Cum sa prepari cele mai pufoase gogosi: sfaturi si 3 retete delicioase

Cum sa prepari cele mai pufoase gogosi: sfaturi si 3 retete delicioase
Cum sa prepari cele mai pufoase gogosi: sfaturi si 3 retete delicioase
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/02/reteta-gogosi-pufoase.jpg
2019-02-13
Beko

Imagineaza-ti o gogoasa pufoasa, rumenita si cu un continut moale si aerat peste care este presarat zahar cu scortisoara sau poate niste Nutella in interior. Daca ti s-a facut pofta instant, nu trebuie sa dai o fuga pana la cea mai apropiata patiserie, deoarece poti prepara cu usurinta aceste deserturi gustoase la tine acasa. In […]

reteta gogosi pufoase

Imagineaza-ti o gogoasa pufoasa, rumenita si cu un continut moale si aerat peste care este presarat zahar cu scortisoara sau poate niste Nutella in interior. Daca ti s-a facut pofta instant, nu trebuie sa dai o fuga pana la cea mai apropiata patiserie, deoarece poti prepara cu usurinta aceste deserturi gustoase la tine acasa.

In plus, ai garantia ca ale tale vor fi proaspete si ca vei folosi ingrediente de calitate. Iata cateva sfaturi si retete care te vor ajuta sa prepari cele mai pufoase gogosi, pe care le poti servi mai apoi simple sau cu diferite glazuri. 

Sfaturi pentru a obtine cele mai pufoase gogosi

Daca vrei sa te bucuri de textura pufoasa a gogosilor, trebuie sa acorzi mare atentie modului de preparare, timpului de crestere, temperaturii uleiului si timpului de gatire, astfel:

  • respecta cantitatea de drojdie necesara, deoarece este importanta pentru cresterea aluatului;
  • lasa aluatul la crescut cat scrie in reteta; daca sta prea putin, gogosile nu se vor ridica la prajire si vor fi prea imbibate de ulei; in schimb, daca aluatul sta prea mult la crescut, gogosile se vor lasa dupa ce vor fi prajite;
  • incinge bine uleiul inainte de a pune gogosile, altfel risti sa dureze prea mult pana se prajesc si sa absoarba prea mult ulei;
  • cand scoti gogosile, foloseste prosoape de bucatarie care sa absoarba uleiul in exces; previi astfel tasarea lor;
  • umple oala pentru prajit cu cel putin 4-5 centimetri de ulei, ca sa te asiguri ca gogosile se prajesc uniform;
  • aluatul trebuie framantat pana devine neted si nelipicios, astfel incat sa se dezvolte fibrele de gluten care ajuta la obtinerea texturii pufoase.

Retete de gogosi

Gogosile se fac in mai toate culturile din lume, de la italieni pana la americani, iar din acest motiv exista o sumedenie de tipuri, de la cele simple, la cele cu gaura in mijloc sau cu diferite umpluturi. Iata cateva retete delicioase pe care trebuie sa le incerci:

Reteta gogosi pufoase simple

reteta gogosi simple

Este o reteta clasica de gogosi, pentru care ai nevoie de aproximativ doua ore. Sunt perfecte pentru zilele in care ai musafiri si vrei sa ii servesti cu ceva dulce si cald, proaspat gatit. Respecta cu strictete instructiunile, ca sa obtii gogosi pufoase si gustoase.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de faina
  • 50 de grame de drojdie
  • 200 de grame de zahar
  • 250 de grame de unt
  • 30 de mililitri de rom
  • 10 galbenusuri
  • 600 de mililitri de lapte
  • 1 lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 litru de ulei 

Mod de preparare:

  • Intr-un castron incapator, amesteca drojdia cu jumatate de lingurita de zahar.
  • Adauga untul la temperatura camerei, galbenusurile, romul, coaja de lamaie si laptele si amesteca bine.
  • Toarna faina peste compozitie si amesteca bine cu lingura de lemn pana se formeaza aluatul.
  • Pe o suprafata curata pe care ai presarat putina faina, framanta aluatul cu mana pentru 7-8 minute, pana devine neted si nelipicios.
  • Lasa aluatul la crescut intr-un loc cald, pentru 20 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
  • Dupa ce aluatul a crescut, pune-l pe suprafata pe care ai presarat faina si intinde-l cu sucitorul pana obtii o foaie de 2 centimetri grosime.
  • Foloseste un pahar dat cu faina pentru a decupa forme rotunde.
  • Lasa gogosile sa creasca pe masa pentru 15 minute, acoperite cu un prosop de bucatarie.
  • Pune o tigaie incapatoare cu fundul gros pe aragaz, la foc mediu, si lasa la incalzit uleiul. Ai nevoie de aproximativ 4-5 centimetri de ulei, care va trebui completat pe parcurs ce gatesti.
  • Poti afla daca uleiul este suficient de incins punand un bob de aluat de dimensiunea unei unghii. Daca acesta se ridica la suprafata si se rumeneste, poti adauga si gogosile.
  • Adauga gogosile cu partea care a stat la aer in jos. Lasa-le la rumenit cate 2-3 minute pe fiecare parte.
  • Daca uleiul scade, il poti completa si va trebui sa astepti inca un minut pana se incinge.
  • Scoate gogosile pe o farfurie pe care ai pus un prosop de hartie, care va absorbi excesul de ulei.
  • Pudreaza gogosile cu zahar pudra si serveste-le calde sau reci.

Reteta gogosi la cuptor

reteta gogosi la cuptor

Daca vrei sa prepari gogosi mai sanatoase, afla ca poti sa le faci si la cuptor. Ai nevoie de doua ore pentru a le face si va trebui sa te pregatesti pentru 20 de minute de framantat, dar iti vei da seama ca a meritat efortul cand vei gusta din desertul delicios.

Ingrediente:

  • 1 cana de lapte
  • 50 de grame de unt topit
  • 2 cani si jumatate de faina
  • 1 lingurita si jumatate de drojdie uscata
  • trei sferturi de cana de zahar
  • 1 lingurita si jumatate de scortisoara

Mod de preparare:

  • Intr-o cratita mica, incalzeste laptele (nu il fierbe) si adauga o lingura de unt.
  • Intr-un bol incapator, adauga faina, drojdia, un sfert de cana de zahar si jumatate de lingurita de zahar si amesteca bine.
  • Formeaza o gaura in mijlocul amestecului, adauga laptele si amesteca pana se formeaza un aluat.
  • Pune aluatul pe o suprafata curata pe care ai presarat faina si framanta-l pentru 10 minute pana devine neted si elastic.
  • Unge un bol cu putin ulei si pune aluatul framantat in el. Acopera bolul cu folie alimentara si lasa-l intr-un loc caldut sa creasca pentru o ora sau pana isi dubleaza volumul.
  • Dupa ce a crescut, intinde aluatul cu sucitorul pana obtii o foaie groasa de 2,5 centimetri.
  • Foloseste un pahar mai mare pentru a taia forme rotunde si unul mai mic pentru a face o gaura in mijlocul gogosilor.
  • Transfera gogosile pe o tavape care ai pus o foaie de copt si lasa-le sa creasca intr-un loc cald pentru 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
  • Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius cu ventilatorul pornit.
  • Pune gogosile in cuptor pentru 10-12 minute pana se rumenesc.
  • Amesteca zaharul si scortisoara ramase.
  • Unge fiecare gogoasa cu unt si apoi presara pe deasupra lor amestecul de zahar si scortisoara.
  • Le poti servi calde sau reci.

Reteta gogosi umplute cu Nutella

reteta gogosi umplute cu nutella

Procesul de preparare a acestor gogosi poate parea complicat, dar, daca respecti fiecare pas al retetei, nu ai cum sa dai gres. Nimic nu se compara cu gustul unor gogosi proaspete, umplute cu Nutella delicioasa.

Ingrediente:

  • 3 linguri de drojdie uscata
  • 1 cana de apa calda
  • 1 lingura de zahar (pentru drojdie)
  • 2 lingurite de sare
  • o jumatate de lingurita de praf de copt
  • o jumatate de cana de zahar
  • 4 cani de faina
  • un sfert de cana de margarina
  • 3 galbenusuri
  • o jumatate de lingurita de esenta de vanilie
  • 1 litru de ulei pentru prajit
  • 1 cana si jumatate de zahar pudra (pentru presarat)
  • 1 borcan cu Nutella 

Mod de preparare:

  • In vasul unui robot de bucatarie, amesteca apa calda, drojdia si o lingura de zahar. Lasa amestecul sa stea pentru 5-10 minute pana se formeaza o spuma.
  • Umple o oala mare cu apa si pune-o la foc mare, acoperita, pana incepe sa fiarba.
  • Intr-un bol mare, amesteca faina, sarea, praful de copt si jumatate de cana de zahar.
  • Dupa ce amestecul cu drojdie s-a transformat in spuma, adauga margarina, galbenusurile si vanilia si amesteca bine cu o lingura de lemn.
  • Adauga jumatate din amestecul cu faina si omogenizeaza totul folosind lingura de lemn.
  • Ataseaza paleta speciala pentru aluat, adauga restul de faina si porneste robotul.
  • Lasa aparatul sa framante aluatul pana cand toata faina este incorporata si aluatul nu se mai lipeste de peretii bolului.
  • Unge un bol cu putin ulei si pune aluatul in el; acopera-l cu un prosop de bucatarie curat.
  • Pune bolul pe o tava pozitionata in partea superioara a cuptorului.
  • In partea de jos a cuptorului, pune o tava incapatoare si toarna apa fierbinte in ea.
  • Inchide usa cuptorului si nu o mai deschide pentru o ora.
  • Dupa o ora, aluatul trebuie sa aiba un volum dublu.
  • Toarna apa din tigaie inapoi in oala, pune-i capac si da drumul la foc mare pana incepe sa fiarba din nou.
  • Pregateste doua tavi mari tapetate cu hartie de copt.
  • Framanta aluatul de cateva ori pe o suprafata curata pe care ai presarat faina.
  • Foloseste un sucitor pentru a intinde aluatul intr-o foaie groasa de aproape 2 centimetri.
  • Foloseste un pahar tapetat cu faina pentru a taia aluatul in forme rotunde.
  • Aranjeaza gogosile pe tava la o distanta destul de mare, ca sa aiba loc sa creasca.
  • Pune tigaile in cuptor la fel ca inainte; adauga sub ele tava cu apa fierbinte.
  • Inchide usa cuptorului si lasa-le la crescut pentru 45 de minute, pana isi dubleaza dimensiunea.
  • Cu 20 de minute inainte sa le scoti din cuptor, pune uleiul la incalzit intr-o oala incapatoare cu fund gros.
  • Incearca uleiul sa vezi daca este destul de incins la fel ca la prima reteta.
  • Pune gogosile in ulei si tine-le 30-45 de secunde pe fiecare parte, pana se rumenesc.
  • Cand le scoti din ulei, pune-le pe prosoape de bucatarie, care vor absorbi excesul de ulei.
  • Lasa-le sa se raceasca pentru 15 secunde si apoi da-le prin zaharul pudra.
  • Cat gogosile sunt calde inca, foloseste o scobitoare pentru a face o gaura intr-o parte a gogosii.
  • Umple un pos cu Nutella si apoi foloseste posul pentru a umple gogosile.
  • Le poti servi imediat sau le poti pastra o zi intr-o caserola etansa.

Prepararea gogosilor poate fi o activitate pentru toata familia. Le poti explica celor mici cum se prepara desertul lor preferat si sa le dai astfel ocazia sa te ajute la framantat. Vor aprecia si mai mult gogosile pufoase daca au fost facute cu mana lor.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone