Cum ne protejam casa impotriva alergenilor

Publicat la data de: 06/20/2019, 07:52

Autor: Beko

Distribuie

Oricat de mult ne chinuim sa pastram curatenia in locuinta, acest lucru nu ne protejeaza in totalitate de alergeni. Poate te numeri si tu printre persoanele cu predispozitii spre anumite afectiuni alergice sau ai pe cineva in familie cu aceasta sensibilitate. Mai ales in sezoanele calde, in care verdeata este abundenta, geamurile sunt deschise mai mult timp, iar umezeala si temperatura din casa sunt ridicate, pot aparea simptome neplacute: stranut, nas congestionat, eruptii sau mancarimi. Acestea pot sa ne strice buna dispozitie si confortul pe care in mod normal il asociem cu locuinta noastra, de aceea este bine sa luam in calcul cateva sfaturi practice pentru a tine situatia sub control.

Alergenii sunt substante in mod normal inofensive dar care pot da de furca persoanelor vulnerabile la acestea. Cei mai comuni alergeni din casa sunt acarienii, insecte microscopice ce se hranesc cu celule moarte si dezvolta colonii, fiind prezenti mai ales in zonele de dormit: pe perne, saltele si lenjerii de pat. Un alt alergen important este praful ce poate intra pe fereastra din exterior dar se poate acumula si in interiorul locuintei din tot felul de reziduuri organice si particule mici. Polenul de la plante sau parul de animale sunt de asemenea generatoare de reactii alergice, la fel si mucegaiul care se dezvolta in medii umede, mai ales in baie si bucatarie.

Asadar, potentiali alergeni pot fi gasiti in toate incaperile din casa, fiind important sa stim cum sa ne protejam impotriva lor pentru a ne pastra locuinta curata si familia in siguranta.

Sufrageria

2

Inamicul principal generator de alergii in sufragerie este praful care se acumuleaza in special pe suprafata mobilei, pe pardoseala si in covoare. Nu putem scapa definitiv de praf, dar putem sa il stergem cel putin o data pe saptamana, folosind carpe din microfibra si spray-uri antistatice pentru ca acesta sa nu se mai depuna atat de usor. Cartile pot acumula praf sau mucegai, de aceea este bine sa le aerisim sau scuturam periodic si sa le depozitam in piese de mobilier inchise sau acoperite. Obiectele decorative expuse ar trebui alese cu grija si curatate cu atentie de fiecare data cand stergem praful.

Canapelele tapitate pot acumula de asemenea, praf sau acarieni, de aceea poti opta pentru unele din piele, pe care sa le inveselesti cu perne decorative si colorate imbracate in huse lavabile. Pentru covoare, poti alege modele mai mici si mai putin pufoase in care nu se vor imbiba asa usor praful si parul de animale. Pentru curatenia covoarelor si a pardoselilor asigura-te ca folosesti un aspirator performant cu filtrare prin apa si tehnnologie HEPA, ideal pentru persoanele alergice. Avantajul principal al unui astfel de aspirator este retinerea eficienta a substantelor alergene precum particulele de praf, polen sau mucegai. Astfel toate impuritatile vor fi retinute in interiorul vasului de captare si nu se vor intoarce in aer. Tot pentru a pastra un aer proaspat in sufrageria ta poti apela si la un umidificator cu functia de ionizare ce va elibera ioni negativi de oxigen, imbunatatind calitatea aerului atat de importanta pentru persoanele alergice cu dificultati respiratorii.

Bucataria

becca-tapert-1561351-unsplash

Mai ales atunci cand gatesti, umiditatea si caldura din bucatarie pot duce la formarea mucegaiului, si el un factor alergen. Petele negre de pe faianta sunt cele mai evidente, dar mucegaiul se formeaza adesea si in locuri greu accesibile sau vizibile. Principala cauza a problemelor in acest sens este chiar frigiderul in care depozitam mancaruri perisabile ce pot prinde mucegai sau dezvolta bacterii daca nu sunt pastrate in conditii optime. Tavita de scurgere a apei din spatele frigiderului este de asemenea, o sursa de alergeni daca nu este curatata periodic.

Pentru a preveni aparitia mucegaiului in bucatarie este util sa optam pentru un frigider cu compartimente special destinate fructelor, legumelor si alimentelor care se degradeaza usor, pentru a le pastra prospetimea. De asemenea, un frigider bun va facilita circulatia aerului rece, pastrand temperatura din interior si umiditatea la un nivel ideal pentru a elimina conditiile de formare a mucegaiului. In plus, un frigider dotat cu functia NoFrost va preveni formarea ghetii si astfel reduce scurgerea de apa, fiind nevoie de o curatare mult mai sporadica a frigiderului si tavitei de colectare.

De asemenea, o hota performanta va absorbi nu doar mirosurile, dar si vaporii de apa din timpul gatitului pentru a nu se crea condensul care poate duce la aparitia nedorita a mucegaiului pe peretii din apropierea aragazului. Uscatorul de vase poate si el fi un loc propice pentru raspandirea mucegaiului, de aceea ar fi recomandat sa usuci vasele cu un prosop curat inainte sa le depozitezi sau sa folosesti o masina de spalat vase ce le va igieniza si usca pentru tine.

Baia

4

Suprafetele din baie sunt adesea in contact cu apa. De aceea este normal ca si aceasta incapere sa se confrunte cu problema mucegaiului, mai ales daca lasam umezeala sa se imbibe in rosturile faiantei sau gresiei. Pe langa efectele negative asupra persoanelor cu sensibilitati alergice, mucegaiul este si neplacut, aducand cu sine un miros specific si un aer inchis, irespirabil. Pentru a evita aparitia acestuia in baie este important sa pastram mereu incaperea aerisita, mai ales dupa dus, si sa pastram mereu suprafetele uscate cu ajutorul unei carpe sau a unui prosop. Perdeaua de dus si covorasele din baie sunt cel mai probabil sa fie invadate de mucegai, de aceea este important sa le spalam periodic sau sa le inlocuim cu unele noi.

Produsele chimice folosite pentru dezinfectarea baii pot contine la randul lor substante alergenice sau iritante, de aceea ar fi o optiune sa le inlocuiesti cu solutii de curatare hipoalergenice sau naturale (otet, bicarbonat de sodiu sau zeama de lamaie).

Dormitorul

5

Dormitorul este spatiul preferat al acarienilor, care se hranesc cu celulele moarte din piele pe care le lasam pe pat si perne in timpul somnului. De aceea este important mai ales pentru cei ce se confrunta cu alergii sa spele asternuturile saptamanal in apa fierbinte, sa aeriseasca constant pernele si pilotele si sa aspire periodic salteaua.

Daca aveti animale de companie cu care va place sa dormiti, acestea pot lasa la randul lor par si celule moarte pe lenjerie, declansand reactii alergice. Daca nu va indurati sa renuntati la compania lor in dormitor, puteti in schimb sa optati pentru o masina de spalat cu functii speciale de tip Pet Hair Removal care vor indeparta eficient parul animalelor si reziduurile de pe asternuturi adaugand etape suplimentare de prespalare si clatire. De asemenea, o masina de spalat cu functia Ion Guard este recomandata persoanelor alergice, folosind sistemul de ionizare al aerului din cuva pentru a elimina particulele daunatoare.

Holurile

Un alt aspect important este sa pastram pardoseala curata folosind produse de curatenie dedicate, mai ales deoarece putem aduce pe talpile pantofilor resturi vegetale, praf sau noroi pe care ulterior sa le imprastiem in intreaga locuinta. In plus, in acelasi scop putem curata si labutele pisicilor sau cateilor atunci cand se intorc de la plimbare.  

Aparatul de aer conditionat atat de necesar vara poate cauza declansarea alergiilor daca nu ii curatam filtrele regulat. O varianta simpla ar fi sa alegi un aparat de aer conditionat cu functia SelfClean care impiedica formarea bacteriilor si a mucegaiului, favorizand evaporarea apei condensate. Un aparat de aer conditionat bun poate actiona si ca dezumidificator, favorizand o ambianta optima pentru a preveni dezvoltarea alergenilor.

Urmand acest mic ghid, poti intelege mai bine sursele alergenilor din casa ta si poti face curatenie intr-un mod mai eficient, folosindu-te atat de produse traditionale de curatenie cat si de diferitele tehnologii moderne ca sa pastrezi o atmosfera sanatoasa si confortabila in locuinta.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010