Cele mai simple si gustoase 5 retete de cozonac

Publicat la data de: 12/18/2018, 08:58

Autor: Beko

Cele mai simple si gustoase 5 retete de cozonac
Cele mai simple si gustoase 5 retete de cozonac
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2018/12/baked-goods-bread-chocolate-890578-2.jpg
2018-12-20
Beko

Vin sarbatorile si cozonacul este nelipsit de la orice masa de Craciun sau Revelion. Este preparatul traditional pe care-l mananca toata familia si care ne reuneste de fiecare data. Intre toate pregatirile de sarbatori, cumparaturi, curatenie generala si vizite la rude, putem gasi putin timp sa pregatim un desert dulce pentru cei dragi. De aceea, […]

baked-goods-bread-chocolate-890578 (2)

Vin sarbatorile si cozonacul este nelipsit de la orice masa de Craciun sau Revelion. Este preparatul traditional pe care-l mananca toata familia si care ne reuneste de fiecare data. Intre toate pregatirile de sarbatori, cumparaturi, curatenie generala si vizite la rude, putem gasi putin timp sa pregatim un desert dulce pentru cei dragi. De aceea, ne-am gandit sa va dam 5 retete de cozonac, pentru a putea face alegerea potrivita pentru familia ta.  

Cozonac cu nuca si fructe confiate

ananth-pai-483211-unsplashSursa foto: pexels.com

Fructele confiate sunt un ingredient interesant pentru cozonac. Imprumutat din gastronomia americana, adauga savoare cozonacului si se combina perfect cu ciocolata si nuca. In Statele Unite varianta lor de cozonac se cheama ‘’fruit cake’’ și este un fel de pandispan cu fructe confiate.

Ingrediente: 1 kg faina, 300 grame zahar, 400 grame lapte, 6 oua, 80 grame de drojdie, sare, 400 grame de nuca, 100 grame cacao, 100 grame fructe confiate si 1 pachet de unt.

  • Drojdia se amesteca cu 50 ml de lapte, 3 linguri de faina.
  • Se lasa compozitia la crescut pana cand volumul este dublu fata de cel initial.
  • Se pune restul laptelui la fiert, impreuna cu zaharul si untul.
  • In timp ce fierbe laptele, se freaca galbenusurile cu sarea. Se pot pune si in mixer.
  • Faina se pune intr-un vas peste care se toarna, pe rand si se amesteca: drojdia, laptele cu zaharul si untul, galbenusurile frecate, fructele confiate. Se framanta pana devine omogen si elastic.
  • Se lasa o ora la dospit.
  • Intre timp se face crema de nuci, cu cacao. Nucile se piseaza, se adauga rom, zahar vanilat, unt si cacao.
  • Se imparte aluatul in doua bucati.
  • O bucata de aluat se intinde, se unge cu crema de nuci, se ruleaza si se impleteste.
  • Se bat ouale si se unge cozonacul.
  • Se tapeteaza cu faina o forma si se lasa inca 2 ore la dospit.
  • Se baga in cuptor circa o ora, la 160 de grade.

Salveaza ca PDF

Cozonac cu migdale si stafide

bake-bakery-baking-221150Sursa foto: pexels.com

Stim ca un cozonac traditional este neaparat cu nuca si cacao. Dar daca am inlocui nuca cu migdale, ca sa ii dam o aroma mai moderna si mai exotica?

Ingrediente: 750 grame faina, 50 grame drojdie, 125 mililitri lapte, 150 grame zahar, 475 grame unt, coaja rasa de portocala, esenta de migdale, 200 grame de migdale, 2-3 linguri esenta de rom, 200 grade zahar pudra, 300 grame stafide, sare.

  • Se face maiaua din drojdie, 1 lingura de faina si doua linguri de lapte.
  • Se pun stafidele la inmuiat in rom.
  • Se lasa maiaua sa creasca.
  • Se amesteca intr-un bol: maiaua crescuta, faina, 375 de grame de unt, zaharul, laptele, mirodenii, ulei și rom.
  • Apoi se amesteca bine aluatul.
  • Se zdrobesc migdalele.
  • Se adauga stafidele si migdalele treptat in aluat.
  • Se lasa 2 ore la dospit.
  • Compozitia se coace in cuptor, la 180 de grade Celsius.

Salveaza ca PDF

Cozonac cu nutella

banana-bread-box-cake-1030874

Sursa foto: pexels.com

Nutella este un ingredient care poate fi folosit in orice desert. Iar celor mici o sa le placa mult mai mult decat clasicul cozonac cu cacao si nuca.

Ingrediente: 400 grame faina, 150 mililitri lapte, 4 galbenusuri, 150 grame unt, ½ lingurita sare, 1/3 lingurita sofran, esenta de vanilie, 25 grame drojdie proaspata, 200 grame crema de ciocolata nutella, 1 cana nuci macinate.

  • Se pune faina intr-un bol mare.
  • Intre timp, se dizolva drojdia in lapte, se pune zaharul, se amesteca si se pun in bol cu faina.
  • Untul topit, esentele, sofranul, sarea si galbenusurile se amesteca bine.
  • Se adauga in bol.
  • Aluatul se framanta pana nu se mai lipeste de maini.
  • Se lasa la crescut 2 ore.
  • Aluatul crescut se imparte in 6. Fiecare bucata se intinde intr-o forma, se unge cu nutella si se adauga nucile.
  • Se ruleaza toate strans si se pun suprapuse in tava, cu hartie de copt.
  • Cozonacul se unge cu ou si se lasa la crescut inca 25 de minute.
  • Apoi se baga in cuptor la 180 timp de 35 de minute.

Salveaza ca PDF

Cozonac cu mac

baked-goods-bread-chocolate-890578 (2)Sursa foto: pexels.com

Macul si nuca sunt combinatia ideala de Craciun, datorita savorii speciale. Nuca, macul, sofranul, toate combinate au gust traditional de Craciun si iti vor inmiresma casa. Mai ramane sa faci bradul si sa decorezi cu luminite, alaturi de cei dragi.

Ingrediente: 375 g faina,  75 g unt, 1 ou, 1 galbenus, 130 ml lapte, 100 g zahar, 1/2 cub drojdie de bere, 1 ou, 150 g seminte de mac, 120 ml lapte, 3 linguri zahar, 1 lingurita coaja de lamaie, 1/2 lingurita scortisoara, 50 g nuci

  • Se dizolva drojdia impreuna cu o lingura de zahar in lapte cald.
  • Se adauga o lingura de faina si se lasa la crescut.
  • Oul se freaca cu sare.
  • Se adauga zahar si unt topit.
  • Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se lasa la crescut.
  • Se toarna maiaua in faina si se framanta pana devine elastica.
  • Apoi se lasa la dospit timp de o ora.
  • Macul se amesteca impreuna cu nuca, untul, zaharul pudra, lingurita de coaja de lamaie.
  • Se desparte aluatul in doua bucati egale si se pune compozitia.
  • Se impleteste si se pune la cuptor la 180 de grade timp de 30 de minute.

Salveaza ca PDF

Cozonac traditional cu nuca

bakery-baking-bread-669730Sursa foto: pexels.com

Daca tot v-am dat retete mai moderne ale cozonacului, e timpul sa vorbim si despre traditionalul cozonac. In cazul in care nu stiti deja reteta, aceasta este o versiune simplificata a celor de mai sus.

Ingrediente: 1 kilogram de faina, 420 mililitri lapte, 200 grame unt, 8 galbenusuri, 250 grame zahar, 60 grame drojdie, coaja de lamaie, sare, 200 grame nuci macinate, 20 grame pudra cacao, 100 grame stafide, 100 grame rahat, 100 grame zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, 3 oua.

  • Se face maiaua din 60 grame de drojdie, 1 lingura de zahar, 100 ml de lapte si 1 lingura de faina.
  • Se lasa 15 minute la crescut.
  • Maiaua crescuta se amesteca impreuna cu faina, restul de lapte, galbenusuri, coaja de lamaie si sarea.
  • Cand devine omogen, se adauga untul topit si se amesteca pana cand devine elastic.
  • Se lasa la dospit o ora.
  • Intre timp, se bat albusurile pana se fac spuma.
  • Se adauga cacao, nuci, zaharul vanilat.
  • Aluatul crescut se taie in doua.
  • O parte se unge cu umplutura si se impleteste cu cealalta.
  • Se lasa la dospit pana se mareste volumul.
  • Se coace la 40 de minute, la 180 de grade Celsius, intr-o tava bine unsa.

Salveaza ca PDF

Sarbatorile sunt facute pentru munca in echipa si gatitul in familie. Oricare dintre optiunile de mai sus sunt oportunitati de-a petrece mai mult timp cu cei mici si de a aduce spiritul Craciunului in casa ta.

Sarbatori fericite!

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone