Cele mai bune retete de chiftele din carne, de post si marinate

Publicat la data de: 05/20/2019, 12:06

Autor: Beko

Cele mai bune retete de chiftele din carne, de post si marinate
Cele mai bune retete de chiftele din carne, de post si marinate
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/05/chiftelute-din-carne_551725252.jpg
2019-05-20
Beko

Sunt usor de facut, foarte gustoase si le poti prepara si intr-un mod mai sanatos, la cuptor sau pe gratar, daca vrei sa eviti prajeala. In plus, pot fi solutia perfecta pentru o gustare delicioasa, o masa in familie si chiar ca fel principal pentru o cina pe care o pregatesti pentru prieteni. Din materialul […]

chiftelute din carne

Sunt usor de facut, foarte gustoase si le poti prepara si intr-un mod mai sanatos, la cuptor sau pe gratar, daca vrei sa eviti prajeala. In plus, pot fi solutia perfecta pentru o gustare delicioasa, o masa in familie si chiar ca fel principal pentru o cina pe care o pregatesti pentru prieteni.

Din materialul de mai jos vei afla cum poti sa prepari chiftelele din carne de porc, de post si marinate, cateva trucuri si idei pe care le poti folosi si tu pentru retetele tale, dar si greselile pe care ar fi bine sa le eviti atunci cand le prepari.

Cum prepari cele mai bune chiftele din carne

chiftele din carne

Poate ca te numeri si tu printre cei care se intreaba cum poti sa faci sa pregatesti chiftelutele acelea crocante in exterior si moi la interior care par atat de greu de obtinut. La prima vedere poate parea, intr-adevar, greu sa le obtii, dar daca vei urma pasii din retetele de mai jos sunt sanse mari ca rezultatul sa fie atat de gustos incat sa vrei sa repeti experienta cat mai des.

Pentru aceasta reteta ai nevoie de carne de porc si de alte cateva ingrediente pe care le gasesti mai jos.

Ingrediente:

  • 500 de grame de carne de porc (tocata);
  • 2 oua;
  • Cativa catei de usturoi (doi ar fi suficienti);
  • 2 felii de paine uscata;
  • O ceapa alba;
  • O lingurita de sare;
  • O jumatate de lingurita de piper;
  • O lingurita plina cu marar tocat marunt;
  • O lingurita de patrunjel tocat marunt;
  • O lingurita de cimbru (uscat, dar poti alege si proaspat);
  • O mana de faina;
  • Cateva lingurite de ulei pentru prajit (de floarea-soarelui sau orice alt sortiment preferi);
  • Un pahar de lapte.

Mod de preparare:

  • Iei feliile de paine uscata, le pui intr-un vas si le acoperi cu lapte;
  • Lasi feliile de paine sa stea la inmuiat aproximativ 8-10 minute, nu mai mult;
  • Toci carnea, adaugi usturoiul si ceapa (pe care le-ai dat in prealabil prin razatoare), ouale, mararul, patrunjelul, cimbrul, sarea si piperul;
  • Scoti feliile de paine din lapte si le storci bine, dupa care le adaugi peste amestecul de mai sus, pana cand obtii o compozitie compacta, bine legata;
  • Pui compozitia la frigider, unde o lasi aproximativ o jumatate de ora;
  • Dupa o jumatate de ora scoti compozitia din frigider si formezi chiftele cam de marimea unei nuci;
  • Le dai prin faina, le asezi pe un tocator, incalzesti ulei intr-o tigaie, pe aragaz, aplatizezi chiftelele putin, dupa care le pui la prajit aproximativ 6 minute, avand grija sa le intorci pe cealalta parte dupa primele trei minute;
  • Dupa ce se rumenesc le scoti si le asezi pe o farfurie pe care ai pus in prealabil hartie absorbanta.

Cum prepari cele mai bune chiftele de post

Nu numai ca se prepara foarte usor, dar sunt si mai sanatoase decat cele din carne. In plus, daca te numeri si tu printre persoanele care vor sa adopte un stil de viata cat mai sanatos si sa elimine carnea si alte alimente grele din dieta, atunci o reteta cu chiftelute de post te va ajuta sa iti diversifici meniul atunci cand ramai in pana de idei.

Chiftele de post cu ciuperci

chiftele cu ciuperci

Chiftelele de post cu ciuperci sunt foarte bune atat calde, cat si reci, iar daca le servesti cu o garnitura de salata sau cu orez vor fi un adevarat deliciu.

Ingrediente:

  • Un kilogram de ciuperci (hribi, dar poti folosi si champignon daca nu iti plac hribii);
  • Doi cartofi mai mari (poti folosi si mai multi, in cazul in care ti-ar placea un gust mai pronuntat de cartofi);
  • Un morcov;
  • Cativa catei de usturoi (patru ar fi suficienti);
  • O jumatate de legatura de marar;
  • O jumatate de legatura de patrunjel;
  • Sare si piper dupa gust;
  • Doua-trei lingurite de pesmet;
  • Doua linguri mari de faina;

Mod de preparare:

  • Incepi prin a curata, spala, fierbe si scurge bine ciupercile;
  • Pui la fiert morcovii si cartofii (in coaja), iar dupa ce fierb ii treci sub un jet de apa rece si ii cureti de coaja;
  • Ii pasezi pana obtii un piure cremos;
  • Toci mararul si patrunjelul marunt;
  • Pisezi cateii de usturoi;
  • Treci ciupercile prin masina de tocat carne si le amesteci intr-un bol cu legumele pasate, verdeata tocata marunt si cateii de usturoi pisati;
  • Adaugi sare si piper dupa gust, omogenizezi, adaugi pesmetul si apoi amesteci pana obtii o compozitie potrivita pentru modelat. Ulterior vei da aceasta compozitie la rece pentru aproximativ 20 de minute;
  • Pui uleiul la incins intr-o tigaie mare;
  • Din compozitia pe care ai scos-o de la frigider incepi sa formezi bilute rotunde, pe care apoi le aplatizezi putin si le dai prin faina;
  • Le pui in tigaie;
  • Cand chiftelutele se rumenesc, invarte-le si pe partea cealalta cu ajutorul unei linguri de lemn;
  • Scoate chiftelutele, pune-le pe hartie absorbanta si asta e tot, sunt gata.

Chiftele de post cu cartofi si orez

chiftele cu orez si cartofi

Aceasta reteta e delicioasa, foarte usor de preparat si poti opta fie pentru varianta chiftelutelor pregatite in ulei incins, la tigaie, fie pentru chiftelutele pregatite pe grill sau la cuptor.

Mai jos am ales sa iti prezentam varianta de chiftelute la cuptor, care pot deveni lejer piesa de rezistenta a meselor pe care le prepari pentru familia ta in perioadele posturilor religioase, dar si piesa de rezistenta a unui pranz la care ai invitat prieteni vegetarieni. Efectul va fi si mai spectaculos daca le vei servi alaturi de salate viu-colorate, de sosuri aromate sau de tot felul de alte garnituri delicioase.

Ingrediente:

  • Doi morcovi de marime medie;
  • O ceapa;
  • Sase cartofi;
  • 50 de grame de orez;
  • O jumatate de legatura de patrunjel verde;
  • Doua linguri de pesmet;
  • Cativa catei de usturoi (4 ar trebui sa fie suficienti);
  • Cateva linguri de ulei;
  • Sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

  • Pune cartofii la fiert (in coaja) si lasa-i sa se raceasca bine dupa ce ii scoti din apa;
  • Intr-un vas separat pune la fiert orezul si lasa-l sa fiarba pana devine asemanator pilafului;
  • Curata morcovii si da-i pe razatoare;
  • Toaca ceapa marunt;
  • Caleste morcovii si ceapa, adauga apa cat sa ii acopere si lasa totul la foc mic pana cand observi ca apa s-a evaporat complet;
  • Dupa ce cartofii s-au racit, curata-i de coaja si da-i pe razatoare;
  • Peste cartofi adauga apoi orezul, pesmetul, patrunjelul, usturoiul, legumele calite, sare si piper dupa gust;
  • Amesteca foarte bine compozitia, apoi formeaza bilute pe care le aplatizezi si le asezi intr-o tava pe care o vei da, ulterior, la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute;
  • Le poti servi alaturi de o salata simpla, din legume crude si le poti transforma oricand in preparatul de rezistenta al unui pranz sau al unei cine in familie.

Cum prepari cele mai bune chiftele marinate

chiftelute marinate

Reteta de mai jos iti va aduce, probabil, aminte de chiftelutele marinate din copilarie, asa ca nu iti mai povestim cat sunt de gustoase pentru ca probabil deja stii asta.

Ingrediente pentru chiftele:

  • O jumatate de kilogram de carne tocata;
  • Un ou;
  • 4-5 catei de usturoi;
  • O legatura de patrunjel;
  • 2 linguri de ulei;
  • O lingura de faina;
  • 100 de grame de paine alba, careia ii indepartezi coaja;
  • Sare si piper dupa gust.

Ingrediente pentru sosul de rosii:

  • Un kilogram de rosii proaspete, oparite si succesiv decojite (poti folosi, insa, si 500 de ml de bulion sau o conserva de rosii in bulion, pasate);
  • O lingura de ulei;
  • O ceapa;
  • O lingurita de zahar;
  • Cateva foi mici de dafin;
  • Cateva ramuri de cimbru;
  • Sare si piper dupa gust.

Mod de preparare pentru sosul de rosii: 

  • Incingi uleiul intr-o cratita, toci ceapa si o calesti cu un praf de sare;
  • Cand ceapa s-a inmuiat, adaugi rosiile/bulionul/conserva, dafinul si cimbrul;
  • Fierbi totul la foc mic pentru aproximativ 10 minute;
  • La final scoti frunzele de dafin si ramurile de cimbru si treci sosul printr-o sita. Sau, daca vrei sa obtii o consistenta mai rustica, il poti pasa cu blenderul;
  • Sosul obtinut il dai din nou in clocot, adaugi zaharul, sarea si piperul, apoi il lasi deoparte si te ocupi de pregatirea chiftelutelor.

Mod de preparare pentru chiftelute:

  • Dai carnea prin masina de tocat, in cazul in care nu ai cumparat-o deja tocata;
  • Inmoi painea in apa cateva secunde, o storci bine si o dai prin masina de tocat;
  • Pisezi usturoiul, dupa care il adaugi, impreuna cu painea umeda si maruntita, peste carne;
  • Adaugi si oul intreg, patrunjelul maruntit, sare si piper dupa gust, dupa care framanti totul pana obtii o pasta compacta;
  • Iei gramajoare din compozitie si formezi bilute pe care le dai apoi prin faina;
  • Incingi ulei intr-o cratita si rumenesti rapid chiftelutele, fara a le gati, insa, complet;
  • Pornesti cuptorul la 180 de grade si pui intr-o cratita mai mare chiftelele, peste care torni apoi sosul. Lasi totul la cuptor aproximativ 30 de minute.

Chiftelutele marinate fac casa buna cu un piure de cartofi primavaratici, dar la fel de bine se potrivesc si cu o portie sanatoasa de paste sau cu orez fiert.

Sfaturi si greseli de evitat

chiftele

Mai jos iti oferim si cateva sfaturi care te vor ajuta sa obtii mereu cele mai delicioase chiftelute. De asemenea, gasesti si cateva greseli pe care ar fi bine sa incerci sa le eviti:

  • Carnea pe care o alegi ar fi bine sa fie mai grasa, astfel incat chiftelutele tale sa nu iasa uscate;
  • Pentru chiftelutele din carne ar fi ideal sa folosesti un mix pentru ca vor fi mai gustoase;
  • In cazul in care folosesti carne de vita sau de porc, chiftelele vor iesi mai moi. De cealalta parte, atunci cand folosesti carne de pui sau de curcan, chiftelele vor fi mai tari. Din acest motiv ar fi bine sa reduci timpul de prajire sau de coacere atunci cand planuiesti sa pregatesti chiftelute din carne de pui sau de curcan;
  • „Chef”-ii recomanda un truc simplu pentru un plus de savoare: sa amesteci carnea tocata cu paine inmuiata in lapte;
  • Un alt truc pe care il recomanda acestia e sa pastrezi toate alimentele pe care le vei folosi pentru chiftelute la rece;
  • Cu cat adaugi mai multe oua, cu atat iti va fi mai greu sa modelezi compozitia. Ideal ar fi sa folosesti un ou pentru fiecare jumatate de kilogram de carne tocata;
  • Ar fi bine sa gusti putin din compozitie inainte sa incepi sa formezi chiftelele. In acest fel vei sti daca gustul e cel pe care il doresti, iar daca nu e, atunci vei putea sa remediezi situatia;
  • Verdeata le da intotdeauna chiftelutelor un gust aparte, ca si cascavalul;
  • Nu te limita la patrunjel sau busuioc. Poti alege inclusiv menta, maghiran sau oregano. De asemenea, un praf de nucsoara le va da chiftelutelor tale un gust aparte;
  • Daca iti doresti sa obtii chiftelute mai moi si/sau mai pufoase, incearca sa adaugi un ou sau doua in plus si pesmet inmuiat in lapte (o jumatate de cana la 450 de grame de carne e suficient);
  • Chiftelele trebuie prajite in ulei incins, dar la foc mic. In acest fel vei evita sa le arzi exteriorul;
  • Daca vrei sa eviti prajeala, atunci e bine sa stii ca poti pregati chiftelele inclusiv la gratar, coapte in cuptor sau fierte in apa;
  • Chiftelutele trebuie sa fie bine condimentate, iar cantitatea ideala de sare e de o lingurita la 450 de grame de carne tocata;
  • Chiftelele prajite in tigaie ar trebui sa aiba un diametru de 5 cm, in timp ce chiftelele pe care le servesti cu sos ar trebui sa aiba aproximativ 3 cm.

Chiftelutele sunt intotdeauna savuroase si pot fi servite langa tot felul de alte preparate, garnituri sau sosuri. Daca le asezi langa un fel de mancare mai consistent, ele pot deveni chiar preparatul de rezistenta al unei mese in familie, asa ca, acum ca ai toate retetele, nu iti mai ramane decat sa le incerci si tu.

Foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone