Placinta cu dovleac – retete practice pe care sa le incerci si sfaturi utile

Publicat la data de: 11/04/2019, 06:40

Autor: Beko

Placinta cu dovleac – retete practice pe care sa le incerci si sfaturi utile
Placinta cu dovleac – retete practice pe care sa le incerci si sfaturi utile
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/11/retete-placinta-cu-dovleac.jpg
2019-11-04
Beko

In supe creme, consumat copt sau in diferite retete de prajituri si placinte, aroma dulce a dovleacului este imbietoare, indiferent de reteta pe care o pregatesti. Exista numeroase soiuri de dovleac, de la cele clasice pana la cele hibride, cu seminte sau fara. In functie de soi, poti folosi dovleacul in scop decorativ, mai ales […]

retete placinta cu dovleac

In supe creme, consumat copt sau in diferite retete de prajituri si placinte, aroma dulce a dovleacului este imbietoare, indiferent de reteta pe care o pregatesti.

Exista numeroase soiuri de dovleac, de la cele clasice pana la cele hibride, cu seminte sau fara. In functie de soi, poti folosi dovleacul in scop decorativ, mai ales de Halloween, ori poti utiliza doar samanta. Tine cont ca si dovleacul american, cel folosit de Halloween, rotund si turtit la capete, este comestibil si il poti folosi pentru prepararea mancarurilor. Soiurile comestibile sunt intotdeauna ideale pentru a prepara diferite mancaruri si traditionala placinta cu dovleac. Despre aceasta placinta si despre retetele pe care le poti incerca vei citi mai multe in randurile de mai jos.

 

Retete de placinta cu dovleac pentru toate gusturile

Placinta cu dovleac se numara printre deserturile preferate ale copilariei, iar mirosul inconfundabil de dovleac copt cu siguranta ii imbie pe cei mai pofticiosi dintre noi. Pentru retetele de placinta poti folosi dovleacul placintar, cel cu forma lunguiata si gust dulce. De altfel, acesta este cel mai intalnit soi la noi in tara.

Iar daca gasim din plin dovleac placintar in piata sau in magazine, iata mai jos sase retete de placinta pentru inspiratie:

Reteta placinta cu dovleac – reteta clasica

reteta placinta cu dovleac clasica

Ingrediente:

  • 1 kg dovleac ras
  • 250 g unt
  • 120 g zahar
  • 450 g foi de placinta
  • esenta de vanilie sau scortisoara, dupa gust

Mod de preparare:

Incepe prin a curata dovleacul de coaja si apoi da-l prin razatoare. Amesteca dovleacul razuit cu zahar si 150 g unt, apoi il poti pune intr-o cratita pe plita pentru a-l cali pentru aproximativ 15 minute, la foc mic. Cand e gata, lasa compozitia sa se raceasca. Topeste restul de unt, lasa-l sa se raceasca si apoi il poti folosi pentru a unge foile de placinta. Asaza o foaie de placinta in tava tapetata cu hartie de copt, unge-o cu unt, apoi repeta procesul cu inca doua foi de placinta.

Adauga compozitia de dovleac copt peste foi, pliaza capetele si ruleaza foile de placinta. La final, unge ruloul cu unt si baga tava cu placinta de dovleac la cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 30-35 minute. Cand s-a racit placinta, o poti pudra cu zahar.

Reteta placinta americana cu dovleac

placinta americana cu dovleac

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg dovleac
  • 150 g zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 85 g smantana acra
  • 3 oua
  • 1 lingurita scortisoara pudra

Ingrediente pentru blat:

  • 350 g faina
  • 4 linguri apa rece
  • 200 g unt rece
  • 1 ou
  • sare

Mod de preparare:

Incepe cu prepararea blatului pentru placinta. Pune intr-un bol faina, untul rece taiat cubulete si sarea si amesteca pentru a incorpora untul in faina. Adauga, apoi, oul si amesteca din nou. Adauga la final cate putina apa rece si continua sa framanti pana cand obtii un aluat omogen si moale. Scoate aluatul din bol, acopera-l cu o folie de plastic si lasa-l la frigider pana cand prepari umplutura.

Curata dovleacul de coaja si da-l apoi prin razatoare. Caleste dovleacul intr-o cratita, la foc mic, timp de 15 minute. Eventual, la final il poti pasa pentru a capata consistenta unui piure. Adauga zaharul, cele trei oua, smantana pentru frisca, smantana acra si scortisoara si amesteca pana cand obtii o compozitie omogena.

Scoate aluatul din frigider, presara-l cu faina pe ambele parti si intinde-l intr-o foaie subtire folosind sucitorul. Pune apoi aluatul in tava pentru placinta, avand grija ca marginile tavii sa fie acoperite cu aluat. Indeparteaza excesul de aluat de pe marginile tavii. Adauga umplutura de dovleac si lasa placinta sa se coaca in cuptorul preincalzit la 150°C, timp de 40-50 minute. Scoate placinta americana cu dovleac din cuptor si las-o sa se raceasca, apoi o poti pune in frigider pentru cel putin patru ore sau o poti lasa chiar si peste noapte. Poti servi feliile de placinta cu putina frisca deasupra si scortisoara.

Reteta prajitura cu dovleac copt

prajitura cu dovleac copt

Ingrediente pentru aluat:

  • 450 g faina
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri zahar
  • 1 ou
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg dovleac
  • 100 g zahar
  • scortisoara, dupa gust

Mod de preparare:

Curata dovleacul si da-l apoi prin razatoare. Adauga dovleacul ras intr-o cratita, impreuna cu zaharul si scortisoara si caleste compozitia pana cand se evapora toata zeama, aproximativ 20 de minute. Pentru a prepara foile pentru prajitura, toarna laptele, uleiul si zaharul intr-o cratita si amesteca pana cand se topeste zaharul, iar compozitia da intr-un clocot. Dupa ce s-a racit, toarna compozitia intr-un bol, peste care pui apoi oul, esenta de vanilie, bicarbonatul de sodiu si sarea si amesteci pana cand toate ingredientele sunt incorporate bine.

Incepe sa torni treptat faina si sa amesteci cu o lingura, pana cand aluatul incepe sa se ingroasa. Apoi, poti amesteca si cu mana, pand cand obtii un aluat omogen, care nu se lipeste. Framanta aluatul intr-o bila si taie-l in doua jumatati egale, pe care le vei intinde in foi subtiri cu ajutorul sucitorului. Pune prima foaie de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si taie excesul de aluat de pe margini. Toarna compozitia de dovleac copt, peste care vei pune cealalta foaie de aluat, avand grija sa tai excesul de aluat de pe margini. Unge apoi cu putin ou batut si baga prajitura la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 30-40 de minute.

Reteta strudel cu dovleac

strudel cu dovleac

Ingrediente:

  • 700 g dovleac
  • 150 g zahar
  • 60 g unt
  • 1 ou
  • 4 foi de placinta
  • scortisoara, dupa gust

Mod de preparare:

Curata dovleacul de coaja si da-l apoi prin razatoare. Pune dovleacul ras la calit, impreuna cu jumatate din cantitatea de unt si scortisoara, dupa gust. Cand zeama a scazut si zaharul s-a topit, inseamna ca e gata compozitia. Unge fiecare foaie de placinta cu untul topit, care a fost lasat sa se raceasca in prealabil. Adauga compozitia cu dovleac si ruleaza apoi foile de placinta, avand grija sa le indoi la capete. Lasa strudelul cu dovleac la cuptor, timp de aproximativ o ora, la 190°C.

Reteta placinta cu dovleac taraneasca

placinta de dovleac taraneasca

Ingrediente pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 300 ml apa calduta
  • 1 ou
  • 50 ml ulei + 200 ml ulei
  • 1 lingurita otet
  • sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg dovleac
  • 100 g zahar
  • 60 ml ulei
  • 1 plic zahar vanilat sau 1 esenta de vanilie
  • scortisoara, dupa gust

Mod de preparare:

Curata dovleacul de coaja si da-l pe razatoare. Amesteca dovleacul ras cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si caleste compozitia la foc mediu, aproximativ 10 minute. Ia compozitia de pe foc, adauga scortisoara si las-o sa se raceasca. Intre timp, poti pregati aluatul pentru foile de placinta. Pune faina intr-un bol mare, adauga sarea si oul batut. Toarna treptat apa calduta, pe care o amesteci in prealabil cu otet si ulei. Framanta bine pana obtii un aluat omogen si care nu se lipeste. Imparte aluatul in parti egale, in functie de cate placinte vrei sa pregatesti si unge fiecare bucata de aluat cu ulei, apoi intinde-le cu un sucitor, pana obtii o foaie de placinta subtire. Intinde compozitia de dovleac copt pe foile de placinta si apoi ruleaza-le pe fiecare in parte. Ai grija sa le strangi la capete. Pune rulourile de placinta intr-o tava tapetata cu hartie de copt pe care o introduci in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 de minute.

Reteta tarta cu dovleac si mere

tarta cu dovleac si mere

Ingrediente pentru aluat:

  • 250 g faina
  • 130 g unt rece
  • 100 ml apa rece
  • sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 500 g dovleac
  • 500 g mere
  • 40 g zahar
  • 30 g amidon de porumb sau faina
  • 1 esenta de vanilie
  • scortisoara, dupa gust

Mod de preparare:

Pune faina intr-un bol incapator, adauga sarea si untul rece taiat in bucati mici si incorporeaza untul in faina, pana cand compozitia capata un aspect asemanator cu cel al pesmetului. Apoi, adauga treptat apa rece si amesteca pana cand obtii un aluat omogen. Imparte aluatul in doua bucati, tinand cont ca una din bucati trebuie sa fie mai mica, aproximativ ⅓ din aluat. Acopera bucatile de aluat cu o folie de plastic si pune-le in frigider pentru aproximativ 20 de minute.

Separat, poti prepara umplutura. Curata merele si dovleacul de coaja, apoi taie pulpa in bucati mici. Pune merele si dovleacul intr-un bol, apoi adauga zaharul, amidonul de porumb, esenta de vanilie si scortisoara, dupa gust, si amesteca. Intinde cu sucitorul bucata mica de aluat si taie apoi fasii. Intinde si bucata mare de aluat, apoi transfera-l intr-o tava pentru tarta. Toarna compozitia de mere si dovleac. Adauga la final fasiile de aluat deasupra compozitiei. Indoaie alternativ cate o fasie de aluat pentru a completa cu restul fasiilor in sens invers, astfel incat sa obtii acel model clasic de tarta. Apoi indeparteaza excesul de aluat de pe margini si unge pe deasupra cu un ou. Pune tarta in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20 de minute, apoi vei scadea temperatura la 180°C pentru inca 40-50 de minute.

Sfaturi practice ca sa obtii placinte cu dovleac reusite

Pentru prepararea blatului de placinta, poate fi mai simplu sa folosesti aluat din comert, insa cel preparat acasa este mult mai gustos. Pentru aluatul de tarte, foloseste intotdeauna unt rece, astfel incat sa obtii acel blat fraged.

Umplutura de dovleac o poti cali sau, eventual, o poti coace. Ca sa coci dovleacul, trebuie sa il tai felii, pe jumatate sau chiar cubulete, avand grija de indepartezi semintele. Asaza dovleacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si asezoneaza, dupa gust, cu putin ulei, sare, scortisoara sau nucsoara. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 40-45 minute.

Bineinteles, poti asezona umplutura de dovleac cu orice condimente doresti, de la scortisoara, zahar brun si nucsoara, pana la stafide, merisoare sau nuci. Ai nevoie doar de putina inspiratie si indemanare, iar la final vei putea savura o placinta cu dovleac cu adevarat gustoasa.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone