Retete usoare de vara de la chef Alex Petricean

Publicat la data de: 06/07/2019, 05:21

Autor: Beko

Retete usoare de vara de la chef Alex Petricean
Retete usoare de vara de la chef Alex Petricean
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/06/L1007398.jpg
2019-06-07
Beko

Pentru ca tranzitionam usor-usor inspre vara, incepem sa incorporam tot felul de schimbari in viata noastra de zi cu zi: inlocuim garderoba cu una mai vaporoasa si mai colorata si ne transformam casa intr-o oaza de racoare. De ce nu am adauga si cateva retete noi in arsenalul nostru? Putem opta pentru preparate usoare, ce […]

L1007398

Pentru ca tranzitionam usor-usor inspre vara, incepem sa incorporam tot felul de schimbari in viata noastra de zi cu zi: inlocuim garderoba cu una mai vaporoasa si mai colorata si ne transformam casa intr-o oaza de racoare. De ce nu am adauga si cateva retete noi in arsenalul nostru? Putem opta pentru preparate usoare, ce folosesc legume si verdeturi in sezon si carne de peste sau fructe de mare, perfecte alaturi de un vin alb rece.

Alex Petricean, Chef-ul anului 2018 conform Gault&Millau, este unul dintre reprezentatii marcanti ai noii generatii de bucatari din Romania. Dupa ani de zile de experienta acumulata in restaurante de top din intreaga lume, Alex a lansat NOUA, un proiect care aduce în prim plan și în farfurie preparate traditionale romanesti, cu un touch de modernism culinar. Fiecare dish pregătit de Alex Petricean este realizat cu ingrediente de sezon, procurate exclusiv de la producatori locali.

Gateste ca un chef cu electrocasnicele mici de la Beko ce raspund tuturor nevoilor tale gastronomice.

Cum cel mai bine cerem parerea unui expert, am apelat la chef Alex Petricean care ne-a propus 4 retete delicioase si simplu de gatit, prin care poti reproduce rafinamentul, gustul si prezentarea aparte a preparatelor de la restaurant pentru a-ti surprinde familia sau impresiona oaspetii. Ingredientele sugerate sunt pentru 2 persoane, dar poti dubla sau tripla cantitatile daca ai in plan o masa mai mare.

Somon de Alaska, texturi de mazare si sparanghel

1

Ingrediente: 400g somon Alaska, 200g mazare proaspata, 200g sparanghel, 50g unt, 100ml ulei de seminte de struguri, 1 legatura patrunjel, 5 fire de cimbrisor, sare si piper dupa gust

  • Somonul de Alaska file se taie in 2 bucati egale si se aseaza cu pielea in jos in tigaia fierbinte, unsa in prealabil bine cu ulei. Se va folosi un servetel pentru aceasta operatiune, deoarece fiind o tigaie teflonata nu are nevoie de exces de ulei.  
  • Se asezoneaza pestele cu sare si piper si se intoarce dupa 3 minute. Se tine 30 de secunde pe cea de-a doua parte, dupa care se introduce in cuptor la 180°C timp de 4 minute.
  • Intre timp, mazarea se opareste intr-o oala cu apa si sare. Procesul termic va incepe doar cand apa clocoteste si va dura maxim 6 minute. Se scoate mazarea fierbinte pastrand 100 ml din lichidul de fierbere.
  • Se blendeaza cu ajutorul unui blender de mana si se adauga un pic din lichidul de fierbere pentru a regla consistenta. In momentul in care amestecul devine omogen, se adauga 2 linguri de unt sau ulei de seminte de struguri si se asezoneaza dupa gust.
  • Patrunjelul se toaca marunt si se adauga in emulsia de mazare.
  • Apa de fierbere ramasa de la mazare se repune la foc mare si se oparesc tulpinile de sparanghel timp de 1 minut. Ulterior, le asezam pe o tava de cuptor, adaugand sare, ulei de seminte de struguri si frunzulite de cimbrisor.
  • Tava se introduce in cuptorul Combi Steam Beko, gata alimentat cu apa in rezervorul special. Se va folosi functia alternativa de abur si ventilatie la 160°C timp de 5-6 minute. Astfel, ii vom pastra proprietatile, gustul proaspat, dar si culoarea. In plus, va deveni si usor crocant.
  • Capetele tulpinilor de sparanghel le vom taia rondele si le vom adauga impreuna cu ceva sare emulsiei de mazare rezultate anterior, amestecand sanatos.

Pentru servire: Pe farfurie vom aseza la inceput emulsia de mazare si sparanghel, apoi somonul de Alaska, incheind cu varfurile frumoase de spranghel. Pentru a intregi farfuria, vom folosi frunze alese de patrunjel.

Inima de salata, cartofi noi, flori si dressing de cartofi cu patrunjel si capere

2

Ingrediente: 300g cartofi noi, 1 salata romana, 1 ou fiert si 1 galbenus crud, 1 legatura patrunjel, 200ml ulei de samburi de masline, 50ml ulei de masline, 1 lingura de capere in otet, 1 lamaie, flori de sezon, telemea dulce de bivolita sau de vaca, sare si piper dupa gust

  • Cartofi noii se spala bine si se curata de eventuale impuritati. Se freaca cu sare si se presara cu crengute de cimbrisor, precum si cu ulei de masline. Se introduc la cuptorul Combi Steam de la Beko la 170°C folosind functia de abur si ventilatie. Dupa 30 de minute, cartofii vor fi gatiti perfect.
  • Se bate o maioneaza folosind galbenusul fiert impreuna cu cel crud. Se emulsioneaza folosind un mixer sau eventual un blender de mana turnand uleiul putin cate putin.  Se toaca caperele impreuna cu patrunjelul si se adauga maionezei. Albusul se adauga si el maionezei imediat dupa ce a fost tocat fin.
  • Salata se rupe frunza cu frunza si se spala. Se usuca si se unge cu maioneza de capere si patrunjel.
  • Cartofii se asezoneaza si se stropesc cu putina zeama de lamaie. Telemeaua se sfarama sau se taie felii fine.

Pentru servire: Se aseaza frunze de salata unse cu maioneza peste cartofii noi copti si se intercaleaza formand un joc de domino. La final se presara firimituri de telemea si petale de flori comestibile.

Paine taraneasca, sos rapid de rosii si ou posat cu cascavea afumata

3

Ingrediente: 300g rosii cherry, 10g sos gulas picant, 4 oua, 1/2 paine taraneasca cu seminte,

1 legatura ceapa verde, 100g cascavea de pe Valea Doftanei, 50g unt, 50g ulei seminte, struguri, sare si piper dupa gust 

  • Se pune o oala cu 2 litri de apa pe foc, la care adaugam cate o lingurita de sare si o lingura de otet pentru fiecare litru.
  • Se da in clocot si imediat apoi se reduce focul la minim. Cu ajutorul unei linguri invartim in apa pana se formeaza un mic vortex. Oul se sparge intr-un castronel mic, de unde il turnam in apa. Vortexul va roti oul si il va face sa se stranga. Dupa 2 minute oul va fi gata.
  • Rosiile cherry se taie in sferturi si se pun intr-o tigaie incinsa si unsa cu putin ulei. Se asezoneaza cu sare si piper si se adauga vinul alb. Se amesteca cu o spatula de lemn si se adauga o lingura de gulas picant. Pentru omogenizare se adauga si o lingura de unt. Dupa aproximativ 10 minute sosul va fi gata, pentru ca nu ne dorim ca rosiile sa se zdrobeasca prea tare.  
  • Painea se taie felii mai groase, iar sosul se intinde pe deasupra, ca mai apoi sa asezam oul posat si presarat cu cascavea proaspat rasa. Se introduce tot ansamblul in cuptorul presetat la 200°C, pret de 2 minute. Ceapa verde se toaca marunt si se presara la final.

Pentru a fi crocanta, painea poate fi rumenita in prealabil cu ajutorul unui prajitor de paine iar in cazul in care doriti o cosistenta mai cremoasa, sosul poate fi amestecat cu ajutorul unui blender de mana.

Paste cu creveti, caracatita si dovlecel

4

Ingrediente: 150g creveti proaspeti, decorticati, 200g tentacule de caracatita prefierte, 100g dovlecel, 200g tagliatelle proaspete, 100g vin alb, 1 lingura de unt, 1 lingura ulei de masline,

2 catei de usturoi, 1 ardei iute, 1 legatura de patrunjel, branza de burduf de capra dupa gust.

  • Se pregateste o oala de apa pentru paste. Se pune sare si se da in clocot.
  • Crevetii se curata de carapace, iar caracatita se taie rondele. Usturoiul se zdrobeste cu lama cutitului, dovlecelul se taie cubulete, patrunjelul se toaca fin, iar ardeiul iute se curata de nervuri si seminte, ca mai apoi sa se taie cubulete mici.
  • Intr-o tigaie mare se adauga uleiul de masline si mai apoi caracatita. Se rumeneste bine pe plita, dupa care se stinge cu vinul alb. Dupa evaporarea alcoolului se adauga dovleceii, usturoiul, ardeiul iute si, la sfarsit, crevetii. Se asezoneaza cu sare si piper si se adauga untul. In acest moment se pot pune si pastele la fiert in apa clocotinda pret de 3 minute.
  • Dupa cele 3 minute, pastele se toarna peste sos impreuna cu ceva lichid de fierbere. Focul se da mai tare ca sosul sa se evapore si sa se integreze mai bine in paste. Se adauga patrunjelul amestecand bine. Optional puteti rade branza maturata pe deasupra.

Acum ai cateva retete versatile ce pot fi servite ca feluri principale, aperitive sau garnituri, cu cateva variante la fel de savuroase pentru vegetarieni si carnivori deopotriva. Si tu poti gati ca un adevarat chef in confortul bucatariei tale daca ai la indemana electrocasnicele potrivite, fie ca vorbim de un blender multifunctional pentru sosuri, de un robot de bucatarie ce te poate ajuta sa prepari de la zero aluatul de paste proaspete sau de un SoupMaker cu care sa realizezi supe delicioase.

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone