Retete simple si rapide de prajitura cu lamaie

Publicat la data de: 09/17/2019, 08:34

Autor: Beko

Retete simple si rapide de prajitura cu lamaie
Retete simple si rapide de prajitura cu lamaie
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/09/prajituri-cu-crema-de-lamaie.jpg
2019-09-24
Beko

Multi dintre noi cunoastem gustul prajiturilor cu lamaie inca din familie, cand mamele sau bunicile pregateau in fiecare an de Craciun, aniversari si alte sarbatori mult indragitul desert Alba ca Zapada. Pe langa aceasta exista insa si alte retete pe care te invitam sa le incerci mai ales daca esti un fan al gustului si […]

prajituri cu crema de lamaie

Multi dintre noi cunoastem gustul prajiturilor cu lamaie inca din familie, cand mamele sau bunicile pregateau in fiecare an de Craciun, aniversari si alte sarbatori mult indragitul desert Alba ca Zapada. Pe langa aceasta exista insa si alte retete pe care te invitam sa le incerci mai ales daca esti un fan al gustului si al aromei racoritoare specifice lamailor.

Reteta simpla de prajitura cu lamaie

prajitura cu lamaie

Racoritoare si aromata, prajitura cu sirop de lamaie este un deliciu atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Pe cat de simpla pare, pe atat de interesanta este. Iata de ce ingrediente ai nevoie. 

Ingrediente:

  • 150 ml de zeama de lamaie;
  • 100 g zahar pentru sirop;
  • 250 g faina;
  • 250 g unt;
  • 250 g zahar;
  • 150 ml lapte;
  • 3 oua;
  • coaja rasa de la 2 lamai;
  • 1 lingurita praf de copt.

Mod de preparare:

In primul rand, va trebui sa topesti untul pentru blat, apoi sa il amesteci cu zaharul,  folosind un mixer pentru gatit. Cand compozitia se omogenizeaza foarte bine adauga ouale si continua sa amesteci pana se formeaza un fel de spuma. Toarna laptele, apoi incepe sa adaugi faina, cate putin si cu atentie, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Inainte de a adauga faina, nu uita sa incorporezi in ea praful de copt. Apoi adauga coaja rasa si amesteca totul bine. 

Pregateste tava in care vei coace pandispanul, tapetand-o cu putin unt si faina sau cu ajutorul unei foi de copt. Pune aluatul in tava si introdu-l in cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius, pentru o jumatate de ora sau 45 de minute. Intre timp, poti pregati siropul amestecand zeama de la aproximativ doua lamai cu 100 g zahar. Siropul nu trebuie incalzit, ci trebuie sa lasi zaharul sa se dizolve treptat. Pentru a vedea daca aluatul s-a copt bine, poti face testul scobitorii: inteapa aluatul folosind un bat de frigarui, iar daca iese curat, fara aluat prins de el, atunci preparatul este gata si il poti scoate din cuptor. In final, insiropeaza blatul si lasa-l sa se raceasca. Cand este gata presara peste prajitura zahar pudra si tai-o folosind forme speciale.

Citeste si: Banana bread: cum prepari acest desert gustos, dupa o reteta simpla

Reteta de prajitura cu crema de lamaie si unt

reteta cu lamaie

Daca reteta anterioara tocmai ce ti-a deschis apetitul pentru prajituri pe baza de lamaie si iti doresti sa experimentezi si o prajitura cu crema, nu doar insiropata, ti-am pregatit o reteta care cu siguranta iti va implini asteptarile.

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 150 g faina;
  • 100 g zahar;
  • 2 linguri ulei;
  • 2 linguri apa rece;
  • 4 oua;
  • ½ praf de copt;
  • 1 esenta de vanilie;
  • coaja de la doua lamai.

Ingrediente necesare pentru crema:

  • 250 g unt;
  • 150 g zahar;
  • 1 ou;
  • 150 ml lapte;
  • 3 linguri zeama de lamaie;
  • esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Pregateste mai intai blatul de prajitura amestecand intr-un bol suficient de mare albusurile batute spuma cu cele 100 g zahar. Amesteca bine pana cand se formeaza o spuma ca de bezea. Adauga apoi galbenusurile si toate ingredientele lichide. Cand se omogenizeaza totul bine, poti adauga faina in care ai incorporat deja praful de copt.

Pregateste tava in care vei coace aluatul, tapetand-o cu putin unt sau ulei si o foaie pentru copt. Toarna compozitia in tava si las-o sa se coaca timp de 30 de minute la aproximativ 180 de grade Celsius.

Intre timp pregateste crema de lamaie. Amesteca laptele, oul si zaharul la foc mic, pana cand compozitia se ingroasa. Cand are consistenta potrivita, ia continutul de pe foc si las-o sa se raceasca cinci minute. In final, cu ajutorul unul blender vertical sau a unui mixer, amesteca restul ingredientelor pana cand totul se omogenizeaza perfect. In acest timp, probabil ca si blatul este gata si il poti scoate din cuptor. Taie pandispanul obtinut in trei parti egale, pe orizontala si apoi adauga crema de lamaie pe fiecare „nivel” obtinut. In final poti insiropa prajitura folosind un sirop in care adaugi 150 ml zeama de lamaie si 100 g zahar. Pentru decor poti folosi 250 g ciocolata alba topita si cateva frunze proaspete de menta. 

Reteta de  prajitura Alba ca Zapada

reteta_alba_ca_zapada

Facuta de mamele si bunicile noastre, pentru multi dintre noi Alba ca Zapada aduce un strop din gustul copilariei. Si nu vorbim de celebrul personaj din cartile cu povesti pentru copii, ci de una dintre cele mai indragite retete clasice, romanesti. Simplu si usor de gatit, aceasta reteta poate fi desertul ideal pentru orice final de saptamana.

Ingrediente necesare pentru foi:

  • 650 g faina;
  • 200 g unt;
  • 2 oua;
  • 10 linguri lapte;
  • 1 ½ plic de amoniu dizolvat intr-o lingurita de otet;
  • 2 lingurite coaja de lamaie rasa;
  • esenta de vanilie.

Ingrediente necesare pentru crema:

  • 450 ml lapte;
  • 300 g unt;
  • 300 g zahar;
  • 4 galbenusuri;
  • 50 g amidon;
  • sucul de la doua lamai medii;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Intr-un bol suficient de mare amesteca, folosind un mixer sau robot de bucatarie, toate ingredientele, mai putin amoniul, faina si esenta de vanilie. Atunci cand toate componentele se omogenizeaza, formand o pasta fina, adauga amoniul dizolvat in putin otet sau lapte, esenta de vanilie. Pune apoi cu grija faina pana cand formezi un aluat suficient de consistent si neted. Lasa-l la odihna pentru o jumatate de ora, la temperatura camerei. Cand au trecut cele 30 de minute, imparte aluatul in patru parti egale si, pe fundul unei tavi intoarse cu gura in jos,  formeaza din fiecare parte cate o foaie ca de placinta. Intinde-le bine si cat mai uniform, inteapa-le pe alocuri astfel incat sa nu se formeze bule de aer in timpul coacerii, apoi adauga tavile in cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. De obicei, foile au nevoie de cinci minute pentru a se coace pe o parte, urmand sa le intorci pe cealalta parte. In medie, 10-15 minute sunt suficiente pentru ca foile sa fie gata.

Cat timp se coace aluatul pregateste crema pentru prajitura. Intr-o oala pe care o vei pune pe foc amesteca bine galbenusurile, amidonul si laptele astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Cand ingredientele s-au omogenizat, pune bolul pe aragaz, la foc mediu si, folosind un tel, amesteca permanent pana cand continutul incepe sa fiarba. De la primul clocot mai lasa bolul pe foc timp de un minut apoi, cand crema este suficient de groasa, pune-o la racit. Cand a ajuns la o temperatura potrivita, adauga untul taiat cubulete si zeama de lamaie. Amesteca totul cu ajutorul unui mixer, astfel incat crema sa nu se taie.

Acum atat crema, cat si foile sunt gata. Unge prima foaie cu 6-7 linguri de crema, pune urmatoarea foaie peste si repeta acelasi pas. Cand toate foile sunt umplute apasa usor cu palma peste ele, astfel incat sa se uniformizeze si sa se aseze corect. Indicat este sa pui peste ele un fund din lemn, peste care sa adaugi cateva greutati astfel incat foile sa se preseze si sa se imbibe cu crema dintre ele. Lasa prajitura 12-24 de ore sa se fragezeasca, urmand ca abia a doua zi sa fie taiata si servita.

Reteta de prajitura cu mac si lamaie

reteta de lamaie cu mac

Daca iti doresti un desert de casa, pe care sa il prepari in mai putin de 60 de minute, reteta de prajitura cu mac si lamaie este alegerea ideala. Consistent, satios si delicios in acelasi timp, acest desert merita savurat alaturi de un pahar de lapte cald sau dimineata la cafeaua de la micul tau dejun.

Ingrediente necesare:

  • 120 g faina;
  • 200 g zahar;
  • 5 oua;
  • 4 linguri mac;
  • 100 ml suc de lamaie;
  • 3 lingurite coaja de lamaie;
  • 3 linguri zeama de lamaie;
  • 1 ½ ceasca de zahar pudra;
  • ½ plic de praf de copt.

Mod de preparare:

In primul rand, trebuie sa separi albusurile de galbenusuri si apoi sa le bati spuma pe primele. Adauga zaharul si amesteca totul cu atentie pana cand obtii o crema ca de bezea. Separat, amesteca bine galbenusurile impreuna cu 100 ml suc de lamaie, semintele de mac, coaja de lamaie si faina in care ai incorporat deja praful de copt. Cand toate ingredientele se omogenizeaza adauga cu atentie cate o lingura din albus si amesteca cu grija, fara sa se taie.

Cand continutul este gata, pregateste tava tapetand-o cu putin ulei si faina. Adauga aluatul in tava si baga-l in cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

In acest timp, poti pregati siropul pentru blat amestecand intr-un castron potrivit zaharul pudra cu zeama de la doua lamai.

Cand pandispanul este gata, scoate-l din cuptor si insiropeaza-l. Lasa-l sa se raceasca si taie-l folosind forme speciale pentru prajituri.

Reteta de prajitura de post cu lamaie si afine

prajituri_afine_cu_lamaie

Simplu de preparat, aceasta reteta este ideala pentru zilele de post sau pentru persoanele vegetariene care nu consuma oua sau produse lactate. Este genul de prajitura care iti incanta papilele gustative oricand ai alege sa o pregatesti. Vei vedea ca efortul merita, mai ales ca prajitura poate fi gata in mai putin de 60 de minute.

Ingrediente necesare:

  • 300 g faina;
  • 250 g zahar;
  • 300 ml lapte de cocos sau migdale;
  • 120 ml ulei;
  • 100 g afine;
  • 100 ml zeama de lamaie;
  • coaja de la doua lamai;
  • 1 lingurita praf de copt;
  • ½ lingurita bicarbonat. 

Mod de preparare:

Intr-un bol suficient de mare, amesteca cu ajutorul unui mixer zaharul, uleiul, zeama de lamaie, coaja de citrice, bicarbonatul si laptele de cocos/migdale. Apoi adauga faina in care ai incorporat deja praful de copt. Intr-o tava gata tapetata cu putin ulei si o foaie de copt adauga aluatul si peste el pune cele 100 de grame de afine, cat mai uniform. Pune tava in cuptor la 180 de grade Celsius si lasa aluatul sa se coaca timp de 45 de minute. In final poti insiropa blatul cu un sirop in care ai amestecat 100 g zahar pudra si trei linguri de zeama de lamaie.

Acum stii ce ai de facut atunci cand ai pofta de un desert light, racoros, care poate fi gata in mai putin de o ora. Retetele de prajitura cu lamaie iti stau oricand la dispozitie, pregatite sa le incerci.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone