor pielii;
  • reducerea inflamatiilor;
  • calmarea tenului afectat de acnee;
  • protectie impotriva razelor ultraviolete;
  • tonifierea pielii si mentinerea aspectului ei elastic.

rol ceai verde

Ce efecte secundare si ce contraindicatii are ceaiul verde

 

Excesul nu este indicat in cazul alimentatiei, asa ca nici consumul exagerat de ceai verde nu este lipsit de riscuri. O cantitate prea mare poate provoca dureri de cap si insomnie, iar in cazurile extreme se poate ajunge la ameteala. In general, cantitatea optima de ceai verde este de doua cesti pe zi, dar exista persoane care pot bea chiar si trei fara a manifesta probleme de sanatate.

Varietatea domeniilor de utilizare, beneficiile pe care le aduce asupra sanatatii si, nu in ultimul rand, satisfactia pe care ti-o confera savurarea acestei bauturi fac din ceaiul verde una dintre cele mai dorite plante.

Credit foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010