Cele mai bune retete de muraturi pentru iarna

Publicat la data de: 09/24/2019, 07:06

Autor: Beko

Cele mai bune retete de muraturi pentru iarna
Cele mai bune retete de muraturi pentru iarna
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/09/muraturi.jpg
2019-09-24
Beko

A venit toamna imbelsugata si plina de culoare, gradinile abunda in legume si fructe proaspete si ne imbie sa le asezam cu maiestrie in tabloul din camara. Toti se intrec in a pregati pentru iarna fel si fel de bunatati, dupa retete stiute din strabuni. Fie ca e vorba de gemuri, compoturi, magiunuri, muraturi, conserve […]

muraturi

A venit toamna imbelsugata si plina de culoare, gradinile abunda in legume si fructe proaspete si ne imbie sa le asezam cu maiestrie in tabloul din camara. Toti se intrec in a pregati pentru iarna fel si fel de bunatati, dupa retete stiute din strabuni. Fie ca e vorba de gemuri, compoturi, magiunuri, muraturi, conserve sau fructe si legume puse la pastrat, toate sunt o explozie de culori, arome si gusturi si fac din toamna un spectacol culinar si o incantare a simturilor.

Daca nu ai apucat inca sa faci proviziile pentru iarna, este timpul sa incepi sa o faci. Muraturile nu trebuie sa lipseasca de pe nicio masa traditionala de Craciun. Acestea sunt populare in toata lumea, fiecare popor avand retete traditionale, dupa care pastreaza tot felul de alimente peste iarna. In alte tari se mureaza atat legume, cat si peste si carne. In Romania se pastreaza la murat gogonele, castraveti, varza, conopida, pepeni, sfecla rosie, ciuperci, ardei si gogosari. Pentru aromatizarea muraturilor dupa retetele traditionale e musai sa folosesti marar, crengute de visin, ienibahar, usturoi, boabe de mustar, cuisoare, telina, hrean, piper. 

Muraturile preparate doar cu apa, sare si condimente sunt foarte sanatoase. Saramura devine puternic aromata si acrisoara si poate fi consumata la acritul ciorbelor sau ca atare, pentru stari de greata sau in diete de slabit.

Iata in cele ce urmeaza cateva retete de muraturi pe care sa le pui in practica: 

Idei de retete de muraturi pentru iarna

Descopera in cele ce urmeaza cateva retete de muraturi si secretele acestora pentru a te bucura de gustul lor pana in primavara. Exista doua moduri prin care poti mura legumele: in otet sau in saramura. Diferenta dintre cele doua este data atat de gust, cat si de modificarea proprietatilor nutritive ale acestora si de dezvoltarea anumitor bacterii. Muraturile in saramura tin foarte bine peste iarna daca este utilizata suficienta sare, daca borcanele sunt sterilizate corect si sunt pastrate in conditii optime.

Incearca una dintre retetele de mai jos:

Reteta de conopida murata cu sfecla rosie

retete_muraturi_conopida

In iarna asta nu-ti poate lipsi din camara conopida murata. Merge de minune la orice friptura, la salate sau in combinatie cu alte alimente.

Ingrediente:

  • 1 conopida de 2 kg;
  • o sfecla rosie medie;
  • 1 l apa;
  • ½ l otet;
  • o cana de zahar;
  • 10 gr boabe de piper;
  • 10 gr boabe de mustar;
  • 100 gr sare grunjoasa neiodata, de mina.

Mod de preparare:

Alege o conopida cat mai frumoasa si proaspata, apoi desfa-o in buchetele mici si spal-o. Curata sfecla rosie si tai-o cubulete. Asaza conopida in 3 borcane mari, iar printre ea strecoara si cubuletele de sfecla rosie si lasa borcanele pe o tava de metal. Pune o oala pe plita si pregateste in ea saramura cu apa, otetul, zaharul, sarea, boabele de piper si de mustar. Da saramura intr-un clocot si apoi toarn-o cat e fierbinte peste conopida si sfecla rosie din borcane. Borcanele trebuie lasate pe tava metalica, astel incat sa nu se sparga in momentul cand pui saramura fierbinte peste legume. Lasa cel putin o ora deoparte borcanele si mai completeaza cu lichid, daca este cazul, pana cand legumele sunt acoperite complet. Vei observa ca deja a capatat conopida o culoare roz, care se va accentua pe parcurs. Infileteaza bine capacele si depoziteaza-le in camara, la loc intunecos si rece.

Daca doresti sa pastrezi conopida alba, elimina sfecla rosie din reteta, dar foloseste aceleasi condimente.

reteta_muraturi_conopida

Reteta de castraveti murati in saramura

retete_muraturi_castraveti

Castravetii murati in saramura sunt foarte simplu de preparat si au multiple beneficii, precum: un continut ridicat de antioxidanti, constituie o sursa importanta de vitamina B, previn hipertensiunea arteriala si ajuta la digestie.

Ingrediente:

  • 3 kg castraveti;
  • o legatura de crengute de marar;
  • 3-4 radacini de hrean;
  • 15 catei sau 3 capatani de usturoi;
  • 30 gr boabe de mustar;
  • 2,5 l apa;
  • 3 linguri mari de sare grunjoasa neiodata, de mina.

Mod de preparare:

Alege castraveti proaspeti si micuti, de preferat de acelasi calibru si cat mai drepti, pentru a-i putea aseza cu usurinta in borcane, dar si pentru a se mura uniform. Spala castravetii si rupe-le coditele, daca au. Curata radacinile de hrean si taie-le fasii, curata usturoiul si spala crengutele de marar intr-un jet de apa. Pregateste borcanele in care doresti sa murezi castravetii si asaza-le pe masa de lucru, pe o tava metalica. Pune intai pe fundul fiecarui borcan o crenguta de marar, doua fasii din radacina de hrean si 2-3 catei de usturoi, apoi adauga un rand de castraveti si din nou crengute de marar, fasii din radacini de hrean si usturoi. Daca borcanele sunt mici si asezi castravetii in pozitie verticala, pune marar, hrean si usturoi doar pe fund si la suprafata. Nu indesa castravetii foarte mult, ca sa incapa si suficienta saramura.

Dupa ce ai asezat castravetii in borcane, pregateste saramura. Pune pe aragaz o oala cu 2,5 litri de apa si fierbe-o intr-un clocot impreuna cu sarea si boabele de mustar, apoi da-o de o parte. Toarna saramura peste castravetii asezati in borcane, cu grija, sa nu se sparga. Pentru un plus de siguranta, chiar daca ai pozitionat borcanele pe tava, le poti pune si pe o lama de cutit in momentul cand torni saramura fierbinte. Lasa borcanele 2-3 ore descoperite inainte de a le capsa sau de a le infileta. Daca dupa acest timp saramura a scazut, mai completeaza pana acoperi in intregime castravetii. Infileteaza borcanele si pune-le la pastrat in camara, in beci sau in alt loc racoros si intunecat. Poti consuma castravetii si peste cateva zile, dar nu vor fi suficient de murati, astfel ca trebuie sa astepti cateva saptamani pentru a te bucura de unii potrivit de acrisori si aromati.

Reteta de rosii murate

retete _muraturi

Rosiile murate la borcan, cu usturoi, morcov si telina sunt numai bune de servit iarna alaturi de orice fel de carne sau legume, fiind delicioase si consumate ca atare.

Ingrediente: 

  • 2 kg rosii micute;
  • cateva frunze de visin;
  • cateva frunze de vita-de-vie;
  • 1,5 l apa;
  • 4 linguri de sare grunjoasa neiodata, de mina;
  • 8 linguri de otet;
  • o legatura de marar uscat;
  • o lingura de zahar;
  • 2 linguri de boabe de piper;
  • 1 ardei iute;
  • 10-12 catei de usturoi;
  • 4 morcovi medii;
  • o ceapa rosie;
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare:

Dupa ce ai spalat sau sterilizat borcanele, asaza-le pe o tava metalica sau pe varful unui cutit si pune pe fundul fiecaruia cateva frunze de visin si frunze de vita-de-vie. Curata morcovii, taie-i in forma de braduti sau de stelute si asaza-i pe peretii borcanului, pentru decor. Spala rosiile, asaza cate un strat in fiecare borcan, apoi adauga ceapa taiata julien si 2-3 catei de usturoi. Rosiile mai mari trebuie puse la fund, iar cele mai mici, deasupra. Pune in fiecare borcan cateva rondele de ardei iute, marar uscat, un varf de lingura de boabe de piper, o lingura rasa de sare, o lingura rasa de zahar si doua linguri de otet. Adauga deasupra si frunze de telina si cate o lingura de ulei, apoi completeaza cu apa calda, care trebuie sa acopere rosiile in intregime. Infileteaza bine capacele si sterilizeaza borcanele prin fierbere. Pune o cratita mare pe plita, pe fundul careia asaza un servet, borcanele, adauga apa peste ele, fierbe-le 15 minute, apoi lasa-le deoparte pana a doua zi si sterge-le de apa inainte de a le depozita in camara, la loc intunecos si rece.

Reteta de vinete umplute murate in otet

retete_muraturi_vinete

Vinetele umplute murate in otet sunt de inspiratie orientala, unde aceste legume au un loc important in bucatarie, gatindu-se tot felul de preparate cu ele, atat cu carne de vita, de miel, de curcan sau de pui, cat si fara carne, in combinatii care mai de care mai creative. Vinetele umplute murate pot fi servite la micul dejun, alaturi de mezeluri crud-uscate, de omlete sau salata de icre.

Ingrediente: 

  • 1 kg vinete mici;
  • 1 litru apa pentru oparit vinetele;
  • 1 ardei capia;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 telina mica, radacina, tulpina si frunzele de la aceasta;
  • 3-4 tulpini lungi de telina;
  • marar si patrunjel verde;
  • marar uscat si bete de fenicul;
  • frunze de menta;
  • 6 catei de usturoi;
  • 3 linguri de sare neiodata, de mina;
  • 3 linguri de otet;
  • 1 ceapa;
  • 300 ml otet;
  • 300 ml apa pentru saramura;
  • o lingura de zahar;
  • o lingurita boabe de piper;
  • o lingurita boabe de mustar;
  • 1-2 frunze de dafin.

Mod de preparare:

Taie ardeiul si ceapa in fasii subtiri, da morcovul si telina prin razatoarea mare si marunteste mararul, patrunjelul, frunzele de telina si frunzele de menta, apoi adauga o lingura de sare peste acestea si amesteca-le. Lasa-le deoparte 2 ore, pana isi lasa apa, apoi scurge-le bine, astfel incat sa nu mai curga nimic din ele. Spala vinetele, indeparteaza-le codita si taie-le pe lung fara a le cresta pana la capat. Pune-le apoi in apa cu 2 linguri de otet si lasa-le asa 20 de minute. Pune pe foc un litru de apa, cu 2 linguri de otet si o lingura de sare. Cand apa clocoteste, adauga vinetele si opareste-le pentru 5-6 minute, apoi pune-le la scurs intr-o sita si lasa-le deoparte pana se racesc. Umple-le cu legumele stoarse si apoi leaga-le pe fiecare cu tulpini de telina pentru a nu curge umplutura. Asaza vinetele in borcane, culcate sau in picioare, adauga cateii de usturoi intregi, nedecojiti, mararul uscat si betele de fenicul.

Pregateste saramura din 300 ml de otet, 300 ml apa, 1 lingura de sare pentru muraturi, 1 lingura de zahar, 1 lingurita de boabe de piper, o lingurita de boabe de mustar si 1-2 frunze de dafin. Dupa ce saramura a dat in clocot, se da la o parte de pe foc si se toarna fierbinte peste borcanele cu vinetele umplute. Pune borcanele pe o tava metalica sau pe un varf de cutit, astfel incat sa nu se sparga la contactul cu saramura fierbinte. Infileteaza capacele, lasa borcanele sa se raceasca si apoi depoziteaza-le ca pe orice alte muraturi, la loc intunecos si rece. Poti sa le consumi si dupa o saptamana, dar abia peste o luna vor fi cu adevarat savuroase.

Sfaturi utile pentru muraturi si conserve

retete_muraturi

Desi pare simplu, fiecare reteta de muraturi are un mic secret, iar cel ce le pregateste trebuie sa dea dovada de multa creativitate si sa se adapteze in functie de situatie, sa mai adauge putina saramura, o lingura de sare, mai mult sau mai putin dintr-un anumit condiment, in functie de gusturi. Experienta se capata in timp, prin practica, astfel ca, daca esti la inceput, iti pot prinde bine urmatoarele sfaturi adunate din experientele altora:

  • Daca observi ca se tulbura saramura sau ca se umfla un capac, desfa borcanul si pune alta saramura, atat timp cat legumele nu sunt alterate;
  • Poti mura pepeni verzi si galbeni in acelasi bidon – aromele se amesteca si sunt deliciosi dupa o saptamana;
  • Frunzele de zmeur, hrean, leustean, patrunjel sau menta dau o aroma deosebita rosiilor si gogonelelor murate;
  • Hreanul pastreaza legumele tari si impiedica alterarea acestora, astfel ca trebuie sa fie nelipsit atunci cand incepi sa faci muraturile;
  • Cand murezi struguri, alege struguri albi si vin alb, intrucat cei negri vor colora saramura si nu vor avea un aspect placut;
  • Decoreaza borcanele cu rondele de morcovi, daca nu stii sau nu ai timp sa le tai in forme diferite;
  • Ardeii se pot taia marunt sau se pot rupe fasii, daca vrei ca aspectul sa fie mai deosebit;
  • Rosiile se pot opari, curata de coaja si seminte si apoi taia cubulete, inainte de a fi murate sau conservate;
  • Zacusca se face in ceaun sau cratita cu fund gros, ca sa nu se lipeasca si trebuie sa fie cat mai larga, astfel incat lichidul sa se evapore rapid;
  • Doua boabe macinate de coriandru si doua de ienibahar adaugate in zacusca ii vor da acesteia un gust aparte;
  • Alege sa murezi ghebe in locul banalelor ciuperci champignon, sunt mult mai aromate;
  • Improvizeaza atunci cand nu ai toate ingredientele unei retete.

Muraturile ar trebui sa fie nelipsite din camara, atat pentru gustul lor deosebit, pentru a da savoare altor preparate, cat si pentru a echilibra dieta. Nu uita in toamna asta de varza murata, care este o excelenta sursa de vitamina C si care poate reduce efectele negative ale carnii rosii. Substantele active din muraturi si in mod deosebit din varza ajuta in detoxifiere si sunt ideale in curele de slabire. Pregateste cat mai multe tipuri de muraturi pentru a te bucura de ele la iarna si pentru a-ti asigura o alimentatie sanatoasa!

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone