Banana bread: cum prepari acest desert gustos, dupa o reteta simpla

Publicat la data de: 02/13/2019, 13:36

Autor: Beko

Banana bread: cum prepari acest desert gustos, dupa o reteta simpla
Banana bread: cum prepari acest desert gustos, dupa o reteta simpla
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2019/02/reteta-banana-bread-chec-cu-banane.jpg
2019-02-15
Beko

Aflata la granita dintre paine si desert, aceasta specialitate de casa va fi un element de noutate in bucataria ta. Desi reteta dupa care se prepara este simpla, iar aspectul sau nu impresioneaza precum in cazul altor preparate, desertul cu aroma discreta de banana te va cuceri pe loc, inca de la prima muscatura. Ce […]

reteta banana bread - chec cu banane

Aflata la granita dintre paine si desert, aceasta specialitate de casa va fi un element de noutate in bucataria ta. Desi reteta dupa care se prepara este simpla, iar aspectul sau nu impresioneaza precum in cazul altor preparate, desertul cu aroma discreta de banana te va cuceri pe loc, inca de la prima muscatura.

Ce este banana bread

Asemanator la exterior cu un chec, iar la interior cu un carrot cake, banana bread este un desert delicios si sanatos. Banana bread se prepara dintr-o coca frageda, imbogatita cu piure de banane, care apoi se coace la cuptor. Desi savoarea preparatului, in forma lui de baza, este mai mult decat satisfacatore, exista retete care recomanda adaugarea de nuca, ciocolata sau chiar coacaze, pentru o aroma aparte.

Indiferent de variatiunile acestui desert, combinatia dintre crusta sa ferma si miezul fraged, aproape insiropat, face ca momentul in care gusti dintr-o banana bread bine preparata sa fie doar prima astfel de experienta, dintr-un lung sir. Banana bread este un desert ideal pentru serile de iarna, in care savurezi indelung o ceasca de lapte sau de ceai fierbinte, dar si pentru oricare alta zi a anului, cand vrei sa-ti surprinzi prietenii cu un dulce deopotriva simplu si deosebit.

Care sunt originile preparatului

La fel ca placinta de mere caramelizate sau clatitele pufoase servite cu sirop , banana bread a sosit in Europa tocmai din America de Nord. Prima reteta a acestui preparat a fost publicata in anul 1933, intr-o carte de bucate lansata de o companie care activa in industria alimentara.

Motivul pentru care americanilor le-a venit ideea de a combina bananele cu aluatul are doua interpretari. Unele voci sustin ca banana bread s-a nascut din lipsurile financiare cauzate de criza financiara de dupa 1929, care împiedicau gospodinele sa arunce bananele numai pentru ca incepeau sa se innegreasca. A doua teorie vorbeste despre industria americana interbelica si despre nevoia ei de a gasi un preparat care sa stimuleze vanzarile unor produse noi, ca praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Reteta clasica de banana bread

Banana bread are una dintre retetele cele mai rapide, pe care le poti pune in practica ori de cate ori ti se face pofta de ceva bun. Prin simplitatea ei, nu iti va solicita mai multe ingrediente decat cele care poate se gasesc deja la tine in frigider. Iata cum obtii o banana bread delicioasa in cativa pasi simpli:

Ingrediente:

  • 100 de grame de unt moale sau o jumatate de ceasca de ulei
  • 140 de grame de zahar
  • un ou batut
  • 225 de grame de faina
  • doua lingurite de praf de copt
  • 3-4 banane pasate
  • 80 de gram de nuci tocate
  • 50 de mililitri de lapte

Mod de preparare:

  • Toaca nucile cu ajutorul unui minitocator, pana ajungi la o granulatie medie.
  • Descojeste bananele, rupe-le in trei si mixeaza-le intr-un bol, pana obtii o pasta omogena.
  • Adauga in bolul cu pasta de banane untul, nucile, laptele, oul si zaharul, apoi continua sa folosesti mixerul pana ce amestecul devine uniform.
  • Adauga faina si praful de copt prin presarare lenta, pentru a evita formarea cocoloaselor.
  • Toarna compozitia intr-o tigaie si las-o la copt timp de o ora, la o temperatura de 180 de grade Celsius.

Sfaturi pentru un rezultat reusit

Oricare ar fi originile acestui desert, ai toate motivele sa iti incerci norocul si sa pui in aplicare reteta. Inainte de asta insa, trebuie sa tii cont de cateva ponturi care te vor ajuta nu doar sa reusesti, ci chiar sa obtii rezultate care sa-i surprinda pe cei carora le vei servi noua ta specialitate.

Pentru inceput, alege o faina cu un continut mai mare de gluten, pentru ca aluatul sa creasca mai mult. Chiar daca bananele au un continut ridicat de zahar, nu strica sa adaugi la reteta si o lingura de miere, pentru ca gustul sa fie mai intens.

Daca preferi sa inlocuiesti untul cu ulei, vei pierde din textura aerata, dar vei castiga mai multa densitate si un gust mai concentrat. Nu folosi esenta de rom, de vanilie sau de lamaie, ci alege sa incluzi in componenta desertului scortisoara, nucsoara, coaja de portocala sau de lamaie, pentru o aroma veritabila.

Ce imbunatatiri mai poti face

Daca vrei sa dai o nota aparte acestui desert pregatit in casa, poti alege sa-l innobilezi cu o glazura de caramel. Pentru asta, va trebui sa dizolvi cateva linguri de zahar brun intr-o ceasca de apa si sa ungi preparatul aproape de finalul procesului de coacere. De asemenea, ai posibilitatea de a adauga un topping din crema de branza, cu zahar pudra si cu un adaos de unt, caruia sa-i dai aroma adaugand coaja rasa de portocala.

Acum, ca reteta de banana bread s-a dovedit la fel de simpla pe cat deja te asteptai sa fie, nu ai decat sa o incerci. Cu siguranta iti vei surprinde placut familia sau prietenii, iar cu fiecare noua incercare, vei descoperi feluri noi de a o prepara.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone