Retete de ceaiuri delicioase – ce condimente sa folosesti ca sa te bucuri de arome speciale

Publicat la data de: 12/11/2019, 06:48

Autor: Beko

Retete de ceaiuri delicioase – ce condimente sa folosesti ca sa te bucuri de arome speciale
Retete de ceaiuri delicioase – ce condimente sa folosesti ca sa te bucuri de arome speciale
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/12/retete-ceai-condimente-sfaturi-practice.jpg
2019-12-13
Beko

Ceaiul a fost folosit timp de secole ca medicament, diuretic, calmant sau, dimpotriva, energizant si, nu in ultimul rand, ca ingredient in sine pentru anumite feluri de mancare. Pregatirea lui este la indemana oricui si pare cel mai simplu lucru din lume. Cu toate acestea, ca sa obtii arome speciale, trebuie sa stii unele mici […]

retete-ceai-condimente-sfaturi-practice

Ceaiul a fost folosit timp de secole ca medicament, diuretic, calmant sau, dimpotriva, energizant si, nu in ultimul rand, ca ingredient in sine pentru anumite feluri de mancare. Pregatirea lui este la indemana oricui si pare cel mai simplu lucru din lume. Cu toate acestea, ca sa obtii arome speciale, trebuie sa stii unele mici secrete.

Unul dintre trucurile prin care poti prepara retete de ceaiuri delicioase sunt condimentele si, desigur, combinatiile de plante pe care le gasesti ca atare la plafar sau in supermarket ori le poti conserva, la fel cum usuci verdeturile si plantele aromatice. Mai jos, iti propunem cateva retete si reguli ca sa obtii intotdeauna un ceai cu textura si aroma deosebite.

Reteta de ceai delicios – Masala Chai

retete-ceai-delicios-condimente- Masala-Chai

Fie ca il savurezi ca atare sau alaturi de o prajitura facuta ca la mama acasa, secretul unui ceai delicios este sa alegi ingrediente de cea mai buna calitate si sa ii adaugi un plus de savoare folosind condimentele potrivite, de exemplu. Cu o textura cremoasa si o aroma intensa de ghimbir si scortisoara, un ceai Masala Chai poate fi o varianta excelenta, mai ales pentru sezonul rece. Este o combinatie energizanta intre ceai negru si condimente. Iata cum il poti prepara chiar la tine acasa:

Ingrediente:

  • 250 ml de lapte (poti opta pentru laptele de vaca, soia sau de migdale);
  • 250 ml de apa;
  • 2 lingurite de zahar;
  • 2 lingurite de frunze de ceai negru;
  • 2 lingurite de amestec de condimente: cardamon, ghimbir, scortisoara, piper, cuisoare, nucsoara;
  • 1-2 batoane/pastai de vanilie.

Mod de preparare: Pune toate ingredientele intr-o oala, la foc mediu. Cu o lingura de lemn, amesteca bine compozitia, pentru ca laptele sa nu se prinda de fundul recipientului. Dupa ce da in fiert, ia oala de pe foc si amesteca in continuare. Pune oala din nou pe aragaz si dupa ce laptele a dat din nou in clocot, opreste focul si amesteca bine. Lasa totul la infuzat cateva minute, strecoara si toarna compozitia in cesti. In cazul in care vrei o varianta Iced Tea, poti fierbe ceaiul negru, condimentele si zaharul si sa adaugi la sfarsit lapte rece sau cuburi de lapte inghetat.

Banner_Fierbator

Reteta de ceai delicios – Golden Milk

retete-delicioase-ceai-condimente-ceai-de-turmeric-golden-milk

Daca ti-ai imaginat ca turmericul este bun doar pentru mancaruri sau supe crema, ei bine, afla ca poti prepara un ceai delicios si energizant. Ceaiul de turmeric mai este numit si „golden milk”, adica lapte auriu, datorita texturii si culorii. Mai jos, ai o reteta pentru 2-4 cesti.

Ingrediente:

  • 1 lingurita de turmeric pisat;
  • 2 batoane de vanilie;
  • 2,5 cm de radacina de ghimbir (fara sa-i cureti coaja, taie-l in felii subtiri);
  • ½ lingurita de nucsoara;
  • 1 lingurita de piper macinat;
  • 2 cesti de lapte;
  • 2 lingurite de miere;
  • 1 lingurita de ulei de cocos.

Mod de prepare: Fa un mix din toate condimentele si pune-le intr-un ibric, cu doua cesti de apa si lasa-le sa fiarba aproximativ 10 minute. Strecoara compozitia si adauga laptele, mierea si uleiul de cocos. Incalzeste totul la foc mediu. Ca sa obtii o textura mai fina, poti folosi un mixer pentru a omogeniza amestecul.

Reteta de ceai delicios – Ceai de lamaie cu ghimbir

ceai-de-lamaie-cu-ghimbir

Daca vrei o bautura revigoranta, dar care sa nu contina cofeina, atunci poti opta pentru ceai de lamaie cu ghimbir. Iata cum prepari 8-12 cesti, in functie de cat de concentrat il doresti:

Ingrediente:

  • 10 cm de radacina de ghimbir, necuratata si taiata felii subtiri
  • 3 lingurite de miere
  • 1 lamaie, taiata in felii subtiri
  • 4 cesti de apa

Mod de preparare: Pune feliile de ghimbir in apa pe care o tii pe foc doar cat sa dea in clocot. Imediat dupa aceea, micsoreaza flacara si las-o sa fiarba lent, pana cand jumatate din lichid se evapora. Adauga mierea si amesteca pana se dizolva. Ia oala de pe foc si strecoara compozitia. Adauga apa peste feliile de lamaie si concentratul de ghimbir, pe care poti sa-l pastrezi in frigider chiar si doua saptamani, daca nu-l folosesti pe tot.

Cum prepari un ceai delicios – sfaturi practice

Un ceai delicios si, în acelasi timp, interesant presupune nu doar o combinatie optima de arome, ci si o textura perfecta. In functie de preferinte, poti folosi lapte, condimente sau amestecuri de plante si radacini, pentru a obtine ceea ce iti doresti. Dincolo de retetele din carti, poti fi creativ si sa dai o nota personala ceaiurilor tale. Exista, insa, si cateva sfaturi practice de care e bine sa tii cont pentru a te bucura de savoarea unica a ceaiului:

  • frunze sau radacini intregi – pentru a obtine un gust autentic, este recomandat sa folosesti frunze sau radacini intregi, nu sub forma de praf sau granule;
  • apa fiarta – este foarte important acest aspect; una dintre cele mai intalnite greseli este sa torni apa fiarta direct peste ceai; recomandarea este sa pui ceaiul intr-o sita deasupra recipientului in care vrei sa faci ceai, sa fierbi apa si sa o lasi sa se raceasca 30 de secunde inainte de a o turna peste frunze;
  • cat lasi frunzele in apa – o alta greseala frecventa este ca frunzele de ceai sunt lasate prea mult in apa; daca pe ambalaj nu exista instructiuni speciale, nu lasa frunzele mai mult de 3-5 minute in apa;
  • condimentele – cele mai bune condimente pentru ceaiuri sunt ghimbirul, scortisoara, cardamonul, cuisoarele, piperul; ca si in cazul mancarurilor sau al prajiturilor, pentru ca aceste condimente sa-si pastreze aroma intensa, este indicat sa le pui la sfarsitul celor 3-5 minute cat stau frunzele in apa
  • alte ingrediente – daca vrei sa mai adaugi si alte ingrediente, cum sunt zaharul, laptele, feliile de lamaie sau de portocala, esentele de rom sau de vanilie, le poti pune dupa ce ai strecurat ceaiul, in ce cantitati doresti, neexistand o regula in acest sens.

Condimentele ofera un gust special si, alaturi de lapte sau de feliile de fructe, dau o personalitate aparte ceaiurilor pe care le poti prepara chiar tu, fara prea mari eforturi. Fie ca le savurezi ca atare sau alaturi de prajituri ori fursecuri, te poti rasfata oricand cu arome si texturi interesante.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone